Better Globe | Mina erfarenheter efter 10 år som kund
Sök:

Better Globe – spara etiskt, hållbart och långsiktigt i skog

Bidra till en bättre värld och gör gott samtidigt som du tjänar pengar. | Introduktion till samarbetet med Better Globe

Att spara sina pengar etiskt, hållbart och långsiktigt behöver inte nödvändigtvis stå i kontrast till att få en god avkastning. Det finns företag där själva affärsidén är att göra gott och bidra till en bättre värld. Better Globe är ett sådant företag som skapar win-win för alla inblandade parter – även oss här hemma. 

Better Globe är tillsammans med Trine de två allra bästa alternativen som jag har hittat när det gäller att spara hållbart och etiskt. Det är helt och hållet annorlunda från allt annat som jag brukar skriva i vanliga fall, men jag tror och hoppas att du kommer att gilla det. Det gör nämligen jag eftersom jag har investerat en bit över en miljon och varit kund i 10 år. 

Better Globe är ett vinstdrivande företag som genom att arbeta etiskt, hållbart och långsiktigt försöker hjälpa människor ur fattigdom, bidra till en bättre värld genom att plantera skog, finansiera mikrolån, bygga och renovera skolor och bidra med vatten.

Du och jag har en möjlighet att bidra genom att spara en liten del av våra pengar i Better Globes skogsverksamhet. På det sättet kan vi få en god, etisk och hållbar avkastning om ca 15 % per år. Den här artikeln är ett samarbete med Better Globe AS och den innehåller sponsrade länkar.

Våra sparpengar formar framtiden

Förmodligen gör du som jag, försöker handla ekologiskt, göra miljövänliga val och göra världen till en lite bättre plats. Få av oss tänker på att våra sparpengar har en större påverkan på t.ex. miljön än vår bilkörning.

Precis som ett ekologiskt val bidrar till att det i framtiden produceras mer ekologisk mat eftersom efterfrågan ökar, på samma sätt påverkar och formar våra sparpengar framtiden. De företag, projekt och organisationer som du och jag väljer att investera i, är ju de företag som kommer växa och påverka jorden, miljön och vår samtid. Jag skrev om det här i en ledare i näringslivsbilagan i SvD för ett tag sedan.

Jag tror dessutom att blir lyckligare och att man mår bättre om man investerar och konsumerar i linje med sina värderingar. Några av de saker som är riktigt viktiga för mig är att göra gott och lämna världen som en lite bättre plats än den var när jag kom hit.

Vi som bor i Sverige, vi vann i livets lotteri

Jag tycker dessutom att om jag har haft turen (sannolikhet 0.08 %) att födas i ett land som Sverige och har fått mycket gratis som t.ex. utbildning, möjlighet att göra nästan vad jag vill och dessutom ha en levnadsstandard som en stor del av världens befolkning bara kan drömma om, ja, då är det mitt ansvar att hjälpa till.

Det är därför som jag alltid har skänkt pengar till välgörenhetsorganisationer såsom Läkare utan gränser, Unicef, Rädda Barnen, SOS Barnbyar m.fl. Problemet med dessa som jag insåg för några år sedan är att de är fantastiskt duktiga på det som man kallar för katastrofhjälp.

De är, av naturliga skäl, inte lika duktiga på att hjälpa människor ur fattigdom, att sätta igång det ekonomiska hjulet eller ha ett långsiktig uthållighet. Ingen skugga ska falla på dem, men jag insåg att jag letade efter något annat. Senare har den här tron om att välgörenhet inte fungerar annat än i katastrofsituationer bekräftats flera gånger om. Det finns bl.a. ett berömt TED-talk på ämnet också.

Hållbart sparande på riktigt

Ett hållbart sparande är i dagligt tal att spara i en fond som undviker de värsta skurkarna i form av fossila bränslen-, tobak- och vapenindustrin. Jag tycker att hållbart och etiskt sparande borde vara bättre än så. Det är därför jag i flera år – och fortfarande – letar efter företag att spara en del av mina pengar i, som kan kombinera en avkastning till en rimlig risk samtidigt som de gör gott för andra människor, världen och inte minst regionen som de verkar i.

Jag vill nämligen att mina pengar ska göra en positiv påverkan; det som man på senare tid har börjat kalla för impact investing.

Det finns tyvärr än så länge inte så många alternativ och i skrivande stund, sommaren 2018, har jag bara hittat två företag som uppfyller dessa kraven för mig:

Jag vill vara supertydlig med att det här är jättesmå bolag jämfört med börsnoterade bolag och att spara sina pengar i dessa innebär en stor risk. Betydligt högre risk än att köpa indexfonder med några av världens största bolag. Det här är typiskt placeringar till den sista och aktiva hinken enligt min ”Fyra-hinkar-strategi” om man inte tar det från sitt ”välgörenhetskonto”.

Jag anser att man inte bör spara större summor i dessa företag, hur behjärtansvärda företagen än är. Man kan förlora hela insatsen och man har inga garantier. Med det sagt så kan jag säga att jag har gjort så noga undersökning som jag har kunnat, jag har till och med besökt dem på plats i Kenya och jag har lagt in en hel del pengar själv. I Trine har jag investerat en bra bit över 10 000 EUR sedan sommaren 2017 och i Better Globe är det ca det tiodubbla sedan 2008.

Disclaimer om samarbetet för tydlighetens skull

För att vara helt transparent. Jag har investerat mina egna pengar i både Trine och Better Globe i flera år. Jag har ett så kallat affiliate-avtal med båda företagen vilket innebär att om du blir kund och sparar en del av dina pengar, så får jag en liten ersättning.

Det är inget som kostar dig som kund och du kan inte få det ”billigare” på något annat sätt. Vill du inte stödja bloggen, så kan du bara googla företagen istället för att använda mina referenslänkar. Har någon annan rekommenderat dig Better Globe och du har googlat hit, använd gärna deras affiliatelänk så att äras kan den som äras bör.

Mina första Better Globe träd är från 2007, jag har köpt träd för över 1 000 000 kr och jag har varit på plats i Kenya 2008, 2012, 2015 och 2017. Jag var inte nere 2018 på grund av att vår dotter hade beräknat förlossningsdatum under veckan resan pågick. Däremot hade jag vänner på resan och deras bilder och berättelser hittar du på den officiella hemsida.

Mitt mål med den här artikeln är att berätta vad jag tycker, vad jag gör, vad jag har sett och lärt mig för att ge dig möjligheten att bestämma själv. För jag tycker att projekt som försöker göra gott och har en god historik förtjänar lite tid i rampljuset.

Om du har du frågor, tveka inte att ställa dem. Ingen ersättning har utgått för den här artikeln, utan all ersättning är provisionsbaserad.

Better Globe – en introduktion

Better Globe är ett kenyanskt skogsföretag som planterar träd i hårt utsatta områden i Afrika, där fattiga bönder kämpar med att överleva och öknen tar över mer och mer. Man bygger skolor, ordnar med vatten och mikrofinansierar fattiga bönders skogsbruk.

Man är vinstdrivande och delar med sig en del av den vinsten till dem som äger träd. Sedan 2006 har Better Globe ansträngt sig för att skapa win-win-win-situationer fler gånger om och det är därför jag sparar en hel del av mina pengar i företaget. Se gärna nedanstående 4 minuters animation, eller min 1 timmes video överst på sidan. 

Fördelarna Better Globe skapar på plats

Genom att man köper träd och donationspaket uppstår många fördelar:

 • Fler människor lyfts ur fattigdom genom att de får arbetstillfällen och mikrolån
 • Barn får en möjlighet att gå i skola, få en utbildning och tidigt lära sig om faran med korruption
 • Bönderna får högre avkastning på sin mark, kan bo kvar och skapa arbetstillfällen på landsbygden
 • Vår miljö blir bättre eftersom skogen binder koldioxid, minskar erosionen och hindrar ökenspridningen.
 • Den ekonomiska värdeförädlingen sker på plats och bidrar till en bättre utveckling för samhället.

Att det skapas stora värden för människorna, samhället och miljön på plats är således ställt utom tvekan. Det som jag tycker är briljant med Better Globe är att de har tänkt ett steg längre. De svarar även på frågan: Varför ska andra människor finansiera vår verksamhet där vi vill göra gott?

Fördelar även för dig och mig här hemma

Det flesta nöjer sig med svaret: ”För den goda sakens skull”. Ja, det fungerar till en viss utsträckning. Men om jag tar mig själv som exempel. Jag skänker bort mindre än 5 % av min inkomst men jag sparar mer än 40 %. Svaret som Better Globe kom fram till var att om kunder i bl.a. Sverige också tjänar pengar på att finansiera verksamheten så kommer de att fortsätta att köpa träd även i framtiden.

Det är det här som jag tycker är så bra. Genom att jag köper träd, så bidrar jag till att göra gott samtidigt som jag sparar mina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt. Det vill säga att jag tjänar pengar på att göra gott, det är inte längre en fråga ”göra gott eller få avkastning”. Jag kan både ha kakan och äta den.

Better Globe-träden ger en förväntad, ej garanterad, avkastning om ca 15 % avkastning per år

Jag tycker alltid att man ska förstå en investering man sätter sina pengar. I det här fallet både affärsmodellen och hur pengarna flödar. Better Globe behöver som alla företag pengar för att kunna bedriva verksamheten. Dessa pengar får man genom att sälja träd till oss i västvärlden.

Vi kan köpa ett enda träd för 17 € eller hur många som helst. Jag själv månadssparar i träd och donationspaket eftersom jag tycker att regelbundet sparande är det bästa som finns – oavsett sparform.

Better Globe tar sedan dessa 17 € och använder dem till att plantera träd, betala löner, finansiera skolbyggande, mikrolån och annat som behövs i verksamheten. När de sedan börjar tjäna pengar från träden, både genom försäljning av skördade frukter, nötter och genom avverkning, återköper de träden från oss med en förutbestämd ränta enligt principen:

Illustration av hur Better Globe avkastningen från ett träd fungerar

Träden är den underliggande tillgången som du äger

Det är alltså viktigt att förstå att det är träden som är ”motorn” i hela verksamheten. Så länge träden inte ger någon skörd så kan man inte heller betala någon avkastning och den stora avkastningen kommer vid slutavverkningen. Det här skiljer sig således inte från skogsbruk i Sverige heller. Det unika som Better Globe har gjort är framförallt att man har lyckats med:

 • kommersiell odling av en trädsort Mukau (melia volkensii) som är extremt snabbväxande och därmed kan slutavverkas redan efter ungefär 20 år.
 • odling i den så kallade semi-öknen där inget annat växer, t.ex. matodling eller boskapsskötsel är inte möjlig
 • hitta Mukau-trädet som är av extremt god kvalitet då den räknas som ”afrikansk mahogany”

Räknar man om ovanstående förväntade avkastning på totalt 208,25 EUR på 20 år, så hamnar man på ett årsgenomsnitt på mellan 12-16 procent per år lite beroende på hur man räknar. Handen på hjärtat så är det ingen enorm avkastning med tanke på att det är förknippat med en del risker.

Jag har gjort flera räkneexempel här. Tittar man på avkastningen så är den inte på något sätt extrem eller fantastisk för skogsbruk, det som är extremt och ovanligt är att man på 20 år kan bedriva ett skogsbruk som t.ex. i Sverige tar mellan 80 – 110 år.

Vill du räkna på avkastningen själv? Få min Excel-mall

Jag gör ingen hemlighet av att jag är en Excel-nörd och jag har räknat på träden både framlänges och baklänges. Jag har gjort en excel-kalkyl som du kan använda för att analysera träden, mejla mig så skickar jag den till dig med vändande post.

Har jag och andra kunder fått avkastning?

En av de absolut vanligaste frågorna jag får om Better Globe är om det fungerar och om kunder har fått avkastning. När jag skrev om Better Globe för första gången 2008 var det tufft, för ingen kund hade fått avkastning. Hela Better Globe var mest en vision. I skrivande stund, sommaren 2018, är läget annorlunda. Better Globe har betalat ut avkastning sedan 2011 helt enligt plan.

Den 26 november 2017, fick 5 957 svenska kunder av ca totalt 12 000 svenska kunder totalt ca 4 500 000 kr avkastning utbetalt till sina Better Globe-konton. Jag själv fick i år nästan 80 000 kronor i avkastning från mina träd köpta 2007-2013.

Eftersom jag köper de flesta av mina träd via mina bolag, så behöver jag vara noga med redovisningen. Eftersom jag försöker vara så transparent som möjligt, så följer nedan en bild på överföringen från Better Globe till mitt företagskonto. 

Vinstutbetalning på över 70 000 kr för 2017.

Min årsredovisning, där ovanstående vinstutbetalning är gjord och skattad, är också reviderad av PwC för de senaste två verksamhetsåren. Hela årsredovisningen är för övrigt offentlig. Om du istället köper träden som privatperson beskattas vinsten som ”inkomst av kapital” med 30 procent.

Better Globe – För bra för att vara sant?

Jag ska vara helt ärlig. När min gode vän Lennart tipsade mig om Better Globe våren 2008 så var jag oerhört skeptisk. Jag minns särskilt att jag tänkte att:

Det låter för bra för att vara sant och om något låter för bra, så är det sällan så…

Däremot minns jag vad min mentor Claes-Erik alltid sa.

Om något låter för bra för att vara sant, då förtjänar det en närmare undersökning.

Jag och Caroline planerade ändå semester sommaren 2008, och då bestämde vi oss för att vi lika gärna kunde åka ner. Sedan dess har jag varit på plats fyra gånger och sett verksamheten och skillnaden med egna ögon:

Jag vågar påstå att jag är den kund som har varit på plats flest gånger, har tagit flest bilder, videor och pratat med både bönder, arbetare, politiker. Jag har gjort så god research som jag har kunnat, inte minst för att jag har mycket av mina pengar i Better Globe. Sedan älskar jag följande citat:

Time will either promote you, or expose you…

Det gäller i allra högsta grad även Better Globe. Idag har man 10 års historik, man har kunder som mig som har köpt träd i 10 år och upplevelsen är att det blir bättre och bättre. Verksamheten går bättre, fler människor på plats får hjälp, fler kunder får avkastning och man får hela tiden fler och fler konkreta resultat att visa upp.  

Resultat, fakta och åstadkommanden per 1 nov 2017

Jag kan personligen bekräfta många av de åstadkommanden som Better Globe har gjort på plats sedan 2007. Det här är några av de faktum som jag har uppskattat mest. Alla punkterna är per november 2017:

 • Man har 122 fast anställda och 300 deltidsanställda
 • Man har planterat över 1 200 000 träd som motsvarar ca 4 000 hektar skog. Under 2018 har man planerat plantera mer än 500 000 träd.
 • Gett bort 187 484 EUR till finansiering av mikrolånbanker som har lånat ut till mer än 4 500 familjer
 • Man har finansierat 2 skolbyggen och 3 skolrenoveringar för 187 484 EUR
 • Man har gjort vattenförbättringar för 374 968 EUR bl.a. vattentankar, hängrännor och brunnar
 • Man har över 2 300 bönder som planterar träd för Better Globes räkning
 • Man har föreläst på TEDx i Göteborg och vunnit två gasell-utmärkelser i Norge.
 • Man har samarbete med Kenyas största elbolag KenGen.
 • I november 2017 betalade man ut mer än 4 500 000 kr till över 6 000 svenska kunder (ca 50 % av alla kunderna vid den tidpunkten). 
 • Man bjuder ner kunder och ambassadörer kontinuerligt, nu senast i juli 2018. Här är deras bilder och berättelser.  

Det som jag kan säga med säkerhet är att verksamheten gör skillnad på plats. Det är det för mig ingen som helst tvekan om. Träden finns, skolorna finns, människorna får hjälp, barnen går i skolan och avkastning har betalats ut sedan 2011. Men bara för att det fungerar och har fungerat, så är ju inte historien någon garanti för framtiden. 

Jag är medveten om att där står mycket på andra sidor om Better Globe (och mig) på nätet. Mycket är bra och objektivt, men mycket är också tyvärr direkt felaktigt. Jag har valt att inte gå i svarsmål då det sällan ger något, men däremot svarar jag så gott jag kan på alla frågor här på bloggen – så du kan alltid mejla mig  och jag kommer att göra mitt bästa för att ge ett så bra och transparent svar som möjligt. 

Intervju med Dr. Dennis Garrity, FN utsedda ambassadör för drylands

Jag rekommenderar även att titta på nedanstående intervju med Dennis Garrity från ICRAF som är väl värd att lyssna på. Han är en av FN:s utsedda ambassadörer för ”dry lands” och har varit generaldirektör för ICRAF i över 10 år. 

Han beskriver nämligen levnadssituationen för fattiga bönder väldigt väl, samtidigt som han pratar om det viktiga arbetet som Better Globe gör. Slå gärna på den svenska textningen. 

Intervju med en av Better Globes kontraktsbönder – Simon Mulli

En av de sakerna som Better Globe har fått mycket positiv uppmärksamhet är för hur man jobbar med lokalbefolkningen. Inom forskningsfältet ”agroforestry” pratar man mycket om att odla träd tillsammans med vanliga grödor, så som vi gjorde förr i tiden. Det är väldigt effektivt samtidigt som det höjer avkastningen för dem som brukar jorden.

När jag var på plats 2015 fick jag möjligheten att besöka några sådana bönder och nedan följer en intervju med kontraktsbonden Simon Mulli. Notera att du kan välja svensk textning till videon nedan.

Riskerna med Better Globe

Även om det har fungerat i 10 år och alla kunderna har fått sin avkastning, finns det garantier för att det kommer att fungera i all framtid? Självklart inte. Så för att vara väldigt tydlig:

Better Globe ger inga inga garantier
Avkastnignen är INTE garanterad. Den är helt och hållet beroende på att man klarar av att även i framtiden sköta verksamheten som man har gjort hittills.
Du kan förlora hela ditt insatta kapital
Om det värsta skulle inträffa så kan du förlora alla eller delar av de pengar som du har köpt träd och donationspaket för. Se föregående punkt.
Utgå från att pengarna är låsta i 20 år
Better Globe ger en vanlig ångerrättsperiod på 14 dagar, men därefter kan man inte ångra sig och pengarna är låsta i trädet som du äger.
Det är ett sparande med en hög risk
Eftersom det inte finns några garantier, pengarna är låsta och du kan förlora hela eller delar av dina pengar är det ett sparade med långt högre risk än t.ex. aktier.

Du får helt enkelt avgöra själv om det här är något som du tror på och den förväntade avkastningen motsvarar den risken som du är beredd att ta. Jag har beskrivit riskerna utförligt i följande artikel:

Jag påstår att samma sak gäller för Better Globe som för alla andra investeringar. För riskerna ovan är verkligen inte unika för Better Globe, så här fungerar det i alla andra sammanhang också. Det som man alltid kan säga är:

 • Sprid riskerna och lägg inte alla äggen i samma korg
 • investera inte mer än max 10 % av ditt kapital i en enda investering
 • Investera inte pengar som du inte har råd att förlora
 • bilda dig en egen uppfattning.

Om du redan sparar i fonder, aktier, guld och liknande, då kan faktiskt en real tillgång som skog, som faktiskt Better Globe är vara en god idé. Dessutom blir det en investering som ligger en närmare om hjärtat eftersom man faktiskt kan åka ner och besöka plantagerna och människorna.

Månadsspara i Better Globe-träd och donationspaket

Det som jag först och främst rekommenderar är att månadsspara i träd och donationspaket. Då lär man känna företaget över tid, man bygger upp sin trädportfölj över tid och man begränsar också sin risk genom att inte gå in hals över huvud. Dessutom belönar Better Globe ett regelbundet sparande. Om du köper:

 • 10 träd per månad – för 17 EUR per träd
 • 1 donationspaket per månad – för 53 EUR per paket

ger Better Globe nämligen 20 bonusträd i slutet av året som tack för lojaliteten. Dessa bonusträd ger samma avkastning som vanliga träd. Ett donationspaket gör mer gott än ett enskilt träd, då det består av:

 • Två träd som ger dig en förväntad avkastning som vanligt (totalt 416,50 EUR över 20 år)
 • Två träd som skänks bort till bönder, skolor och lokala organisationer
 • 500 liter vatten eller motsvarande värde i vattenrelaterad verksamhet
 • 1,50 EUR till att bygga eller renovera skolor
 • 1,50 EUR till att finansiera mikrolånbanker

Det sig säger sig själv att donationspaket sänker din avkastningen eftersom det är dyrare och bara ger två träd, men tack vare de 20 bonusträden, så kommer du faktiskt ner i genomsnittlig kostnad per 16,31 EUR per träd om du månadssparar i de 1 donationspaket/mån och 10 träd/månad.

Oavsett nivå så är ett regelbundet månadssparande enligt mig det bästa. Det ger dig möjlighet att ta en lägre risk och lära känna bolaget, det hjälper människorna och det ger företaget en förutsägbar intäkt. 

Inga förbindelser, du bestämmer helt själv

Om du börjar månadsspara i mitten av året så finns möjligheten att tilläggsköpa för föregående månader. Om du t.ex. börjar månadsspara i maj, så kan du kompletteringsköpa för perioden januari till april (=4 donationspaket + 40 träd). Det viktiga är att man under året har köpt 12 donationspaket och 120 träd för att få bonusen.

Jag förstår att alla inte har pengarna att köpa både träd och donationspaket på månadsbasis och då kan man börja med 1 träd eller 1 donationspaket, eller med det antal som känns rätt för dig.

När jag började köpa träd 2008 hade jag inte råd med mer än ett donationspaket i månaden. Så du kan börja på precis vilken nivå du vill. Du förbinder dig inte heller till något och kan avsluta eller ändra ditt månadssparande precis när du vill.

Om du vill köpa träd, använd gärna min sponsrade länk nedan:

Är du osäker? Ta en observationspost med få träd

Till människor som är osäkra men ändå är lockade av konceptet, då brukar jag säga – ta en observationspost genom att köpa ett par träd. Det gör att du kommer att få nyhetsbrev och information, vilket gör att man lär känna bolaget och det kommer vara en liten del i din portfölj.

Det här är en klassisk strategi när man sparar i aktier, att man köper på sig ett par aktier för att det ska dyka upp i ens depå och man därmed har koll på det.

Slutord – 17 EUR behöver inte vara ett stort beslut …

När jag pratar med vänner om Better Globe så brukar jag säga rakt ut att jag tycker att de ska köpa donationspaket eller träd. Anledningen är att jag vet att donationspaketet gör en stor skillnad på plats, det har jag sett när jag varit på plats. Redan här tycker jag att det är värt att köpa träden och mentalt bokföra det på ”välgörenhetskontot” – oavsett om man får någon avkastning i framtiden eller inte. 

På gott och ont upplever jag nämligen ibland att den förväntade avkastningen strular till det för oss. Plötsligt går vi från att tänka kring huruvida jag har möjligheten, viljan och förmågan att hjälpa andra människor, till att göra det till något betydligt större än det egentligen är. Om man nämligen bara vill köpa ett donationspaket eller ett träd, så kostar det 53 EUR respektive 17 EUR. 

Jag tror att få av oss står och faller med en extra månadskostnad på 170 kr i månaden (jag impulshandlar för mer än så på veckohandlingen på ICA). Om man faller med 170 kr per månad, då är mitt råd enkelt – köp inga träd. Då är det viktigare att göra andra saker, som att bygga buffert.

Men till dig som har råd med 17 EUR i månaden, kanske även 53 EUR, se det som att du gör gott. Du bidrar till en bättre värld och du gör skillnad för människor. Sedan om du får en avkastning i framtiden, då kan du ju se det som en bonus. För i min värld, så är träden värda att köpa och månadsspara i även om de inte hade gett någon avkastning.

Intresserad av ett större köp eller har du frågor?

Men, med det sagt. Better Globe har betalat ut avkastning sedan 2011 och säger själva att för varje år blir de tryggare och tryggare i att det kommer fungera även framgent. Jag har därför valt att gå bortom det välgörande sparandet och faktiskt köpa på mig en hel del (10 000+) träd till i min aktiva hink (iof. kanske lite för mycket än vad jag hade rekommenderat andra).

Om du har frågor kring träd som sparande, vill ta del av min Excel-mall för att räkna på avkastningen och träden eller är intresserad av att göra ett större köp, kontakta mig via mejl på: jan@rikatillsammans.se.

Särskilt när det gäller större köp, tänker jag två saker. Det första är att det ibland är möjligt att få en volymrabatt. Det är inte säkert, men jag kan ställa frågan för din räkning. Mejla mig. Det andra jag tänker är att om man ska lägga mycket pengar, då bör man göra sin research. Mitt tips är att du förr eller senare pratar med mig.

Jag berättar gärna mer för dig som är intresserad

Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter, min egen syn på både företaget, träden och riskerna. Som jag skrivit innan, jag sitter nämligen i samma båt som du – kanske till och med en lite mer riskabel båt än du någonsin kommer att göra.

Anledningen är att om det inte skulle fungera i framtiden, då förlorar vi båda pengar. Men jag kommer då även ta en stor ryktes-, varumärkes- och förtroendesmäll. Det är långt allvarligare för mig än den potentiella provisionen som jag får på för mitt affiliatesamarbete med Better Globe på 1 EUR per träd. 

Därför har jag ställt fler frågor, gjort mer research och ställt högre krav på Better Globe än de flesta andra – jag har till och med rest ner på egen bekostnad fyra gånger(!). Den första hands informationen brukar jag dela med mig av och jag gör det mer än gärna även till dig. 

Slutligen så rekommenderar jag även att besöka Better Globes svenska hemsida och framförallt svaren på deras vanliga frågor som täcker det mesta.

Köp Better Globe-träd eller donationspaket (annonslänk) – bidra till en bättre värld, gör gott och spara pengar etiskt, hållbart och långsiktigt.

Tack för att du har tagit dig tiden att läsa om ett projekt som ligger mig och Caroline nära om hjärtat. 

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då uppskattar du sannolikt även följande artiklar. 

Kommentera

59 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej igen!
  Har mailat deras support, men får ej ngt svar. Har du kontaktuppgifter direkt till ngn ansvarig? Tack! /Alexander

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Det är söndag kväll, ge dem några dagar och har de inte återkommit, återkom till mig så ska jag se om jag kan puffa på någon. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!
  Gillar din ansats kring att det måste finnas en ”solid affär i botten” för att investeraren ska kunna få sin avkastning (framförallt ”principalen” efter 20 år), och därmed den research du gjort kring pris på mango, pris mer m3 på träden etc. Men det som saknas i kalkylen, och som jag inte tror att ngn frågat om, är driftskostnaderna för plantaget? Misstänker att vatten och lön för arbetskraft är de två största posterna? Finns det ngn kalkyl på hur stora dessa är per träd under 20 år? Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Jag tänker att det borde gå att räkna ut utifrån årsredovisningen, men det är inget som jag har gjort. Jag tänker nämligen att jag, oavsett siffra, har svårt att kunna bedöma rimligheten i det i alla fall. Det som jag däremot kan kolla på är helheten och den upplever jag – utifrån den information jag har fått och sett – att det fungerar. Du kan själv boka tid med Better Globes representant i Stockholm och se årsredovisningen och räkna på det. Återkom isf, för det kan jag vara intresserad av också. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hejsan Jan

  Tack för en bra och informativ film med bilder och kontinuerlig uppföljning.

  Jag och min fru har det senaste åren velat investera en del av vårat sparande enligt vår moraliska och religiösa övertygelse. Vi vill helt enkelt inte bara älska vår nästa på nära håll utan också globalt och över tid. Jag tycker att Better Globe värkar vara ett finfint alternativ för detta syfte.

  Tidigare har vi investerat kontinuerligt i det Hollänska bolaget Oikocredit. De har en lite krånglig ägandeform med depåbevis men affärsideén är i grund och botten att låna ut pengar till schyssta mikrolån-banker i 3e världen och på det sättet låta pengarna arbeta på ett gott sätt. Man kan ta ut efter en kort handläggningstid och Oikocredit delar ut en 2% avkastning sedan 1975 om jag minns rätt.
  Fråga: Vad säger du om skillnaden i risk mellan en aktör som Oikcredit och Better Globe förutom tidsaspekten såklart?
  https://www.oikocredit.se/

  Tack igen
  Samuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
  1. Vit pil

   Oj, vad spännande! Det här bolaget kände jag inte till, det är något nytt att undersöka och kanske investera i själv.

   Skillnaderna är väldigt många skulle jag säga gentemot Better Globe. Risken skulle jag spontant säga är högre i Better Globe.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Om man köper 120 träd och 12 donationspaket direkt istället för att månadsspara, blir man då ändå tilldelad de 20 bonusträden i slutet av året? Blir det då någon skillnad i riskspridning jämfört med om man månadssparar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Ja, det går att köpa allt på samma gång och få bonusträden. Alla träd köpta ett år räknas samman. Jag brukar dock rekommendera månadssparandet då det blir en mindre summa per månad, man lär känna företaget under en längre tidsperiod. Men i kronor och ören är effekten helt och hållet samma.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag såg nyligen ett intressant TED Talk (”A global food crisis may be less than a decade away”) som bl.a handlade om hur viktigt det är för framtidens tillgång på mat att Afrika som kontinent måste utöka sitt jordbruk för att klara av den hägrande matkrisen i världen, och jag kom då att tänka på Better Globe-initiativet som du talat dig varm för och tilltalar mig på flera punkter.

  Jag undrar dock hur man vet att den ev. avkastningen i framtiden kommer från träden och inte från nya investerare? Finns det rapporter eller liknande kring projektets utveckling samt en oberoende organisation som granskar att Better Globe planterar så många träd som investerarna köpt, och att pengarna inte bara betalas ut direkt till tidigare investerare utan att några träd planteras?

  Mvh, Elsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elsa
  1. Vit pil

   Hej Elsa,

   Ja, det finns en granskad och reviderad årsredovisning. Både för det norska bolaget som är offentlig via det norska Brönneysunds-registret. Årsredovisningen för det kenyanska bolaget kan man få se på min kollegas kontor i Stockholm. Där kan man se exakt hur den ekonomiska redovisningen ser ut som är mycket mer detaljerad än en svensk årsredovisning.

   Hoppas det var svar på din fråga! :-)

   Hälsningar,
   jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Jag har två frågor som jag hoppas du kan svara på:

  5 år efter sin investering får man 15% avkastning. Kommer denna avkastning från ”mina” träd?

  Hos Better Globe kostar ett träd €17. Hos WWF kostar ett träd 50kr. Via läkarmissionen kan man köpa 10 träd för 50 kr. Vad beror den stora prisskillnaden på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tor
  1. Vit pil

   Hej Tor,

   Tack för din fråga.

   Avkastningen kommer från de träd som man skördar t.ex. rågummi, nötter, frukter och andra saker samt från de träd som man avverkar och verksamheten man driver. Det är dock viktigt att se att du inte äger två specifika träd utan det är mer att se som en andel eller egentligen om man ska vara mer korrekt som ett lån till företaget.

   Prisskillnaden beror både på att det krävs helt andra resurser när man ska odla träd på kommersiell basis med åtagande tillbaka till sina kunder, samt att man planterar i en miljö som är väldigt oförlåtande (läs: semiöken) samt att man till skillnad från de andra organisationerna är ett vinstdrivande skogsbolag. Om man bara vill ”köpa träd” utan avkastning så är de organisationera bättre. Det finns även andra exempel som t.ex. vi-skogen som är ännu billigare, men det är lite som att jämföra äpplen med päron tänker jag.

   Till syvende och sist handlar det om svara på frågan för sig själv:

   ”Motiverar den förväntade avkastningen risken att köpa träd hos Better Globe?”

   För mig är svaret ganska tydligt, men jag respekterar också alla dem som kommer fram till ett annat svar.

   Hoppas det var svar på din fråga,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   För det första skulle jag säga att artikeln är snart 7 år gammal och att den innehåller en del sakfel.

   Sedan skulle jag säga att den dessutom är en sämre kopia på en liknande artikel som var i DN under samma period som jag också har bemött här på bloggen. Därefter skulle jag säga att pyramidspel är förbjudet enligt lag och att jag varken är intresserad av att bryta mot lagen eller förstöra mitt varumärke kring något som jag byggt upp i flera år.

   Det jag inte tror att många tänker på är risken som jag själv tar när jag rekommenderar ett företag som Better Globe. Det handlar inte bara om mina egna pengar. Det handlar framförallt om mitt eget varumärke. Jag tar ju en stor så kallad ”reputational risk” som jag tror de flesta inte tänker på. Ungefär som en pilot som sitter i samma flygplan som passagerarna.

   Om jag helt ärligt inte hade trott på det, så skulle aldrig pengarna motsvara risken. För många år sedan fick jag höra citatet:

   Time will either promote you or expose you

   Jag försöker leva mitt liv enligt den devisen. Tittar man sakligt på Better Globe sedan 2007, när jag köpte mina första träd så påstår jag att allt talar för det första. Better Globe har hållt alla löften, de har betalat ut all avkastning och alla ersättningar precis enligt plan och löfte. Under 2017 så fick mer än hälften, ca 6 000, svenska kunder sin avkastning utbetald enligt plan. Det motsvarade enligt uppgift från företaget mer än 4.5 miljoner kronor.

   Jag har vidare själv varit på plats 4 gånger på plantagerna – 2008, 2012, 2015 och 2017 – på helt egen bekostnad. Eftersom jag dessutom har köpt träd för över 1 000 000 kr betyder det att jag dessutom har lagt mina pengar bakom mina ord. Jag är en av dem som har störst riskexponering mot Better Globe och därmed mest att förlora på om det inte skulle visa sig fungera. Och som sagt, då menar jag inte bara ekonomiskt.

   För mig handlar det inte om att värva eller övertyga människor till att spara i etiska, hållbara och långsiktiga projekt som Better Globe eller Trine. Jag vill bara ge fler människor en möjlighet att få välja själva. Vissa tackar ja, och andra tackar nej – och båda besluten är helt okej. I min värld handlar det bara om ett ge en inbjudan och en möjlighet.

   Om du vill ha mer fakta, höra min upplevelser som faktiskt varit på plats och har gjort noggrann research istället för att läsa vad som står på nätet, så får du jättegärna mejla mig

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej :)
  Tack for en kanonblogg! uppskattar att du skriver väldigt pedagogiskt.

  Tänkte börjar spara ungefar varannan manad i better Globe (ar student sa varje manad funkar ej) samt önska mig trad i födelsedagspresent.

  Jag forstar dock inte hur sjalva utbetalningen fungerar? Blir jag medlem och uppger mina bankuppgifter? Var kan jag se när utbetalningar sker? Far jag månadsvis information hur det fungerar?

  Skulle uppskatta om du kunde skriva en rent teknisk genomgang.

  Deras hemsida ar ju verkligen undermattlig och inte super userfriendly.

  Tacksam for svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
  1. Vit pil

   Nej, man blir inte ”medlem”, man blir kund precis som t.ex. hos Avanza. Inne på din sida kommer du se ditt trädägande och dit kommer också utbetalningen av avkastning. Du kan sedan välja att köpa nya träd eller få ut pengarna till ditt bankkonto. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Jag tycker det är ganska svårt att kategorisera Better Globe träden. Ska det ses som preferensaktier, råvaror eller obligationer? Hur ser du på den saken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
  1. Vit pil

   Skulle säga att det är mest likt en företags obligation med hög risk, eller en High-Yield Bond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för allt arbete du gör med bloggen. Det är guld värt för alla oss läsare.

  Better Globe är ett väldigt intressant bolag som jag hoppas en dag tas in på börsen så vi får möjlighet att köpa obligationer (träden) via ISK istället, det skulle öka avkastningen efter skatt med ytterligare några procent. Det skulle förhoppningsvis även ge mer uppmärksamhet, öka intresset för att investera ytterligare och därmed påskynda det viktiga arbetet de gör.

  Jag har även hittat det Göteborgsbaserade företaget Trine som ägnar sig åt att finansiera småskaliga solcellsprojekt i olika Afrikanska länder. De ger en betydligt lägre avkastning (5-7%) men pengarna är i gengäld bara låsta ett fåtal år och till viss del garanterade av utomstående part. Jag ser det som ett bra komplement till Better Globe då detta på sikt bör minska avverkningen samtidigt som Better Globe återplanteras träd. Känner du till Trine och vad har du för tankar kring bolaget?

  Jag undrar om du, eller någon annan som läser detta, känner till några fler bolag som ägnar sig åt ett liknande approach vad gäller företagande? Dvs ett genomsyrat CSR tänk där man kan låta sina investerade pengar bidra till en bättre värld samtidigt som de ger avkastning. Jag skulle vilja avsätta en del av min portfölj till av denna typ av bolag, men det kräver betydligt fler bolag än dessa två för att få en god riskspridning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
  1. Vit pil

   Först och främst, tack för tipset om Trine. Har nu investerat i mitt första projekt med en mindre summa. Ska bli spännande och se vad det ger. Kanske starten på något nytt som Better Globe för mig för 10 år sedan.

   Jag håller med dig om ISK-lösningen. Tänker väl att jag ska ta tag i det någon gång i framtiden. Har undersöket möjligheterna lite, men det verkar omständigt till tusen. Jag känner tyvärr inte till fler, därför jag blev så glad för Trine. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Måste man deklarera och betala skatt för sin avkastning på träden när dem börjar ”genererar” pengar? Väljer man vilka träd dem planterar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Lindvall
  1. Vit pil

   Ja, det måste man. Man betalar 30 % i inkomst av kapital på utdelningen. Nej, man väljer inte vilka träd BG planterar, det är samma för alla. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan!
  Först vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig för det du gör. Det behövs fler röster som uppmärksammar att den linje som bankerna och samhället i stort visar på när det kommer till privata finanser (spara pengar på bankkonto, och för de som vill ”satsa”, investera i gungiga aktier och dyra fonder), verkligen inte leder till några betydande rikedomar. Där gör du ett fantastiskt jobb och jag är tacksam för att vi andra kan ta del av resultatet av allt idogt och tidskrävande arbete som du lägger ned.

  Nu en liten tanke kring Better Globe som investering. Du har valt att klassa det som en investering i reala tillgångar. Som jag tänker kring det har jag svårt att motivera det som en real tillgång. Som ägare av ett Better Globe-träd tycker jag att man snarare bara är en delägare i företaget Better Globe Forestry där trädet närmast är att likställa med en aktie, där värdet på trädet är värdet på aktien. På samma sätt som man inte kan klassa en H&M-aktie som en real tillgång bara för att H&M äger fastigheter som de har butiker i. (Lite extremt exempel, men jag tror poängen går fram). Således torde det likställas med vilket spekulerat aktieköp som helst? (För all del aktieköp i ett kenyanskt bolag vilket är en diversifiering i sig, men likväl ingen real tillgång.) Eller missar jag någon väsentlig skillnad?

  Hälsningar,
  Alex Palmqvist

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex Palmqvist
  1. Vit pil

   Ja, du har ju rätt i sak. Ska man vara riktigt korrekt så är det egentligen en företagsobligation med en förutbestämd ränta och avbetalning. Eftersom bolaget ändå är så pass litet så bedömer jag det också som en högre risk än en aktieindexfond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack också för de fina orden och att du tar dig tiden att kommentera. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  http://www.allabolag.se/5568285331/Better_Globe_Vision_Int_AB

  Du verkar vara delägare i bolag associerat med Better Globe. Hur ser ditt förhållande med Better Globe ut? Är du mer än bara en person som marknadsför träden för lite provision?

  Vad är bakgrunden till detta bolag som du är involverad i? Är du oberoende i förhållande till Better Globe vid sidan av dina provisionsintäkter?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Ingemarsson
  1. Vit pil

   Det är som jag har skrivit tidigare ett rent försäljningsbolag genom vilket jag och min kollega tar in våra provisionsinkomster via. Allt för att det ska vara så transparent som möjligt. Det är inget bolag som har någon annan verksamhet än att just sälja och äga träd.

   Jag vet inte riktigt vad du avser med oberoende. Jag är kund som många andra, förmodligen en av de största kunderna i Sverige. Jag har investerat mer än 1 000 000 kr i träd och jag får 1 € provision på de träd som jag säljer.

   Jag är inte delägare eller en person i någon ansvarsposition varken i det norska försäljningsbolaget Better Globe AS eller det kenyanska bolaget Better Globe Forestry Ltd. Så ja, jag skulle säga att jag är oberoende.

   Hoppas att det var svar på dina frågor. Återkom annars. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej,
  Jag funderar på det här med riskerna. En brand kan ju startas eller nån typ av skadedjur kan säkert förstöra en hel del.. men tänkte om man köper ett parket varje månad, fördelas träden ut på olika ställen då? Och hålls det koll på vilket träd som är vems? Säg att jag under ett år då köper 24 träd och så startar en brand, då hoppas jag att mina träd är lite utspridda och därför kanske jag inte förlorar allt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cim
  1. Vit pil

   Ja, du äger inte några enskilda träd, utan man skulle kunna säga att det är en andel. Rent juridiskt så är det mer att likna vid en obligation där du lånar ut pengar till bolaget och bolaget lovar att återbetala enligt den överenskomna planen, inga pengar de första fem åren, 15 % ränta de kommande 15 åren och sedan full återbetalning + ränta det 20 året.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan

  Jag undrar om du har betalt dina resor till plantagen själv eller om du blir bjuden åp resorna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan Sandlund
  1. Vit pil

   Har betalat alla resorna själv ur egen ficka, både för mig själv och min familj. Vid ett av tillfällen fick jag några träd i utbyte eftersom jag jobbade där nere som guide för de nya kunderna som var med, men även då betalade jag själv. Bra att du frågar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Nu blir det två kommentarer i snabb följd efter att ha hittat din sida. Mycket som tilltalar mig. Men, som du märkt i min förra kommentar, så går jag min egen väg, såväl vad gäller min egen ekonomi som det ovan skrivna. Är också mycket inne på mikrofinans som en del av U-hjälpen. Man tjänar både Gud och Mammon samtidigt, vilket inte behöver vara fel. Själv är jag med i en ekonomisk förening som heter Jamii-Bora, vilket lär betyda bättre familjer på Swahilii. Är även en bank i Kenya. Har i Sverige inte lett till någon avkastning, vilket jag tycker är synd. Tänker vara med på deras bolagsstämma i Uppsala och försöka propagera för min sak. Lycka till med Better Globe!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Danielsson
 16. Vit pil

  Hur betalas pengarna ut?

  För mig är det två saker som bekymrar, nog sparar jag långsiktigt men gillar ju att under resans gång kunna byta strategi. Den andra bekymret är att avanza känns mer tillförlitligt.

  Finns det något sätt att få fler intäktsströmmar via betterglobe, genom värvning etc. Hur ser denna deal ut?
  Skulle ju vara en bra dop-present, om man dessutom själv gjorde sig en liten hacka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
  1. Vit pil

   Hej Mats,

   Ja, Avanza är mer tillförtligt det är det inget snack om saken.

   Ja, det är svårt att byta strategi mitt i med Better Globe eftersom träden sätts i marken och där behöver de växa.

   Ja, man kan tjäna pengar på att sälja träd. Man får provisionsersättning (1 €) per sålt träd och inget för värvning.

   Ja, det är en bra doppresent. :-)

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej Jan,
  jag är lite sent ute men undrar om jag i dag 30/12 köper träd kommer dessa att att registreras 2015 eller om det först blir 2016? Jag förstår om det kanske är för sent för att få ett svar av dig på detta, ? Tänkte köpa 100 träd till i år:)
  Hälsningar
  Marie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie Petersson
  1. Vit pil

   Fram till midnatt 31/12 registreras de på innevarande år, det vill säga 2015. Det är riktigt bra att köpa träden på denna sidan året. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej!

  Jag är kund i Better Globe sedan ett drygt år. Något som jag skulle bli väldigt glad åt är om du har möjlighet att skriva lite om hur man deklarerar på ett korrekt sätt när väl avkastningen kommer. Gärna med exempel på om man t.ex. återinvesterar, eller om man väljer att ”plocka ut” vinsten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Den information som jag har fått från Skatteverket så ska det deklareras som inkomst av kapital. Det vill säga att du skattar för den utdelning som Better Globe betalar ut till dig och ditt Better Globe-konto. Du gör helt enkelt en korrigering av den förtrycka informationen i fältet ”Överskott av kapital”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Okej, tack. Jag är inte så hemma på den punkten.
   Det belopp man köpt för i Better Globe, drar man av då, från utdelningen, eller?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  3. Vit pil

   Nej, när jag har deklarerat det privat så har jag angett hela utdelningen. Sista året med avkastning drar man av inköpssumman enligt den info jag har fått.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hmm, länken till hemsidan där man kan köpa träd funkar inte. Och Better Globe Sveriges hemsida vill att man anmäler sig till ett möte för att få veta mer. Känns ju transparant…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Just i detta nu verkar den ligga nere – något strul med servern. De har lovat att den ska vara upp inom kort igen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Jag kan inte sticka under stol med att jag är misstänksam mot mikrolån. Vad blir räntan på dessa lån? Hört skräckhistorier från 30% och uppåt som dessa fattiga människor förväntas betala igen. Varför ska jag lita på just Better Globes mikrolån?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Ja, jag kommer ihåg en dokumentär från Indien där räntorna var katastrofala. Dessutom lånade man ut till konsumtionsvaror så det var riktigt illa.

   Skillnaden med Better Globe är att man driver inte mikrolånverksamheten kommersiellt. Det är inte affärsidén, utan affärsidén är att plantera träd. Det gör att pengarna man samlar in till mikrolånen skänks som startkapital till en lokal ”bank” som startas av låntagarna tillsammans med organisationen K-Rep.

   K-Rep i sin tur har mycket erfarenhet av mikrolån så de sätter upp hela verksamheten tillsammans med lokalbefolkningen som blir delägare och dessutom jobbar i samfälligheten. Dessutom villkoras alla lån med utbildning, solidariskt ansvar och fokus ligger på att omsätta lånet i en inkomst.

   Jag tror genomsnittslånet ligger på ca 100 USD i dagsläget och där är ett par hundra personer som har fått dessa lån. Min förhoppning är att kunna intervjua några av dem när jag åker ner till Kenya i augusti.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Ang fördelningen på ett donationspaket, hur mycket går till ambassadören? 4 euro?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ji
  1. Vit pil

   Provisionsersättningen är 1 € per sålt träd oavsett om det är i donationspaketet eller ”löst” så att säga. I ett exempel med donationspaketet så är det bara 2 € eftersom det räknas på de träd som går till oss kunder, inte de som också skänks bort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Hej Jan.
  Webbsidan är väldigt övertygande om Better Globe trä. Det är så bra verkligen att jag började tro att detta är inte bara för bra att vara sant, utan redan planerat att köpa stora mängder av trä årligen.
  Jag har läst på din blogg att du har fått din 15% avkastning fem år i rad. Jag tänkte först, WOW, det funkar! Hur mycket mango, gummi arabica, olja och andra produkter har Better Globe Forestry Ltd i Kenya och Uganda har sålt? Jag har inte hittat någon information om hur mycket profit har BGF realiserat i Afrika. För att avkastningen måste komma från profiten. Eller? Om företaget går i bak, det kan inte vara något avkastning heller. Får man tillgång till bokföringen till BGF Ltd i Kenya?
  Tyvärr jag hittade annat information som gjorde mig faktiskt orolig över hela konceptet. Inte minst när jag läste nyheten från
  2012 januari:
  http://www.betterglobe.com/ShowNews.aspx?year=2012&newsId=924

  Hur kunde ni hitta och testa en nytt område för en ny äppelmango trä och testa inom 14 dagar och lova 15% avkastning??? Har ni redan planterat detta 500.000 trä och plockat mango och sålt på marknaden?
  Jag tvivlar. Det står inte någonstans att BGF Ltd har sålt någon råvara från trä någonsin!
  Det verkar för mig tyvärr alldeles oseriöst. Om pengarna inte kommer från försäljningen av råvaror, varifrån kommer din 15% avkastning fem år i rad?

  Egentligen när jag har läst nyheten om Better Globe Asia, då jag förstått vad ALLT handlar om här. Ni säljer trä som ska planteras. Inget annat. Avkastningen kommer från dom nya kunders plånbok som köper plant.

  Hoppas att jag har fel.

  Mvh
  Benno

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Benno
  1. Vit pil

   Ja, jag har fått min avkastning enligt plan de senaste 4 åren. Tyvärr är det precis så som du skriver att Better Globe Forestry har inte offentliggjort några årsredovisningar eftersom det inte finns någon som helst skyldighet till det i Kenya. Eftersom jag också bara är kund så har jag inte heller fått se några sådana uppgifter. Jag och flera med mig driver den linjen att vi vill se dessa siffror och för första gången har ledningen i Kenya börjat lyssna på oss. Förhoppningsvis får vi under året se siffror.

   Jag hänger inte riktigt med på den andra delen av din fråga. Säljer vi träd som ska planteras? Ja. De träden vi säjer idag kan ju av förklarliga skäl inte vara planterade redan. Plantagerna finns ju dock uppenbarligen eftersom jag har själv tagit bilderna ovan och i augusti i år kan man följa med ner på nästa resa för att besöka plantagerna och se det med egna ögon.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Hej Jan,
  undrar om vad som händer om jag dör och avkastningen på träden som isf kommer efter 5 år? Hur får våra barn rätten till den avkastningen och efter 20 år?
  Hittar inget om ”efterlevandeskydd”

  Hälsningar Lena

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lena
  1. Vit pil

   Det är som med vilken annan tillgång som helst, den tillfaller dödsboet. Jag har själv varit med och hanterat några överlåtelser till dödsbon, tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Tycker detta låter spännande och det känns som att en uppdatering vore på sin plats :)
  Hur såg det ut med avkastningen i december 2014?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Den betalades ut enligt plan den 13:e december. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Läste ett kritiskt inlägg till denna sparform som tog upp många vettiga punkter. Professor i naturresursekonomi och en av Länsförsäkringars placeringsexpert (som hellre vill att vi köper fonder hos LF såklart) sågade Better Globe vid fotknölarna p.g.a hög risk och noll kontroll över ens investering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   Ja, om det är samma som uttalar sig i DN 2010 så var det inte ens specifikt om Better Globe. Vi kontaktade honom och undrade vilket underlag som han hade som inte vi hade. Då sa han att han uttalade sig ”generellt”. Generellt sätt håller jag väl med. Har skrivit om det här på bloggen om man är intresserad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har en del pengar liggandes i premieobligationer, de har legat där hur länge som helst.
  Visst, man kan ju vinna en miljon om man har en jädrans tur men räknar man på vinsterna genom åren så blir avkastningen knappt 4% årligen vilket inte är mycket att hänga i julgranen.

  Jag funderar på att köpa träd för 50 000 av dessa så fort de löper ut, jag har räknat lite på det och kommit fram till följande:
  År 1-4 händer inget, men från år 5-19 får jag ca 7500 / år och slutligen år 20 får jag 500 000, totalt blir detta 612 500.
  På 20 år har alltså 50 000 blivit 612 000, eller om man tar ett snitt över 20 år har pengarna ökat med 28 125 / år.
  Har jag räknat rätt eller missade jag något?

  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Hej Jan,
   stämmer Fredriks uträkning? Gillar att man gör något gott samtidigt som jag kan tjäna pengar på det.

   Katja

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Katja
  2. Vit pil

   Ja, det stämmer i stora drag. Jag kan mejla dig en excel-kalkyl som jag har gjort som visar på hur det fungerar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson