Better Globe - spara på ett etiskt, hållbart & långsiktigt sätt | RikaTillsammans

Better Globe – spara på ett etiskt, hållbart & långsiktigt sätt

Bidra till en bättre värld, gör gott och tjäna pengar på att investera i skog...

Better Globe är ett av de projekt som ligger mig närmast om hjärtat. Det är ett kenyanskt skogsföretag som planterar träd i hårt utsatta områden i Afrika, där fattiga bönder kämpar för att överleva och öknen tar över mer och mer. Man bygger skolor, ordnar med vatten och mikrofinansierar fattiga bönders skogsbruk. Samtidigt ger det dig uppemot 15 % avkastning per år.

Jag är en person som gillar hjälpa andra människor. Det är en stor anledning till att jag driver den här bloggen. Jag vill hjälpa människor till en lite bättre ekonomisk framtid. I ett större perspektiv tycker jag också att vi som har haft turen att födas eller bo i Sverige har ett ansvar att bidra till dem som inte hade samma möjlighet. Samtidigt tror jag på att det ska göras på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Det är därför jag blev så glad när jag kom i kontakt med Better Globe. Här fanns nämligen ett sätt där jag kunde bidra till andra samtidigt som jag inte gjorde det på min egen bekostnad. Många av oss skänker pengar till välgörenhetsorganisationer, men det är fortfarande för de flesta av oss en liten andel av våra inkomster. Med hjälp av Better Globe kunde jag plötsligt använda mina sparpengar för att göra gott – det som brukar kallas för impact investing.

Det som jag tycker är så bra är att det är win-win-win.

 • Människorna i Kenya och Uganda får arbetstillfällen, deras barn för möjlighet att gå i skolan, bönderna ökar avkastningen på sin mark och kvinnor får mikrolån.
 • Vår miljö blir bättre eftersom skogen binder koldioxid, minskar erosionen och hindrar ökenspridningen.
 • Jag tjänar pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt.

Better Globe-träden ger ca 17 % avkastning per år

Jag tycker alltid att det är viktigt att förstå affärsmodellen och hur pengarna flödar. Better Globe behöver som alla företag pengar för att kunna bedriva verksamheten. Dessa pengar får man genom att sälja träd till oss i västvärlden. Vi kan köpa ett enda träd för 17 € eller hur många som helst. Föga förvånande rekommenderar jag ett månadssparande.

Better Globe tar sedan dessa 17 € och använder dem till att plantera träd, betala löner, finansiera skolbyggande, mikrolån och annat som behövs i verksamheten. När de sedan börjar tjäna pengar från träden, både genom försäljning av skördade frukter, nötter och genom avverkning, återbetalar de våra 17 € med en förutbestämd ränta enligt principen:

Illustration av hur Better Globe avkastningen från ett träd fungerar

Räknar man om det här till procentsiffror så blir det en internränta på ca 17 %. Det vill säga det är den ränta som skulle behövas med hjälp av ränta på ränta effekt för att 17 € på 20 år ska bli en summa om 208,25 €. Summerar man det ser det ut som följer:

Betterglobe - förväntad avkastning över 20 år i form av återköp

Jämte att köpa träd i lösvikt så rekommenderar Better Globe att man köper donationspaketet. Donationspaketet består nämligen av:

 • 2 träd som du får avkastning från över 20 år
 • 2 träd som skänks bort till lokalbefolkningen som också får avkastning
 • 500 liter vatten som skänks bort
 • 1,50 € till att bygga eller renovera skolor
 • 1,50 € till att finansiera mikrolånbanker

Jag har skrivit ganska mycket om affärsdelen och avkastningen på träden i följande artikel:

Jag har även skapat en Excel-mall som du kan använda för att räkna och analysera ett träd.

Better Globe – För bra för att vara sant?

Jag hörde talas om Better Globe för första gången våren 2007. Jag avdömde det då som ”för bra för att vara sant”och hade en massa andra åsikter. Däremot kunde jag inte sluta tänka på det utifrån perspektivet – ”Men tänk om det fungerar?”

Därför åkte jag 2008 ner till Kenya och Uganda för att bilda mig min egen uppfattning. Jag var även nere fyra år senare 2012 och under 2015 var jag faktiskt nere på plats två gånger – även om den ena gången var att besöka mitt fadderbarns bröllop. I år (2017) funderar jag på att åka ner igen.

När jag skrev om Better Globe första gången 2008 efter min resa var Better Globe ett nystartat företag (2006) med en fantastisk affärsidé. Idag, mer än 10 år efter att jag köpte mina första träd kan jag säga att jag blir mer och mer imponerad för varje år. Det är en verksamhet som har hållt sina löften och betalat ut avkastning varje år sedan 2010. Jag har fått ett par hundratusen utbetalt i avkastning sedan 2011 för mina träd. Jag har skrivit lite om det nedan:

Jag tror mycket på att andra gör som man själv gör, inte som man säger. Det är därför jag försöker gå före och vara den som också gör mest. Jag är en av dem fem kunder som har investerat mest pengar i Better Globe. Via bolag och privat har jag investerat en bra bit över 1 000 000 kr i träd. Dessutom är jag den som har besökt verksamheten på plats flest gånger och jag är utan tvekan den som har gjort mest research. Jag är ju den som har mest att förlora på om det inte fungerar. Det är inget som jag tar lätt på.

Köp gärna träd, men inte för alla dina pengar

Även om det har fungerat i 10 år och alla kunderna har fått sin avkastning, kan jag garantera att det kommer att fungera i all framtid? Självklart inte. Better Globe ger inga inga garantier. Man får helt enkelt avgöra själv om det här är något man tror på och den förväntade avkastningen motsvarar den risken man tar med att stoppa sina pengar i Better Globe. Jag har beskrivit riskerna utförligt i följande artikel:

Jag påstår att samma sak gäller för Better Globe som för alla andra investeringar. Man bör sprida riskerna, inte investera mer än max 10 % av sitt kapital i en enda investering och bilda sig en egen uppfattning. Om du redan sparar i fonder, aktier, guld och annat. Varför inte också spara lite i en real tillgång som skog, som faktiskt Better Globe är. Dessutom blir det en investering som ligger en närmare om hjärtat eftersom man faktiskt kan åka ner och besöka plantagerna på det sätt som jag har gjort.

Min rekommendation – månadsspara precis som vanligt

Jag är ju en varm förespråkare för att spara och investera automatiskt genom månadssparande. Då sker det av sig självt, det är inget man behöver tänka på och man blir alltid positivt överraskad av resultatet. Du kan köpa ett enda träd från Better Globe och aldrig något mer, det finns absolut inga krav eller tvång, men det skulle jag inte rekommendera. Jag skulle snarare rekommendera, att om du har möjligheten, att regelbundet månadsspara i:

 • 1 donationspaket för 53 €
 • 10 st träd för 170 €

Det ger dig på årsbasis 144 träd  eftersom varje donationspaket ger dig två träd. Genomsnittskostnaden per träd blir då 18,60 €, men då har du även bidragit med 24 träd till bönderna, pengar till mikrolån, skolbyggnation och vatten. Problemet är att genomsnittskostnaden är högre än vad ett enskilt träd kostar på 17 €.

20 bonusträd till dig som månadsparar hela året

Därför har Better Globe sagt att man ger varje kund som månadssparar ett helt år 20 st bonusträd. Dessa bonusträd ger samma avkastning som ordinarie träd och därmed blir kostnaden per träd istället 16,31 €, vilket gör det mer förmånligt än att köpa enskilda träd för 17 € per styck. Dessutom har man då hjälpt till och gjort.

Better Globe erbjudande om 20 bonusträd

Om man börjar månadsspara i mitten av året så finns möjligheten att tilläggsköpa för föregående månader. Det ger en total avkastning enligt ovanstående bild.

Om du har några frågor, tveka inte att kontakta mig via mejl på jan@rikatillsammans.se. Om du vill göra ett större köp av Better Globe träd, kontakta mig då också för ett få en eventuell mängdrabatt.

Tack för att du har läst ända hit om ett projekt som ligger mig så nära om hjärtat.
//Jan

PS. För att vara supertydlig; jag är sedan 2007 kund till Better Globe. Jag får idag en liten och helt provisionsbaserad ersättning för de träd som jag säljer (i likhet med andra återförsäljaravtal som bloggen har med t.ex. Nordnet, Adlibris, Aktiespararna, m.fl. Läs mer om min policy om återförsäljarsamarbeten). I övrigt har jag inga andra intressen i bolaget, jag är inte delägare, anställd eller har någon ledande befattning. DS.

Lär känna Better Globe på 4 minuter!

Lär känna Better Globe på 60 minuter

Ett urval av mina bilder från resorna

Jag har tagit bokstavligt talat tagit tusentals bilder under de resor som jag har gjort med Better Globe. Nedan följer ett urval av dessa. Vill du se alla bilderna så har jag laddat upp dem på mitt Flickr-konto. Nedanstående är de mest relevanta bilderna tagna 2008, 2012 och 2015.

Intervju med en av bönderna – Samuel Mulli

En av de sakerna som Better Globe har fått mycket positiv uppmärksamhet är för hur man jobbar med lokalbefolkningen. Inom forskningsfältet ”agroforestry” pratar man mycket om att odla träd tillsammans med vanliga grödor, så som vi gjorde förr i tiden. Det är väldigt effektivt samtidigt som det höjer avkastningen för dem som brukar jorden.

När jag var på plats 2015 fick jag möjligheten att besöka några sådana bönder och nedan följer en intervju med Samuel Mulli. Notera att du kan välja svensk textning till videon nedan.

Du kan läsa hela artikeln om Samuel här:

Relaterade artiklar

Mina fem senaste artiklar på ämnet

Better Globe-resa 2017

Better Globe-resa till Kenya och Uganda sommaren 2017

- En möjlighet att boka plats på Better Globes resa till trädplantagerna, skolorna och människorna...

En av de resor som mest har förändrat mitt liv var när jag och Caroline bestämde oss för att åka till Kenya och Uganda 2008 med Better Globe för att se trädplantagerna med egna ögon och inte minst träffa människorna därnere och se om Better Globe verkligen var så bra som det lät. Den resan var på många sätt den […]

Läs hela artikeln

Better Globe fakta, erbjudande och uppdatering för 2016

- Gör gott, bidra till en bättre värld och tjäna pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt...

Projektet som legat mig varmt om hjärtat i snart 10 år går från klarhet till klarhet. Man har bevisat att det fungerar att utrota fattigdom, bidra till en bättre värld och göra gott samtidigt som man tjänar pengar på ett långsiktigt, hållbart och etiskt sätt i en liten skala. Nu står man inför uppskalningen av verksamheten. Då är jag äntligen […]

Läs hela artikeln

Gör gott, bidra till en bättre värld och spara pengar etiskt

- Inbjudan till informationsmöte med Better Globes grundare Rino Solberg och mig i november

I november kommer jag att göra en roadtrip och hålla informationsmöten om Better Globe runt om i landet tillsammans med grundaren Rino Solberg som kommer hit från Kenya. Om du är nyfiken på projektet och vill få reda mer och på vad som sker på plats, eller om redan har köpt träd och vill få ett bra erbjudande, då är […]

Läs hela artikeln

Mobiltelefoner, mangoträd och nyanställda gör gott i Afrika

- Better Globe går från klarhet till klarhet - en sammanfattning av det som har hänt hittills under 2016

Mobiltelefonerna vi samlade in i höstas har kommit fram till Uganda och gör stor skillnad, ny personal har anställts på plats i Kenya, plantagerna besöks av både universitet och ambassadörer och dessutom har Better Globe lyckats få pris av det kenyanska Skatteverket! Även om Better Globe är ett av de projekt som ligger mig närmast om hjärtat har jag inte prioriterat […]

Läs hela artikeln

Better Globe i Nordnets Sparpodden #123

- Svar på några av de invändningar och farhågor som luftades i Sparpodden 123

Jag är ju lite nörd och försöker hänga med i de större poddarna om ekonomi. Döm min förvåning häromdagen när Better Globe togs upp i Sparpodden 123. Blev positiv tills jag hörde Joakim och Peter kommentera en läsarfråga på ämnet. Där de avrådde från Better Globe. Först och främst – ja, jag fattar varför de uttalar sig så som de […]

Läs hela artikeln

Mina andra Better Globe-artiklar

Visa alla mina artiklar på det här ämnet →

Kommentera

38 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag tycker det är ganska svårt att kategorisera Better Globe träden. Ska det ses som preferensaktier, råvaror eller obligationer? Hur ser du på den saken?

  A
 2. Hej Jan!

  Tack för allt arbete du gör med bloggen. Det är guld värt för alla oss läsare.

  Better Globe är ett väldigt intressant bolag som jag hoppas en dag tas in på börsen så vi får möjlighet att köpa obligationer (träden) via ISK istället, det skulle öka avkastningen efter skatt med ytterligare några procent. Det skulle förhoppningsvis även ge mer uppmärksamhet, öka intresset för att investera ytterligare och därmed påskynda det viktiga arbetet de gör.

  Jag har även hittat det Göteborgsbaserade företaget Trine som ägnar sig åt att finansiera småskaliga solcellsprojekt i olika Afrikanska länder. De ger en betydligt lägre avkastning (5-7%) men pengarna är i gengäld bara låsta ett fåtal år och till viss del garanterade av utomstående part. Jag ser det som ett bra komplement till Better Globe då detta på sikt bör minska avverkningen samtidigt som Better Globe återplanteras träd. Känner du till Trine och vad har du för tankar kring bolaget?

  Jag undrar om du, eller någon annan som läser detta, känner till några fler bolag som ägnar sig åt ett liknande approach vad gäller företagande? Dvs ett genomsyrat CSR tänk där man kan låta sina investerade pengar bidra till en bättre värld samtidigt som de ger avkastning. Jag skulle vilja avsätta en del av min portfölj till av denna typ av bolag, men det kräver betydligt fler bolag än dessa två för att få en god riskspridning.

  A
  1. Först och främst, tack för tipset om Trine. Har nu investerat i mitt första projekt med en mindre summa. Ska bli spännande och se vad det ger. Kanske starten på något nytt som Better Globe för mig för 10 år sedan.

   Jag håller med dig om ISK-lösningen. Tänker väl att jag ska ta tag i det någon gång i framtiden. Har undersöket möjligheterna lite, men det verkar omständigt till tusen. Jag känner tyvärr inte till fler, därför jag blev så glad för Trine. :)

   Jan Bolmeson
 3. Måste man deklarera och betala skatt för sin avkastning på träden när dem börjar ”genererar” pengar? Väljer man vilka träd dem planterar?

  Joakim Lindvall
  1. Ja, det måste man. Man betalar 30 % i inkomst av kapital på utdelningen. Nej, man väljer inte vilka träd BG planterar, det är samma för alla. :)

   Jan Bolmeson
 4. Hej Jan!
  Först vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig för det du gör. Det behövs fler röster som uppmärksammar att den linje som bankerna och samhället i stort visar på när det kommer till privata finanser (spara pengar på bankkonto, och för de som vill ”satsa”, investera i gungiga aktier och dyra fonder), verkligen inte leder till några betydande rikedomar. Där gör du ett fantastiskt jobb och jag är tacksam för att vi andra kan ta del av resultatet av allt idogt och tidskrävande arbete som du lägger ned.

  Nu en liten tanke kring Better Globe som investering. Du har valt att klassa det som en investering i reala tillgångar. Som jag tänker kring det har jag svårt att motivera det som en real tillgång. Som ägare av ett Better Globe-träd tycker jag att man snarare bara är en delägare i företaget Better Globe Forestry där trädet närmast är att likställa med en aktie, där värdet på trädet är värdet på aktien. På samma sätt som man inte kan klassa en H&M-aktie som en real tillgång bara för att H&M äger fastigheter som de har butiker i. (Lite extremt exempel, men jag tror poängen går fram). Således torde det likställas med vilket spekulerat aktieköp som helst? (För all del aktieköp i ett kenyanskt bolag vilket är en diversifiering i sig, men likväl ingen real tillgång.) Eller missar jag någon väsentlig skillnad?

  Hälsningar,
  Alex Palmqvist

  Alex Palmqvist
  1. Ja, du har ju rätt i sak. Ska man vara riktigt korrekt så är det egentligen en företagsobligation med en förutbestämd ränta och avbetalning. Eftersom bolaget ändå är så pass litet så bedömer jag det också som en högre risk än en aktieindexfond.

   Jan Bolmeson
 5. http://www.allabolag.se/5568285331/Better_Globe_Vision_Int_AB

  Du verkar vara delägare i bolag associerat med Better Globe. Hur ser ditt förhållande med Better Globe ut? Är du mer än bara en person som marknadsför träden för lite provision?

  Vad är bakgrunden till detta bolag som du är involverad i? Är du oberoende i förhållande till Better Globe vid sidan av dina provisionsintäkter?

  Tack på förhand!

  Robert Ingemarsson
  1. Det är som jag har skrivit tidigare ett rent försäljningsbolag genom vilket jag och min kollega tar in våra provisionsinkomster via. Allt för att det ska vara så transparent som möjligt. Det är inget bolag som har någon annan verksamhet än att just sälja och äga träd.

   Jag vet inte riktigt vad du avser med oberoende. Jag är kund som många andra, förmodligen en av topp två i Sverige och jag har investerat mer än 1 000 000 kr i träd och jag får 1 € provision på de träd som jag säljer. Jag är inte delägare eller en person i någon ansvarsposition varken i det norska försäljningsbolaget Better Globe AS eller det kenyanska bolaget Better Globe Forestry Ltd.

   Hoppas att det var svar på dina frågor. Återkom annars. :-)

   Jan Bolmeson
 6. Hej,
  Jag funderar på det här med riskerna. En brand kan ju startas eller nån typ av skadedjur kan säkert förstöra en hel del.. men tänkte om man köper ett parket varje månad, fördelas träden ut på olika ställen då? Och hålls det koll på vilket träd som är vems? Säg att jag under ett år då köper 24 träd och så startar en brand, då hoppas jag att mina träd är lite utspridda och därför kanske jag inte förlorar allt?

  Cim
  1. Ja, du äger inte några enskilda träd, utan man skulle kunna säga att det är en andel. Rent juridiskt så är det mer att likna vid en obligation där du lånar ut pengar till bolaget och bolaget lovar att återbetala enligt den överenskomna planen, inga pengar de första fem åren, 15 % ränta de kommande 15 åren och sedan full återbetalning + ränta det 20 året.

   Jan Bolmeson
 7. Hej Jan

  Jag undrar om du har betalt dina resor till plantagen själv eller om du blir bjuden åp resorna?

  Staffan Sandlund
  1. Har betalat alla resorna själv ur egen ficka, både för mig själv och min familj. Vid ett av tillfällen fick jag några träd i utbyte eftersom jag jobbade där nere som guide för de nya kunderna som var med, men även då betalade jag själv. Bra att du frågar!

   Jan Bolmeson
 8. Nu blir det två kommentarer i snabb följd efter att ha hittat din sida. Mycket som tilltalar mig. Men, som du märkt i min förra kommentar, så går jag min egen väg, såväl vad gäller min egen ekonomi som det ovan skrivna. Är också mycket inne på mikrofinans som en del av U-hjälpen. Man tjänar både Gud och Mammon samtidigt, vilket inte behöver vara fel. Själv är jag med i en ekonomisk förening som heter Jamii-Bora, vilket lär betyda bättre familjer på Swahilii. Är även en bank i Kenya. Har i Sverige inte lett till någon avkastning, vilket jag tycker är synd. Tänker vara med på deras bolagsstämma i Uppsala och försöka propagera för min sak. Lycka till med Better Globe!

  Martin Danielsson
 9. Hur betalas pengarna ut?

  För mig är det två saker som bekymrar, nog sparar jag långsiktigt men gillar ju att under resans gång kunna byta strategi. Den andra bekymret är att avanza känns mer tillförlitligt.

  Finns det något sätt att få fler intäktsströmmar via betterglobe, genom värvning etc. Hur ser denna deal ut?
  Skulle ju vara en bra dop-present, om man dessutom själv gjorde sig en liten hacka.

  Mats
  1. Hej Mats,

   Ja, Avanza är mer tillförtligt det är det inget snack om saken.

   Ja, det är svårt att byta strategi mitt i med Better Globe eftersom träden sätts i marken och där behöver de växa.

   Ja, man kan tjäna pengar på att sälja träd. Man får provisionsersättning (1 €) per sålt träd och inget för värvning.

   Ja, det är en bra doppresent. :-)

   Jan

   Jan Bolmeson
 10. Hej Jan,
  jag är lite sent ute men undrar om jag i dag 30/12 köper träd kommer dessa att att registreras 2015 eller om det först blir 2016? Jag förstår om det kanske är för sent för att få ett svar av dig på detta, ? Tänkte köpa 100 träd till i år:)
  Hälsningar
  Marie

  Marie Petersson
  1. Fram till midnatt 31/12 registreras de på innevarande år, det vill säga 2015. Det är riktigt bra att köpa träden på denna sidan året. :-)

   Jan Bolmeson
 11. Hej!

  Jag är kund i Better Globe sedan ett drygt år. Något som jag skulle bli väldigt glad åt är om du har möjlighet att skriva lite om hur man deklarerar på ett korrekt sätt när väl avkastningen kommer. Gärna med exempel på om man t.ex. återinvesterar, eller om man väljer att ”plocka ut” vinsten.

  Carl
  1. Okej, tack. Jag är inte så hemma på den punkten.
   Det belopp man köpt för i Better Globe, drar man av då, från utdelningen, eller?

   Carl
 12. Hmm, länken till hemsidan där man kan köpa träd funkar inte. Och Better Globe Sveriges hemsida vill att man anmäler sig till ett möte för att få veta mer. Känns ju transparant…

  Johan
  1. Just i detta nu verkar den ligga nere – något strul med servern. De har lovat att den ska vara upp inom kort igen. Better Globe Sverige-sidan står jag bakom då det är där man kan anmäla sig till de olika informationsmötena som jag och mina kollegor håller. Vår förhoppning är att man ska kunna göra samma sak på båda hemsidorna framgent, men tekniken är inte alltid så enkel som man skulle önska. Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar….

   Jan Bolmeson
 13. Jag kan inte sticka under stol med att jag är misstänksam mot mikrolån. Vad blir räntan på dessa lån? Hört skräckhistorier från 30% och uppåt som dessa fattiga människor förväntas betala igen. Varför ska jag lita på just Better Globes mikrolån?

  Joakim
  1. Ja, jag kommer ihåg en dokumentär från Indien där räntorna var katastrofala. Dessutom lånade man ut till konsumtionsvaror så det var riktigt illa.

   Skillnaden med Better Globe är att man driver inte mikrolånverksamheten kommersiellt. Det är inte affärsidén, utan affärsidén är att plantera träd. Det gör att pengarna man samlar in till mikrolånen skänks som startkapital till en lokal ”bank” som startas av låntagarna tillsammans med organisationen K-Rep.

   K-Rep i sin tur har mycket erfarenhet av mikrolån så de sätter upp hela verksamheten tillsammans med lokalbefolkningen som blir delägare och dessutom jobbar i samfälligheten. Dessutom villkoras alla lån med utbildning, solidariskt ansvar och fokus ligger på att omsätta lånet i en inkomst.

   Jag tror genomsnittslånet ligger på ca 100 USD i dagsläget och där är ett par hundra personer som har fått dessa lån. Min förhoppning är att kunna intervjua några av dem när jag åker ner till Kenya i augusti.

   Jan Bolmeson
  1. Provisionsersättningen är 1 € per sålt träd oavsett om det är i donationspaketet eller ”löst” så att säga. I ett exempel med donationspaketet så är det bara 2 € eftersom det räknas på de träd som går till oss kunder, inte de som också skänks bort.

   Jan Bolmeson
 14. Hej Jan.
  Webbsidan är väldigt övertygande om Better Globe trä. Det är så bra verkligen att jag började tro att detta är inte bara för bra att vara sant, utan redan planerat att köpa stora mängder av trä årligen.
  Jag har läst på din blogg att du har fått din 15% avkastning fem år i rad. Jag tänkte först, WOW, det funkar! Hur mycket mango, gummi arabica, olja och andra produkter har Better Globe Forestry Ltd i Kenya och Uganda har sålt? Jag har inte hittat någon information om hur mycket profit har BGF realiserat i Afrika. För att avkastningen måste komma från profiten. Eller? Om företaget går i bak, det kan inte vara något avkastning heller. Får man tillgång till bokföringen till BGF Ltd i Kenya?
  Tyvärr jag hittade annat information som gjorde mig faktiskt orolig över hela konceptet. Inte minst när jag läste nyheten från
  2012 januari:
  http://www.betterglobe.com/ShowNews.aspx?year=2012&newsId=924

  Hur kunde ni hitta och testa en nytt område för en ny äppelmango trä och testa inom 14 dagar och lova 15% avkastning??? Har ni redan planterat detta 500.000 trä och plockat mango och sålt på marknaden?
  Jag tvivlar. Det står inte någonstans att BGF Ltd har sålt någon råvara från trä någonsin!
  Det verkar för mig tyvärr alldeles oseriöst. Om pengarna inte kommer från försäljningen av råvaror, varifrån kommer din 15% avkastning fem år i rad?

  Egentligen när jag har läst nyheten om Better Globe Asia, då jag förstått vad ALLT handlar om här. Ni säljer trä som ska planteras. Inget annat. Avkastningen kommer från dom nya kunders plånbok som köper plant.

  Hoppas att jag har fel.

  Mvh
  Benno

  Benno
  1. Ja, jag har fått min avkastning enligt plan de senaste 4 åren. Tyvärr är det precis så som du skriver att Better Globe Forestry har inte offentliggjort några årsredovisningar eftersom det inte finns någon som helst skyldighet till det i Kenya. Eftersom jag också bara är kund så har jag inte heller fått se några sådana uppgifter. Jag och flera med mig driver den linjen att vi vill se dessa siffror och för första gången har ledningen i Kenya börjat lyssna på oss. Förhoppningsvis får vi under året se siffror.

   Jag hänger inte riktigt med på den andra delen av din fråga. Säljer vi träd som ska planteras? Ja. De träden vi säjer idag kan ju av förklarliga skäl inte vara planterade redan. Plantagerna finns ju dock uppenbarligen eftersom jag har själv tagit bilderna ovan och i augusti i år kan man följa med ner på nästa resa för att besöka plantagerna och se det med egna ögon.

   Jan Bolmeson
 15. Hej Jan,
  undrar om vad som händer om jag dör och avkastningen på träden som isf kommer efter 5 år? Hur får våra barn rätten till den avkastningen och efter 20 år?
  Hittar inget om ”efterlevandeskydd”

  Hälsningar Lena

  lena
  1. Det är som med vilken annan tillgång som helst, den tillfaller dödsboet. Jag har själv varit med och hanterat några överlåtelser till dödsbon, tyvärr.

   Jan Bolmeson
 16. Tycker detta låter spännande och det känns som att en uppdatering vore på sin plats :)
  Hur såg det ut med avkastningen i december 2014?

  Thomas
 17. Läste ett kritiskt inlägg till denna sparform som tog upp många vettiga punkter. Professor i naturresursekonomi och en av Länsförsäkringars placeringsexpert (som hellre vill att vi köper fonder hos LF såklart) sågade Better Globe vid fotknölarna p.g.a hög risk och noll kontroll över ens investering.

  Simon
  1. Ja, om det är samma som uttalar sig i DN 2010 så var det inte ens specifikt om Better Globe. Vi kontaktade honom och undrade vilket underlag som han hade som inte vi hade. Då sa han att han uttalade sig ”generellt”. Generellt sätt håller jag väl med. Har skrivit om det här på bloggen om man är intresserad.

   Jan Bolmeson
 18. Hej Jan!

  Jag har en del pengar liggandes i premieobligationer, de har legat där hur länge som helst.
  Visst, man kan ju vinna en miljon om man har en jädrans tur men räknar man på vinsterna genom åren så blir avkastningen knappt 4% årligen vilket inte är mycket att hänga i julgranen.

  Jag funderar på att köpa träd för 50 000 av dessa så fort de löper ut, jag har räknat lite på det och kommit fram till följande:
  År 1-4 händer inget, men från år 5-19 får jag ca 7500 / år och slutligen år 20 får jag 500 000, totalt blir detta 612 500.
  På 20 år har alltså 50 000 blivit 612 000, eller om man tar ett snitt över 20 år har pengarna ökat med 28 125 / år.
  Har jag räknat rätt eller missade jag något?

  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  Fredrik