Better Globe - bidra till en bättre värld och tjäna pengar samtidigt! | RikaTillsammans

Bidra till en bättre värld, gör gott och spara pengar etiskt

Better Globe - ett av de projekten som ligger mig allra närmast om hjärtat.

Better Globe är ett av de projekt som ligger mig närmast om hjärtat. Better Globe anlägger skogsplantager i hårt utsatta områden i Afrika, där fattiga bönder kämpar för att överleva och öknen tar över mer och mer. Man bygger skolor, ordnar med vatten och mikrofinansierar fattiga bönders skogsbruk.

Better Globe är ett skogsföretag som driver sin verksamhet på ett långsiktigt hållbart sätt och med stort fokus på socialt entreprenörskap (CSR).  Genom att de driver sin verksamhet med vinst, kan vi kunder vara med och dela på den vinsten från plantagerna.

Jag personligen tycker att det är viktigt att göra gott och hjälpa dem som inte har det lika bra som en själv. Särskilt om vi bor i ett så rikt land som Sverige – där många av oss faktiskt hade turen att födas. Kan man dessutom kombinera att göra gott med att tjäna pengar och dessutom bidra till en bättre planet, så tycker jag att det är riktigt, riktigt bra. Jag personligen tycker att Better Globe är ett fantastiskt exempel på marknadsdriven välgörenhet när det fungerar som bäst.

Du tjänar pengar samtidigt som du hjälper till och gör stor skillnad för människor, barn och natur

Better Globe behöver, som alla företag, pengar in för att bedriva verksamheten. Den får man genom att man säljer träd. Träden tjänar man pengar på och i utbyte mot att vi kunder köper träd, får vi en del av vinsten. Som kund kan man köpa ett eller flera träd för 17 € och det ger över 20 år en förväntad avkastning om ca 208 €. Jag har skrivit ganska mycket om affärsdelen och avkastningen på träden i följande artikel:

Jag vet att många har en åsikt om att tjäna pengar på att hjälpa andra, men jag själv ser det som en win-win. Jag har alltid skänkt pengar till SOS Barnbyar, Läkare utan gränser, Unicef med flera, men det rör sig om ett par hundra i månaden. Genom att dessutom få avkastning ger det mig möjlighet att hjälpa till mångdubbelt mer eftersom jag faktiskt får något tillbaka rent ekonomiskt. Det gör att jag dessutom kan hjälpa till mer och mer för varje år, eftersom jag t.ex. väljer att återinvestera avkastningen i nya träd.

För bra för att vara sant?

Jag hörde talas om Better Globe för första gången våren 2007. Jag avdömde det då som ”för bra för att vara sant”och hade en massa andra åsikter. Däremot kunde jag inte sluta tänka på det utifrån perspektivet – ”Men tänk om det fungerar?”

Därför åkte jag 2008 ner till Kenya och Uganda för att bilda mig min egen uppfattning. Jag var även nere fyra år senare 2012 och under 2015 var jag faktiskt nere på plats två gånger – även om den ena gången var att besöka mitt fadderbarns bröllop.

Sedan dess har jag engagerat mig mer än att bara vara kund hos Better Globe, jag har samlat in pengar till en förskola som Better Globe hjälpte mig att bygga,  jag har sponsrat en universitetsutbildning för mitt fadderbarn Barbara, jag har investerat i en kycklingfarm tillsammans med henne, jag har tagit mig an ett nytt fadderbarn och en massa andra relaterade saker.

Jag brukar ofta tänka på ett citat en god vän till mig brukar säga:

Time will either promote or expose you… Lennart Göthe

I Better Globe har under de senaste 8 åren bara växt och växt på mig. Särskilt eftersom de alltid har gjort det som de har sagt att de ska göra. Sedan har ju resan inte varit utan motgångar, men vilken resa värd att göra är det? Jag har full förståelse för om man är skeptisk, det var som sagt jag också. Men det bästa jag kan rekommendera då är – läs på här på bloggen och ta sedan kontakt med mig.

Köp gärna ett eller flera träd, men inte för alla dina pengar

Precis samma sak gäller för Better Globe som för alla andra investeringar och saker jag skriver här på bloggen. Gör din egen analys, kontrollera riskerna, investera regelbundet, följ inte råd okritiskt (inte ens mina) och lägg generellt aldrig mer än maximalt 5 – 10 % av dina pengar i samma investering. Det handlar om att sprida riskerna. Har du redan fonder och aktier, varför också inte lägga lite i en real tillgång som skog, som Better Globe faktiskt är.

Med det sagt, så tycker jag ändå att alla – särskilt här i Sverige – kan vara med och bidra med ett eller flera träd. Better Globe har ett donationspaket som man köpa på månadsbasis som jag skriver lite mer om nedan. Då bidrar man till att göra gott och man får samtidigt pengarna tillbaka, flera gånger om.

Som alltid så kan du kontakta mig på jan@rikatillsammans.se om det är något du undrar eller har frågor kring.

//Jan

PS. För att vara supertydlig; jag är sedan 2007 kund till Better Globe och jag har köpt träd för ca 1 000 000 kr sedan 2007. Jag får idag en liten och helt provisionsbaserad ersättning för de träd som jag säljer (i likhet med andra återförsäljaravtal som bloggen har med t.ex. Avanza, Adlibris, Aktiespararna, m.fl. Läs mer om min policy om återförsäljarsamarbeten). I övrigt har jag ingen annan relation med Better Globe. DS.

Lär känna Better Globe på 4 minuter!

Fördelarna (och riskerna) med att investera i skog

En av de viktigaste sakerna att veta kring Better Globe är att det inte är en välgörenhetsorganisation. Better Globe Forestry Ltd. är ett vinstdrivande registrerat kenyanskt skogsbolag, deras hemsida finns här. Det är också viktigt att understryka att pengarna från träden inte är garanterade. Det är en förväntad avkastning och det är absolut inte riskfritt. Jag har skrivit ganska mycket om hur jag själv resonerar kring riskerna här.

Jag personligen tycker dock att det är värt risken och jag har investerat ca 1 000 000 kr i skrivande stund (2015) sedan 2007. Det är ca 20 % av min portfölj vilket är mer än vad jag rekommenderar någon, men jag har också gjort mer research och är mer känslomässigt engagerad bland annat via mina fadderbarn på plats. Jag gillar investera i skog och letar faktiskt skog även här hemma i Sverige.

Fördelarna med att investera i skog är nämligen flera:

 • Värdeutvecklingen är frikopplad från de börsen
 • Träden växer oavsett vad som händer i världen så länge de får vatten och näring
 • Klarar man det dåliga kassaflödet under uppväxtperioden är avkastningen fantastisk
 • Vi människor hugger ner mer skog än vi planterar, så i framtiden kommer där vara en brist på skog
 • Skog är en real tillgång som man kan åka och titta och känna på

Dessutom har Better Globe, trots emot allt som skrivs om det på nätet, ett track-record där de har gjort allt som de säger att de ska göra. Jag har personligen fått ut avkastning både 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 och 2015. Några av åren har jag skrivit om det i följande artiklar.

Min rekommendation: spara månatligt med donationspaketet!

Så trots allt prat om pengar så tycker jag faktiskt – något jag står för helt och hållet – att alla borde köpa ett donationspaket för 53 € i månaden. Ett donationspaket gör nämligen väldigt mycket gott på plats i Afrika redan idag. Donationspaketet består av:

 • 2 st träd som du äger och som ger en förväntad avkastning
 • 2 st träd som skänks bort till lokalbefolkningen
 • 1.50 € till skolverksamheter i anslutning till plantagerna
 • 1.50 € till mikrolånsverskamheten i anslutning till plantagerna
 • 500 liter vatten (eller motsvarande värde t.ex. i form av brunnborrning)

Det bidrar alltså till att fattiga människor får möjlighet att arbeta och få lön, istället för att få bistånd och välgörenhet. Det ger barn en möjlighet att gå i skola istället för att hämta vatten. Det ger kvinnor en möjlighet att lyfta familjen ur fattigdom med hjälp av mikrolån. Träden bidrar till att binda koldioxid från atmosfären, de minskar jorderosionen och de förhindrar ökenspridningen.

Allt det här för 53 €, det vill säga ca 500 kr per månad. Jag tycker det är coolt. Att man sedan dessutom över 20 år förväntas få tillbaka 416 €, det kan man faktiskt se som en ren bonus. Eftersom man inte förbinder sig till något, samma lagstiftning som alltid gäller och du kan se på mina bilder nedan att verksamheterna finns på plats och fungerar – så påstår jag att det faktiskt inte finns någon reell eller objektiv anledning till att inte hjälpa till och bidra. Jag har hittills i alla fall inte fått höra någon. :-)

Ett urval av mina bilder från resorna

Jag har tagit bokstavligt talat tagit tusentals bilder under de resor som jag har gjort med Better Globe. Nedan följer ett urval av dessa. Vill du se alla bilderna så har jag laddat upp dem på mitt Flickr-konto. Nedanstående är de mest relevanta bilderna tagna 2008, 2012 och 2015.

Intervju med en av bönderna – Samuel Mulli

En av de sakerna som Better Globe har fått mycket positiv uppmärksamhet är för hur man jobbar med lokalbefolkningen. Inom forskningsfältet ”agroforestry” pratar man mycket om att odla träd tillsammans med vanliga grödor, så som vi gjorde förr i tiden. Det är väldigt effektivt samtidigt som det höjer avkastningen för dem som brukar jorden.

När jag var på plats 2015 fick jag möjligheten att besöka några sådana bönder och nedan följer en intervju med Samuel Mulli. Notera att du kan välja svensk textning till videon nedan.

Du kan läsa hela artikeln om Samuel här:

Genom att låta bönderna odla träden på sin egen mark, parallellt med sina vanliga grödor, undviker man också ett av de största problemen på plats i Afrika med landkonfiskering eller ”landgrabbing”:

Intervju med en förman på Nyongoro-plantagen

Nedan följer en intervju med Bernard, förman på en av plantagerna i Kenya som jag har spelat in. Jag står bakom kameran och hörs i slutet. Jag ber om ursäkt för kvaliteten på filmen. Men oavsett så ger det en schysst bild av vad Better Globe gör på plats.

Den belgiske ambassadören i Kenya, Bart Ouvy berättar om Better Globe

Nedan följer en intervju som Better Globe Forestry gjorde med den belgiske ambassadören i Kenya Bart Ouvy. Han beskriver verksamheten ganska väl och sätter ord på precis samma saker som jag har tänkt på när jag har varit på plats.

Jag har skrivit en längre artikel om den här intervjun här:

Drönarfilm över en del av Kiambere-plantagen

Det här videoklippet tog jag tillsammans med några kollegor över en del av Kiambere-plantagen i augusti 2015. Den visar verkligen hur stort det här området med träd faktiskt är.

Fler Better Globe-relaterade videoklipp

Se fler videoklipp som jag har spelat in på plats.

Mina viktigaste artiklar om Better Globe

Nedan har jag samlat de viktigaste artiklarna om Better Globe.

bg-plantering

Mitt engagemang i Better Globe

- Ett av projekten som ligger mig närmast om hjärtat

Jag gillar och jag har valt att engagera mig i Better Globe av många olika anledningar. Den viktigaste anledningen är för att jag i Better Globe får en möjlighet att ge tillbaka och göra skillnad för andra människor. Ett av mina stoltaste ögonblick i livet är faktiskt t.ex. när jag fick hjälpa till och bidra till skolan i Mboti. Eftersom jag har […]

Läs hela artikeln
bg-trad-investeringsanalys-small

Om avkastningen från ett Better Globe träd

- En genomgång hur pengar faktiskt kan växa på träd

Precis som med alla andra investeringar är grundregeln att investera i något som man tror på sikt skall öka i värde och/eller generera ett långsiktigt kassaflöde. Ett Better Globe-träd kombinerar båda. Det är alltid viktigt att förstå hur en investering fungerar och varifrån pengarna kommer. När vi kunder köper ett Better Globe träd så planteras trädet samma år som du […]

Läs hela artikeln
nyon01

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya och Uganda 2012

- Bilder och berättelser från min andra Better Globe-resa till Afrika

Fyra år efter att jag besökte Afrika och Better Globes verksamhet på plats för första gången, bestämde jag mig att i februari 2012 åka ner igen. Första gången jag var nere var det det 2008 tillsammans med min fru Caroline. Den här gången följde jag med flera av mina ambassadörer och kollegor för att visa dem runt. När jag var […]

Läs hela artikeln
vattna-thumb

Vanliga frågor angående Better Globe

- Mina tankar om några vanliga frågor och svar med risker kring Better Globe

När jag själv hörde talas om Better Globe för ett antal år sedan var lite skeptisk och jag hade många frågor. Istället för att avfärda det valde jag att åka ner till Afrika 2008, 2012 och 2015 för att ta reda på svaren på många av de frågor som jag då hade själv. Frågor som var kritiska för mig innan […]

Läs hela artikeln
bg-risker-thumb

Riskerna i Better Globe

- Så här tänker jag kring riskerna med att köpa många träd i Better Globe

De senaste veckorna har jag varit i flera diskussioner på bl.a. Facebook om Better Globe och en vanlig kritik är att ingenstans står det om riskerna. Jag tänkte därför i det här inlägget skriva om riskerna så som jag ser dem utifrån mitt perspektiv som kund till Better Globe. Den här artikeln är primärt ett resonemang som är väsentligt om […]

Läs hela artikeln

Kategoriarkiv för Better Globe

tmp

Better Globe fakta, erbjudande och uppdatering för 2016

- Gör gott, bidra till en bättre värld och tjäna pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt...

Projektet som legat mig varmt om hjärtat i snart 10 år går från klarhet till klarhet. Man har bevisat att det fungerar att utrota fattigdom, bidra till en bättre värld och göra gott samtidigt som man tjänar pengar på ett långsiktigt, hållbart och etiskt sätt i en liten skala. Nu står man inför uppskalningen av verksamheten. Då är jag äntligen […]

Läs hela artikeln
161008

Gör gott, bidra till en bättre värld och spara pengar etiskt

- Inbjudan till informationsmöte med Better Globes grundare Rino Solberg och mig i november

I november kommer jag att göra en roadtrip och hålla informationsmöten om Better Globe runt om i landet tillsammans med grundaren Rino Solberg som kommer hit från Kenya. Om du är nyfiken på projektet och vill få reda mer och på vad som sker på plats, eller om redan har köpt träd och vill få ett bra erbjudande, då är […]

Läs hela artikeln
160521-liten

Mobiltelefoner, mangoträd och nyanställda gör gott i Afrika

- Better Globe går från klarhet till klarhet - en sammanfattning av det som har hänt hittills under 2016

Mobiltelefonerna vi samlade in i höstas har kommit fram till Uganda och gör stor skillnad, ny personal har anställts på plats i Kenya, plantagerna besöks av både universitet och ambassadörer och dessutom har Better Globe lyckats få pris av det kenyanska Skatteverket! Även om Better Globe är ett av de projekt som ligger mig närmast om hjärtat har jag inte prioriterat […]

Läs hela artikeln
160317-bg-liten

Better Globe i Nordnets Sparpodden #123

- Svar på några av de invändningar och farhågor som luftades i Sparpodden 123

Jag är ju lite nörd och försöker hänga med i de större poddarna om ekonomi. Döm min förvåning häromdagen när Better Globe togs upp i Sparpodden 123. Blev positiv tills jag hörde Joakim och Peter kommentera en läsarfråga på ämnet. Där de avrådde från Better Globe. Först och främst – ja, jag fattar varför de uttalar sig så som de […]

Läs hela artikeln
151219-betterglobe-liten

Över 50 000 kr i årets avkastning från Better Globe

- En personlig reflektion av Better Globe-året 2015 och ett tips inför nyåret

2007 köpte jag mina första 18 Better Globe-träd med förhoppningen att projektet skulle vara lika bra som det lät. Åtta år senare är jag väldigt stolt över verksamheten, stolt över avkastningen på nästan 55 000 kr som betalades ut i början av månaden samtidigt som fortfarande grämer mig lite för att jag inte köpte fler träd där och då. För […]

Läs hela artikeln

Alla andra Better Globe-artiklar

Visa resterande Better Globe-artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej Jan!

  Tack för allt arbete du gör med bloggen. Det är guld värt för alla oss läsare.

  Better Globe är ett väldigt intressant bolag som jag hoppas en dag tas in på börsen så vi får möjlighet att köpa obligationer (träden) via ISK istället, det skulle öka avkastningen efter skatt med ytterligare några procent. Det skulle förhoppningsvis även ge mer uppmärksamhet, öka intresset för att investera ytterligare och därmed påskynda det viktiga arbetet de gör.

  Jag har även hittat det Göteborgsbaserade företaget Trine som ägnar sig åt att finansiera småskaliga solcellsprojekt i olika Afrikanska länder. De ger en betydligt lägre avkastning (5-7%) men pengarna är i gengäld bara låsta ett fåtal år och till viss del garanterade av utomstående part. Jag ser det som ett bra komplement till Better Globe då detta på sikt bör minska avverkningen samtidigt som Better Globe återplanteras träd. Känner du till Trine och vad har du för tankar kring bolaget?

  Jag undrar om du, eller någon annan som läser detta, känner till några fler bolag som ägnar sig åt ett liknande approach vad gäller företagande? Dvs ett genomsyrat CSR tänk där man kan låta sina investerade pengar bidra till en bättre värld samtidigt som de ger avkastning. Jag skulle vilja avsätta en del av min portfölj till av denna typ av bolag, men det kräver betydligt fler bolag än dessa två för att få en god riskspridning.

  A
  1. Först och främst, tack för tipset om Trine. Har nu investerat i mitt första projekt med en mindre summa. Ska bli spännande och se vad det ger. Kanske starten på något nytt som Better Globe för mig för 10 år sedan.

   Jag håller med dig om ISK-lösningen. Tänker väl att jag ska ta tag i det någon gång i framtiden. Har undersöket möjligheterna lite, men det verkar omständigt till tusen. Jag känner tyvärr inte till fler, därför jag blev så glad för Trine. :)

   Jan Bolmeson
 2. Måste man deklarera och betala skatt för sin avkastning på träden när dem börjar ”genererar” pengar? Väljer man vilka träd dem planterar?

  Joakim Lindvall
  1. Ja, det måste man. Man betalar 30 % i inkomst av kapital på utdelningen. Nej, man väljer inte vilka träd BG planterar, det är samma för alla. :)

   Jan Bolmeson
 3. Hej Jan!
  Först vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig för det du gör. Det behövs fler röster som uppmärksammar att den linje som bankerna och samhället i stort visar på när det kommer till privata finanser (spara pengar på bankkonto, och för de som vill ”satsa”, investera i gungiga aktier och dyra fonder), verkligen inte leder till några betydande rikedomar. Där gör du ett fantastiskt jobb och jag är tacksam för att vi andra kan ta del av resultatet av allt idogt och tidskrävande arbete som du lägger ned.

  Nu en liten tanke kring Better Globe som investering. Du har valt att klassa det som en investering i reala tillgångar. Som jag tänker kring det har jag svårt att motivera det som en real tillgång. Som ägare av ett Better Globe-träd tycker jag att man snarare bara är en delägare i företaget Better Globe Forestry där trädet närmast är att likställa med en aktie, där värdet på trädet är värdet på aktien. På samma sätt som man inte kan klassa en H&M-aktie som en real tillgång bara för att H&M äger fastigheter som de har butiker i. (Lite extremt exempel, men jag tror poängen går fram). Således torde det likställas med vilket spekulerat aktieköp som helst? (För all del aktieköp i ett kenyanskt bolag vilket är en diversifiering i sig, men likväl ingen real tillgång.) Eller missar jag någon väsentlig skillnad?

  Hälsningar,
  Alex Palmqvist

  Alex Palmqvist
  1. Ja, du har ju rätt i sak. Ska man vara riktigt korrekt så är det egentligen en företagsobligation med en förutbestämd ränta och avbetalning. Eftersom bolaget ändå är så pass litet så bedömer jag det också som en högre risk än en aktieindexfond.

   Jan Bolmeson
 4. Pingback: Låt dina pengar växa på träd - den 25:e oktober i Skrapan - Allt om Västerås

 5. http://www.allabolag.se/5568285331/Better_Globe_Vision_Int_AB

  Du verkar vara delägare i bolag associerat med Better Globe. Hur ser ditt förhållande med Better Globe ut? Är du mer än bara en person som marknadsför träden för lite provision?

  Vad är bakgrunden till detta bolag som du är involverad i? Är du oberoende i förhållande till Better Globe vid sidan av dina provisionsintäkter?

  Tack på förhand!

  Robert Ingemarsson
  1. Det är som jag har skrivit tidigare ett rent försäljningsbolag genom vilket jag och min kollega tar in våra provisionsinkomster via. Allt för att det ska vara så transparent som möjligt. Det är inget bolag som har någon annan verksamhet än att just sälja och äga träd.

   Jag vet inte riktigt vad du avser med oberoende. Jag är kund som många andra, förmodligen en av topp två i Sverige och jag har investerat mer än 1 000 000 kr i träd och jag får 1 € provision på de träd som jag säljer. Jag är inte delägare eller en person i någon ansvarsposition varken i det norska försäljningsbolaget Better Globe AS eller det kenyanska bolaget Better Globe Forestry Ltd.

   Hoppas att det var svar på dina frågor. Återkom annars. :-)

   Jan Bolmeson
 6. Hej,
  Jag funderar på det här med riskerna. En brand kan ju startas eller nån typ av skadedjur kan säkert förstöra en hel del.. men tänkte om man köper ett parket varje månad, fördelas träden ut på olika ställen då? Och hålls det koll på vilket träd som är vems? Säg att jag under ett år då köper 24 träd och så startar en brand, då hoppas jag att mina träd är lite utspridda och därför kanske jag inte förlorar allt?

  Cim
  1. Ja, du äger inte några enskilda träd, utan man skulle kunna säga att det är en andel. Rent juridiskt så är det mer att likna vid en obligation där du lånar ut pengar till bolaget och bolaget lovar att återbetala enligt den överenskomna planen, inga pengar de första fem åren, 15 % ränta de kommande 15 åren och sedan full återbetalning + ränta det 20 året.

   Jan Bolmeson
 7. Hej Jan

  Jag undrar om du har betalt dina resor till plantagen själv eller om du blir bjuden åp resorna?

  Staffan Sandlund
  1. Har betalat alla resorna själv ur egen ficka, både för mig själv och min familj. Vid ett av tillfällen fick jag några träd i utbyte eftersom jag jobbade där nere som guide för de nya kunderna som var med, men även då betalade jag själv. Bra att du frågar!

   Jan Bolmeson
 8. Nu blir det två kommentarer i snabb följd efter att ha hittat din sida. Mycket som tilltalar mig. Men, som du märkt i min förra kommentar, så går jag min egen väg, såväl vad gäller min egen ekonomi som det ovan skrivna. Är också mycket inne på mikrofinans som en del av U-hjälpen. Man tjänar både Gud och Mammon samtidigt, vilket inte behöver vara fel. Själv är jag med i en ekonomisk förening som heter Jamii-Bora, vilket lär betyda bättre familjer på Swahilii. Är även en bank i Kenya. Har i Sverige inte lett till någon avkastning, vilket jag tycker är synd. Tänker vara med på deras bolagsstämma i Uppsala och försöka propagera för min sak. Lycka till med Better Globe!

  Martin Danielsson
 9. Hur betalas pengarna ut?

  För mig är det två saker som bekymrar, nog sparar jag långsiktigt men gillar ju att under resans gång kunna byta strategi. Den andra bekymret är att avanza känns mer tillförlitligt.

  Finns det något sätt att få fler intäktsströmmar via betterglobe, genom värvning etc. Hur ser denna deal ut?
  Skulle ju vara en bra dop-present, om man dessutom själv gjorde sig en liten hacka.

  Mats
  1. Hej Mats,

   Ja, Avanza är mer tillförtligt det är det inget snack om saken.

   Ja, det är svårt att byta strategi mitt i med Better Globe eftersom träden sätts i marken och där behöver de växa.

   Ja, man kan tjäna pengar på att sälja träd. Man får provisionsersättning (1 €) per sålt träd och inget för värvning.

   Ja, det är en bra doppresent. :-)

   Jan

   Jan Bolmeson
 10. Hej Jan,
  jag är lite sent ute men undrar om jag i dag 30/12 köper träd kommer dessa att att registreras 2015 eller om det först blir 2016? Jag förstår om det kanske är för sent för att få ett svar av dig på detta, ? Tänkte köpa 100 träd till i år:)
  Hälsningar
  Marie

  Marie Petersson
  1. Fram till midnatt 31/12 registreras de på innevarande år, det vill säga 2015. Det är riktigt bra att köpa träden på denna sidan året. :-)

   Jan Bolmeson
 11. Hej!

  Jag är kund i Better Globe sedan ett drygt år. Något som jag skulle bli väldigt glad åt är om du har möjlighet att skriva lite om hur man deklarerar på ett korrekt sätt när väl avkastningen kommer. Gärna med exempel på om man t.ex. återinvesterar, eller om man väljer att ”plocka ut” vinsten.

  Carl
  1. Okej, tack. Jag är inte så hemma på den punkten.
   Det belopp man köpt för i Better Globe, drar man av då, från utdelningen, eller?

   Carl
 12. Hmm, länken till hemsidan där man kan köpa träd funkar inte. Och Better Globe Sveriges hemsida vill att man anmäler sig till ett möte för att få veta mer. Känns ju transparant…

  Johan
  1. Just i detta nu verkar den ligga nere – något strul med servern. De har lovat att den ska vara upp inom kort igen. Better Globe Sverige-sidan står jag bakom då det är där man kan anmäla sig till de olika informationsmötena som jag och mina kollegor håller. Vår förhoppning är att man ska kunna göra samma sak på båda hemsidorna framgent, men tekniken är inte alltid så enkel som man skulle önska. Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar….

   Jan Bolmeson
 13. Jag kan inte sticka under stol med att jag är misstänksam mot mikrolån. Vad blir räntan på dessa lån? Hört skräckhistorier från 30% och uppåt som dessa fattiga människor förväntas betala igen. Varför ska jag lita på just Better Globes mikrolån?

  Joakim
  1. Ja, jag kommer ihåg en dokumentär från Indien där räntorna var katastrofala. Dessutom lånade man ut till konsumtionsvaror så det var riktigt illa.

   Skillnaden med Better Globe är att man driver inte mikrolånverksamheten kommersiellt. Det är inte affärsidén, utan affärsidén är att plantera träd. Det gör att pengarna man samlar in till mikrolånen skänks som startkapital till en lokal ”bank” som startas av låntagarna tillsammans med organisationen K-Rep.

   K-Rep i sin tur har mycket erfarenhet av mikrolån så de sätter upp hela verksamheten tillsammans med lokalbefolkningen som blir delägare och dessutom jobbar i samfälligheten. Dessutom villkoras alla lån med utbildning, solidariskt ansvar och fokus ligger på att omsätta lånet i en inkomst.

   Jag tror genomsnittslånet ligger på ca 100 USD i dagsläget och där är ett par hundra personer som har fått dessa lån. Min förhoppning är att kunna intervjua några av dem när jag åker ner till Kenya i augusti.

   Jan Bolmeson
  1. Provisionsersättningen är 1 € per sålt träd oavsett om det är i donationspaketet eller ”löst” så att säga. I ett exempel med donationspaketet så är det bara 2 € eftersom det räknas på de träd som går till oss kunder, inte de som också skänks bort.

   Jan Bolmeson
 14. Hej Jan.
  Webbsidan är väldigt övertygande om Better Globe trä. Det är så bra verkligen att jag började tro att detta är inte bara för bra att vara sant, utan redan planerat att köpa stora mängder av trä årligen.
  Jag har läst på din blogg att du har fått din 15% avkastning fem år i rad. Jag tänkte först, WOW, det funkar! Hur mycket mango, gummi arabica, olja och andra produkter har Better Globe Forestry Ltd i Kenya och Uganda har sålt? Jag har inte hittat någon information om hur mycket profit har BGF realiserat i Afrika. För att avkastningen måste komma från profiten. Eller? Om företaget går i bak, det kan inte vara något avkastning heller. Får man tillgång till bokföringen till BGF Ltd i Kenya?
  Tyvärr jag hittade annat information som gjorde mig faktiskt orolig över hela konceptet. Inte minst när jag läste nyheten från
  2012 januari:
  http://www.betterglobe.com/ShowNews.aspx?year=2012&newsId=924

  Hur kunde ni hitta och testa en nytt område för en ny äppelmango trä och testa inom 14 dagar och lova 15% avkastning??? Har ni redan planterat detta 500.000 trä och plockat mango och sålt på marknaden?
  Jag tvivlar. Det står inte någonstans att BGF Ltd har sålt någon råvara från trä någonsin!
  Det verkar för mig tyvärr alldeles oseriöst. Om pengarna inte kommer från försäljningen av råvaror, varifrån kommer din 15% avkastning fem år i rad?

  Egentligen när jag har läst nyheten om Better Globe Asia, då jag förstått vad ALLT handlar om här. Ni säljer trä som ska planteras. Inget annat. Avkastningen kommer från dom nya kunders plånbok som köper plant.

  Hoppas att jag har fel.

  Mvh
  Benno

  Benno
  1. Ja, jag har fått min avkastning enligt plan de senaste 4 åren. Tyvärr är det precis så som du skriver att Better Globe Forestry har inte offentliggjort några årsredovisningar eftersom det inte finns någon som helst skyldighet till det i Kenya. Eftersom jag också bara är kund så har jag inte heller fått se några sådana uppgifter. Jag och flera med mig driver den linjen att vi vill se dessa siffror och för första gången har ledningen i Kenya börjat lyssna på oss. Förhoppningsvis får vi under året se siffror.

   Jag hänger inte riktigt med på den andra delen av din fråga. Säljer vi träd som ska planteras? Ja. De träden vi säjer idag kan ju av förklarliga skäl inte vara planterade redan. Plantagerna finns ju dock uppenbarligen eftersom jag har själv tagit bilderna ovan och i augusti i år kan man följa med ner på nästa resa för att besöka plantagerna och se det med egna ögon.

   Jan Bolmeson
 15. Hej Jan,
  undrar om vad som händer om jag dör och avkastningen på träden som isf kommer efter 5 år? Hur får våra barn rätten till den avkastningen och efter 20 år?
  Hittar inget om ”efterlevandeskydd”

  Hälsningar Lena

  lena
  1. Det är som med vilken annan tillgång som helst, den tillfaller dödsboet. Jag har själv varit med och hanterat några överlåtelser till dödsbon, tyvärr.

   Jan Bolmeson
 16. Tycker detta låter spännande och det känns som att en uppdatering vore på sin plats :)
  Hur såg det ut med avkastningen i december 2014?

  Thomas
 17. Läste ett kritiskt inlägg till denna sparform som tog upp många vettiga punkter. Professor i naturresursekonomi och en av Länsförsäkringars placeringsexpert (som hellre vill att vi köper fonder hos LF såklart) sågade Better Globe vid fotknölarna p.g.a hög risk och noll kontroll över ens investering.

  Simon
  1. Ja, om det är samma som uttalar sig i DN 2010 så var det inte ens specifikt om Better Globe. Vi kontaktade honom och undrade vilket underlag som han hade som inte vi hade. Då sa han att han uttalade sig ”generellt”. Generellt sätt håller jag väl med. Har skrivit om det här på bloggen om man är intresserad.

   Jan Bolmeson
 18. Hej Jan!

  Jag har en del pengar liggandes i premieobligationer, de har legat där hur länge som helst.
  Visst, man kan ju vinna en miljon om man har en jädrans tur men räknar man på vinsterna genom åren så blir avkastningen knappt 4% årligen vilket inte är mycket att hänga i julgranen.

  Jag funderar på att köpa träd för 50 000 av dessa så fort de löper ut, jag har räknat lite på det och kommit fram till följande:
  År 1-4 händer inget, men från år 5-19 får jag ca 7500 / år och slutligen år 20 får jag 500 000, totalt blir detta 612 500.
  På 20 år har alltså 50 000 blivit 612 000, eller om man tar ett snitt över 20 år har pengarna ökat med 28 125 / år.
  Har jag räknat rätt eller missade jag något?

  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  Fredrik