Better Globe | Spara på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt i skog
Sök:

Better Globe – spara etiskt, hållbart och långsiktigt i skog

Bidra till en bättre värld och gör gott samtidigt som du tjänar pengar. | Introduktion till samarbetet med Better Globe

Better Globe är ett vinstdrivande företag som genom att arbeta etiskt, hållbart och långsiktigt försöker hjälpa människor ur fattigdom, bidra till en bättre värld genom att plantera skog, finansiera mikrolån, bygga och renovera skolor och bidra med vatten. Du och jag har en möjlighet att bidra genom att spara en liten del av våra pengar i Better Globes skogsverksamhet.  På det sättet kan vi få en god, etisk och hållbar avkastning om ca 15 % per år. Det här är en introduktion till mitt samarbete med Better Globe och artikeln innehåller sponsrade länkar.

Förmodligen gör du som jag, försöker handla ekologiskt, göra miljövänliga val och göra världen till en lite bättre plats. Få av oss tänker på att våra sparpengar har en större påverkan på t.ex. miljön än vår bilkörning. Precis som ett ekologiskt val bidrar till att det i framtiden produceras mer ekologisk mat eftersom efterfrågan ökar, på samma sätt påverkar och formar våra sparpengar framtiden. De företag, projekt och organisationer som du och jag väljer att investera i, är ju de företag som kommer växa och påverka jorden, miljön och vår samtid. Jag skrev om det här i en ledare i näringslivsbilagan i SvD för ett tag sedan.

Jag tror dessutom att blir lyckligare och att man mår bättre om man investerar och konsumerar i linje med sina värderingar. Några av de saker som är riktigt viktiga för mig är att göra gott och lämna världen som en lite bättre plats än den var när jag kom hit. Jag tycker dessutom att om jag har haft turen att födas i ett land som Sverige och har fått mycket gratis som t.ex. utbildning, möjlighet att göra nästan vad jag vill och dessutom ha en levnadsstandard som en stor del av världens befolkning bara kan drömma om, ja, då är det mitt ansvar att hjälpa till.

Det är därför som jag alltid har skänkt pengar till välgörenhetsorganisationer såsom Läkare utan gränser, Unicef, Rädda Barnen, SOS Barnbyar m.fl. Problemet med dessa som jag insåg för några år sedan är att de är fantastiskt duktiga på det som man kallar för katastrofhjälp. De är, av naturliga skäl, inte lika duktiga på att hjälpa människor ur fattigdom, att sätta igång det ekonomiska hjulet eller ha ett långsiktig uthållighet. Ingen skugga ska falla på dem, men jag insåg att jag letade efter något annat. Senare har den här tron om att välgörenhet inte fungerar annat än i katastrofsituationer bekräftats flera gånger om. Det finns bl.a. ett berömt TED-talk på ämnet också.

Hållbart sparande är mer än att undvika de värsta skurkarna

Ett hållbart sparande är i dagligt tal att spara i en fond som undviker de värsta skurkarna i form av fossila bränslen-, tobak- och vapenindustrin. Jag tycker att hållbart och etiskt sparande borde vara bättre än så. Det är därför jag i flera år – och fortfarande – letar efter företag att spara en del av mina pengar i, som kan kombinera en avkastning till en rimlig risk samtidigt som de gör gott för andra människor, världen och inte minst regionen som de verkar i.

Jag vill nämligen att mina pengar ska göra en positiv påverkan; det som man på senare tid har börjat kalla för impact investing.

Det finns tyvärr än så länge inte så många alternativ och i skrivande stund, sommaren 2018, har jag bara hittat två företag som uppfyller dessa kraven för mig:

Jag vill vara supertydlig med att det här är jättesmå bolag jämfört med börsnoterade bolag och att spara sina pengar i dessa innebär en stor risk. Betydligt högre risk än att köpa indexfonder med några av världens största bolag. Det här är typiskt placeringar till den sista och aktiva hinken enligt min ”Fyra-hinkar-strategi” om man inte tar det från sitt ”välgörenhetskonto”.

Jag anser att man inte bör spara större summor i dessa företag, hur behjärtansvärda företagen än är. Man kan förlora hela insatsen och man har inga garantier. Med det sagt så kan jag säga att jag har gjort så noga undersökning som jag har kunnat, jag har till och med besökt dem på plats i Kenya och jag har lagt in en hel del pengar själv. I Trine har jag investerat en bra bit över 10 000 EUR sedan sommaren 2017 och i Better Globe är det ca det tiodubbla sedan 2008.

Disclaimer om samarbetet för tydlighetens skull

För att vara helt transparent. Jag har investerat mina egna pengar i både Trine och Better Globe i flera år. Jag har ett så kallat affiliate-avtal med båda företagen vilket innebär att om du blir kund och sparar en del av dina pengar, så får jag en liten ersättning.

Det är inget som kostar dig som kund och du kan inte få det ”billigare” på något annat sätt. Vill du inte stödja bloggen, så kan du bara googla företagen istället för att använda mina referenslänkar. Har någon annan rekommenderat dig Better Globe och du har googlat hit, använd gärna deras affiliatelänk så att äras kan den som äras bör.

Mina första Better Globe träd är från 2007, jag har köpt träd för över 1 000 000 kr och jag har varit på plats i Kenya 2008, 2012, 2015 och 2017. Mitt mål med den här artikeln är att berätta vad jag tycker, vad jag gör, vad jag har sett och lärt mig för att ge dig möjligheten att bestämma själv. För jag tycker att projekt som försöker göra gott och har en god historik förtjänar lite tid i rampljuset. Om du har du frågor, tveka inte att ställa dem. Ingen ersättning har utgått för den här artikeln, utan all ersättning är prestationsorienterad.

Better Globe – en introduktion

Better Globe är ett kenyanskt skogsföretag som planterar träd i hårt utsatta områden i Afrika, där fattiga bönder kämpar med att överleva och öknen tar över mer och mer. Man bygger skolor, ordnar med vatten och mikrofinansierar fattiga bönders skogsbruk. Man är vinstdrivande och delar med sig en del av den vinsten till dem som äger träd. Sedan 2006 har Better Globe ansträngt sig för att skapa win-win-win-situationer fler gånger om och det är därför jag sparar en hel del av mina pengar i företaget.

Genom att man köper träd och donationspaket uppstår många fördelar:

 • Fler människor lyfts ur fattigdom genom att de får arbetstillfällen och mikrolån
 • Barn får en möjlighet att gå i skola, få en utbildning och tidigt lära sig om faran med korruption
 • Bönderna får högre avkastning på sin mark, kan bo kvar och skapa arbetstillfällen på landsbygden
 • Vår miljö blir bättre eftersom skogen binder koldioxid, minskar erosionen och hindrar ökenspridningen.
 • Den ekonomiska värdeförädlingen sker på plats och bidrar till en bättre utveckling för samhället.

Att det skapas stora värden för människorna, samhället och miljön på plats är således ställt utom tvekan. Det som jag tycker är briljant med Better Globe är att de har tänkt ett steg längre. De svarar även på frågan:

Varför ska andra människor finansiera vår verksamhet där vi vill göra gott?

Det flesta nöjer sig med svaret: ”För den goda sakens skull”. Ja, det fungerar till en viss utsträckning. Men om jag tar mig själv som exempel. Jag skänker bort mindre än 5 % av min inkomst men jag sparar mer än 40 %. Svaret som Better Globe kom fram till var:

Om våra kunder i bl.a. Sverige också tjänar pengar på att finansiera vår verksamhet så kommer de att fortsätta att köpa träd även i framtiden.

Det är det här som jag tycker är så bra. Genom att jag köper träd, så bidrar jag till att göra gott samtidigt som jag sparar mina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt. Det vill säga att jag tjänar pengar på att göra gott, det är inte längre en fråga ”göra gott eller få avkastning”. Jag kan både ha kakan och äta den.

Better Globe-träden ger en förväntad, ej garanterad, avkastning om ca 15 % avkastning per år

Jag tycker alltid att man ska förstå en investering man sätter sina pengar. I det här fallet både affärsmodellen och hur pengarna flödar. Better Globe behöver som alla företag pengar för att kunna bedriva verksamheten. Dessa pengar får man genom att sälja träd till oss i västvärlden. Vi kan köpa ett enda träd för 17 € eller hur många som helst. Jag själv månadssparar i träd och donationspaket eftersom jag tycker att regelbundet sparande är det bästa som finns – oavsett sparform.

Better Globe tar sedan dessa 17 € och använder dem till att plantera träd, betala löner, finansiera skolbyggande, mikrolån och annat som behövs i verksamheten. När de sedan börjar tjäna pengar från träden, både genom försäljning av skördade frukter, nötter och genom avverkning, återbetalar de våra 17 € med en förutbestämd ränta enligt principen:

Illustration av hur Better Globe avkastningen från ett träd fungerar

Det är alltså viktigt att förstå att det är träden som är ”motorn” i hela verksamheten. Så länge träden inte ger någon skörd så kan man inte heller betala någon avkastning och den stora avkastningen kommer vid slutavverkningen. Det här skiljer sig således inte från skogsbruk i Sverige heller. Det unika som Better Globe har gjort är framförallt att man har lyckats med:

 • kommersiell odling av en trädsort Mukau (melia volkensii) som är extremt snabbväxande och därmed kan slutavverkas redan efter 20 år.
 • odling i den så kallade semi-öknen där inget annat växer, t.ex. matodling eller boskapsskötsel är inte möjlig
 • hitta Mukau-trädet som är av extremt god kvalitet då den räknas som ”afrikansk mahogany”

Räknar man om ovanstående förväntade avkastning på totalt 208,25 EUR på 20 år, så hamnar man på ett årsgenomsnitt på mellan 12-16 procent per år lite beroende på hur man räknar. Jag har gjort flera räkneexempel här. Tittar man på avkastningen så är den inte på något sätt extrem eller fantastisk för skogsbruk, det som är extremt och ovanligt är att man på 20 år kan bedriva ett skogsbruk som t.ex. i Sverige tar mellan 80 – 110 år.

Vill du räkna på avkastningen själv? Få min Excel-mall

Jag gör ingen hemlighet av att jag är en Excel-nörd och jag har räknat på träden både framlänges och baklänges. Jag har gjort en excel-kalkyl som du kan använda för att analysera träden, mejla mig så skickar jag den till dig med vändande post.

Har jag och andra kunder fått avkastning?

En av de absolut vanligaste frågorna jag får om Better Globe är om det fungerar och om kunder har fått avkastning. När jag skrev om Better Globe för första gången 2008 var det tufft, för ingen kund hade fått avkastning om det var mest en vision. I skrivande stund, sommaren 2018, är läget annorlunda. Better Globe har betalat ut avkastning sedan 2011 helt enligt plan.

Den 26 november 2017, fick 5 957 svenska kunder av ca totalt 12 000 svenska kunder avkastning utbetalt till sina Better Globe-konton. Jag själv fick i år nästan 80 000 kronor i avkastning från mina träd köpta 2007-2013.

Många av dessa valde att återinvestera i nya träd och många av oss, likt mig själv valde att föra över dem till våra vanliga svenska bankkonton. Jag försöker ju alltid vara så transparent som möjligt, så nedan följer den senaste vinstutbetalningen som jag fick för träden köpta via mitt bolag.

Vinstutbetalning på över 70 000 kr för 2017.

Tittar man tekniskt på det så är det egentligen inte ett träd man köper utan det är mer ett lån som man ger Better Globe som sedan gör återköp och betalar en förutbestämd ränta. Det gör också att vinsten beskattas i Sverige som ”inkomst av kapital”, med 30 procent skatt på vinsten för privatpersoner. Min vinstutbetalning enligt ovan beskattas inom ramen för företaget enligt gängse regler för aktiebolag. Min årsredovisning, där ovanstående vinstutbetalning är gjord och skattad, är också reviderad av PwC och även offentlig.

Better Globe – För bra för att vara sant?

Jag ska vara helt ärlig. När min gode vän Lennart tipsade mig om Better Globe våren 2008 så var jag oerhört skeptisk. Jag minns särskilt att jag tänkte att:

Det låter för bra för att vara sant och om något låter för bra, så är det sällan så…

Däremot minns jag vad min mentor Claes-Erik alltid sa.

Om något låter för bra för att vara sant, då förtjänar det en närmare undersökning.

Jag och Caroline planerade ändå semester sommaren 2008, och då bestämde vi oss för att vi lika gärna kunde åka ner. Sedan dess har jag varit på plats fyra gånger och sett verksamheten och skillnaden med egna ögon:

Jag vågar påstå att jag är den kund som har varit på plats flest gånger, har tagit flest bilder, videor och pratat med både bönder, arbetare, politiker. Jag har gjort så god research som jag har kunnat, inte minst för att jag har mycket av mina pengar i Better Globe (ibland till och med lite för mycket enligt egen rationell och objektiv mening). Jag kan personligen bekräfta många av de åstadkommanden som Better Globe har gjort på plats sedan 2007. Det här är några av de faktum som jag har uppskattat mest. Alla punkterna är per november 2017:

 • Man har 122 fast anställda och 300 deltidsanställda
 • Man har planterat över 1 200 000 träd som motsvarar ca 4 000 hektar skog
 • Gett bort 187 484 EUR till finansiering av mikrolånbanker som har lånat ut till mer än 4 500 familjer
 • Man har finansierat 2 skolbyggen och 3 skolrenoveringar för 187 484 EUR
 • Man har gjort vattenförbättringar för 374 968 EUR bl.a. vattentankar, hängrännor och brunnar
 • Man har över 2 300 bönder som planterar träd för Better Globes räkning
 • Man har föreläst på TEDx i Göteborg och vunnit två gasell-utmärkelser i Norge.
 • Man har samarbete med Kenyas största elbolag KenGen.

Jag är medveten om att där står mycket på andra sidor om Better Globe (och mig) på nätet. Mycket är bra och objektivt, men mycket är också tyvärr direkt felaktigt. Jag har valt att inte gå i svarsmål då det sällan ger något, men däremot svarar jag så gott jag kan på alla frågor här på bloggen – så du kan alltid mejla mig eller kommentera här på bloggen och jag kommer att göra mitt bästa för att ge ett så bra och transparent svar som möjligt. Många saker finns det även inspelade svar på direkt från företaget, så mejla mig, så tar vi det därifrån.

Riskerna med Better Globe

Även om det har fungerat i 10 år och alla kunderna har fått sin avkastning, finns det garantier för att det kommer att fungera i all framtid? Självklart inte. Så för att vara väldigt tydlig:

 • Better Globe ger inga inga garantier,
 • Du kan förlora hela ditt insatta kapital,
 • Utgå från att pengarna är låsta i 20 år
 • Det är ett sparande med en hög risk

Du får helt enkelt avgöra själv om det här är något som du tror på och den förväntade avkastningen motsvarar den risken som du är beredd att ta. Jag har beskrivit riskerna utförligt i följande artikel:

Jag påstår att samma sak gäller för Better Globe som för alla andra investeringar. För riskerna ovan är verkligen inte unika för Better Globe, så här fungerar det i alla andra sammanhang också. Det som man alltid kan säga är:

 • Sprid riskerna och lägg inte alla äggen i samma korg
 • investera inte mer än max 10 % av ditt kapital i en enda investering
 • Investera inte pengar som du inte har råd att förlora
 • bilda dig en egen uppfattning.

Om du redan sparar i fonder, aktier, guld och annat. Varför inte också spara lite i en real tillgång som skog, som faktiskt Better Globe är. Dessutom blir det en investering som ligger en närmare om hjärtat eftersom man faktiskt kan åka ner och besöka plantagerna och människorna.

Min rekommendation – månadsspara eller ta en observationspost

Det är svårt att ge ett objektivt råd, särskilt när det här ligger så nära mitt hjärta. Men om jag skulle våga mig en på en rekommendation så skulle det vara:

 • Månadsspara i Better Globe träd – regelbundet sparande är alltid bra och man sprider ut risken över tid
 • Ta en observationspost – om du är osäker och inte redo för ett månadssparande, ta en så kallad observationspost med ett eller ett par träd. En mindre summa som helt enkelt gör det enklare för dig att ha koll.

Jag tror nämligen på att man inte behöver rusa in i saker. Det hänger ihop med vad en klok person sa till mig vid tillfälle också:

Time will either promote you, or expose you…

Så är det verkligen med Better Globe. Man har 10 års historik där man har hållt alla löften och per definition så är skogsinvesteringar långsiktiga. Det finns således ingen anledning att stressa in i det. Det är inget tåg som går från perrongen och aldrig kommer tillbaka och det är definitivt ingen hype heller.

Månadsspara i Better Globe-träd och donationspaket

Det som jag först och främst rekommenderar är att månadsspara i träd och donationspaket. Då lär man känna företaget över tid, man bygger upp sin trädportfölj över tid och man begränsar också sin risk genom att inte gå in hals över huvud. Dessutom belönar Better Globe ett regelbundet sparande. Om du köper:

 • 10 träd per månad – för 17 EUR per träd
 • 1 donationspaket per månad – för 53 EUR per paket

så ger Better Globe nämligen 20 bonusträd i slutet av året som tack för lojaliteten. Ett donationspaket gör mer gott än ett enskilt träd, då det består av:

 • Två träd som ger dig avkastning som vanligt (totalt 416,50 EUR över 20 år)
 • Två träd som skänks bort till bönder, skolor och lokala organisationer
 • 500 liter vatten eller motsvarande värde i vattenrelaterad verksamhet
 • 1,50 EUR till att bygga eller renovera skolor
 • 1,50 EUR till att finansiera mikrolånbanker

Det sig säger sig själv att donationspaket sänker din avkastningen eftersom det är dyrare och bara ger två träd, men tack vare de 20 bonusträden, så kommer du faktiskt ner i genomsnittlig kostnad per 16,31 EUR per träd om du månadssparar i de 1 donationspaket/mån och 10 träd/månad.

Ett regelbundet månadssparande är det bästa för dig och det bästa för människorna och miljön på plats.

Om du börjar månadsspara i mitten av året så finns möjligheten att tilläggsköpa för föregående månader. Om du t.ex. börjar månadsspara i maj, så kan du kompletteringsköpa för perioden januari till april (=4 donationspaket + 40 träd). Det viktiga är att man under året har köpt 12 donationspaket och 120 träd för att få bonusen.

Jag förstår att alla inte har pengarna att köpa både träd och donationspaket på månadsbasis och då kan man börja med 1 träd eller 1 donationspaket, eller på den nivån som fungerar för en själv. När jag började 2007 så hade jag inte råd med mer än ett donationspaket i månaden. Du förbinder dig inte heller till något och kan avsluta eller ändra ditt månadssparande precis när du vill.

Är du osäker? Ta en observationspost (eller avstå)

Till människor som är osäkra men ändå är lockade av konceptet, då brukar jag säga – ta en observationspost genom att köpa ett par träd. Det gör att du kommer att få nyhetsbrev och information, vilket gör att man lär känna bolaget och det kommer vara en liten del i din portfölj. Det här är en klassisk strategi när man sparar i aktier, att man köper på sig ett par aktier för att det ska dyka upp i ens depå och man därmed har koll på det.

Sedan är det faktiskt ett alternativ att avstå också. Om man bara har möjlighet att köpa några få träd på årsbasis, då brukar jag faktiskt rekommendera att avstå. Avkastningen från 1 träd är nämligen bara 25 kronor per år och då äter transaktionsavgifter upp avkastningen om man ska ha ut den. Då är det bättre att bygga upp sitt sparande över tid och sedan återkomma.

Intresserad av ett större köp eller har du frågor?

Om du har frågor eller är intresserad av att göra ett större köp, kontakta mig via mejl på jan@rikatillsammans.se. Ibland finns det nämligen möjlighet till att få volymrabatt på större köp. Som jag har skrivit ovan så är det inte jag som bestämmer, men från tid till annan så är det möjligt med bonusträd på stora köp. Kontakta mig som sagt. Du kan även läsa min sammanställning av vanliga frågor.

Lär känna Better Globe på 4 minuter!

Jag rekommenderar följande korta animation som går genom Better Globes verksamhet väldigt övergripligt.

Ett urval av mina bilder från resorna

Jag har tagit bokstavligt talat tagit tusentals bilder under de resor som jag har gjort med Better Globe. Nedan följer ett urval av dessa. Nedanstående är de mest relevanta bilderna tagna 2008, 2012 och 2015.

Intervju med en av bönderna – Simon Mulli

En av de sakerna som Better Globe har fått mycket positiv uppmärksamhet är för hur man jobbar med lokalbefolkningen. Inom forskningsfältet ”agroforestry” pratar man mycket om att odla träd tillsammans med vanliga grödor, så som vi gjorde förr i tiden. Det är väldigt effektivt samtidigt som det höjer avkastningen för dem som brukar jorden.

När jag var på plats 2015 fick jag möjligheten att besöka några sådana bönder och nedan följer en intervju med Simon Mulli. Notera att du kan välja svensk textning till videon nedan.

Du kan läsa hela artikeln om Simon här:

Relaterade artiklar

Mina fem senaste artiklar på ämnet

Reseskildring från Better Globe i Kenya, juli 2017

Better Globe – Reseberättelse från Kenya 2017

- Min reflektion om Better Globe från mitt besök 2017

Det här är min reflektion och reseberättelse från besökt Better Globes verksamhet i Kenya i början av juli 2017. Better Globe är ett kenyanskt skogsbolag som vill minska fattigdomen i östra Afrika, genom att skapa arbetstillfällen, få igång de ekonomiska hjulen i små samhällen ute på landsbygden samtidigt som det erbjuder dig och mig ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt […]

Läs hela artikeln
Rino Solberg och Better Globe föreläser på TEDx

Better Globe och Rino Solberg föreläser på TEDx

- TED föreläsning om att utrota fattigdom i Afrika på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt...

Better Globe är en av mina investeringar som jag började investera i med hjärtat. Efter 10 år är jag glad att det äntligen börjar få det erkännande som det förtjänar. Better Globe och grundaren Rino Solberg var i november förra året inbjuden att hålla en kort föreläsning på konferensen TEDx i Göteborg. Jag har skrivit mycket om Better Globe här […]

Läs hela artikeln

Om Kalla Faktas ”Den förbjudna skogen” – landgrabbing i Afrika

- Samt om Better Globe - det goda examplet och sättet att göra det rätt på

Igår visade Kalla Fakta på TV4 en väldigt bra dokumentär ”Den förbjudna skogen” om fenomenet ”landgrabbing” (sv. markrofferi) i Afrika i allmänhet och Uganda i synnerhet. Det är hemskt att se hur de fattiga drabbas när storföretagen drar fram. Tyvärr är det dock något som är väldigt vanligt. Därför är jag också så stolt på det sättet som Better Globe jobbar […]

Läs hela artikeln

Reseberättelse från Better Globe-resan till Kenya 2015

- Min reflektion och de viktigaste insikterna från resan

Att resa med Better Globe i Kenya och Uganda är alltid väldigt speciellt. Även om jag reser dit i affärer för att kolla på plantagerna, följa utvecklingen och prata med människorna så ger det mycket perspektiv på livet. Det är extra lätt att vara tacksam för det livet man hade turen att födas till här i Sverige. Det är faktiskt […]

Läs hela artikeln

Better Globe hjälper fattiga bönder öka avkastningen

- Intervju med Samuel Mulli - en av Better Globes outgrower-bönder

Genom att låta några av världens fattigaste bönder komplettera sina småskaliga jordbruk med Mukau och Acacia Senegal-träd hjälper Better Globe de allra fattigaste bönderna att öka avkastningen på sin mark. Nu när jag sitter här på flygplatsen i Nairobi och tänker tillbaka på en väldigt intensiv vecka med Better Globe i Kenya, så är den största behållningen, jämte Mwathi och […]

Läs hela artikeln

Mina andra Better Globe-artiklar

Visa alla mina artiklar på det här ämnet →

Kommentera

59 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej igen!
  Har mailat deras support, men får ej ngt svar. Har du kontaktuppgifter direkt till ngn ansvarig? Tack! /Alexander

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Det är söndag kväll, ge dem några dagar och har de inte återkommit, återkom till mig så ska jag se om jag kan puffa på någon. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!
  Gillar din ansats kring att det måste finnas en ”solid affär i botten” för att investeraren ska kunna få sin avkastning (framförallt ”principalen” efter 20 år), och därmed den research du gjort kring pris på mango, pris mer m3 på träden etc. Men det som saknas i kalkylen, och som jag inte tror att ngn frågat om, är driftskostnaderna för plantaget? Misstänker att vatten och lön för arbetskraft är de två största posterna? Finns det ngn kalkyl på hur stora dessa är per träd under 20 år? Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Jag tänker att det borde gå att räkna ut utifrån årsredovisningen, men det är inget som jag har gjort. Jag tänker nämligen att jag, oavsett siffra, har svårt att kunna bedöma rimligheten i det i alla fall. Det som jag däremot kan kolla på är helheten och den upplever jag – utifrån den information jag har fått och sett – att det fungerar. Du kan själv boka tid med Better Globes representant i Stockholm och se årsredovisningen och räkna på det. Återkom isf, för det kan jag vara intresserad av också. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hejsan Jan

  Tack för en bra och informativ film med bilder och kontinuerlig uppföljning.

  Jag och min fru har det senaste åren velat investera en del av vårat sparande enligt vår moraliska och religiösa övertygelse. Vi vill helt enkelt inte bara älska vår nästa på nära håll utan också globalt och över tid. Jag tycker att Better Globe värkar vara ett finfint alternativ för detta syfte.

  Tidigare har vi investerat kontinuerligt i det Hollänska bolaget Oikocredit. De har en lite krånglig ägandeform med depåbevis men affärsideén är i grund och botten att låna ut pengar till schyssta mikrolån-banker i 3e världen och på det sättet låta pengarna arbeta på ett gott sätt. Man kan ta ut efter en kort handläggningstid och Oikocredit delar ut en 2% avkastning sedan 1975 om jag minns rätt.
  Fråga: Vad säger du om skillnaden i risk mellan en aktör som Oikcredit och Better Globe förutom tidsaspekten såklart?
  https://www.oikocredit.se/

  Tack igen
  Samuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
  1. Vit pil

   Oj, vad spännande! Det här bolaget kände jag inte till, det är något nytt att undersöka och kanske investera i själv.

   Skillnaderna är väldigt många skulle jag säga gentemot Better Globe. Risken skulle jag spontant säga är högre i Better Globe.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Om man köper 120 träd och 12 donationspaket direkt istället för att månadsspara, blir man då ändå tilldelad de 20 bonusträden i slutet av året? Blir det då någon skillnad i riskspridning jämfört med om man månadssparar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Ja, det går att köpa allt på samma gång och få bonusträden. Alla träd köpta ett år räknas samman. Jag brukar dock rekommendera månadssparandet då det blir en mindre summa per månad, man lär känna företaget under en längre tidsperiod. Men i kronor och ören är effekten helt och hållet samma.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag såg nyligen ett intressant TED Talk (”A global food crisis may be less than a decade away”) som bl.a handlade om hur viktigt det är för framtidens tillgång på mat att Afrika som kontinent måste utöka sitt jordbruk för att klara av den hägrande matkrisen i världen, och jag kom då att tänka på Better Globe-initiativet som du talat dig varm för och tilltalar mig på flera punkter.

  Jag undrar dock hur man vet att den ev. avkastningen i framtiden kommer från träden och inte från nya investerare? Finns det rapporter eller liknande kring projektets utveckling samt en oberoende organisation som granskar att Better Globe planterar så många träd som investerarna köpt, och att pengarna inte bara betalas ut direkt till tidigare investerare utan att några träd planteras?

  Mvh, Elsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elsa
  1. Vit pil

   Hej Elsa,

   Ja, det finns en granskad och reviderad årsredovisning. Både för det norska bolaget som är offentlig via det norska Brönneysunds-registret. Årsredovisningen för det kenyanska bolaget kan man få se på min kollegas kontor i Stockholm. Där kan man se exakt hur den ekonomiska redovisningen ser ut som är mycket mer detaljerad än en svensk årsredovisning.

   Hoppas det var svar på din fråga! :-)

   Hälsningar,
   jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Jag har två frågor som jag hoppas du kan svara på:

  5 år efter sin investering får man 15% avkastning. Kommer denna avkastning från ”mina” träd?

  Hos Better Globe kostar ett träd €17. Hos WWF kostar ett träd 50kr. Via läkarmissionen kan man köpa 10 träd för 50 kr. Vad beror den stora prisskillnaden på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tor
  1. Vit pil

   Hej Tor,

   Tack för din fråga.

   Avkastningen kommer från de träd som man skördar t.ex. rågummi, nötter, frukter och andra saker samt från de träd som man avverkar och verksamheten man driver. Det är dock viktigt att se att du inte äger två specifika träd utan det är mer att se som en andel eller egentligen om man ska vara mer korrekt som ett lån till företaget.

   Prisskillnaden beror både på att det krävs helt andra resurser när man ska odla träd på kommersiell basis med åtagande tillbaka till sina kunder, samt att man planterar i en miljö som är väldigt oförlåtande (läs: semiöken) samt att man till skillnad från de andra organisationerna är ett vinstdrivande skogsbolag. Om man bara vill ”köpa träd” utan avkastning så är de organisationera bättre. Det finns även andra exempel som t.ex. vi-skogen som är ännu billigare, men det är lite som att jämföra äpplen med päron tänker jag.

   Till syvende och sist handlar det om svara på frågan för sig själv:

   ”Motiverar den förväntade avkastningen risken att köpa träd hos Better Globe?”

   För mig är svaret ganska tydligt, men jag respekterar också alla dem som kommer fram till ett annat svar.

   Hoppas det var svar på din fråga,
   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   För det första skulle jag säga att artikeln är snart 7 år gammal och att den innehåller en del sakfel.

   Sedan skulle jag säga att den dessutom är en sämre kopia på en liknande artikel som var i DN under samma period som jag också har bemött här på bloggen. Därefter skulle jag säga att pyramidspel är förbjudet enligt lag och att jag varken är intresserad av att bryta mot lagen eller förstöra mitt varumärke kring något som jag byggt upp i flera år.

   Det jag inte tror att många tänker på är risken som jag själv tar när jag rekommenderar ett företag som Better Globe. Det handlar inte bara om mina egna pengar. Det handlar framförallt om mitt eget varumärke. Jag tar ju en stor så kallad ”reputational risk” som jag tror de flesta inte tänker på. Ungefär som en pilot som sitter i samma flygplan som passagerarna.

   Om jag helt ärligt inte hade trott på det, så skulle aldrig pengarna motsvara risken. För många år sedan fick jag höra citatet:

   Time will either promote you or expose you

   Jag försöker leva mitt liv enligt den devisen. Tittar man sakligt på Better Globe sedan 2007, när jag köpte mina första träd så påstår jag att allt talar för det första. Better Globe har hållt alla löften, de har betalat ut all avkastning och alla ersättningar precis enligt plan och löfte. Under 2017 så fick mer än hälften, ca 6 000, svenska kunder sin avkastning utbetald enligt plan. Det motsvarade enligt uppgift från företaget mer än 4.5 miljoner kronor.

   Jag har vidare själv varit på plats 4 gånger på plantagerna – 2008, 2012, 2015 och 2017 – på helt egen bekostnad. Eftersom jag dessutom har köpt träd för över 1 000 000 kr betyder det att jag dessutom har lagt mina pengar bakom mina ord. Jag är en av dem som har störst riskexponering mot Better Globe och därmed mest att förlora på om det inte skulle visa sig fungera. Och som sagt, då menar jag inte bara ekonomiskt.

   För mig handlar det inte om att värva eller övertyga människor till att spara i etiska, hållbara och långsiktiga projekt som Better Globe eller Trine. Jag vill bara ge fler människor en möjlighet att få välja själva. Vissa tackar ja, och andra tackar nej – och båda besluten är helt okej. I min värld handlar det bara om ett ge en inbjudan och en möjlighet.

   Om du vill ha mer fakta, höra min upplevelser som faktiskt varit på plats och har gjort noggrann research istället för att läsa vad som står på nätet, så får du jättegärna mejla mig

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Hej :)
  Tack for en kanonblogg! uppskattar att du skriver väldigt pedagogiskt.

  Tänkte börjar spara ungefar varannan manad i better Globe (ar student sa varje manad funkar ej) samt önska mig trad i födelsedagspresent.

  Jag forstar dock inte hur sjalva utbetalningen fungerar? Blir jag medlem och uppger mina bankuppgifter? Var kan jag se när utbetalningar sker? Far jag månadsvis information hur det fungerar?

  Skulle uppskatta om du kunde skriva en rent teknisk genomgang.

  Deras hemsida ar ju verkligen undermattlig och inte super userfriendly.

  Tacksam for svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
  1. Vit pil

   Nej, man blir inte ”medlem”, man blir kund precis som t.ex. hos Avanza. Inne på din sida kommer du se ditt trädägande och dit kommer också utbetalningen av avkastning. Du kan sedan välja att köpa nya träd eller få ut pengarna till ditt bankkonto. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Jag tycker det är ganska svårt att kategorisera Better Globe träden. Ska det ses som preferensaktier, råvaror eller obligationer? Hur ser du på den saken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 9. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för allt arbete du gör med bloggen. Det är guld värt för alla oss läsare.

  Better Globe är ett väldigt intressant bolag som jag hoppas en dag tas in på börsen så vi får möjlighet att köpa obligationer (träden) via ISK istället, det skulle öka avkastningen efter skatt med ytterligare några procent. Det skulle förhoppningsvis även ge mer uppmärksamhet, öka intresset för att investera ytterligare och därmed påskynda det viktiga arbetet de gör.

  Jag har även hittat det Göteborgsbaserade företaget Trine som ägnar sig åt att finansiera småskaliga solcellsprojekt i olika Afrikanska länder. De ger en betydligt lägre avkastning (5-7%) men pengarna är i gengäld bara låsta ett fåtal år och till viss del garanterade av utomstående part. Jag ser det som ett bra komplement till Better Globe då detta på sikt bör minska avverkningen samtidigt som Better Globe återplanteras träd. Känner du till Trine och vad har du för tankar kring bolaget?

  Jag undrar om du, eller någon annan som läser detta, känner till några fler bolag som ägnar sig åt ett liknande approach vad gäller företagande? Dvs ett genomsyrat CSR tänk där man kan låta sina investerade pengar bidra till en bättre värld samtidigt som de ger avkastning. Jag skulle vilja avsätta en del av min portfölj till av denna typ av bolag, men det kräver betydligt fler bolag än dessa två för att få en god riskspridning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
  1. Vit pil

   Först och främst, tack för tipset om Trine. Har nu investerat i mitt första projekt med en mindre summa. Ska bli spännande och se vad det ger. Kanske starten på något nytt som Better Globe för mig för 10 år sedan.

   Jag håller med dig om ISK-lösningen. Tänker väl att jag ska ta tag i det någon gång i framtiden. Har undersöket möjligheterna lite, men det verkar omständigt till tusen. Jag känner tyvärr inte till fler, därför jag blev så glad för Trine. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Måste man deklarera och betala skatt för sin avkastning på träden när dem börjar ”genererar” pengar? Väljer man vilka träd dem planterar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Lindvall
  1. Vit pil

   Ja, det måste man. Man betalar 30 % i inkomst av kapital på utdelningen. Nej, man väljer inte vilka träd BG planterar, det är samma för alla. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan!
  Först vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig för det du gör. Det behövs fler röster som uppmärksammar att den linje som bankerna och samhället i stort visar på när det kommer till privata finanser (spara pengar på bankkonto, och för de som vill ”satsa”, investera i gungiga aktier och dyra fonder), verkligen inte leder till några betydande rikedomar. Där gör du ett fantastiskt jobb och jag är tacksam för att vi andra kan ta del av resultatet av allt idogt och tidskrävande arbete som du lägger ned.

  Nu en liten tanke kring Better Globe som investering. Du har valt att klassa det som en investering i reala tillgångar. Som jag tänker kring det har jag svårt att motivera det som en real tillgång. Som ägare av ett Better Globe-träd tycker jag att man snarare bara är en delägare i företaget Better Globe Forestry där trädet närmast är att likställa med en aktie, där värdet på trädet är värdet på aktien. På samma sätt som man inte kan klassa en H&M-aktie som en real tillgång bara för att H&M äger fastigheter som de har butiker i. (Lite extremt exempel, men jag tror poängen går fram). Således torde det likställas med vilket spekulerat aktieköp som helst? (För all del aktieköp i ett kenyanskt bolag vilket är en diversifiering i sig, men likväl ingen real tillgång.) Eller missar jag någon väsentlig skillnad?

  Hälsningar,
  Alex Palmqvist

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex Palmqvist
  1. Vit pil

   Ja, du har ju rätt i sak. Ska man vara riktigt korrekt så är det egentligen en företagsobligation med en förutbestämd ränta och avbetalning. Eftersom bolaget ändå är så pass litet så bedömer jag det också som en högre risk än en aktieindexfond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  http://www.allabolag.se/5568285331/Better_Globe_Vision_Int_AB

  Du verkar vara delägare i bolag associerat med Better Globe. Hur ser ditt förhållande med Better Globe ut? Är du mer än bara en person som marknadsför träden för lite provision?

  Vad är bakgrunden till detta bolag som du är involverad i? Är du oberoende i förhållande till Better Globe vid sidan av dina provisionsintäkter?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Ingemarsson
  1. Vit pil

   Det är som jag har skrivit tidigare ett rent försäljningsbolag genom vilket jag och min kollega tar in våra provisionsinkomster via. Allt för att det ska vara så transparent som möjligt. Det är inget bolag som har någon annan verksamhet än att just sälja och äga träd.

   Jag vet inte riktigt vad du avser med oberoende. Jag är kund som många andra, förmodligen en av de största kunderna i Sverige. Jag har investerat mer än 1 000 000 kr i träd och jag får 1 € provision på de träd som jag säljer.

   Jag är inte delägare eller en person i någon ansvarsposition varken i det norska försäljningsbolaget Better Globe AS eller det kenyanska bolaget Better Globe Forestry Ltd. Så ja, jag skulle säga att jag är oberoende.

   Hoppas att det var svar på dina frågor. Återkom annars. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej,
  Jag funderar på det här med riskerna. En brand kan ju startas eller nån typ av skadedjur kan säkert förstöra en hel del.. men tänkte om man köper ett parket varje månad, fördelas träden ut på olika ställen då? Och hålls det koll på vilket träd som är vems? Säg att jag under ett år då köper 24 träd och så startar en brand, då hoppas jag att mina träd är lite utspridda och därför kanske jag inte förlorar allt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cim
  1. Vit pil

   Ja, du äger inte några enskilda träd, utan man skulle kunna säga att det är en andel. Rent juridiskt så är det mer att likna vid en obligation där du lånar ut pengar till bolaget och bolaget lovar att återbetala enligt den överenskomna planen, inga pengar de första fem åren, 15 % ränta de kommande 15 åren och sedan full återbetalning + ränta det 20 året.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan

  Jag undrar om du har betalt dina resor till plantagen själv eller om du blir bjuden åp resorna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan Sandlund
  1. Vit pil

   Har betalat alla resorna själv ur egen ficka, både för mig själv och min familj. Vid ett av tillfällen fick jag några träd i utbyte eftersom jag jobbade där nere som guide för de nya kunderna som var med, men även då betalade jag själv. Bra att du frågar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Nu blir det två kommentarer i snabb följd efter att ha hittat din sida. Mycket som tilltalar mig. Men, som du märkt i min förra kommentar, så går jag min egen väg, såväl vad gäller min egen ekonomi som det ovan skrivna. Är också mycket inne på mikrofinans som en del av U-hjälpen. Man tjänar både Gud och Mammon samtidigt, vilket inte behöver vara fel. Själv är jag med i en ekonomisk förening som heter Jamii-Bora, vilket lär betyda bättre familjer på Swahilii. Är även en bank i Kenya. Har i Sverige inte lett till någon avkastning, vilket jag tycker är synd. Tänker vara med på deras bolagsstämma i Uppsala och försöka propagera för min sak. Lycka till med Better Globe!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Danielsson
 16. Vit pil

  Hur betalas pengarna ut?

  För mig är det två saker som bekymrar, nog sparar jag långsiktigt men gillar ju att under resans gång kunna byta strategi. Den andra bekymret är att avanza känns mer tillförlitligt.

  Finns det något sätt att få fler intäktsströmmar via betterglobe, genom värvning etc. Hur ser denna deal ut?
  Skulle ju vara en bra dop-present, om man dessutom själv gjorde sig en liten hacka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
  1. Vit pil

   Hej Mats,

   Ja, Avanza är mer tillförtligt det är det inget snack om saken.

   Ja, det är svårt att byta strategi mitt i med Better Globe eftersom träden sätts i marken och där behöver de växa.

   Ja, man kan tjäna pengar på att sälja träd. Man får provisionsersättning (1 €) per sålt träd och inget för värvning.

   Ja, det är en bra doppresent. :-)

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej Jan,
  jag är lite sent ute men undrar om jag i dag 30/12 köper träd kommer dessa att att registreras 2015 eller om det först blir 2016? Jag förstår om det kanske är för sent för att få ett svar av dig på detta, ? Tänkte köpa 100 träd till i år:)
  Hälsningar
  Marie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie Petersson
  1. Vit pil

   Fram till midnatt 31/12 registreras de på innevarande år, det vill säga 2015. Det är riktigt bra att köpa träden på denna sidan året. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Hej!

  Jag är kund i Better Globe sedan ett drygt år. Något som jag skulle bli väldigt glad åt är om du har möjlighet att skriva lite om hur man deklarerar på ett korrekt sätt när väl avkastningen kommer. Gärna med exempel på om man t.ex. återinvesterar, eller om man väljer att ”plocka ut” vinsten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Okej, tack. Jag är inte så hemma på den punkten.
   Det belopp man köpt för i Better Globe, drar man av då, från utdelningen, eller?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carl
  2. Vit pil

   Nej, när jag har deklarerat det privat så har jag angett hela utdelningen. Sista året med avkastning drar man av inköpssumman enligt den info jag har fått.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hmm, länken till hemsidan där man kan köpa träd funkar inte. Och Better Globe Sveriges hemsida vill att man anmäler sig till ett möte för att få veta mer. Känns ju transparant…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 20. Vit pil

  Jag kan inte sticka under stol med att jag är misstänksam mot mikrolån. Vad blir räntan på dessa lån? Hört skräckhistorier från 30% och uppåt som dessa fattiga människor förväntas betala igen. Varför ska jag lita på just Better Globes mikrolån?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Ja, jag kommer ihåg en dokumentär från Indien där räntorna var katastrofala. Dessutom lånade man ut till konsumtionsvaror så det var riktigt illa.

   Skillnaden med Better Globe är att man driver inte mikrolånverksamheten kommersiellt. Det är inte affärsidén, utan affärsidén är att plantera träd. Det gör att pengarna man samlar in till mikrolånen skänks som startkapital till en lokal ”bank” som startas av låntagarna tillsammans med organisationen K-Rep.

   K-Rep i sin tur har mycket erfarenhet av mikrolån så de sätter upp hela verksamheten tillsammans med lokalbefolkningen som blir delägare och dessutom jobbar i samfälligheten. Dessutom villkoras alla lån med utbildning, solidariskt ansvar och fokus ligger på att omsätta lånet i en inkomst.

   Jag tror genomsnittslånet ligger på ca 100 USD i dagsläget och där är ett par hundra personer som har fått dessa lån. Min förhoppning är att kunna intervjua några av dem när jag åker ner till Kenya i augusti.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Provisionsersättningen är 1 € per sålt träd oavsett om det är i donationspaketet eller ”löst” så att säga. I ett exempel med donationspaketet så är det bara 2 € eftersom det räknas på de träd som går till oss kunder, inte de som också skänks bort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Hej Jan.
  Webbsidan är väldigt övertygande om Better Globe trä. Det är så bra verkligen att jag började tro att detta är inte bara för bra att vara sant, utan redan planerat att köpa stora mängder av trä årligen.
  Jag har läst på din blogg att du har fått din 15% avkastning fem år i rad. Jag tänkte först, WOW, det funkar! Hur mycket mango, gummi arabica, olja och andra produkter har Better Globe Forestry Ltd i Kenya och Uganda har sålt? Jag har inte hittat någon information om hur mycket profit har BGF realiserat i Afrika. För att avkastningen måste komma från profiten. Eller? Om företaget går i bak, det kan inte vara något avkastning heller. Får man tillgång till bokföringen till BGF Ltd i Kenya?
  Tyvärr jag hittade annat information som gjorde mig faktiskt orolig över hela konceptet. Inte minst när jag läste nyheten från
  2012 januari:
  http://www.betterglobe.com/ShowNews.aspx?year=2012&newsId=924

  Hur kunde ni hitta och testa en nytt område för en ny äppelmango trä och testa inom 14 dagar och lova 15% avkastning??? Har ni redan planterat detta 500.000 trä och plockat mango och sålt på marknaden?
  Jag tvivlar. Det står inte någonstans att BGF Ltd har sålt någon råvara från trä någonsin!
  Det verkar för mig tyvärr alldeles oseriöst. Om pengarna inte kommer från försäljningen av råvaror, varifrån kommer din 15% avkastning fem år i rad?

  Egentligen när jag har läst nyheten om Better Globe Asia, då jag förstått vad ALLT handlar om här. Ni säljer trä som ska planteras. Inget annat. Avkastningen kommer från dom nya kunders plånbok som köper plant.

  Hoppas att jag har fel.

  Mvh
  Benno

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Benno
  1. Vit pil

   Ja, jag har fått min avkastning enligt plan de senaste 4 åren. Tyvärr är det precis så som du skriver att Better Globe Forestry har inte offentliggjort några årsredovisningar eftersom det inte finns någon som helst skyldighet till det i Kenya. Eftersom jag också bara är kund så har jag inte heller fått se några sådana uppgifter. Jag och flera med mig driver den linjen att vi vill se dessa siffror och för första gången har ledningen i Kenya börjat lyssna på oss. Förhoppningsvis får vi under året se siffror.

   Jag hänger inte riktigt med på den andra delen av din fråga. Säljer vi träd som ska planteras? Ja. De träden vi säjer idag kan ju av förklarliga skäl inte vara planterade redan. Plantagerna finns ju dock uppenbarligen eftersom jag har själv tagit bilderna ovan och i augusti i år kan man följa med ner på nästa resa för att besöka plantagerna och se det med egna ögon.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Hej Jan,
  undrar om vad som händer om jag dör och avkastningen på träden som isf kommer efter 5 år? Hur får våra barn rätten till den avkastningen och efter 20 år?
  Hittar inget om ”efterlevandeskydd”

  Hälsningar Lena

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lena
  1. Vit pil

   Det är som med vilken annan tillgång som helst, den tillfaller dödsboet. Jag har själv varit med och hanterat några överlåtelser till dödsbon, tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Tycker detta låter spännande och det känns som att en uppdatering vore på sin plats :)
  Hur såg det ut med avkastningen i december 2014?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 24. Vit pil

  Läste ett kritiskt inlägg till denna sparform som tog upp många vettiga punkter. Professor i naturresursekonomi och en av Länsförsäkringars placeringsexpert (som hellre vill att vi köper fonder hos LF såklart) sågade Better Globe vid fotknölarna p.g.a hög risk och noll kontroll över ens investering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   Ja, om det är samma som uttalar sig i DN 2010 så var det inte ens specifikt om Better Globe. Vi kontaktade honom och undrade vilket underlag som han hade som inte vi hade. Då sa han att han uttalade sig ”generellt”. Generellt sätt håller jag väl med. Har skrivit om det här på bloggen om man är intresserad.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har en del pengar liggandes i premieobligationer, de har legat där hur länge som helst.
  Visst, man kan ju vinna en miljon om man har en jädrans tur men räknar man på vinsterna genom åren så blir avkastningen knappt 4% årligen vilket inte är mycket att hänga i julgranen.

  Jag funderar på att köpa träd för 50 000 av dessa så fort de löper ut, jag har räknat lite på det och kommit fram till följande:
  År 1-4 händer inget, men från år 5-19 får jag ca 7500 / år och slutligen år 20 får jag 500 000, totalt blir detta 612 500.
  På 20 år har alltså 50 000 blivit 612 000, eller om man tar ett snitt över 20 år har pengarna ökat med 28 125 / år.
  Har jag räknat rätt eller missade jag något?

  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Hej Jan,
   stämmer Fredriks uträkning? Gillar att man gör något gott samtidigt som jag kan tjäna pengar på det.

   Katja

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Katja