Better Globe | Mina erfarenheter efter 10 år som kund
Sök:

[REKLAM]: Better Globe – spara etiskt, hållbart och klimatsmart

Bidra till en bättre värld och gör gott samtidigt som du har en möjlighet till att tjäna pengar

Uppdatering 2019: De senaste månaderna har jag tyvärr fått väldigt mycket obehagligt näthat, kritik och hot mot mig och andra i min närhet. Framförallt har det kretsat kring att mitt samarbete med Better Globe och att jag har valt att stå för det jag tror på. Just nu orkar jag inte mer och därför har jag valt att tills vidare stänga ner min sponsrade länk till Better Globe (de pekar tillbaka till den här sidan). Jag rekommenderar inte längre och ger således inga nya läsare möjligheten att bli kunder till Better Globe via bloggen.

Jag har fortfarande personligen förtroende för företaget och jag köper själv fortfarande träd varje månad eftersom jag ser det som välgörenhet med möjlighet till avkastning och är väl inbegripen med riskerna. Jag har även bokat (och betalt med egna pengar) en 10-dagars resa ner till Kenya i sommar för att se verksamheten på plats och uppdatera min research. Jag räknar med uppdatera bloggen i samband med det.

Jag har valt att behålla den här sidan i ursprungligt skick för att inte ge mer näring åt argument som att jag försöker dölja något.

Jag rekommenderar även att läsa den här artikeln som svarar på alla frågor kring mitt samarbete med Better Globe och de frågor som jag har fått från diverse journalister.

Om du också vill göra gott, bidra till en bättre värld och få en möjlighet tjäna pengar samtidigt så kan Better Globe vara något för dig. Genom att köpa träd kan du bidra till att uppfylla flera av FN:s globala mål för en hållbar värld. Du kan hjälpa människor att få jobb och lyfta sig ur fattigdom, du kan bidra till att barn får en utbildning och du kan minska klimathotet. Samtidigt får du i utbyte en möjlighet till en marknadsmässig förväntad avkastning. Den här artikeln är reklam från Better Globe AS.

Better Globe är tillsammans med Trine,  Oikocredit och ETC Sol de allra bästa alternativen som jag har hittat när det gäller att spara hållbart och etiskt – det som man brukar kalla för ”påverkansinvesteringar” eller impact investing.

Impact investing är egentligen en kombination av traditionellt sparande och välgörenhet. I det traditionella sparandet har man alltid fokuserat på det ekonomiska värdet såsom t.ex. den årliga avkastningen. Inom välgörenheten och filantropin har man istället mätt på den påverkan och effekt som pengarna har.

Inom påverkanssparandet och impact investing tar man det bästa från båda världar – man tar lika mycket hänsyn till den finansiella avkastningen som man tar till de positiva effekterna. Läs gärna mer om klimatsmart sparande i följande artikel: 

Tyvärr är klimatsmart sparande än så länge både i sin linda och konstigt nog väldigt kontroversiellt. Men jag tänker som alltid – den enda jag kan förändra är mig själv och varje resa börjar med ett första steg. Eftersom det dessutom inte finns någon Planet B och all forskning pekar på att vi missköter vår planet, tycker jag att det är viktigt även om alla bitar i klimatsmart sparande finns på plats.

Jag tvekade länge innan jag tog in Better Globe som en samarbetspartner eftersom det är en så kallad alternativ investering. Alternativa investeringar är ofta förknippade med hög risk och en hel del andra problem. Men eftersom idén är så bra och det numer finns 10 års historik – så har jag valt att göra ett undantag. Läs därför gärna noga allt det jag har skrivit nedan – både det bra och dåliga – och framförallt om riskerna – eftersom man kan förlora hela insatsen. Jag själv ser det som välgörenhet med möjlighet till ränta.

Tack på förhand,
Jan Bolmeson

Sammanfattning och viktiga punkter

Nedan följer som vanligt en kort sammanfattning av den här artikelns viktigaste punkter:

Jag har samarbetat med Better Globe AS och köpt träd sedan 2008
Jag har märkt upp den här artikeln som reklam eftersom jag har haft ett samarbete med Better Globe sedan 2008. Om du använder min sponsrade länk så får jag en liten ersättning för de träd som du köper precis som vanligt.
Jag har själv köpt över 10 000 träd för ett värde en bra bit över en miljon kronor. Jag har även besökt verksamheterna på egen bekostnad 2008, 2012, 2015 och 2017. Jag planerar även att besöka verksamheten sommaren 2019. Det gör jag både för att bevaka mina egen investering men även för att även i framtiden fortsätta kunna stå som varumärkesambassadör för Better Globe och ha samarbete med dem.
Better Globe är att jämföra med en oreglerad, onoterad och illikvid investering med bristande insyn, hög risk och en möjlighet till avkastning
Att köpa träd (17 EUR) eller donationspaket (53 EUR) är inte riskfritt. Man kan förlora alla sina insatta pengar. De är dessutom låsta över lång tid vilket innebär att man inte kan få tillbaka pengarna när man vill. Jag anser att man således inte bör sätta mer än en mindre del i sin aktiva hink
Bolaget är kenyanskt, lyder under andra regler än vi är vana vid i Sverige – t.ex. kring insyn, transparens och tillstånd. Jag har skrivit en hel egen artikel om riskerna här samt kring både befogad och obefogad kritik som Better Globe har fått under åren – viss av den har även jag framfört. 
Initialt rekommenderar jag att se det som välgörenhet med möjlighet till avkastning
Så vi tar det en gång till – det finns inga garantier och skiter det sig förlorar vi alla våra pengar. Därmed brukar jag säga att det bästa egentligen är att se det som ”välgörenhet med möjlighet till avkastning” i alla fall initialt om man väljer att månadsspara. Särskilt eftersom ett träd bara kostar 170 kr och ett donationspaket ca 550 kr. 
Better Globe är ett vinstdrivande kenyanskt skogsbolag, inte en välgörenhetsorganisation
Better Globe är inte en välgörenhetsorganisation utan ett vinstdrivande kenyanskt skogsbolag som genom att arbeta etiskt, hållbart och långsiktigt försöker hjälpa människor ur fattigdom, minska klimathotet och bidra till en bättre värld genom att plantera skog, finansiera mikrolånbanker, stödja organisationer som bygger och renovera skolor och bidra med möjlighet till rent vatten. 
Man samarbetar däremot med ett antal registrerade välgörenhetsorganisationer (”NGO”) i både Kenya och Uganda. Man har även en stiftelse och samarbetar med stora kenyanska bolag (t.ex. KenGen) kring mycket av välgörenhetsarbetet.
Vi kan hjälpa till att uppfylla på flera av FN:s globala mål och få en möjlighet till ca 13 % avkastning
Du och jag har en möjlighet att bidra genom att spara en del av våra pengar i Better Globes skogsverksamhet. På det sättet får vi möjligheten till en god, etisk, hållbar och klimatsmart förväntad avkastning om ca 13 % per år samtidigt som vi hjälper till att uppfylla på flera av de 17 globala hållbarhetsmål som är uppsatta av FN. Läs mer ovan att den förväntade avkastningen inte är garanterad.
Det finns inga garantier och du kan förlora alla pengarna
Jag kommer att tjata om det här i artikeln – det är en möjlighet till avkastning som vi kunder får. Det finns inga garantier och sannolikheten är stor för att det inte blir något alls. Det är därför jag – som alltid med alternativa investeringar – rekommenderar att endast använda en liten del av sin aktiva hink samt att se det som välgörenhet med en möjlighet till avkastning. 
Det finns idag mer än 10 års historik – verksamheten gör gott!
Även om jag har skrivit mycket ovan kring osäkerheten kring möjligheten till avkastningen, vill jag betona att verksamheten på plats fungerar så vitt jag kan bedöma. Man har under de senaste 10 åren skapat mängder av konkreta resultat. Många av dessa resultat har jag och andra som varit plats kunnat bekräfta. Vi har träffat anställda, bönder, lokalpolitiker, ministrar och andra.
Bara för att jag är osäker på avkastningen är jag inte osäker på att pengarna gör nytta redan idag. Man behöver således göra skillnad på bedömningen av själva möjligheten till ”investering” och själva verksamheten. Den ena har en osäkerhetsfaktor som allt har som har med framtiden att göra och det andra är fungerade redan idag. 
Se min video ovan för bilder från verksamheten på plats
Jag har gjort en presentation av företaget ovan. Jag vet att den tyvärr är lång, men ska man investera sina pengar som man har arbetat ihop så tycker jag att det är värt research i form av en och en halv timme. I videon visar jag bilder och videoklipp från verksamheten på plats och berättar om hur Better Globe arbetar. 
Vinstdrivande verksamheter har en större påverkan än välgörenhet
En sak jag har lärt mig på mina resor och i intervjuer med personer i branschen är att välgörenhet är både bra och dåligt. Välgörenhet i form av katastrofhjälp är fantastisk – det räddar liv. Men välgörenhet för att bygga upp en hållbar ekonomi är inget vidare.
När jag träffade vice-Presidenten i Kenya 2008 pratade han om vikten av investeringar snarare än allmosor. En av grundarna till Trine refererade till en studie som de gjort kring att en investerad krona hade 37 gånger(!) större påverkan än en välgörenhetskrona. Better Globe är typexemplet på hur man på ett kommersiellt gångbart sätt kan lyfta människor ur fattigdom och bidra till att minska klimathotet.
Better Globe det bästa sättet jag hittat att spara klimatsmart och hållbart även om risken är hög
Better Globe har fått ta emot en hel del kritik, viss rättvis och en hel del orättvist. Det har också spillt över på mig som så tydligt har valt att ta ställning för dem. Jag gör det eftersom jag har gjort så noggrann research jag har kunnat, jag har varit på plats och jag har pratat med väldigt många förstahandskällor. Jag kan därmed säga att jag tror på verksamheten tillräckligt mycket för att egentligen ta den största risken av alla.
Skulle Better Globe inte fungera så kommer jag inte bara förlora mycket pengar men jag kommer även ta en förtroendesmäll. Därför rekommenderar jag att vara försiktig, läsa på, förstå och ställa frågor – och är man riktigt skeptisk som jag var, så kan man också åka ner och titta. För verksamheten är något av det bästa jag har sett under de senaste 11 åren. 
Jag vet nämligen inget bättre sätt där jag för 170 kr i månaden kan bidra till FN:s globala hållbarhetsmål, göra världen till en bättre plats för mina barn OCH samtidigt ha en möjlighet till en god avkastning. 

Med tanke på den sista meningen – jag är mycket intresserad av klimatsmarta och hållbara investeringar. Jämte Better Globe känner jag bara till Trine, ETC Sol, Ari Farm och Oikocredit. Känner du till något annat, kommentera mer än gärna!

Våra sparpengar formar framtiden

Förmodligen gör du som jag, försöker handla ekologiskt, göra miljövänliga val och göra världen till en lite bättre plats. Få av oss tänker på att våra sparpengar har en större påverkan på t.ex. miljön än vår bilkörning.

Precis som ett ekologiskt val bidrar till att det i framtiden produceras mer ekologisk mat eftersom efterfrågan ökar, på samma sätt påverkar och formar våra sparpengar framtiden. De företag, projekt och organisationer som du och jag väljer att investera i, är ju de företag som kommer växa och påverka jorden, miljön och vår samtid. Jag skrev om det här i en ledare i näringslivsbilagan i SvD för ett tag sedan.

Jag tror dessutom att blir lyckligare och att man mår bättre om man investerar och konsumerar i linje med sina värderingar. Några av de saker som är riktigt viktiga för mig är att göra gott och lämna världen som en lite bättre plats än den var när jag kom hit. Vi som bor i Sverige, vi vann i livets lotteri

Jag tycker dessutom att om jag har haft turen (sannolikhet 0.08 %) att födas i ett land som Sverige och har fått mycket gratis som t.ex. utbildning, möjlighet att göra nästan vad jag vill och dessutom ha en levnadsstandard som en stor del av världens befolkning bara kan drömma om, ja, då är det mitt ansvar att hjälpa till.

Det är därför som jag alltid har skänkt pengar till välgörenhetsorganisationer såsom Läkare utan gränser, Unicef, Rädda Barnen, SOS Barnbyar m.fl. Problemet med dessa som jag insåg för några år sedan är att de är fantastiskt duktiga på det som man kallar för katastrofhjälp.

De är, av naturliga skäl, inte lika duktiga på att hjälpa människor ur fattigdom, att sätta igång det ekonomiska hjulet eller ha ett långsiktig uthållighet. Ingen skugga ska falla på dem, men jag insåg att jag letade efter något annat. Senare har den här tron om att välgörenhet inte fungerar annat än i katastrofsituationer bekräftats flera gånger om. Det finns bl.a. ett berömt TED-talk på ämnet också.

Vad är det för en värld vi lämnar till våra barn?

Jag vet inte om det är en för tidig 40-års kris, men nu när jag är stolt förälder till mina två döttrar så har jag funderat mycket på framtiden. Framförallt med tanke på den senaste IPCC-rapporten från FN om hur vi missköter vår planet och hur temperaturökningen kommer att påverka den. Frågan som hänger hos mig är: Vad är det för en planet jag kommer lämna över till mina barn?

Jag kommer ihåg ett gammalt indiancitat som min mentor Claes-Erik, som var väldigt miljöintresserad, brukade säga:

Vi har inte ärvt jorden från våra förfäder, vi har lånat den av våra barn. 

Gammalt indiancitat.

Det har jag burit med mig de senaste åren. När en vän dessutom påpekade för mig: 

Dina sparpengar har en större miljöpåverkan än din bilkörning. 

Så började jag intressera mig för frågan: Hur kan jag använda mina sparpengar för att göra gott? Det är även något som jag har tagit upp i avsnitt 76.

Det var en av faktorerna som gjorde mig är och Caroline intresserad av frågan om etiskt, hållbart och klimatsmart sparande. Något som du säkert har hört är ett återkommande tema i våra avsnitt.

Från traditionellt sparande till påverkanssparande

Jag upplever idag att det är en tydlig trend som rör sig från det traditionella sparandet mot ett och hållbart sparande där man mäter påverkan lika mycket som finansiell avkastning. Till och med ett av världens största fondbolag Blackrocks VD Larry Flink gick ut med ett brev om att vi måste börja ta hänsyn till andra faktorer än bara avkastning i sparande.

Jag skulle sammanfatta utvecklingen i följande bild:

Utvecklingen från tradtionellt sparande till påverkanssparande ("impact investering").

Utvecklingen går från traditionellt sparande till s.k. påverkanssparande eller impact investing på engelska. Traditionellt sparande är ju den klassiska aktiefonden där man får med allting – allt från bra företag till fossila bränsle-företag, vapen- och tobakindustri och så vidare.

Idag upplever jag att vi har kommit ganska långt i nästa steg, det etiska sparandet. Det etiska sparandet handlar om att välja bort de företag man inte vill ha. De flesta svenska fonder skulle jag säga har bra SRI-strategier för just det här.

Problemet anser jag ligger dock i att ”välja bort” inte alltid är det som ger bäst resultat för världen. Bara för att jag säger: ”jag vill inte ICA” så hjälper det inte särskilt mycket med vad jag vill istället. Därför är nästa steg som fler och fler av oss sparare vill är att snarare prioritera och välja in och belöna de bolag som gör gott.

Det här brukar man i dagligt tal kalla för ESG-strategier (Environmental Social Governance) som går ut på att påverka positivt när det gäller miljömässiga, sociala och bolagsstyrningsmässiga faktorer. I dagligt tal är det här vad vi kallar för ett hållbart sparande. Något som fler och fler fonder blir allt bättre på. 

Nu på sistone, bara ett eller två år tillbaka, har man även börjat prata om påverkanssparande där man väjer att investera i bolag som har en stor positiv påverkan. Det vill säga att man utvärderar en investering lika mycket utifrån vilken impact den här som vilken avkastning den ger.

Påverkanssparande – ”Impact investing”

Jag är en person som vill att mina pengar ska göra en positiv påverkan. Jag vill kunna lämna över en fungerande planet till mina barn. När jag sätter ihop mina portföljer så försöker jag välja fonder utifrån SRI och ESG-strategier, men jag tycker inte att det är tillräckligt. Jag tycker även att jag vill uppmuntra nytänkade företag som vill göra gott. De är än så länge inte så många, men de blir fler och fler.

I skrivande stund känner jag bara till följande (så jag tar gärna fler tips av er läsare):

 • Better Globe – som den här artikeln handlar om
 • Trine – som finansierar solpaneler i afrikanska länder (läs artikeln!)
 • OikoCredit – kommer mer info under 2018. Men googla, verkar sjukt intressant. I korthet är det ett sparande i mikrolån som ger 2 procent avkastning med svensk insättningsgaranti som skydd mot förluster!
 • ETC Sol – ett sätt att investera i svensk solenergi.

Jag vill vara supertydlig med att det här är jättesmå bolag jämfört med börsnoterade bolag och att spara sina pengar i dessa innebär en stor risk. Betydligt högre risk än att köpa indexfonder med några av världens största bolag. Det här är typiskt placeringar till den sista och aktiva hinken enligt min ”Fyra-hinkar-strategi” om man inte tar det från sitt ”välgörenhetskonto”.

Jag anser att man inte bör spara större summor i dessa företag, hur behjärtansvärda företagen än är. Man kan förlora hela insatsen och man har inga garantier. Med det sagt så kan jag säga att jag har gjort så noga undersökning som jag har kunnat, jag har till och med besökt dem på plats i Kenya och jag har lagt in en hel del pengar själv.

I Trine har jag investerat en bra bit över 10 000 EUR sedan sommaren 2017, i Better Globe är det ca det tiodubbla sedan 2008 och i OikoCredit har jag bara lagt några tusenlappar än så länge.

Disclaimer om mitt samarbete med Better Globe och mina träd

För att vara helt transparent och supertydlig. Jag har investerat mina egna pengar i Better Globe i flera år. Jag har ett så kallat samarbetsavtal med Better Globe. Det innebär att om du blir kund och sparar en del av dina pengar i dessa projekt  så får jag en ersättning. Läs mer i min samarbets- och annonspolicy.

Jag planterar ett träd på plantagen i Kiambere 2017
Jag planterar ett träd på plantagen i Kiambere 2017

Mina första Better Globe träd är från 2007, jag har köpt träd för över 1 000 000 kr och jag har varit på plats i Kenya flera gånger på egen bekostnad. Jag var inte nere 2018 för vår andra dotter föddes under perioden resan gick. Däremot hade jag vänner på resan och deras bilder och berättelser hittar du på den officiella hemsida. Jag kommer även åka ner sommaren 2019 för att besöka verksamheten igen.

Jag har under åren även hjälpt och hjälper fortfarande Better Globe ibland med digital marknadsföring, hemsidan, försäljning och kundservice, jag föreläser och utbildar på deras årliga event och liknande. Det gör jag för att Better Globe är ett lite företag, det ligger mig nära om hjärtat och jag tror att jag kan bidra med att göra en skillnad i världen.

Trots envisa rykten på nätet har jag aldrig ägt några aktier i något av Better Globe-bolagen, jag har ingen styrelseplats, ledande befattning eller något annan relation med dessa bolag än det som tidigare nämnt. Jag gör reklam och säljer träd för Better Globe och hjälper dem ibland med konsultuppdrag inom mitt kompetensområde.

Better Globe – en introduktion

Better Globe är ett kenyanskt skogsföretag som planterar träd i hårt utsatta områden i Afrika, där fattiga bönder kämpar med att överleva och öknen tar över mer och mer. Man finansierar organisationer som bygger skolor, ordnar med vatten och finansierar mikrolånbanker och hjälper fattiga bönder med skogsbruk.

Man är vinstdrivande och delar med sig en del av den vinsten till dem som äger träd. Sedan 2006 har Better Globe ansträngt sig för att skapa win-win-win-situationer fler gånger om och det är därför jag sparar en hel del av mina pengar i företaget. Se gärna nedanstående 4 minuters animation, eller min en timmes video överst på sidan.

Om du inte har sett videon överst i artikeln så rekommenderar jag även att du ser den. Den kompletterar animationen ovan genom att visa de bästa bilderna och videoklippen som jag och andra har tagit på plats i Kenya och Uganda.

Om du har frågor till videon, återkom gärna till mig!

Fördelarna Better Globe skapar på plats

Genom att man köper träd och donationspaket uppstår många fördelar:

 • Fler människor lyfts ur fattigdom genom att de får arbetstillfällen och mikrolån
 • Barn får en möjlighet att gå i skola, få en utbildning och tidigt lära sig om faran med korruption
 • Bönderna får högre avkastning på sin mark, kan bo kvar och skapa arbetstillfällen på landsbygden
 • Vår miljö blir bättre eftersom skogen binder koldioxid, minskar erosionen och hindrar ökenspridningen.
 • Den ekonomiska värdeförädlingen sker på plats och bidrar till en bättre utveckling för samhället.

Att det skapas stora värden för människorna, samhället och miljön på plats är således ställt utom tvekan. Det som jag tycker är briljant med Better Globe är att de har tänkt ett steg längre. De svarar även på frågan: Varför ska andra människor finansiera vår verksamhet där vi vill göra gott?

Fördelar även för dig och mig här hemma

Det flesta nöjer sig med svaret: ”För den goda sakens skull”. Ja, det fungerar till en viss utsträckning. Men om jag tar mig själv som exempel. Jag skänker bort mindre än 5 % av min inkomst men jag sparar mer än 40 %. Svaret som Better Globe kom fram till var att om kunder i bl.a. Sverige också tjänar pengar på att finansiera verksamheten så kommer de att fortsätta att köpa träd även i framtiden. Därav möjligheten till avkastning.

På alla mina resor har jag försökt dokumentera så mycket som möjligt för att kunna visa att det faktiskt fungerar. Här i Kibwezi bland Mango-träd 2012.

Det är det här som jag tycker är så bra. Genom att jag köper träd, så bidrar jag till att göra gott samtidigt som jag sparar mina pengar på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt. Det vill säga att jag tjänar pengar på att göra gott, det är inte längre en fråga ”göra gott eller få avkastning”. Jag kan både ha kakan och äta den.

Better Globe-träden ger en möjlighet till en, ej garanterad, avkastning om ca 13 % avkastning per år

Jag tycker alltid att man ska förstå vad man sätter sina pengar. I det här fallet både affärsmodellen och hur pengarna flödar. Better Globe behöver som alla företag pengar för att kunna bedriva verksamheten. Dessa pengar får man genom att sälja träd till oss i västvärlden.

Vi kan köpa ett enda träd för 17 € eller hur många som helst. Jag själv månadssparar i träd och donationspaket eftersom jag tycker att regelbundet sparande är det bästa som finns – oavsett sparform. Better Globe tar sedan dessa 17 € och använder dem till att plantera träd, betala löner, finansiera skolbyggande, mikrolån och annat som behövs i verksamheten. När de sedan börjar tjäna pengar från träden, både genom försäljning av skördade frukter, nötter och genom avverkning, återköper de träden från oss med en förutbestämd ränta enligt principen:

Illustration av hur Better Globe avkastningen från ett träd fungerar

Träden är motorn i verksamheten

Det är alltså viktigt att förstå att det är träden som är ”motorn” i hela verksamheten. Så länge träden inte ger någon skörd så kan man inte heller betala någon avkastning och den stora avkastningen kommer vid slutavverkningen. Det här skiljer sig således inte från skogsbruk i Sverige heller.

Det unika som Better Globe har gjort är framförallt att man har lyckats med:

 • kommersiell odling av en trädsort Mukau (melia volkensii) och Giant Lira (melia azedarach) som är extremt snabbväxande och därmed kan slutavverkas redan efter ungefär 20 år.
 • odling i den så kallade semi-öknen där inget annat växer, t.ex. matodling eller boskapsskötsel är inte möjlig
 • hitta Mukau-trädet som är av extremt god kvalitet då den räknas som ”afrikansk mahogany”
 • skapa en process för framtagning av fröplantor på kommersiell skala för dessa två träd. 

Räknar man om ovanstående förväntade, ej garanterade, avkastning på totalt 208,25 EUR på 20 år, så hamnar man på ett årsgenomsnitt på mellan 13.4 procent per år. Handen på hjärtat så är det ingen enorm avkastning med tanke på att det är förknippat med en hel del risker.

Animerad gif som visar hur träden växer på samma ställe 7 år i rad. Använd Baobab-trädet som referens. Sorry för den kassa animationen.

Tittar man på avkastningen så är den inte på något sätt extrem eller fantastisk för skogsbruk, det som är extremt och ovanligt är att man på 20 år kan bedriva ett skogsbruk som t.ex. i Sverige tar mellan 80 – 110 år. Om du vill kolla upp det själv, så finns nedan en guidelines, räkneexempel och rekommendationer för en bonde som vill odla Mukau-träd på sin egen mark i Kenya. Hela broschyren är framtagen av den kenyanska skogsvårdstyrelsen (Kenya Forestry Service). 

Vill du räkna på avkastningen själv? Få min Excel-mall

Jag gör ingen hemlighet av att jag är en Excel-nörd och jag har räknat på träden både framlänges och baklänges. Jag har gjort en excel-kalkyl som du kan använda för att analysera träden, mejla mig så skickar jag den till dig med vändande post.

Har jag och andra kunder fått avkastning?

En av de absolut vanligaste frågorna jag får om Better Globe är om det fungerar och om kunder har fått avkastning. När jag skrev om Better Globe för första gången 2008 var det tufft, för ingen kund hade fått tillbaka sina pengar. Hela Better Globe var mest en vision. I skrivande stund, våren 2019, är läget annorlunda. Better Globe har betalat ut avkastning sedan 2011 helt enligt plan.

Eftersom jag köper de flesta av mina träd via mitt bolag, behöver jag vara noga med redovisningen. Nedan följer två bilder på överföringen från Better Globe till mitt företagskonto. Det är utbetalning för de träden som jag har ägt i företaget sedan 2007.

Min årsredovisning (2017), där en av ovanstående vinstutbetalningarna är gjord är både skattad, granskad och reviderad av en auktoriserad revisor på PwC.

Better Globe – För bra för att vara sant?

Jag ska vara helt ärlig. När en god vän tipsade mig om Better Globe våren 2008 så var jag oerhört skeptisk. Jag minns särskilt att jag tänkte att:

Det låter för bra för att vara sant och om något låter för bra, så är det sällan så…

Däremot minns jag vad min mentor alltid sa.

Om något låter för bra för att vara sant, då förtjänar det en närmare undersökning.

Jag och Caroline planerade ändå semester sommaren 2008, och då bestämde vi oss för att vi lika gärna kunde åka ner. Sedan dess har jag varit på plats fyra gånger och sett verksamheten och skillnaden med egna ögon:

Jag vågar påstå att jag är den kund som har varit på plats flest gånger, har tagit flest bilder, videor och pratat med både bönder, arbetare, politiker. Jag har gjort så god research som jag har kunnat, inte minst för att jag har mycket av mina pengar i Better Globe. Det är nämligen lite som pilotskolan – jag sitter i samma båt, kanske till och med värre på grund av varumärkesrisken som jag tar. Sedan älskar jag följande citat:

Time will either promote you, or expose you…

Det gäller i allra högsta grad även Better Globe. Idag har man 10 års historik, man har kunder som mig som har köpt träd i 10 år och upplevelsen är att det blir bättre och bättre. Verksamheten går bättre, fler människor på plats får hjälp, fler kunder får avkastning och man får hela tiden fler och fler konkreta resultat att visa upp.  

Jag diskuterar även rimligheten i avkastningen i följande artikel som också tar upp en hel del kritiken riskerna och de sakerna som Better Globe skulle kunna göra bättre.

Resultat, fakta och åstadkommanden per 1 nov 2018

Jag kan personligen en del de åstadkommanden som Better Globe har gjort på plats sedan 2007. Nedanstående punkter är uppdaterade per 1 november 2018 då jag fick den senaste rapporten.

 • Man har 625 st anställda, en ökning med 110 st från 2017 då antalet var 515 st.
 • Man har planterat över 2 000 000 träd som motsvarar en bit över 6 000 hektar skog. Det tog 10 år att plantera en miljon träd, under 2018 har man tagit planterat 750 000 träd på 9 månader. 
 • Gett bort 2,2 miljoner kr till finansiering av mikrolånbanker och organisationer såsom K-Rep som har lånat ut dessa till flera tusen familjer.
 • Man har finansierat flera vattenförbättringsprojekt för rent vatten för 4,8 miljoner kr (en ökning från 3,8 Mkr 2017)
 • Man har byggt och renoverat skolor för 2,2 miljoner kr via organisationer såsom Child Africa
 • Man har över 11 800 partnerbönder som planterar träd för Better Globes räkning. Det är en ökning från 2 355 bönder 2017. 
 • Man har föreläst på TEDx i Göteborg och vunnit flera gasell-utmärkelser i Norge.
 • Man har samarbete med Kenyas största elbolag KenGen. Man kommer även utöka samarbetet genom att KenGen upplåter mark för Better Globes kommande sågverk och laboratorium. 
 • I november 2017 betalade man ut pengar till ca 50 % av alla kunderna vid den tidpunkten. Den 26 november 2018 betalade man ut pengar till ca 6 800 av ca 15 000 kunder.
 • Man bjuder ner kunder och ambassadörer kontinuerligt till Kenya och Uganda. Den senaste resan ägde rum i juli 2018. Här är deras bilder och berättelser. Ny resa är planerad till sommaren 2019 som jag ska åka med på.
 • Du kan läsa mer på Better Globes hemsida här om åstadkommandena. 

Det som jag kan säga med säkerhet är att jag är övertygad om att verksamheten på plats gör skillnad.  Träden finns, skolorna finns, människorna får hjälp, barnen går i skolan och avkastning har betalats ut sedan 2011. Men bara för att det fungerar och har fungerat, så är ju inte historien någon garanti för framtiden. Man behöver skilja på verksamhet idag och framtida möjlighet till avkastning.

Intervju med Dr. Dennis Garrity, FN utsedda ambassadör för drylands

Jag rekommenderar även att titta på nedanstående intervju med Dennis Garrity från ICRAF som är väl värd att lyssna på. Han är en av FN:s utsedda ambassadörer för ”dry lands” och har varit generaldirektör för ICRAF i över 10 år. 

Han beskriver nämligen levnadssituationen för fattiga bönder väldigt väl, samtidigt som han pratar om det viktiga arbetet som Better Globe gör. Slå gärna på den svenska textningen. 

Intervju med en av Better Globes kontraktsbönder – Simon Mulli

En av de sakerna som Better Globe har fått mycket positiv uppmärksamhet är för hur man jobbar med lokalbefolkningen. Inom forskningsfältet ”agroforestry” pratar man mycket om att odla träd tillsammans med vanliga grödor, så som vi gjorde förr i tiden. Det är väldigt effektivt samtidigt som det höjer avkastningen för dem som brukar jorden.

När jag var på plats 2015 fick jag möjligheten att besöka några sådana bönder och nedan följer en intervju med kontraktsbonden Simon Mulli. Notera att du kan välja svensk textning till videon nedan.

Grundaren Rino Solberg håller föreläsning på TEDx i Göteborg

Hösten 2016 fick grundaren Rino Solberg möjligheten att hålla en föreläsning på TEDx i Göteborg för att prata om hur man kan arbeta för att minska fattigdom och korruption i Afrika.

Better Globe är inte riskfritt

Även om det har fungerat i mer än 10 år och alla kunderna har fått sin avkastning, finns det garantier för att det kommer att fungera i all framtid? Självklart inte. Så för att vara väldigt tydlig:

Better Globe ger inga inga garantier
Avkastnignen är INTE garanterad. Den är helt och hållet beroende på att man klarar av att även i framtiden sköta verksamheten som man har gjort hittills.
Du kan förlora hela ditt insatta kapital
Om det värsta skulle inträffa så kan du förlora alla eller delar av de pengar som du har köpt träd och donationspaket för. Se föregående punkt. 
Allt-eller-inget-sparande
Jag själv ser det som en allt-eller-inget investering. Antingen så kommer det fungera och då kommer man få sina utbetalning enligt plan eller så kommer det inte bli något alls. Även om man skulle få ta del av tillgångarna i ett eventuellt konkursbo så är min erfarenhet med t.ex. Trustbuddy och andra projekt att det sällan blir något av värde. Det är därför jag rekommenderar ett en sund syn är att se det som välgörenhet med möjlighet till avkastning. 
Utgå från att pengarna är låsta i 20 år
Better Globe ger en vanlig ångerrättsperiod på 14 dagar, men därefter kan man inte ångra sig och pengarna är låsta i trädet som du äger.
Det är ett sparande med en hög risk
Eftersom det inte finns några garantier, pengarna är låsta och du kan förlora hela eller delar av dina pengar är det ett sparade med långt högre risk än t.ex. aktier.
Det är en onoterad och oreglerad alternativ investering
En stor anledning till att jag rekommenderar att tänka på BG i den aktiva hinken är för att det är en investering som man i princip inte har någon kontroll över, det är lite ett allt-eller-inget-sparande, och den är oreglerad i mångt och mycket.
Det finns en del befogad (och obefogad) kritik
Jag ska inte sticka under stol med att det finns saker som jag önskar vore annorlunda med Better Globe, kring transparens, kommunikation, upplägg och sådant. Läs som sagt min artikel från 2013 om riskerna för en översikt.

Du får helt enkelt avgöra själv om det här är något som du tror på och den förväntade avkastningen motsvarar den risken som du är beredd att ta. Jag har beskrivit riskerna utförligt i följande artikel:

Jag påstår att samma sak gäller för Better Globe som för alla andra investeringar. För riskerna ovan är verkligen inte unika för Better Globe, så här fungerar det i alla andra sammanhang också. Det som man alltid kan säga är:

 • Sprid riskerna och lägg inte alla äggen i samma korg
 • en alternativ investering bör endast vara en del av den aktiva lekhinken
 • investera inte mer än max 5-10 % av ditt kapital i lekhinken i en enda investering
 • Investera inte pengar som du inte har råd att förlora
 • bilda dig en egen uppfattning.

Om du redan sparar i fonder, aktier, guld och liknande, då kan faktiskt en real tillgång som skog, som faktiskt Better Globe är vara en god idé. Fördelen med skog är att den växer oavsett om räntan förändras, aktiemarknaden kraschar eller något annat händer i politiken. Dessutom blir det en investering som ligger en närmare om hjärtat eftersom man faktiskt kan åka ner och besöka plantagerna och människorna.

Månadsspara i Better Globe-träd och donationspaket

Det som jag först och främst rekommenderar är att månadsspara regelbundet i träd och donationspaket. Ett regelbundet sparande är det bästa man kan göra i nästan alla situationer.

Då lär man känna företaget över tid, man bygger upp sin trädportfölj över tid och man begränsar också sin risk genom att inte gå in hals över huvud. Dessutom belönar Better Globe ett regelbundet sparande. Om du köper:

 • 10 träd per månad – för 17 EUR per träd
 • 1 donationspaket per månad – för 53 EUR per paket

så ger Better Globe nämligen 20 bonusträd i slutet av året som tack för lojaliteten. Dessa bonusträd ger samma avkastning som vanliga träd. Ett donationspaket gör mer gott än ett enskilt träd, då det består av:

 • Två träd som ger dig en förväntad avkastning som vanligt (totalt 416,50 EUR över 20 år)
 • Två träd som skänks bort till bönder, skolor och lokala organisationer
 • 500 liter vatten eller motsvarande värde i vattenrelaterad verksamhet
 • 1,50 EUR till att bygga eller renovera skolor
 • 1,50 EUR till att finansiera mikrolånbanker

Det sig säger sig själv att donationspaket sänker din avkastningen eftersom det är dyrare och bara ger två träd, men tack vare de 20 bonusträden, så kommer du faktiskt ner i genomsnittlig kostnad per 16,31 EUR per träd om du månadssparar i de 1 donationspaket/mån och 10 träd/månad.

Sedan förstår jag att alla verkligen inte har råd med den summan. Det hade inte jag när jag började. Men oavsett hur många eller få träd man köper, så gör de skillnad och de bidrar faktiskt till 11 av de 17 globala hållbarhetsmålen.

Inga förbindelser, du bestämmer helt själv

Om du börjar månadsspara i mitten av året så finns möjligheten att tilläggsköpa för föregående månader. Om du t.ex. börjar månadsspara i maj, så kan du kompletteringsköpa för perioden januari till april (=4 donationspaket + 40 träd). Det viktiga är att man under året har köpt 12 donationspaket och 120 träd för att få bonusen.

Jag förstår att alla inte har pengarna att köpa både träd och donationspaket på månadsbasis och då kan man börja med 1 träd eller 1 donationspaket, eller med det antal som känns rätt för dig.

När jag började köpa träd 2008 hade jag inte råd med mer än ett donationspaket i månaden. Så du kan börja på precis vilken nivå du vill. Du förbinder dig inte heller till något och kan avsluta eller ändra ditt månadssparande precis när du vill.

Om du vill köpa träd, använd gärna min sponsrade länk nedan:

Är du osäker? Ta en observationspost på några hundralappar

Till människor som är osäkra men ändå är lockade av träden, då brukar jag säga – ta en observationspost genom att köpa ett par träd. Det gör att du kommer att få nyhetsbrev och information, vilket gör att man lär känna bolaget och det kommer vara en liten del i din portfölj.

Det här är en klassisk strategi när man sparar i aktier, att man köper på sig ett par aktier för att det ska dyka upp i ens depå och man därmed har koll på det.

Kritik mot Better Globe på nätet / Jag berättar gärna mer för dig som är intresserad

Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter, min egen syn på både företaget, träden och riskerna. Som jag skrivit innan, jag sitter nämligen i samma båt som du – kanske till och med en lite mer riskabel båt än du någonsin kommer att göra. Anledningen är att om det inte skulle fungera i framtiden, då förlorar vi båda pengar. Men jag kommer då även ta en stor ryktes-, varumärkes- och förtroendesmäll – det man brukar kalla för pilotskola. Det är långt allvarligare för mig än den potentiella provisionen som jag får för mitt samarbete med Better Globe.

Därför har jag ställt fler frågor, gjort mer research och ställt högre krav på Better Globe än de flesta andra. Jag har läst all kritik mot Better Globe och jag har konfronterat företaget och Rino på alla punkter. Det finns idag i princip ingen kritik eller fråga som jag själv inte har ställt eller undrat över. Jag har till och med rest ner på egen bekostnad fem gånger. Läs mer på min sida med riskerna och kritiken mot Better Globe.

Jag har pratat med anställda, bönder, ministrar, lokala makthavare, föräldrar, mikrolåntagare m.fl. Jag har tagit flera tusen bilder (de flesta på BGs hemsida) och jag spelat in mängder av videoklipp (se t.ex. BGs youtube-kanal). Jag har till och med varit med när vi bröt mot kenyanska lagen (omedvetet) när vi flög en drönare över plantagen. Jag är trygg i att verksamheten på plats fungerar idag. Men det är ju ingen garanti för framtiden, det är två helt olika saker.

Slutord – 17 EUR behöver inte vara ett stort beslut …

När jag pratar med mina vänner, som nästan alla köper träd, om Better Globe så brukar jag säga rakt ut att jag tycker att de ska köpa donationspaket eller träd. Anledningen är att jag vet att donationspaketet gör en stor skillnad på plats, det har jag sett när jag varit på plats. Redan här tycker jag att det är värt att köpa träden och mentalt bokföra det på ”välgörenhetskontot” – oavsett om man får någon avkastning i framtiden eller inte. 

På gott och ont upplever jag nämligen ibland att den förväntade avkastningen strular till det för oss. Plötsligt går vi från att tänka kring huruvida jag har möjligheten, viljan och förmågan att hjälpa andra människor, till att göra det till något betydligt större än det egentligen är. Om man nämligen bara vill köpa ett donationspaket eller ett träd, så kostar det 53 EUR respektive 17 EUR. Det är därför jag pratar om det som välgörenhet med möjlighet till avkastning.

Jag tror att få av oss står och faller med en extra månadskostnad på 170 kr i månaden (jag impulshandlar för mer än så på veckohandlingen på ICA). Om man faller med 170 kr per månad, då är mitt råd enkelt – köp inga träd. Då är det viktigare att göra andra saker, som att bygga buffert.

Men till dig som har råd med 17 EUR i månaden, kanske även 53 EUR, se det som att du gör gott. Du bidrar till en bättre värld och du gör skillnad för människor. Sedan om du får en avkastning i framtiden, då kan du ju se det som en bonus. För i min värld, så är träden värda att köpa och månadsspara i även om de inte hade gett någon avkastning.

Intresserad av ett större köp eller har du frågor?

Men, med det sagt. Better Globe har betalat ut avkastning sedan 2011 och säger själva att för varje år blir de tryggare och tryggare i att det kommer fungera även framgent. Jag har därför valt att gå bortom det välgörande sparandet och faktiskt köpa på mig en hel del (10 000+) träd till i min aktiva hink (iof. kanske lite för mycket än vad jag hade rekommenderat andra).

Om du har frågor kring träd som sparande, vill ta del av min Excel-mall för att räkna på avkastningen och träden eller är intresserad av att göra ett större köp, kontakta mig via mejl på: jan@rikatillsammans.se.

Särskilt när det gäller större köp, tänker jag två saker. Det första är att det ibland är möjligt att få en volymrabatt. Det är inte säkert, men jag kan ställa frågan för din räkning. Mejla mig. Det andra jag tänker är att om man ska lägga mycket pengar, då bör man göra sin research. Mitt tips är att du förr eller senare pratar med mig.

Slutligen så rekommenderar jag även att besöka Better Globes svenska hemsida och framförallt svaren på deras vanliga frågor som täcker det mesta.

Köp Better Globe-träd eller donationspaket (annonslänk) – bidra till en bättre värld, gör gott och spara pengar etiskt, hållbart och långsiktigt.

Tack för att du har tagit dig tiden att läsa om ett projekt som ligger mig och Caroline nära om hjärtat. 

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då uppskattar du sannolikt även följande artiklar. 


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

68 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Better globe anklagas för att vara ett pyramidspel. Har du grävt djupare i det och hur ser du på saken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Jag tror Jan grävt så djupt det går med sina fyra (?) besök på plats för att studera den verksamhet som verkligen skapats på plats i Afrika genom Better Globe! Studera hans reseskildringar eller ännu bättre, följ själv med på nästa resa om du känner dig tveksam. Nu ska man ju vara medveten om att även om man kommer till slutsatsen att det inte är ett pyramidspel så är det långt ifrån riskfri investering!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
  2. Vit pil

   @Marcus, dividendbomber har ju helt klart tagit ställning mot Better Globe och bedömer du denna anonyma källa som mera trovärdig och opartisk än Jan Bolmesson så är det ju bara att du följer denne ”före detta dalmas” och håller dig borta från Better Globe, svårare än så är det väl inte! Inget att hetsa upp sig över att det görs olika bedömningar!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Håkan
  3. Vit pil

   Jag har grävt så djupt som jag har kunnat. Du kan läsa mer i artikeln Kritiken och riskerna med Better Globe där jag bryter ner de olika sakerna och ger min bild av det. Om du har fler frågor, kommentera gärna i den artikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej!
  En investering i BG innebär alltså att man måste vänta 4 år innan man får utdelning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anett
  1. Vit pil

   Ja, (egentligen är det 5 år, det är bara i december det är 4 år) eftersom det är den tiden det tar för de första träden att växa upp som man kan få avkastning från.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för ditt idoga och osjälviska arbete som jag förhoppningsvis kommer att ha nytta av!

  En specifik fråga om Better Globe och den kritik som jag kunnat läsa om företaget, att det inte finns rimlig chans för ett råvaruföretag att åstadkomma en så här bra avkastning. Min fråga är om avkastningen verkligen är så bra som alla tycks tro?

  Du har ju själv försökt förmedla information om att Better Globe ska jämföras med en lång företagsobligation. I det här fallet 20 år och med en avkastning fastställd med utgångspunkt från dagens penningvärde. Det vill säga att slutbetalningen om 170 EUR per träd bör diskonteras med förväntad inflation, ex vis 2%. Då blir 170 EUR istället 113 EUR. Samma sak gäller de årliga 15%, successivt så urholkar ju inflationen även dem så att de sista året ska beräknas på 13 EUR istället. 15% på 13 EUR motsvarar 11% på 17 EUR.

  Med det i beaktande så har jag svårt att förstå kritiken för orealistik hög avkastning, snarare är den i så fall i underkant med tanke på riskerna. Litet bolag, verksamt i Afrika, inte riktigt så transparent som man skulle önska.

  Rätta mig gärna om jag haft otur när jag tänkte till?! :)

  Jag har köpt träd hos Better Globe sedan 2008, dock inte på din nivå vilket jag väl ångrar idag, jag tror faktiskt på iden, gillar ansatsen med hjälp till självhjälp och kan inte se varför projektet inte skulle gå att driva vidare, åtminstone så länge det finns mark att få tag i på förmånliga villkor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Tack Håkan för din kommentar! :-)

   Jag håller med dig. Jag tycker också att folk stirrar sig blinda på avkastningen. Den nominella avkastningen (=ej justerad för inflation) ligger på ca 14 % per år. Eftersom tidsperioden är lång (20 år) är det rimligt att jämföra mot aktier. Jag brukar räkna att aktier ska ge ca 8 % över en 20 års period nominellt. Historiskt de senaste åren har de legat lite högre, uppemot 10 procent på den svenska börsen. Det betyder att Better Globe ger en riskpremie mot aktier på 4-6 %.

   Det betyder att man för 4-6 % extra avkastning per år tar risken med att låsa pengarna i 20 år i ett litet (i globala mått mätt) bolag. Skulle det vara något annat bolag som inte gjorde så mycket gott på plats så skulle jag aldrig tyckt att det var värt det. Så jag håller helt och hållet med dig – jag tycker inte avkastningen är så fantastisk. Däremot har jag sett så mycket av verksamheten på plats när jag lägger ihop alla aspekterna – då förtjänar det en plats i den aktiva hinken.

   En sista sak – numer planterar man en stor del av träden hos kontraktsbönder, vilket innebär att tillgången på mark är mer eller mindre obegränsad. Särskilt när man nu verkligen är igång i Uganda också. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hej igen!
  Har mailat deras support, men får ej ngt svar. Har du kontaktuppgifter direkt till ngn ansvarig? Tack! /Alexander

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Det är söndag kväll, ge dem några dagar och har de inte återkommit, återkom till mig så ska jag se om jag kan puffa på någon. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej!
  Gillar din ansats kring att det måste finnas en ”solid affär i botten” för att investeraren ska kunna få sin avkastning (framförallt ”principalen” efter 20 år), och därmed den research du gjort kring pris på mango, pris mer m3 på träden etc. Men det som saknas i kalkylen, och som jag inte tror att ngn frågat om, är driftskostnaderna för plantaget? Misstänker att vatten och lön för arbetskraft är de två största posterna? Finns det ngn kalkyl på hur stora dessa är per träd under 20 år? Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alexander
  1. Vit pil

   Uppdatering: Jag har inte något minne av att driftskostnaderna har stuckit när jag pratat med folk på plats. För det första så är timlönen ca 4.50 kr (betydligt högre än statsanställda) så kostnaderna är inte alls jämförbara som här där arbetskostnaden alltid är störst. Vatten har man ofta tillgång till i anslutning de stora plantager man har och det ingår i kontraktsböndernas uppgift att försörja med vatten. De får inte heller betalt för sin tid, utan får betalt när träden säljs och avverkas (och de får allt annat gratis som t.ex. plantor).

   Kolla däremot gärna broschyren från kenyanska skogsvårdsverket som går genom alla kostnader för en Mukau-odling i detalj.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hejsan Jan

  Tack för en bra och informativ film med bilder och kontinuerlig uppföljning.

  Jag och min fru har det senaste åren velat investera en del av vårat sparande enligt vår moraliska och religiösa övertygelse. Vi vill helt enkelt inte bara älska vår nästa på nära håll utan också globalt och över tid. Jag tycker att Better Globe värkar vara ett finfint alternativ för detta syfte.

  Tidigare har vi investerat kontinuerligt i det Hollänska bolaget Oikocredit. De har en lite krånglig ägandeform med depåbevis men affärsideén är i grund och botten att låna ut pengar till schyssta mikrolån-banker i 3e världen och på det sättet låta pengarna arbeta på ett gott sätt. Man kan ta ut efter en kort handläggningstid och Oikocredit delar ut en 2% avkastning sedan 1975 om jag minns rätt.
  Fråga: Vad säger du om skillnaden i risk mellan en aktör som Oikcredit och Better Globe förutom tidsaspekten såklart?
  https://www.oikocredit.se/

  Tack igen
  Samuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
  1. Vit pil

   Oj, vad spännande! Det här bolaget kände jag inte till, det är något nytt att undersöka och kanske investera i själv.

   Skillnaderna är väldigt många skulle jag säga gentemot Better Globe. Risken skulle jag spontant säga är högre i Better Globe.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Om man köper 120 träd och 12 donationspaket direkt istället för att månadsspara, blir man då ändå tilldelad de 20 bonusträden i slutet av året? Blir det då någon skillnad i riskspridning jämfört med om man månadssparar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Ja, det går att köpa allt på samma gång och få bonusträden. Alla träd köpta ett år räknas samman. Jag brukar dock rekommendera månadssparandet då det blir en mindre summa per månad, man lär känna företaget under en längre tidsperiod. Men i kronor och ören är effekten helt och hållet samma.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag såg nyligen ett intressant TED Talk (”A global food crisis may be less than a decade away”) som bl.a handlade om hur viktigt det är för framtidens tillgång på mat att Afrika som kontinent måste utöka sitt jordbruk för att klara av den hägrande matkrisen i världen, och jag kom då att tänka på Better Globe-initiativet som du talat dig varm för och tilltalar mig på flera punkter.

  Jag undrar dock hur man vet att den ev. avkastningen i framtiden kommer från träden och inte från nya investerare? Finns det rapporter eller liknande kring projektets utveckling samt en oberoende organisation som granskar att Better Globe planterar så många träd som investerarna köpt, och att pengarna inte bara betalas ut direkt till tidigare investerare utan att några träd planteras?

  Mvh, Elsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elsa
  1. Vit pil

   Uppdatering: Ja, det finns en granskad och reviderad årsredovisning. Det norska bolagets årsredovisning kan man se via det norska Brönneysunds-registret. Även det kenyanska bolagets verksamhet och årsredovisning revideras varje år. Sedan har t.ex. det kenyanska skogsvårdsverket gett ut ett jättebra häfte om Mukau-odling som bekräftar allt det som Better Globe har sagt och gjort de senaste åren.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Jag har två frågor som jag hoppas du kan svara på:

  5 år efter sin investering får man 15% avkastning. Kommer denna avkastning från ”mina” träd?

  Hos Better Globe kostar ett träd €17. Hos WWF kostar ett träd 50kr. Via läkarmissionen kan man köpa 10 träd för 50 kr. Vad beror den stora prisskillnaden på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tor
  1. Vit pil

   Uppdatering: Man har inga specifikt ”egna” träd eftersom det skulle vara för riskfyllt om just det enskilda trädet skulle dö. Jag tänker på det mer som biomassa.

   Avkastningen kommer från de träd som man skördar t.ex. rågummi, nötter, frukter och andra saker samt från de träd som man avverkar och verksamheten man driver. Under 2018 började man även sälja fröplantor med god förtjänst.

   Jag kan bara spekulera i prisskillnaden, men jag tror att det både beror på att det krävs helt andra resurser när man ska odla träd på kommersiell basis med åtagande tillbaka till sina kunder, samt att man planterar i en miljö som är väldigt oförlåtande (läs: semiöken) samt att man till skillnad från de andra organisationerna är ett vinstdrivande skogsbolag som ska ge vinst.

   Om man bara vill ”köpa träd” utan avkastning så är de organisationera bättre. Det finns även andra exempel som t.ex. vi-skogen som är ännu billigare, men det är lite som att jämföra äpplen med päron tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   För det första skulle jag säga att artikeln är snart 7 år gammal och att den innehåller en del sakfel. Sedan skulle jag säga att den dessutom är en sämre kopia på en liknande artikel som var i DN under samma period som jag också har bemött här på bloggen. Därefter skulle jag säga att pyramidspel är förbjudet enligt lag och att jag varken är intresserad av att bryta mot lagen eller förstöra mitt varumärke kring något som jag byggt upp i flera år.

   Det jag inte tror att många tänker på är risken som jag själv tar när jag rekommenderar ett företag som Better Globe. Det handlar inte bara om mina egna pengar. Det handlar framförallt om mitt eget varumärke. Jag tar ju en stor så kallad ”reputational risk” som jag tror de flesta inte tänker på. Ungefär som en pilot som sitter i samma flygplan som passagerarna.

   Om jag helt ärligt inte hade trott på det, så skulle aldrig pengarna motsvara risken. För många år sedan fick jag höra citatet:

   Time will either promote you or expose you

   Jag försöker leva mitt liv enligt den devisen. Tittar man sakligt på Better Globe sedan 2007, när jag köpte mina första träd så påstår jag att allt talar för det första. Better Globe har hållt alla löften, de har betalat ut all avkastning och alla ersättningar precis enligt plan och löfte. Under 2017 så fick mer än hälften, ca 6 000, svenska kunder sin avkastning utbetald enligt plan. Det motsvarade enligt uppgift från företaget mer än 4.5 miljoner kronor.

   Jag har vidare själv varit på plats 4 gånger på plantagerna – 2008, 2012, 2015 och 2017 – på helt egen bekostnad. Eftersom jag dessutom har köpt träd för över 1 000 000 kr betyder det att jag dessutom har lagt mina pengar bakom mina ord. Jag är en av dem som har störst riskexponering mot Better Globe och därmed mest att förlora på om det inte skulle visa sig fungera. Och som sagt, då menar jag inte bara ekonomiskt.

   För mig handlar det inte om att värva eller övertyga människor till att spara i etiska, hållbara och långsiktiga projekt som Better Globe eller Trine. Jag vill bara ge fler människor en möjlighet att få välja själva. Vissa tackar ja, och andra tackar nej – och båda besluten är helt okej. I min värld handlar det bara om ett ge en inbjudan och en möjlighet. Sedan får var och en välja själv vad man tror på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej :)
  Tack for en kanonblogg! uppskattar att du skriver väldigt pedagogiskt.

  Tänkte börjar spara ungefar varannan manad i better Globe (ar student sa varje manad funkar ej) samt önska mig trad i födelsedagspresent.

  Jag forstar dock inte hur sjalva utbetalningen fungerar? Blir jag medlem och uppger mina bankuppgifter? Var kan jag se när utbetalningar sker? Far jag månadsvis information hur det fungerar?

  Skulle uppskatta om du kunde skriva en rent teknisk genomgang.

  Deras hemsida ar ju verkligen undermattlig och inte super userfriendly.

  Tacksam for svar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda
  1. Vit pil

   Nej, man blir inte ”medlem”, man blir kund precis som t.ex. hos Avanza. Inne på din sida kommer du se ditt trädägande och dit kommer också utbetalningen av avkastning. Du kan sedan välja att köpa nya träd eller få ut pengarna till ditt bankkonto. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Jag tycker det är ganska svårt att kategorisera Better Globe träden. Ska det ses som preferensaktier, råvaror eller obligationer? Hur ser du på den saken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
  1. Vit pil

   Skulle säga att det är mest likt en företags obligation med hög risk, eller en High-Yield Bond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för allt arbete du gör med bloggen. Det är guld värt för alla oss läsare.

  Better Globe är ett väldigt intressant bolag som jag hoppas en dag tas in på börsen så vi får möjlighet att köpa obligationer (träden) via ISK istället, det skulle öka avkastningen efter skatt med ytterligare några procent. Det skulle förhoppningsvis även ge mer uppmärksamhet, öka intresset för att investera ytterligare och därmed påskynda det viktiga arbetet de gör.

  Jag har även hittat det Göteborgsbaserade företaget Trine som ägnar sig åt att finansiera småskaliga solcellsprojekt i olika Afrikanska länder. De ger en betydligt lägre avkastning (5-7%) men pengarna är i gengäld bara låsta ett fåtal år och till viss del garanterade av utomstående part. Jag ser det som ett bra komplement till Better Globe då detta på sikt bör minska avverkningen samtidigt som Better Globe återplanteras träd. Känner du till Trine och vad har du för tankar kring bolaget?

  Jag undrar om du, eller någon annan som läser detta, känner till några fler bolag som ägnar sig åt ett liknande approach vad gäller företagande? Dvs ett genomsyrat CSR tänk där man kan låta sina investerade pengar bidra till en bättre värld samtidigt som de ger avkastning. Jag skulle vilja avsätta en del av min portfölj till av denna typ av bolag, men det kräver betydligt fler bolag än dessa två för att få en god riskspridning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
  1. Vit pil

   Först och främst, tack för tipset om Trine. Har nu investerat i mitt första projekt med en mindre summa. Ska bli spännande och se vad det ger. Kanske starten på något nytt som Better Globe för mig för 10 år sedan.

   Jag håller med dig om ISK-lösningen. Tänker väl att jag ska ta tag i det någon gång i framtiden. Har undersöket möjligheterna lite, men det verkar omständigt till tusen. Jag känner tyvärr inte till fler, därför jag blev så glad för Trine. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Måste man deklarera och betala skatt för sin avkastning på träden när dem börjar ”genererar” pengar? Väljer man vilka träd dem planterar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Lindvall
  1. Vit pil

   Ja, det måste man. Man betalar 30 % i inkomst av kapital på utdelningen. Nej, man väljer inte vilka träd BG planterar, det är samma för alla. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan!
  Först vill jag passa på att rikta ett stort tack till dig för det du gör. Det behövs fler röster som uppmärksammar att den linje som bankerna och samhället i stort visar på när det kommer till privata finanser (spara pengar på bankkonto, och för de som vill ”satsa”, investera i gungiga aktier och dyra fonder), verkligen inte leder till några betydande rikedomar. Där gör du ett fantastiskt jobb och jag är tacksam för att vi andra kan ta del av resultatet av allt idogt och tidskrävande arbete som du lägger ned.

  Nu en liten tanke kring Better Globe som investering. Du har valt att klassa det som en investering i reala tillgångar. Som jag tänker kring det har jag svårt att motivera det som en real tillgång. Som ägare av ett Better Globe-träd tycker jag att man snarare bara är en delägare i företaget Better Globe Forestry där trädet närmast är att likställa med en aktie, där värdet på trädet är värdet på aktien. På samma sätt som man inte kan klassa en H&M-aktie som en real tillgång bara för att H&M äger fastigheter som de har butiker i. (Lite extremt exempel, men jag tror poängen går fram). Således torde det likställas med vilket spekulerat aktieköp som helst? (För all del aktieköp i ett kenyanskt bolag vilket är en diversifiering i sig, men likväl ingen real tillgång.) Eller missar jag någon väsentlig skillnad?

  Hälsningar,
  Alex Palmqvist

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex Palmqvist
  1. Vit pil

   Det står mer info på Better Globes officiella hemsida. Jag personligen tänker på det för mig själv som en obligation även om det inte är helt korrekt. Jag bedömer risken högre än en aktiefond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack också för de fina orden och att du tar dig tiden att kommentera. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  http://www.allabolag.se/5568285331/Better_Globe_Vision_Int_AB

  Du verkar vara delägare i bolag associerat med Better Globe. Hur ser ditt förhållande med Better Globe ut? Är du mer än bara en person som marknadsför träden för lite provision?

  Vad är bakgrunden till detta bolag som du är involverad i? Är du oberoende i förhållande till Better Globe vid sidan av dina provisionsintäkter?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Ingemarsson
  1. Vit pil

   Uppdatering:
   Det är ett bolag som jag har med en kollega som också arbetar som ambassadör. Vi det bolaget när vi hjälper Better Globe med bl.a. försäljningen i Sverige. Men det är helt och hållet orelaterat till Better Globe bortsett från ett kund och leverantörsförhållande. Vi fick även backning på namnet och sedan ett tag tillbaka är företagsnamnet ändrat.

   Jag vet inte riktigt vad du avser med oberoende. Det är en reserverad term i lagstiftningen och i det fallet är svaret nej. Jag får ju provision för sålda träd.

   Men i övrigt är jag kund som många andra, förmodligen en av de största kunderna i Sverige. Jag har investerat mer än 1 000 000 kr i träd och som varumärkesambassadör får jag provision på de träd som jag säljer. Som jag har skrivit i artikeln ovan hjälper jag även, från tid till annan, med att försäljning och marknadsföring och sådant som jag är bra på. Jag gör sådant även för andra företag.

   Jag äger dock inga aktier, jag har inte någon styrelse- eller ledningsgruppspost eller något motsvarande i varken i det norska försäljningsbolaget Better Globe AS eller det kenyanska bolaget Better Globe Forestry Ltd.

   Hoppas att det var svar på dina frågor. Återkom annars. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Hej,
  Jag funderar på det här med riskerna. En brand kan ju startas eller nån typ av skadedjur kan säkert förstöra en hel del.. men tänkte om man köper ett parket varje månad, fördelas träden ut på olika ställen då? Och hålls det koll på vilket träd som är vems? Säg att jag under ett år då köper 24 träd och så startar en brand, då hoppas jag att mina träd är lite utspridda och därför kanske jag inte förlorar allt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cim
 17. Vit pil

  Hej Jan

  Jag undrar om du har betalt dina resor till plantagen själv eller om du blir bjuden åp resorna?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan Sandlund
  1. Vit pil

   Jag har betalat alla resorna själv ur egen ficka. Den gången Caroline reste med betalade hon också för sig själv.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Nu blir det två kommentarer i snabb följd efter att ha hittat din sida. Mycket som tilltalar mig. Men, som du märkt i min förra kommentar, så går jag min egen väg, såväl vad gäller min egen ekonomi som det ovan skrivna. Är också mycket inne på mikrofinans som en del av U-hjälpen. Man tjänar både Gud och Mammon samtidigt, vilket inte behöver vara fel. Själv är jag med i en ekonomisk förening som heter Jamii-Bora, vilket lär betyda bättre familjer på Swahilii. Är även en bank i Kenya. Har i Sverige inte lett till någon avkastning, vilket jag tycker är synd. Tänker vara med på deras bolagsstämma i Uppsala och försöka propagera för min sak. Lycka till med Better Globe!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Danielsson
 19. Vit pil

  Hur betalas pengarna ut?

  För mig är det två saker som bekymrar, nog sparar jag långsiktigt men gillar ju att under resans gång kunna byta strategi. Den andra bekymret är att avanza känns mer tillförlitligt.

  Finns det något sätt att få fler intäktsströmmar via betterglobe, genom värvning etc. Hur ser denna deal ut?
  Skulle ju vara en bra dop-present, om man dessutom själv gjorde sig en liten hacka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
  1. Vit pil

   Hej Mats,

   Ja, Avanza är mer tillförtligt det är det inget snack om saken.

   Ja, det är svårt att byta strategi mitt i med Better Globe eftersom träden sätts i marken och där behöver de växa.

   Ja, man kan tjäna pengar på att sälja träd. Det är det jag gör. Man kan läsa mer t.ex. på Better Globes hemsida.

   Ja, det är en bra doppresent. :-)

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Hej Jan,
  jag är lite sent ute men undrar om jag i dag 30/12 köper träd kommer dessa att att registreras 2015 eller om det först blir 2016? Jag förstår om det kanske är för sent för att få ett svar av dig på detta, ? Tänkte köpa 100 träd till i år:)
  Hälsningar
  Marie

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie Petersson
  1. Vit pil

   Fram till midnatt 31/12 registreras de på innevarande år, det vill säga 2015. Det är riktigt bra att köpa träden på denna sidan året. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Hej!

  Jag är kund i Better Globe sedan ett drygt år. Något som jag skulle bli väldigt glad åt är om du har möjlighet att skriva lite om hur man deklarerar på ett korrekt sätt när väl avkastningen kommer. Gärna med exempel på om man t.ex. återinvesterar, eller om man väljer att ”plocka ut” vinsten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Den information som jag har fått från Skatteverket så ska det deklareras som inkomst av kapital. Det vill säga att du skattar för den utdelning som Better Globe betalar ut till dig och ditt Better Globe-konto. Du gör helt enkelt en korrigering av den förtrycka informationen i fältet ”Överskott av kapital”.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Okej, tack. Jag är inte så hemma på den punkten.
    Det belopp man köpt för i Better Globe, drar man av då, från utdelningen, eller?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Carl
  2. Vit pil

   Nej, när jag har deklarerat det privat så har jag angett hela utdelningen. Sista året med avkastning drar man av inköpssumman enligt den info jag har fått.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Hmm, länken till hemsidan där man kan köpa träd funkar inte. Och Better Globe Sveriges hemsida vill att man anmäler sig till ett möte för att få veta mer. Känns ju transparant…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Just i detta nu verkar den ligga nere – något strul med servern. De har lovat att den ska vara upp inom kort igen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Jag kan inte sticka under stol med att jag är misstänksam mot mikrolån. Vad blir räntan på dessa lån? Hört skräckhistorier från 30% och uppåt som dessa fattiga människor förväntas betala igen. Varför ska jag lita på just Better Globes mikrolån?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Ja, jag kommer ihåg en dokumentär från Indien där räntorna var katastrofala. Dessutom lånade man ut till konsumtionsvaror så det var riktigt illa.

   Skillnaden med Better Globe är att man driver inte mikrolånverksamheten kommersiellt. Det är inte affärsidén, utan affärsidén är att plantera träd. Det gör att pengarna man samlar in till mikrolånen skänks som startkapital till en lokal ”bank” som startas av låntagarna tillsammans med organisationen K-Rep.

   K-Rep i sin tur har mycket erfarenhet av mikrolån så de sätter upp hela verksamheten tillsammans med lokalbefolkningen som blir delägare och dessutom jobbar i samfälligheten. Dessutom villkoras alla lån med utbildning, solidariskt ansvar och fokus ligger på att omsätta lånet i en inkomst.

   Jag tror genomsnittslånet ligger på ca 100 USD i dagsläget och där är ett par hundra personer som har fått dessa lån. Min förhoppning är att kunna intervjua några av dem när jag åker ner till Kenya i augusti.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Ang fördelningen på ett donationspaket, hur mycket går till ambassadören? 4 euro?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ji
  1. Vit pil

   Provisionsersättningen är 1 € per sålt träd oavsett om det är i donationspaketet eller ”löst” så att säga. I ett exempel med donationspaketet så är det bara 2 € eftersom det räknas på de träd som går till oss kunder, inte de som också skänks bort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Hej Jan.
  Webbsidan är väldigt övertygande om Better Globe trä. Det är så bra verkligen att jag började tro att detta är inte bara för bra att vara sant, utan redan planerat att köpa stora mängder av trä årligen.
  Jag har läst på din blogg att du har fått din 15% avkastning fem år i rad. Jag tänkte först, WOW, det funkar! Hur mycket mango, gummi arabica, olja och andra produkter har Better Globe Forestry Ltd i Kenya och Uganda har sålt? Jag har inte hittat någon information om hur mycket profit har BGF realiserat i Afrika. För att avkastningen måste komma från profiten. Eller? Om företaget går i bak, det kan inte vara något avkastning heller. Får man tillgång till bokföringen till BGF Ltd i Kenya?
  Tyvärr jag hittade annat information som gjorde mig faktiskt orolig över hela konceptet. Inte minst när jag läste nyheten från
  2012 januari:
  http://www.betterglobe.com/ShowNews.aspx?year=2012&newsId=924

  Hur kunde ni hitta och testa en nytt område för en ny äppelmango trä och testa inom 14 dagar och lova 15% avkastning??? Har ni redan planterat detta 500.000 trä och plockat mango och sålt på marknaden?
  Jag tvivlar. Det står inte någonstans att BGF Ltd har sålt någon råvara från trä någonsin!
  Det verkar för mig tyvärr alldeles oseriöst. Om pengarna inte kommer från försäljningen av råvaror, varifrån kommer din 15% avkastning fem år i rad?

  Egentligen när jag har läst nyheten om Better Globe Asia, då jag förstått vad ALLT handlar om här. Ni säljer trä som ska planteras. Inget annat. Avkastningen kommer från dom nya kunders plånbok som köper plant.

  Hoppas att jag har fel.

  Mvh
  Benno

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Benno
  1. Vit pil

   Ja, jag har fått min avkastning enligt plan de senaste 4 åren. Tyvärr är det precis så som du skriver att Better Globe Forestry har inte offentliggjort några årsredovisningar eftersom det inte finns någon som helst skyldighet till det i Kenya. Eftersom jag också bara är kund så har jag inte heller fått se några sådana uppgifter. Jag och flera med mig driver den linjen att vi vill se dessa siffror och för första gången har ledningen i Kenya börjat lyssna på oss. Förhoppningsvis får vi under året se siffror.

   Jag hänger inte riktigt med på den andra delen av din fråga. Säljer vi träd som ska planteras? Ja. De träden vi säjer idag kan ju av förklarliga skäl inte vara planterade redan. Plantagerna finns ju dock uppenbarligen eftersom jag har själv tagit bilderna ovan och i augusti i år kan man följa med ner på nästa resa för att besöka plantagerna och se det med egna ögon.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Hej Jan,
  undrar om vad som händer om jag dör och avkastningen på träden som isf kommer efter 5 år? Hur får våra barn rätten till den avkastningen och efter 20 år?
  Hittar inget om ”efterlevandeskydd”

  Hälsningar Lena

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lena
  1. Vit pil

   Det är som med vilken annan tillgång som helst, den tillfaller dödsboet. Jag har själv varit med och hanterat några överlåtelser till dödsbon, tyvärr.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Tycker detta låter spännande och det känns som att en uppdatering vore på sin plats :)
  Hur såg det ut med avkastningen i december 2014?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
  1. Vit pil

   Den betalades ut enligt plan den 13:e december. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Läste ett kritiskt inlägg till denna sparform som tog upp många vettiga punkter. Professor i naturresursekonomi och en av Länsförsäkringars placeringsexpert (som hellre vill att vi köper fonder hos LF såklart) sågade Better Globe vid fotknölarna p.g.a hög risk och noll kontroll över ens investering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   Ja, om det är samma som uttalar sig i DN 2010 så var det inte ens specifikt om Better Globe. Experten sa han att han uttalade sig ”generellt”. Generellt sätt håller jag med honom. Men ja, det har en hög risk och man har inte särskilt mycket kontroll. Det skriver jag med här på bloggen. :-)

   Jag själv brukar beskriva det som:

   Better Globe är att jämföra med en oreglerad, onoterad och illikvid investering med bristande insyn, hög risk och en möjlighet till hög avkastning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag har en del pengar liggandes i premieobligationer, de har legat där hur länge som helst.
  Visst, man kan ju vinna en miljon om man har en jädrans tur men räknar man på vinsterna genom åren så blir avkastningen knappt 4% årligen vilket inte är mycket att hänga i julgranen.

  Jag funderar på att köpa träd för 50 000 av dessa så fort de löper ut, jag har räknat lite på det och kommit fram till följande:
  År 1-4 händer inget, men från år 5-19 får jag ca 7500 / år och slutligen år 20 får jag 500 000, totalt blir detta 612 500.
  På 20 år har alltså 50 000 blivit 612 000, eller om man tar ett snitt över 20 år har pengarna ökat med 28 125 / år.
  Har jag räknat rätt eller missade jag något?

  Med vänlig hälsning
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Hej Jan,
   stämmer Fredriks uträkning? Gillar att man gör något gott samtidigt som jag kan tjäna pengar på det.

   Katja

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Katja
   1. Vit pil

    Ja, det stämmer i stora drag. Jag kan mejla dig en excel-kalkyl som jag har gjort som visar på hur det fungerar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson