Ang. bra och dåliga lån

Hej

 

jag har tänkt på en sak som jan har pratat om på bloggen.

Att det finns bra och dåliga lån.

Jag har ganska bra koll på min ekonomi tycker jag. Jag har 3 månadslöner i buffert placerade på ett sparkonto med 0.75% ränta. Tillgängliga inom en vecka via överföring till min egen bank.

1 månadslön har jag i buffert i form av kredit (pengar tillgängliga direkt) räntefritt om man betalar inom 60 dagar. Jag betalar ALLTID krediten inom 30 dagar. Anledningen till att jag lånar en månadslön av kreditbolaget är för att om jag vill ha min buffert tillgänglig direkt så måste jag ha den stående på ett 0 ränte konto i min egen bank (Swedbank).

 

Jag hoppas alla är med mig på detta. Jag anser att det är lite för riskabelt att ha tex 3 månadslöner på kredit och låsa min buffert i 3 månader till bättre ränta. Därför ligger min buffert på ett rörligt räntekonto med fria uttag.

Ok över till min fundering då

 

jag har även 100 000kr sparade, tänka att användas till att köpa en bil när min gamla bil blir för dyr att reparera. Jag vet inte när detta inträffar och vågar därför bara binda pengarna 3 månader åt gången till en ganska dålig ränta 0,85%

 

nu. Vore det inte smartare att redan idag placera mina bilpengar 100 000kr på börsen med en förväntad avkastning på 5-9% på sikt per år. Jag har alltså ingen avsikt att ta ut just dessa pengarna igen då eftersom jag bygger en pengamaskin.

Och då istället när olyckan skulle inträffa och bilen pajar. Istället ta ett billån där den effektiva räntan är lägre än min förväntade avkastning per år?

Visst. Det kanske inte går att hitta ett sånt lån just när jag är i behov. Jag skulle med min lön kunna lösa ett sånt lån inom 2år.

 

Vad tror ni? Tänker jag fel? Är det bättre att undvika lån helt och låta 100 000kr ligga och vänta med usel ränta? Vem vet. Det kanske tar 2 år innan jag behöver en ny bil. Det kanske tar 5. Det kanske tar 6 mån.

Men ju fler 3 månadersperioder jag binder pengarna i fasträntekonto. Ju mer potentiell avkastning går jag miste om känner jag.

 

Skulle vara kul att höra om någon har erfarenhet av det här.

tack för ordet

Hej!

Kan börja med att jag inte har någon erfarenhet av att ta billån utan bidrar enbart med tankar. Det låter ju helt klart som att du har bra koll på din ekonomi, personligen skulle jag trots det inte vara bekväm med att ta risk med pengarna till bil och istället låna pengarna. Spontant är det första jag tänker på att det belastar din kreditvärdighet och kan påverka om du t.ex. skulle vilja ta ett bolån?

Vänligen
Elin

Bra poänger båda två. Kreditvärdigheten tänkte jag inte alls på. Och marginalen mellan lånet och sparandet är helt klart för liten. Tack, jag får fundera ett varv till.

Det är omöjligt att ge ett “rätt svar” på din fundering. Jag skulle säga att det inte heller behöver vara svart eller vitt. Det är ju inte något som hindrar dig från att t.ex. investera 10 procent i aktier per år du kan vara utan pengarna. På det sättet skulle du kunna investera en del av dem.

Det andra är ju att ju högre ränta på lånen, desto svårare blir det att skära mellan. Det är i princip bara “aktielån” hos Nordnet/Avanza och lån med bostad som säkerhet som det är rimligt att spekulera i. Räntorna på billån är ju mycket högre än så. Jag själv tar gärna risken på 1-2 % att spekulera mot 7-8 % men inte 4-5 % mot 7-8% då är vinsten i förhållande till risken för liten tänker jag.

Så tänker jag, hur tänker du?