Är 30, dags att ta tag i sparandet. Respons på min strategi önskas!

Hej! Jag vill börja investera men tycker det är läskigt. Jag har studerat humaniora och jobbat extra fram tills i år (är 30 år gammal). Har nu fast tjänst som lärare, med en lön på 33500, vilken antagligen kommer öka sakta men säkert. Jag har tidigare brytt mig lite om pengar men är bra på att spara, leva billigt men ändå gott/lyxigt. Finns chans/risk att jag även i framtiden kommer ta tjänstledigt för att resa eller skriva. Men jag vill ändå ta ansvar för mitt sparande och min ekonomi. Så här har jag tänkt utifrån det jag läst på om fyra-hinkar principen: Hink 1 - buffert. Vanligt sparkonto på Swedbank. Känns otryggt att flytta till antingen lysa eller Avanza. Har jag fel? Hink 2 - horisont 5-10-15 år. Fondrobot hos lysa, aktier 70 % räntefonder 30. Har öppnat! Känns kul! Hink 3 - horisont 30-35 år. Isk Swedbank Robur access eller Isk Avanza LF Global indexnära. Bekvämt att vara på min "gamla" bank men har fått för mig att Avanza är bättre. Stämmer det? Hink 4 - unnar mig att strunta i den då jag hellre lägger min tid på att läsa en roman eller vara ute och springa. Kanske blir jag intresserad allt eftersom att sparandet tar fart. Om någon har några tips till mig tar jag tacksamt emot dem! Tack på förhand! Karin

Bufferten ska normalt inte vara på Lysa eller Avanza (förutom om man med Avanza menar något av deras sparkonton). Med risk för att märka ord kan det vara dumt med “vanligt sparkonto” på Swedbank, som väl ger 0 % ränta. Det kanske finns behov av att ha deras Privatkonto (som möjligen är det du kallar för “vanligt sparkonto”) för att hantera internetbanken, och att ha en viss del av bufferten riktigt snabbt tillgänglig där.

Men resten av bufferten placeras lämpligen på något sparkonto hos någon annan bank med insättningsgaranti, fria uttag och ränta på kontot. Då är pengarna tillgängliga inom någon bankdag, samtidigt som man kan få en knapp procent ränta.

Normalt rekommenderas ISK på Avanza eller Nordnet på grund av det rika fondutbudet och de välfungerande webbplatserna. Det är nog få sparentusiaster som inte har konto hos åtminstone en av dessa två, men båda är lämpliga oavsett ambitionsnivå. Det kan även finnas en psykologisk aspekt i att ha sitt långsiktiga sparande skilt från “transaktionsbanken”.

Om det sker någon innovation riktad till småsparare är sannolikheten mycket större att du först kommer att få tillgång till den på Avanza eller Nordnet innan Swedbank möjligen hakar på några år senare. Exempelvis har både Avanza och Nordnet haft (nästan) courtagefritt på Stockholmsbörsen för småsparare i många år, och det är först nyligen som Swedbank sett sig tvingade att apa efter.

När såg du senast att Swedbank hade Black Friday-erbjudanden på courtage? Även om du inte råkar vara intresserad av just det, visare det ändå på den fräschare attityden som finns hos Avanza och Nordnet. Både Avanza och Nordnet tar dessutom aktivt ställning för spararna i exempelvis pensionsfrågor.

 

Att det är “bekvämt” att spara på sin bank är ju exakt det stora problemet. Det är bekvämt att ha sina fonder där. Beroende på bank så är det bekvämt att ha sina försäkringar där. Och för vissa är det bekvämt att dela upp bolånet på olika perioder (t.ex. halva 3 mån och halva 3 år).

Efter detta är det ABSOLUT inte bekvämt att byta bank. Och detta vet bankerna. Så det är inte ovanligt att det blir svårare för dig att förhandla om bolåneräntan.