Ärvt en större summa pengar - hur ska jag lägga upp överföringen till "passiva hinken"?

Hej! Jag har precis ärvt en större summa pengar, och har sedan länge planerat att investera pengarna enligt fyra-hinkar-metoden. När jag har fört över pengar till bufferthinken och mellanriskhinken har jag ungefär en miljon pengar kvar till passiva hinken.

Eftersom marknaden står så högt just nu och vi har en ouppklarad coronasituation misstänker jag att det kommer komma en andra dipp i marknaden och att det kan löna sig att dela upp investeringen över tid. Det känns också bättre psykologiskt.

  1. Vad skulle vara en rimlig insättningsstrategi, över hur lång period ska jag fördela insättningarna?
  2. Vad ska jag göra med pengarna jag inte investerar i aktier så länge, ha dem på ett vanligt sparkonto eller ska jag lägga en del i räntefonder?

Många har skrivit att det är bäst att sätta in allting direkt enligt forskning om jag minns rätt. Men det är ju jobbigt om det dagen efter börjar sjunka massa, med blicken i bakspegeln. En nedgång brukar vara 36 månader lång, så kanske det är någon siffra att tänka efter?

Vad använder du, LYSA? Du kan ju alltid köra allt på ett LYSA konto med 100% räntor och sedan justera 3%enheter mot aktiefonder varje månad. Då har du 90% aktier 10% räntor om 30 månader. Om någon ger tips på aktiva fonder ignorera dem. Det är lite som hasardspel.

Mvh

Rent spontant hade jag satt in det på bankkonto med insättningsgaranti och investerat 80 000 per månad i passiva hinken. Då är du klar med överföringen på ett år ungefär. Men mitt svar är anpassat utifrån min mage, inte din.

Det finns ju inget facit. Det beror på hur härdat ditt psyke är när det gäller stora investeringar. Skulle du få ångest om missade en börsuppgång eller om du var med om en börsnedgång? Dessutom nämner du att försöka tajma marknaden. Det är väldigt svårt.

Jag vet inget om din bakgrund och börsvana, men om du är ny på börsen råder jag dig att hellre vara lite för försiktig i början. Så att din mage hinner vänja sig vid börsens gungande och undvika att du gör något förhastat när det gungar till.

Lycka till och bra att du strukturerar upp din ekonomi!