Återbetalningsskydd på tjänstepensionen?

Kollade över mina pensioner idag och såg att jag hade återbetalningsskydd. Jag kommer ihåg nu att när jag tecknade den med jobbet att dom sa att det är bra om jag skulle dö, så får min sambo min pension.

 

Nu när jag kollar upp det dock så ser jag att detta skyddet även verkar kosta lite, dvs det är inte alls gratis. Man får lägre avkastning på pensionen helt enkelt. Hur resonerar ni kring detta skyddet? För min del är tjänstepensionen en relativt stor del av min pension och det känns ju onödigt att gå miste om avkastning där. Samtidigt så har jag gott om annat kapital och kommer så att ha i framtiden också. Är det någon mening att ha återbetalningsskydd då? Eller man ska kanske ha det en period när man har barn eller liknande? I dagsläget känns det inte särskilt aktuellt för min del om jag ska vara ärlig.

Diskussionsunderlag: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/02/05/aterbetalningsskydd-kan-sta-dig-dyrt.html

Värt att nämna är att jag är 26 år idag. Som jag förstått det så tjänar jag inte så mycket på att ta bort återbetalningsskyddet just nu då andra i mina ålder tenderar att leva. Så det kanske är mer värt att ta bort återbetalningsskyddet när man blir äldre, typ 50+ om ens livssituation tillåter det?

Jag tog bort mitt återbetalningsskydd när jag fyllde 35 år och visste att det inte skulle finnas barn i min familj.

Det är som du säger. Ett sådant skydd som kan vara bra om man vill att dina nära och kära får ekonomiskt lite enklare om du skulle dö. Typ när din partner inte ska för mycket ner i inkomst och dina barn fortfarande växer upp.

Jag att många av mina vänner och bekantar tog bort återbetalningsskyddet när deras barn fyllde typ 18 år och kunde klara sig själv framöver. Då är det kanske dags att fundera på testamente eller sådant. Jag anser att det är onödigt att ha kvar det i ett sådant läge och då är det bättre att öka pensionen en aning.