Avanza vs Länsförsäkringar tjänstepension

Försöker väga lite fördelar/nackdelar med respektive. Detta då jag har möjlighet att välja själv vart jag vill förvalta min tjänstepension. Företaget är idag påväg till LF.

Vad tycker ni är viktigt att ta med i beräkningen? Avanza gillar jag pga stort utbud och att jag har mitt privata sparande där. På LF finns mindre utbud men de har ändå bra och prisvärda fonder samt att det kan vara enklare där att få rådgivning eller en kontaktperson genom företaget. Avgifter är något jag givetvis ska kolla djupare på, avanza har väl inga avgifter utöver fondavgiften som dom tjänar en del på? men inga avgifter för kapital, flytt eller andra fasta avgifter. Där vet jag inte exakt hur LF har det, men det tycker jag är en viktig del.

Vad bör man ta med i beräkningen i detta val i de långa loppet?

Uppskattar lite diskussion och tankar från andra infallsvinklar eller om någon stått inför samma val själv som vill dela med sig.

Hej!

Exakt dom sakerna som du tar upp är väl dom jag hade prioriterat att kolla upp: Avgifter, rådgivning, flytträtt, utbud osv.
Men som det låter på din snabba genomgång så är det enda man tjänar på LF är kanske då rådgivning, då kommer frågan, vill man ha rådgivning eller räcker det att själv bygga en portfölj enligt t.ex “Globala Barnportföljen”?

Jag själv hade valt Avanza för just avgifterna, flytträtten och utbudet.
Det är de jag är ute efter och passar perfekt.

Hej Robin!

Tack så mycket för din kommentar. Som du säger så talar väl det mesta för Avanza utom då kanske rådgivningen. Jag kommer givetvis kolla upp allt detta lite mer noggrant innan jag beslutar mig. Jag kör ungefär efter globala barnportföljen i mitt eget privata sparande, dock utan räntefonder och med lite mer vikt mot investmentbolag. Det jag lite mer funderade på är om det är något jag missar i det långa loppet. Låt säga att jag ligger hos Avanza och resterande på företaget på LF.

Finns det något där jag kan missa? Någon ändring som vår förvaltare/kontakt gör och att jag då inte skulle få reda på det exempelvis? Eller har man generellt en policy som man förhåller sig till och inte ändrar på? Värt att tillägga här är att vi inte har något kollektivavtal men vi följer ändå kollektivavtalen och har i vissa fall även bättre förhålladen, som med exempelvis TP där vi betalar in en högre summa än kollektivavtalen för belopp under 7,5pbb om jag minns rätt.

Tanken ifall man skulle lägga upp det på Avanza är att ha det någorlunda enkelt och låta tiden göra sitt.

Jag tänker mig något i stil med:

40% Avanza global
40% Länsförsäkringar global indexnära
10% Avanza EM
10% SEB Sverige Indexfond

alt om man inte ska dela upp på två globalfonder och då kanske köra allt i Avanza global? Vet att dom är nästintill identiska men jag tänker att det kanske sprider risken lite ytterligare om något med bolaget som tillhandahåller fonden skulle försvinna, men här kanske jag tänker skevt?

Tänker att tjänstepensionen ska vara “enkel” och att man sedan kan ta lite mer risk i sin egna portfölj med lite investmentbolag och teknik-fonder.

Uppskattar dina kommentarer, tack :slight_smile:

Visst kan villkor säkert ändras i en TJP men större förändringar tror jag inte kommer ske utan att man får reda på det, sedan så kan man också kolla över en gång om året och villkoren står kvar eller ej, gör det i samband med ombalansering i andra portföljer om du har sådana!

Tycker inte du behöver dela upp i flera olika globalfonder, skulle en gå i konkurs så kommer någon annan fond att ta över det förvaltade kapitalet och förvalta det vidare i sina fonder. Detta kommer du garanterat få reda på om det händer. Skulle ingen ta över fonden så blir det likviderat och du kan placera det igen!

Hej Robin! Ja det stämmer som du säger, jag har ändå en dag i början på året då jag går igenom avtal, försäkringar osv. Då kan man helt enkelt stämma av så allt är som det ska.

Okej då är jag med, då finns det egentligen ingen större anledning att ha två stycken, det blir ju bara “mer” jobb vid ombalansering. Jag antar att man som vid fondbyten/namnbyten blir informerad och i så fall får byta fond eller dylikt om någon av fonderna skulle stängas ner. Jag tänker att jag ska ha en så enkel portfölj som möjligt för TP. Dvs något i stil med:

80% avanza global
10% Avanza EM
10% SEB sverige indexfond

Missar jag något självklart eller borde jag minska 5% i globalfonden o fördela lite mer över Sverige och EM eller ta in någon mer fond? i mina andra portföljer kör jag lite mer likt globala barnportföljen fast utan räntor och med lite mer investmentbolag och i min lite mer offensiva portfölj finns bland annat lite mer teknik. Men tänker att tjänstepensionen ska vara så enkel som möjligt och bara ombalanseras en gång per år och resten får tiden sköta fram till man är ca 55 år och då börja växla in räntepapper/ändra i protföljen. Dvs jag vill inte göra något “aktivt val” där utan bara gå på det som historiskt sett visat sig funkat. Jag är för övrigt 26 år gammal.

Samtidigt är allt bättre än avgifterna som fanns på Movestic och deras entrelösning, entrelösning 2,01% + 10% av resultat över jämförelseindex. Den billigaste globalfonden va på 0,48% samt de fasta avgifterna tillsammans var på ca 0,5% … Nu är väl LF mycket bättre gällande avgifter osv, men ska ändå bli intressant att jämföra mot Avanza, vilket det lutar mest åt ändå, för att jag tänker att man blir ju som sagt mer låst med fondutbudet på en “vanlig” bank, bara för att LF har bra fonder idag behöver det ju inte vara så om 5-10år.

Lång text och mycket tankar…

Tack och ser fram emot dina tankar, skönt att bolla med någon :slight_smile:

Hej!

Blir bra med den portfölje, är en smaksak med dom 5 procenten du pratar om.

Låter bra att du testar med Avanza, man vet som du säger inte hur erbjudandet är hos LF om 10 år, men det vet man inte hos Avanza heller. Däremot har dom bäst utbud just nu iaf!

Lycka till!

Ja precis, men på sikt har ju globala fonder gett bättre avkastning än svenska indexfonder? så egentligen borde det räcka att ha ca 10-15% i den svenska marknaden kan jag tycka och sedan 10% i EM som säkerligen kommer ta mer plats i marknaden innan jag går i pension.

Precis, men skillnaden där är att hos Avanza kan man välja många andra bra globala fonder till bra priser från “övriga” banker också.

Tack så mycket :slight_smile: