Avsluta annat fondsparande för Lysa - nu eller vänta?

Hej!

Jag har precis börjat lyssna på podden och har beslutats mig för att börja månadsspara hos Lysa. Jag har idag ett fondsparande på ca 800’ men bla pga höga avgifter och för hög risk, beslutat mig för att sälja dessa och är inställd på att flytta över summan till Lysa. Summan jag undrar över skulle lyftas in i den passiva hinken.

Fondvärdet har ju gått ner mycket pga corona och min inställning är som sagt att flytta över men undrar om det är klokt att göra det nu. Bör jag sälja det jag har och månadsspara in större summor till en början för att fördela risken, sälja allt och flytta över allt direkt.

Jag vet ju att det rekommenderas att sätta in allt direkt. Det var grundtanken men blir osäker när marknaden gått ner så mycket.

Enligt all statistik löner det sig oftast att investera allt på en gång. Men märk väl: ”oftast”.

Om man sätter in allt på en gång finns det alltid en liten risk att börsen börjar gå ner just då.

Nästan varje år brukar det finnas en liten (eller lite större) sättning på börsen, så ibland kan man ha lite otur och sätta in pengarna på just det tillfället. Kanske är chansen nånstans runt en av tio, 10% - har inga exakta siffror.

Om det under livets gång kommer fram flera tillfällen att sätta in en större summa pengar på en gång, skulle jag absolut sätta in allt på en gång - sannolikheten att misslyckas varje gång blir ju oerhört liten.

Men om du inte hade ett byte på gång hur skulle du göra då. Ta ut allting och sätta tillbaks lite i taget? Jag tror inte det.

Det är lätt att ha för hög risk i sin portfölj när det är goda tider, och då är det svårt att föreställa sig att ibland kan det vända snabbt. Det är lätt att i panik byta sin långsiktiga investeringsstrategi.

Ett alternativ skulle kunna vara att dela in insättningar till fyra olika tillfällen under ett års tid. Med lite tur (dvs. om börsen fortsätter nedför) kan du lyckas. Kanske är chansen just den här gången lite större än 10%, vem vet?

P.S. Om jag skulle vara helt säker på att nedgången kommer att fortsätta skulle jag satsa på bear-certifikat. Men jag vågar inte.

Flyttar du pengar inom samma marknad spelar det ingen roll när du gör det, du kommer bara få olika värden på din avkastningsräknare.

Det beror på vad du flyttar FRÅN i förhållande till vad du flyttar TILL. Lysa består av 3 olika fonder som du får kolla upp och jämföra med vad du äger idag. först då kan du avgöra om flytten är likvärdig.

 

Det låter lite som att nedgången skrämmer dig och du planerar att sälja aktier för att köpa räntor. För att tjäna pengar över tid ska du sälja aktier efter uppgång inte efter nedgång.

Jag är ingen rådgivare men rent spontant att börja reglera sin risk nu i efterhand (eller i förhand, vi vet ju inte var vi ska) låter inte som en bra idé.

Varför valde du nuvarande risknivå från början och vad har fått dig att ändra dig?

Hur du än gör, låt det bli en värdefull läxa. Ta inte högre risker än du klarar av. Kom ihåg att det är på toppen den största risken är. och i botten de största möjligheterna finns.

  1. Har ditt nuvarande innehav gått ned p g a Corona så verkar det bättre att vänta tills de går upp igen innan du säljer något. Snarare köp mer av aktier som fallit väldigt mycket om det är bra bolag. Sedan bara vänta så kommer det säkert bli en bra affär när börsen återhämtat sig.

Sälj (och ta ut) pengarna från ditt första ISK innan sista mars, och för över till lysa 1a april, så slipper du straffskatt.

Egentligen heter det inte straffskatt, men om man gör som du säger kan man slippa att skatta dubbelt för insatt kapital under ett kvartal. Det kan bli runt 0,1%, om man tycker det är värt besväret.

LYSA är inget bra val. Satsa istället på en global indexfond eller ett tre stycken. Jag kollade nyss hur det gått för LYSA 100 %. Siffrorna finns på LYSAs hemsida. Motsvarande siffror för Avanza global finns inom parantes:

i år -6.6 % (-5,2 %)

1 år +7,3 % (+ 8,7 %)

Skillnaden på 1,4 % är 11 200 kr på ett år på ditt kapital. På längre sikt blir det många tusenlappar.

Just idag är det köpläge så jag tycker du skulle sätta in 50 % på ett par tre breda globalfonder. Håll koll på börsen den närmaste tiden Sätt sedan in 10 % i stöten vid köplägen framöver. Du bör kolla minst en gång i veckan. Börsen har troligen inte rasat färdigt och kommer inte att gå upp lika snabbt som den rasat.

Du verkar väldigt säker Jonatan. Det får i alla fall mig att bli lite skeptisk till ditt svar ?

Komik att många verkar tycka att lysa är ett dåligt val. För min del är lysa grymt och har gått mycket bättre än den globalfonden jag hade på avanza. Otrolig bredd får man till en låg kostnad. Jag själv har flyttat allt mitt kapital på ca 1 miljon till lysa från avanza, har bekanta som är påväg att flytta betydligare summor än så. Rekommenderar lysa till många.

Anneli

Ingen kan vara säker. Men man har ju ett antal alternativ här i livet. Ibland väljer man rätt och i bland väljer man fel alternativ.