Bäst att betala av lånet eller investera pengarna?

Min Mormor och Morfar har precis flyttat från sitt hus till en hyreslägenhet. Detta har inneburit att en stor summa pengar blivit över. Denna summa skall de se till går till deras dotter (min mamma) för att de anser att hon har mest användning utav dem. Det rör sig om ungefär två miljoner kronor. Med dessa pengar menar min mamma att det bästa alternativet är att betala av lånet på sin egen lägenhet (ungefär 1,8 miljoner) direkt. Själv är jag kluven och ser nästan hellre att de investerar beloppet och låter pengarna växa (betalar av lånet månadsvis istället). Hade verkligen uppskattat er synpunkt kring detta, borde mamma betala av lägenheten direkt eller investera pengarna?

Hon bestämmer själv vad hon vill göra med pengarna. Själv skulle jag bli fullkomligt vansinnig om mina barn skulle försöka bestämma över min ekonomi.

Personligen hade jag amorterat ned lånet till under 50 procents belåningsgrad och investerat resterande del undan för undan i aktier eller fonder. Det spelar dock ingen roll vad jag tycker. Mår hon bäst av att ha ett obelånat boende, så skall hon givetvis få ha detta.

 

Hej Nestor,
det framgick inte i min fråga, men min mamma har frågat mig om råd eftersom hon inte är speciellt intresserad av ekonomi. Självklart får hon bestämma alldeles själv, men jag vill hjälpa henne så gott jag kan och därför kände jag att detta var rätt plats för goda råd. Annars får jag tacka för ditt svar! :slight_smile:
Mvh, Benjamin

Nestor, klart att hon bestämmer själv vad hon ska göra med pengarna men jag tror att detta svaret var ett av dina sämre här på bloggen. Benjamin ber om råd och hjälp, för att sedan kunna samtala med sin mamma om vad han tror kan vara det bästa beslutet gällande 2 miljoner kronor. Bör kanske få ett lite mer respektfullt svar kan jag tycka, från någon som brukar svara mycket bra för övrigt.

Jag hade likt Nestor amorterat ner till 50% belåning och investerat resterande pengar. Men läs/lyssna på

https://rikatillsammans.se/amortera-spara-investera/ och se om du får ut något av det att samtala kring. Kanske se om din mamma vill lyssna på det tillsammans med dig?

Allt handlar ju om hur riskbenägen hon är. Det alternativet som har störst chans att ge mycket pengar i slutändan är ju att ha pengarna på börsen, men det är ju även det mest riskfyllda.

Min tanke om detta,vore att Mormor o Morfar lägger undan 50% av de nettopengarna som blir över efter alla utgifter såsom reavinst osv,sedan dela på resterande 50% till sin dotter o barnbarn,det blir då en jätte fin Julklapp osv.
Lycka till???

Lånet är väinte då stort så jag antar att räntekostnaden inte är så hög. Räntekostnaden skulle inte heller sänkas massor vid en extra amortering. Bättre att investera pengarna, för att gå möjligheten att växa. Det är lättare att se prisa risken på börsen än att lägga allt i en korg, alltså bostadsmarknaden. Går den ner då går värdet av bostaden ner. Bättre att göra en extra amortering om räntan skulle stuga massor för att gå ner räntekostnaderna (om det skulle höra en skillnad).

Det är bäst att ha en balans i sin ekonomi. Viv en ekonomisk kris, t ex arbetslöshet, sjukskrivni g, oförberedda händelser är ju flexibiliteten med pengarna som räddar en, än att bolånet blev några hundringar billigare om man skulle ha gjort en extra amortering.

För att få ut dina pengar måste man låna tillbaka dem, vilket kanske inte hår pga förutsättningar som har ändrats. Alternativt sälja bostaden…

Hej Nestor,

det framgick inte av frågan, men min mamma frågade mig om tips eftersom hon inte är speciellt intresserad av ekonomi. Självklart får hon bestämma alldeles själv, men eftersom jag vill min mammas bästa och tidigare fått goda råd här så tvekade jag inte på att ställa frågan. Annars får jag tacka för ditt svar!

Mvh,

Benjamin

Rent Matematiskt och med hänsyn till historien så ska hon ju ha kvar så mycket lån som möjligt och investera resten. Men då har man inte tagit in begreppet risk. Hur ser hennes ekonomi ut i övrigt? Vi vet ju inte heller hur hennes belåningsgrad ser ut idag. Men kanske ett mellanting där hälften betalar av lånet och hälften investeras är en bra medelväg?

Det ska ju kännas bra också, och ett obelånat boende är helt klart något som de flesta skulle få stor trygghet av.

Om mitt svar uppfattats som bryskt så ber jag förbehållslöst om ursäkt för detta.

Samtidigt så vidhåller jag min ståndpunkt . En äldre generation sätter ofta en ära i att ha ett obelånat boende. Jag gissar att morföräldrarna skulle bli väldigt glada över att kunna ge sin dotter den möjligheten. I så fall är även detta en viktig aspekt. Ibland får man inte jaga maximal avkastning.

 

Skall man ge generella råd så tänker jag i alla fall så här. Har hon höga lån och är äldre (50 plus), så är det vettigt att amortera ned lånet en under säg 50%. Det reducerar hennes månadskostnad samt risk. När man blir äldre, närmar hon sig en punkt i livet där access till kapital blir viktigare då förmågan att tjäna pengar närmar sig sitt slut. Pensionen bör ses över, för 2m kr är en rejäl boost för att kunna leva ett väldigt gott liv om pensionen är låg. Säg att hon betalde av hela lånet och sedan har skitpension, då kommer pengarna hon fick inte resultera i högre livskvalitet. Säg att hon istället investerar pengarna i rikatillsammansportföljen, och tar uttag på 6% per år. Det ger henne 120.000 kr extra att leva på per år vid pension. Det är en stor förbättring. Eller hälften på lån och hälften till investeringar som skapar passiv inkomst. Man skall inte underskatta vad några tusen till i månaden kan göra för en pensionär. Lever man på marginalen gör några tusenlappar extra enorm stor skillnad. Så se över helheten, och diskutera vad hon värderar och hur hon vill att livet skall se ut framöver och säg de första 15 åren vid pensionen. Värt att poängtera att ett avbetalt lån lätt kan kännas tryggt, men inte resultera i det liv man vill ha. Nästa sak är att inte ha en för aggressiv portfölj, så att pengarna ändå är uppsäkrade (se Jans hinkar). Säg att hon tar ut 80k/år, då är det sannolikt att hon ändå kommer låta dig ärva samma belopp hon fick eller högre.

Hej!

Det är en kluven fråga. Själv är jag 54 år och hade ett lån kvar på mitt hus 980.000 kr. Jag stod i valet och kvalet om jag skulle placera mina pengar eller lösa in hela bolånet så jag blev skuldfri. Jag valde det senare alternativet och det har jag inte ångrat.Nu bor jag billigt och kan sätta undan ännu mera pengar. Har räknat med att kunna sätta undan ca: 2.7 miljoner innan jag går i pension samt att jag även har pengarna i huset den dagen jag säljer. Var och en måste utgå från sitt eget liv hur det ser ut ekonomiskt och hur man vill leva. Det är oerhört skönt att äga sitt eget och slippa betala till banken samt slippa oroa sig för boräntorna. Att vara skuldfri är en jäkla skön känsla? Tro mig?

Mvh

Thomas

Helt enig när det gäller att förstå just hennes situation. Har hon redan grym pension, så kanske det inte är så vettigt att investera mer. Så brukar det dock inte se ut så ofta, och amortering vet vi brukar leda till inlåsning av kapital som kan vara svåra att få tillgång till. Vet inte hur många av min mors pensionärsvänner som har enorma kapital i sina hus men inte kan byta pga inlåsningseffekter. De flesta har nog inte 2,7 mille att lägga undan för att diversifiera. Är redan stora belopp insatta på lägenheten bör man i alla fall se vad man vill uppnå. En besparing på 4000 kr/mån pga av amortering, kan vara rätt lite jämfört med 10.000 extra i månaden i uttag från ett ISK. Ett sätt att tänka kan vara vart man vill hamna med pengarna i en skala istället för antingen eller. På ena sidan använder man allt för att amortera, och på den andra sidan investerar man allt. Det som amorteras kommer ha nära noll i avkastning de kommande åren, med en balanserad portfölj borde man kunna få hyfsad avkastning och ha access till pengar. Frågan att ställa är antagligen vart på skalan man önskar sig. Att amortera behöver inte betyda trygghet om det leder till en lägre pension än man önskar sig. Sist men inte minst, kom ihåg att skapa en emergency fund, även hon behöver en sådan. Så diversifiera och hitta rätt balans för hennes behov :slight_smile: