Bästa och billigaste indexfonder hos storbankerna (Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea etc.)

Mycket bra lista.
En lite miss under SEB gissar jag , där har du skrivit Swedbank Robur Acces Sverige, valet bör väl vara SEB Hållbar Sverige indexnära.

Både finns :slight_smile: Men du har rätt… fixar!

1 gillning

Schysst lista!

Kan också rekommendera denna tråd Motsvarande LYSA- och basportföljen hos gammelbankerna | Bästa fonderna hos de olika bankerna med lite liknande info.

1 gillning

Superbra lista! :grinning::+1::+1:
Bra att hänvisa frågor till

Enda problemet kan vara i en del fall när banker lägger ytterligare restriktioner för en del kollektivavtalade pensioner där inte alla fonderna ingår. MEN detta ger en kanonbra start för folk att börja utifrån!

Vadå, inte ditt modersmål? Bättre svenska än de flesta av oss :joy:

1 gillning

Superbra lista!

Orkar du får du gärna lägga till strukturinvest;

Väldigt fint jobb! Verkligen någonting som kan bidra med stor nytta och som verkligen passar perfekt in i en av bloggens stora grundpelare med låg avgift och enkelt sparande!

2 gillningar

Hej Staffan,

Strukturinvest är inte precis en storbank men jag kunde inte låta bli att snabbt kika. Jag kunde direkt börja med pussla. :slight_smile:

Det är alltså inte så lätt att hitta rätt på deras sida. Ärligt talat är listan ännu svårare att tolka än hos bankerna jag kollade.

 • Det är egentligen bara en lista med fondnamn och det är inte direkt klart vilka av deras fonder är indexfonder och vilka är aktiv förvaltade. Alla har fondtyp aktiefond.
 • Det går inte att sortera på namn så man måste gissa och klicka. Courtage 0,00% som står vid alla fonder säger inget heller men ser lockande (och alltså missvisande) ut.
 • För att ta fram relevanta detaljer måste man välja och klicka genom alla fondnamn för att få upp dessa.
 • Detaljsidan innefattar nästan ingen intressant info. Det är endast deras förvaltningsavgift som kommer fram. Och den behöver alltså inte vara den verkliga avgiften som man betalar.

Det är alltså fortfarande oklart om det är en indexfond eller inte och vad avgiften verkligen är. Tur som det är finns det en ISIN-Kod på första listan och har Avanza en bra funktion för att ta fram detaljer.

…och då ser det inte bra ut.

Exempel: Danske Invest Global Index Restricted - SA (den har i alla fall “Index” i namnet). Förvaltningsavgift enligt strukturinvest 0,4%. ISIN-Kod finns på första sidan LU1349493418.

Uppgifter på Avanza visar följande:

 • fonden följer index: MSCI World NR USD
 • avgiften är alltså 0,63% istället för 0,4% som de dolde någonstans på sidan.

Icke-bra. Danske Invest Global Index Restricted - SA följer tydligen exakt samma index som:

 • Länsförsäkringar Global Indexnära som kostar 0,22% i avgift
 • Swedbank Robur Access Global A som kostar 0,26% i avgift
 • och är till och med dyrare än Nordea Global Passiv Tillväxt SEK som kostar 0,41% i avgift.

Slutsatsen är alltså att fonden nästan är 3 gånger så dyr som LF Global Indexnära och hela 0,22 % dyrare än Nordeas dyra variant. Och det kommer inte direkt fram i deras lista med 0,0% orelevant “courtage” för varje oklar fond.

Man får verkligen hoppas att man inte sitter fast hos strukturinvest om detta speglar helas deras utbud. :confused:

UPPDATE: … och sedan såg jag att resten av utbudet inte alls är så fel. Det är bara svårt att hitta en bra, billig, bred, global indexfond hos dem. :wink: Så ingen anledning att bara dissa strukturinvest!

1 gillning

Ja när man blandar i tjänstepensionsavtal blir det ännu mer begränsning. Dessutom kan vissa aktiv förvaltade fonder faktiskt bli mer intressanta på grund av avgifter!

Jag har t.ex. en PA-16 pension hos Länsförsäkringar. Då kan jag fortfarande välja deras billiga indexfonder men får också en rejäl “pensionsrabatt” på LF Fastighetsfond. Den kostar plötsligen 0,70% istället för 1,49%. Inte att jag valde den nu… men ändå.

1 gillning

Danske har egna indexfonder. Varför fonder hos Danske Bank och Länsförsäkringar Bank är samma? t.ex. Danske Bank Global Index Class SA (LU1349492527) årlig avgift 0.47%

Ja de har egna fonder. Men tydligen har de också andras fonder i deras utbud. Kollar sista listan på deras sida:

 1. Danske Invest
 2. Guidat utval
 3. Övriga externa fonder

Och där dyker de plötsligen upp och eftersom både följer samma index (MSCI World NR) är fonderna snarlika. Dessutom kostar deras fond inte 0,47% utan 0,59% när man räknar ihop alla avgifter. Avanza är bra på att visa sådant när man letar upp via ISIN-kod.

Kolla både fonder hos Avanza och jämför dem. Exakt samma kurva och LF har en lägre avgift och därmed lite högre avkastning.

1 gillning

Stort tack för din undersökning av strukturinvest. Jag är delvis fast där med tjänstepension.

Det är inte bara skräp och det finns guldkorn. :wink: Det verkar vara svårast att hitta en bra, bred och billig global indexfond hos dem. Resten av utbudet är mycket okej. Jag skickade dig ett pm.

1 gillning

Snyggt jobbat Adrian. Anledningen är att de tjänar för lite i kick-backs avseende indexfonder och därför ett fondutbud som är skevt mot dyra och i många fall dåliga fonder! Men trots det sagt finns det mycket bra fonder som är värt att betala för men de är dock få!

hej, den globala fonden som du valde hos seb går inte att köpa. jag försökte både på internet banken och på telefon med seb operatör. hon kunde inte heller. senare uptäckte jag att just den fonden som kostar 0.21% har en andelsklass på 100000kr eller någonting sånt.

Hej @alexop . Där blev jag lurat av deras lista. Sorry. Tydligen får deras “Globalfond SEB Hållbar Glb Indexnära IC SEK” inte väljas av småsparare. :confused:

Jag bytte ut fonden mot “SEB Hållbar Global Indexnära C USD-Lux” i listan. Den borde vara tillgänglig för alla. Den kostar lite mera men då fonden följer en all-world index är avgiften helt ok.

Då det inte är helt klart hur SEB visar sin fondutbud undrar jag nu om du får välja fonden “Handelsbanken Global Index Crit (A1 SEK)” ISIN: SE0011309707. Den ingår inte heller i deras huvudutbud men den är en fond som jag vet småsparare får investera in och har till och med varit på en reserv-lista här på bloggen. Du får gärna återkomma. Handelbankens fond tillsammans med SEBs egen tillväxtmarknads fond verkar nämligen vara det bästa valet.

Jag kollade också på den fonden igår. Den ser ut att finnas med på två rader, med olika ISIN-koder, där den ena anger beloppet 100 000 men inte den andra. Jag har inte försökt köpa den än, lyckades inte öppna ISK hos SEB utan att lägga upp månadssparande, så gav upp. Hur svårt kan det va… :joy:

Haha. Ja, vissa banker gör det inte lätt för oss kunder. Tydligen är det inte bara deras information som brister. :wink:

Hoppas vi kan ändå uppdatera inlägget med rätt fonder så att andra inte kommer hamna i samma fälla OCH lyckas sätta upp deras obligatoriska månadssparande!

Det var faktiskt lite syftet med listan :slight_smile:

2 gillningar

Hej AdrianG,
en litte uppföljning på det här:
Inte säkert om vi båda missade det, eller Swedbank Robur Access Global A inte fanns då hos SEB, men nu ser jag den i listan. Det har även en “köp” knapp, så antar att det skulle fungera att köpa.

Som det redan syns i din fondtabell har Swedbank Robur Access Global A en betydligt lägre avgift än SEBs egen global fond.

Nu är den med i listan för SEB. :slight_smile: Tackar!

Uppdatering för Nordea

Nu kommer man åt fonder från andra institut hos Nordea. Se inlägget här:

Nordea fondutbud