Behövs alla hinkar oavsett ålder?

I intervjun med Paolo Sodini sades att man skulle ta 80% aktiefonder och 20% räntepapper fram tills man är 50 år och inte förräns då börja öka andelen säkrare alternativ. Jag är 20 år och det känns som om jag med det här i åtanke inte behöver de första två hinkarna i ”fyra hinkar strategin”. Ska jag bara lägga pengar i passiva hinken eller ska jag ändå ha en hink med 60/40 fördelning?

Hej!

“De fyra hinkarna” kan kanske vara till användning i olika situationer, men för det mesta tycker jag att det är lite överdrivet komplicerat.

För egen del kan man säga att jag har två av hinkarna, dels en buffert/målsparande som finns på bankkonto, för akuta utgifter och för utgifter inom något eller ett par år (renovering i vårt fall). Dels en långsiktig hink med 100 % aktier. Om det ska vara 100 % aktier eller en viss del räntor också kan diskuteras, men för egen del är bolånet ganska så litet så den sammantagna risken känns inte överdrivet stor ändå.

En hink med 60-40-fördelning ser jag inte riktigt vitsen med heller, om du är i en situation att du kan ta lite större risk (att sparandet är mycket långsiktigt och att du inte råkar illa ut vid en stor nedgång).

Hej Tommy!

Kul att du hittar börsen i tidig ålder!

Strategin bakom just “Fyra Hinkar” är att du ska ha byggt upp en så bra buffert för olika tidshorisonter och händelser, att du aldrig ska behöva plocka pengar från din passiva portfölj.
Så därför skulle jag säga att du ABSOLUT ska ha en buffert och en mellanriskportfölj, det kan alltid komma upp kostnader du inte visste kunde komma.
Om du nu har börjat jobba, vad händer om du blir arbetslös i 3 år? Under denna tiden SKA du inte inte behöva plocka från passiva hinken.

Använd Jans räkneexempel i “Fyra-Hinkar-Strategin” för att räkna ut hur mycket du behöver i vardera hink för att täcka kostnader. Sedan lägger du resten i passiva!