Belåna obelånad lägenhet?

Hej!

Har en bostadsrätt som jag köpt för 1,5 mkr. I dags läget är den inte pantsatt utan är finansierad via en släktgård, för att slippa amorteringskrav och liknande. Idén är att belåna 50% av lägenhetens värde för att slippa amorteringen, alltså 750tkr ca, och investera dessa i typ Länsförsäkringas global index fond. Räknar med att få låna till 1,3-1,4%.

 

Tankar kring detta?

 

Tack för svar! :slight_smile:

Hej!

Här får man nog gå mycket till sig själv och sin bekvämlighet, det är du som ska känna dig bekväm och sova gott om natten. Jag personligen tycker det är skönt med så låg belåning som möjligt.

Rekommenderar läsning av detta inlägg om ämnet belåning!

Ett citat från texten exempelvis: “…Dessutom har bankerna möjlighet att tvångsinlösa dina värdepapper (är i princip alltid en sjukt dålig affär) vilket gör risken ofta ändå är begränsad. Lånar du på huset så finns inte kopplingen mellan lånet och värdepapprena och du kan hamna i en väldigt dålig situation. Dessutom är idag räntan på både Superlånet och Knockout-lånet i paritet eller till och med lägre än de genomsnittliga bolåneräntorna.”

Det sista jag tänkte svara på är att investera dessa 750tkr. Jag hade spritt det i flera fonder istället för en (även om en globalfond är bred). För inspiration kan du titta på de olika portföljerna här på bloggen.

Hälsningar
Elin

Tack så mycket för svar!

Så länge jag har lägenheten som säkerhet kan dom inte tvångsinlösa? men å andra sidan får jag ta ut pantbrev…

Mvh
Jonatan R

Hej!

Jag håller med svaret innan; det handlar helt om “kunna sova gott om natten”.

Sett till hur aktieindexfonder brukar utveckla sig så bör det vara en bra affär att belåna lägenheten. Men man vet aldrig vad framtiden har i sitt sköte. Kanske kommer en stor börskrasch, som går hand i hand med kraftigt höjda räntor. Då är det inte så skoj längre.

Sedan skulle du ändå inte bli särskilt högt belånad, vare sig sett i del av bostadens värde (50 %) eller räknat i kronor (750 000), så en stor del av landets befolkning skulle sitta mer i skiten än du om räntorna stiger kraftigt.

För att sammanfatta: Om man äger sin bostad och inte har några lån, är rekommendationen alltid att fortsätta bo obelånat för att sova gott om natten, oavsett förhållandet mellan bostaden och portföljen? Och den obelånade bostaden ska inte räknas in i portföljen på något sätt?