Belåna portfölj samtidigt som jag har pengar på sparkonto

Hej!

Både Avanza och Nordnet har upplägg där man kan belåna sin portfölj till 0% ränta. Eftersom jag sparar långsiktigt känns det som en no-brainer att ha en måttlig nivå av belåning i portföljen. (på Avanza är det max 10% av innehavet för att få 0% i ränta).

Men, jag har samtidigt kontanter på ett sparkonto för ett kortsiktigare sparande jag istället skulle kunna flytta över till fondportföljen. Att ta ett lån på portföljen samtidigt som jag har kontanter som inte ligger investerade känns konstigt.

Vad blir skillnaden mellan att belåna portföljen eller att flytta över pengar från sparkontot? Sysslar jag inte bara med mental bokföring om jag belånar portföljen?

Det stämmer, det blir bara mental bokföring om räntan på lånet är detsamma som räntan på sparkontot. Oftast blir det tom en björntjänst då räntan på lånet generellt sett är högre än räntan på sparkontot.

Om du har en 80/20 portfölj, och sedan belånar portföljen 20%, då blir din fördelning, 100/25. Om räntan på lånet är lika som räntan på räntefonderna/sparkontot så kommer portföljen agera precis som en 100/0 portfölj (obelånad). Är räntan högre på lånet så går du i förlust på belåningen vs 100/0 portfölj. Det finns alltså ingen som helst vits med att belåna en portfölj så länge man har räntefonder/sparkonto med lägre ränta än lånet.

Finns många som skriver att bästa sättet är att diversifierad en portfölj och sedan belåna då det är säkrast, men de missar dock poängen med att portföljen inte får innehålla delar som har lägre ränta än lånet, då är det bättre att ändra innehållet i portföljen först.

Men iom att du just nu kan låna till 0% ränta på Avanza så är det ju absolut värt att låna dessa om du har dina “kontanter” på ett sparkonto med någon ränta. Om du inte har någon ränta så blir det helt korrekt, endast mental bokföring.