Belåningsgrad

Jag har funderat mycket om AMORTERING. Jag ”vill” egentligen inte amortera, men vill sänka risken i boendet; så vi amorterar. Så, här är mina funderingar. Eller fundering, snarare.

Vi köpte huset 2008 för och lånade till hela summan + akuta renoveringsbehovet + en renoveringskredit (som nu är outnyttjad). Totalt landade bolånet på ca 110% av köpeskillingen. Vi amorterar nu 3,2%, dvs en bra bit över amorteringskravet (som inte berör oss, men jag ser det som en bra minimiriktlinje). Summan per månad, ränta + amortering, blir lixom lagom. Jag har tänkt amortera tills belåningsgraden är/känns hanterbar. Så NU kommer pudelns kärna: vid beräkning av belåningsgrad, ska man gå efter köpeskillingen eller uppskattat marknadsvärde?

Det gör en jävl… jättestor skillnad, men det är inget ni tog upp i podden (sliter mitt gråa hår). Och jag har inte hört andra nämna vad de använder när de pratar belåningsgrad. Vi ligger på ca 99% mot köpeskillingen men uppskattningsvis 55% mot uppskattat marknadsvärde.

Tacksam för svar,

Henrik

PS. jag = vi…

Det uppskattade marknadsvärdet. Den risk du försöker hantera är huruvida du kan betala dina skulder även om boataden sjunker i värde. Om bostaden sjunker i värde 45% så kan du fortfarande betala dina skulder.

Det du gav för huset för en mindre evighet sedan är fullkomligt ointressant. Det enda relevanta värdet är det nuvarande.

Håller helt med Emil, nuvarande marknadsvärde tycker jag är mer relevant att kolla mot då det är där du ser vilken risk du har i ditt boende och det är det värdet du kan förhandla ränta med banken.

Tack för era kommentarer!
Rent förnuftsmässigt så förstår jag det och lutar mer åt det hållet, speciellt efter poddavsnittet. Har alltid tyckt att alla lån ska betalad tillbaka, men börjar byta fot.
Fick tipset att även titta på taxeringsvärde.