Betala reavinstskatt eller uppskov

Hej!vid sistaminuttens beslut blir jag oerhört tacksam om jag får era kloka råd.Redan tre månader försenad men kanske sent är bättre än ännu senare. Vid fastighetsförsäljning har fått en vinst drygt 2miljoner och ska betala ca 500000 skatt på vinst. Är det bättre att betala skatten eller ansöka uppskov och investera i nybörjarportföljen i en ISK eller KF tex i Skandia. I båda fall ska efter 5 år söka omprövning för återföring? Mare

Hej!

Har samma fråga som Mare. Har alltid varit militant motståndare till uppskov för att räntan är betydligt sämre än räntan det går att låna på huset. I vårt fall gjorde vi en vinst på ca 730 000 och måste i så fall betala ca 160 000 i skatt. Väljer vi att belåna huset och betala skatten kostar det oss 1512kr/år efter ränteavdrag beräknat på en ränta om 1,35%. Skulle vi istället välja att göra uppskov skulle det istället kosta oss 3650kr/år. Så det uppenbara vore att betala reavinstskatten för att det är billigare… Om jag istället skulle spekulera i att reavinstbeskattningen kommer sänkas inom 5år kommer jag minska min skatt med 7300kr per procentenhet i sänkning vilket skulle äta upp nästan 3,5års mellanskillnad i ränta. Går beskattningen åt andra hållet borde jag väl inom en 5års period kunna begära omprövning av deklarationen till den skattesats som gäller just nu? I min mening låter det som att ganska “billigt” sätt att spekulera där jag i värsta fall får betala den ursprungliga skatten år 5 och har förlorat cirka 2000kr/år i räntor. Har jag missat något eller är det korrekt resonerat?

/Simon

Ditt resonemang är rimligt. Ta skatten och gå vidare, speciellt som det är ekonomiskt lönsamt. Ingen vet vad våra politiker hittar på när det gäller ränta på uppskjuten reavinstskatt framledes.

Sverige brukar aldrig stifta retroaktiva lagar, så reavinstskatten har den procent som gällde det år som vinsten uppstod. Oavsett om du har begär uppskov eller inte lär du, med om inte 100 så 99-procentig säkerhet, få betala din ursprungliga reavinstskatt. Om reavinstskatten ändras så lär det alltså bli framåt och inte bakåt i tiden.

Jag kan tänka mig ett tillfälle då det kan vara bra att begära uppskov. Ponera att du skall köpa en ny bostad och inte får ihop till 15% kontantinsats. Då är det bättre att låna av staten utan amortering i stället för att ta ett blancolån med hög ränta och snabb amortering. Det senare alternativet gör kanske att du inte klarar av boendekalkylen.

Från skatteverkets hemsida

“Ditt uppskovsbelopp
Det är inte det belopp du skulle ha betalat i skatt som du får uppskov med, utan beskattningen av hela eller delar av vinsten. Den vinst som du skjuter fram beskattningen av är alltså ditt uppskovsbelopp. Reglerna kan ändras så att vinst vid bostadsförsäljningar beskattas med en annan skattesats den dag du ska betala skatten på ditt uppskovsbelopp. Det innebär du kan få betala både mer och mindre skatt än om du betalar skatten på vinsten direkt vid försäljningen.”

Så frågan är ifall skatten höjs till 30% om 3år går det då att begära omprövning av deklarationen för att betala den nu gällande 22% i skatt?

Ja så står det nu ja. “Ingen vet vad våra politiker hittar på” skrev jag. Min poäng var att man inte kan räkna med att slippa skatten. Ursäkta att jag uttryckte mig klumpigt.

En gissning. Du bör med nuvarande regler kunna begära omprövning och få den lägre skatten i förekommande fall. Samtidigt så skulle ju då skatten varit inbetald för fyra eller fem år sedan. Risken är att du därför åker på utgiftsränta på den försenade skatten, som kan kosta en hel del.
Du får ringa Skatteverket och fråga.

Bäst att förtydliga. Min undran är om räntan på Skattekontot är högre än Uppskovsräntan när man begär rättelse av uppskov.

Jag hade uppskov på 3Miljoner från 2005… som sedan Reinfeldt och flätan bestämde sig för att börja beskatta retroaktivt.
Följde råden från bankens sk.privatrådgivare och har nu betalat av 22% på detta dvs. 660 000kr.

…och nu kommer januariöverenskommelsen och tar bort skatten på uppskov.

Så min fråga lyder;
-Kan jag begära att återställa mitt uppskovsbelopp och få tillbax mina 660 000kr från staten nu?
Jag menar, de införde ju denna ränta retroaktivt så då borde väl jag också få agera retroaktivt, eller?

…just det: Don’t think so; rättvisa i Sverige går endast åt ett håll.
Snart konfiskerar de väl mitt hus och ger bort till någon “mer behövande”.

MVH,
En av dem som blivit blåsta av Sverige.
Och dessutom betalar högst inkomstskatt.