Binda bolåneräntan på 10 år

Hej!

Såg att man kan binda sitt bolån hos SBAB i 10 år för 1.49% om man fyller kriterier för belåningsgrad och energiklass A eller B.

Just nu är belåningsgraden på huset strax under 60% och tanken med att binda på lång tid är att skydda sig mot hög inflation skapad av centralbankernas pengatryckande.

Nu vet jag att de flesta ser det som väldigt osannolikt att vi ser höga räntor inom en nära framtid, men som vi vet kan saker ställas om väldigt fort och när vi minst anar det. Kommer ihåg att “alla” experter var överens om att dollarn skulle fortsätta stärkas mot SEK när den stod i närmare 10.50:- i år. Vi vet ju vad som hände sedan :slight_smile:

Någon som resonerar ungefär likadant?

Skulle räntan stiga om ett par år gjorde du troligen en bra affär.
Stiger den inte gjorde du troligen en sämre affär men kanske sover du bättre de kommande tio åren då du inte behöver oroa dig för ökad räntekostnad.
Säljer du huset innan tio år har gått får du betala extra till banken och du har gjort en skitaffär.
Hur sover du bäst? Kommer du garanterat bo kvar i tio år? :wink:
Sen kan man rent matematiskt också tänka att även om du med rörlig snittar 1,19% de kommande åren så är det alltså 0,3% enheter som skiljer. Räkna på hur mycket det gör mer månad. Om det blir en acceptabel summa kanske det är värt det för dig?

Som @PetterViktig skriver, jag skulle separerat det i två beslut:

  1. Ekonomiskt rationellt beslut
  2. Känslomässigt beslut

Sedan får man fundera lite på vad som är viktigast och om det finns någon annan strategi att kanske uppnå samma mål. Det vill säga om man är rädd för räntehöjning, räkna efter vad en räntehöjning faktiskt innebär och vilken påverkan det skulle få på ens vardag.