Björnprodukter - vilka ska man köpa?

Det här är väl utan tvekan något som hör hemma i lekhinken men jag skulle vilja ”leka lite” och satsa några kronor på att Nasdaq och omxpi är lägre om 6-12 månader än idag.

Vet ni vad man kan köpa för produkter?

Varit i kontakt med Avanza och Nordnet men får inga bra svar. Produkterna är så krångliga så jag förstår inte vad jag skulle betala i avgift för att äga produkten i 6-12 månader.

Vore kul om nån smartare än jag satt sig in i björnprodukter.

Skulle snarare avråda från att använda den typen av produkter. Speciellt då det (ofta) är derivat med mycket krångliga beteenden beroende på hur underliggande tillgång går.

Introducerar även ofta en mängd risker till utöver bara följa en kurs (inverterat). Bara räkna på en så “enkel” produkt som optioner/warranter så ser man hur krångligt det blir.

Daglig hävstång/exponering är inte heller att rekommendera om du ska hålla annat än intradag. Hävstång ger lite fart men ger ökade kostnader och kan ge känslighet för volatilitet. O.s.v.

Jag tar inte i den typen av produkter med tång.

3 gillningar

Jag tänkte med hävstång -1.

Det är så krångligt alltså som jag trodde? Jag skulle vilja ha en produkt för jag vet i förväg att -1% på omxpi ger mig +1% minus en avgift (som jag lätt kan veta i förväg)

Att blanka en aktie är kanske det bästa då? Där är det väl mindre dolda avgifter?

Närmast är väl spontant en mini-future (mini-kort), men då har du nog en emittentrisk och jag tror inte avgiften är så enkelt att du kan veta den exakt på förhand. Men den saknar väl slut/lösendag.

Då finns även en risk att du inte kan avyttra den p.g.a. likviditeten inte är tillräcklig (trots emittenten).

Så ja, det är krångligt. Läs på extremt noga för varje produkt.

Bear-certifikat är väl vanligtvis bara för intradagsexponering.

1 gillning

Tack för hjälpen. Lutar åt att jag avstår.

Xact bear har väl annars ganska låg och förutsägbar avgift? Problemet för mig med den produkten är att den har hävstång, -1,5, så blir gamling. Även om börsen står lägre om 6-12 månader, vilket jag tror, kan jag ändå förlora pengar om börsen går upp mycket nu första månaden.

Det tror jag är ett bear-certifikat. De nollställer sin exponering över natten. Vilket gör att du får noll exponering mot skillnaden mellan en dags stängningskurs och nästa börsdags öppningskurs. Så om någon händelse sker efter börsen stängt som sänker börsen till dagen efter, så får du ingen ökning alls på värdet i ditt certifikat.

Läs på NOGA om varje enskild produkt! Det är en djungel…

1 gillning

Det finns ju en del kontracykliska aktier att välja på. Går det ändå åt fel håll så kan du ju ligga kvar i dom.

Rent krasst är de flesta certifikat och strukturerade produkter krångliga av just en anledning: de är gjorda för att emittenten ska tjäna pengar över tid. Inte du eller jag.

2 gillningar

Men det är väl ganska naturligt att dom som du skriver ”nollställer exponeringen över natten”?

Om jag äger en aktie eller indexfond får jag ju ingen upp eller nedgång efter att börsen stängt heller? Går Putin in i Ukraina innan börsen öppnar så kommer ju min xact bear gå upp först när börsen öppnar eftersom omx30 går ner först då? Eller hur menar du?

Tack för alla förklaringar för övrigt

Det är väl just det som inte händer? Om stängningskursen är 10, öppningskursen 5, kursen 7 mitt på dan, så är ditt certificat -2 mitt på dan. Så har jag fattat det i alla fall, men är inte superinsatt i dessa.

1 gillning

Nej, det är en kostnadfråga. Vissa certifikat är i motsats till en fonder oexponerade över natten prisrörelser. En fond säljer inte av sina tillgångar vid stängning för att sen återköpa vid öppning.

Du har exponeringen, så jo du får upp och nergången.

Nej, certifikatet kommer inte ens gå ner när börsen väl öppnar. För det köper (säljer) på sig exponeringen först när börsen öppnar. På det lägre priset.

Tusen tack för alla smarta inlägg!

Får nog hålla mig borta från björnprodukter. Systemet är riggat till ens nackdel verkar det som.

Jag tror, enligt rika tillsammans filosofin skall man ju inte tro så mycket i för sig, att börsen kommer vara lägre om ett år pga räntehöjningar.

Bästa sättet att exponera sig mot en nedgång är kanske att blanka enskilda aktier då? Systemet är inte riggat mot en på samma sätt då kanske? (Dock hög risk förstås och så kan man inte blanka på isk)

Skulle nog säga optioner om man vill casinospela. Dock kan det gå sjukt fort i hockey (optioner).

Eftersom de ha slutdag och kan förfalla värdelösa så är de inte uppenbart vad som är ett bra pris på en optioner heller. Finns olika typer också.

Matematiskt intressanta och otroligt snabbt att spela bort pengar.

För att tjäna pengar på optioner behöver du inte bara veta riktning som priset ska, du behöver också veta när vissa framtida priser kommer ha nåtts och att temporär motsatt prisrörelse påvägen dit inte varit för stor.

Enklaste produkten för att spela kort skulle jag tror är en minifuture (mini-kort).

1 gillning

Om du relativt riskfritt vill spekulera i en nedgång på börsen är det väl bara att stiga av och vänta vid sidlinjen tills din målnivå är uppnådd.
Torrt krut, marknadstiming, osv

1 gillning

Mini futures är en produkt som bygger på optioner då eller?

Är det hög omsättning så att de snabbt kan säljas och köpas? Så verkar det inte vara med optioner tyvärr

Hur mini-futuren är uppbyggd hos den som utfärdat den vet jag inte. Bara det att de inte har sluttid och inte har daglig ombalansering/bara intradagsexponering.

Därav att de borde vara de enklaste för längre exponering. Dock tar du ju risk att din motpart kursar, då får du nog inget.

Likviditetsproblem kan nog ske med alla produkter.

Som sagt, det är oerhört komplext jämfört med att köpa en fondandel. Du får läsa på om varje individuell produkt mycket innan du handlar dem.

2 gillningar

Minifuturer har även egenskapen att när kursen går i den riktning man tänkt sig minskar hävstången och när den går i fel riktning ökar hävstången.

Jepp! Och det är faktiskt så att börsen har högre avkastning när den är stängd än när den är öppen. :stuck_out_tongue:

1 gillning

Tider på dygnet som gett mest avkastning?

Det kan vara vid öppning då eftersom öppningspriserna, alltså förstå köp o sälj ordrarna är högre än när börsen stängde dagen innan?

Man kan väl inte få någon avkastning kl 20 tex när börsen är stängd?

Jag körde Xact Bear i Finanskrisen. Gick åt h-te :joy: Rör inte den typen av produkter ens med en flaggstång längre.

Man har hela tiden just tiden mot sig (när man ska ha tiden med sig i investeringar) annat än man tajmar det riktigt fint, vilket vi alla vet är så svårt och beror mer på tur än något annat.

Om du vill försöka tajma så skulle jag snarare föreslå att samla pengarna i en hög i lekhinken och sedan köp bra stabila aktier eller fonder som gått ner mycket i en krasch. Dela gärna upp pengarna i olika potter så du inte chansar fel på när bottnen är. Reka gärna fonderna / aktierna i förväg.

Ska tilläggas att sannolikt blir avkastningen bättre om du bara månadssparar in dem i bra billiga fonder genom kraschen. Åtminstone om du håller innehaven i 5-10 år

Så tänker jag :slight_smile: