Bli ekonomiskt oberoende pá 10 ár med stort startkapital

Hej,

Jag skall försöka ta det sá kortfattat som möjligt.

Jag är 45 och min fru 39 och har tvá smá barn pá 1 resp. 3ár. Jag är fastanställd med ca 45" netto och när fru börjar jobba igen om ett ár sá ytterligare 20-25" netto + barnbidrag och div.

Har ett hus i Sverige och ett i Tyskland där vi ocksá bor.

Vi har inte nágon direkt pension att räkna med vid álderns höst. Vi äger tvá fastigheter som är váran tänkta “pension”. Vi vill gá i pension inom ca 10 ár och vara “ekonomiskt oberoende” genom inkomst frán várat kapital. Det känns inte som om det är möjligt endast genom vára tvá hus med hur marknaden gár sá en ny strategi behövs.Jag känner att för mkt kapital är lást i fastigheterna och skulle kunna generera mera pá annan front.

Det skall tilläggas att jag är en total nybörjare pá allt vad fonder/sparande heter.

Vi vill sáklart fortfarande ha hus sá vi vill hyra för ca 20-25/mán. Utöver kapitalet skall vi ha en buffert pá minst 500".

 

Min idé (väldigt enkelt uttryckt):

Vi avyttrar vára tvá hus vilket ger ca 4,5milj i kapital. Ta detta och starta pengamaskin i 8-10ár som därefter ger tillräckligt sá att vi ej behövar arbeta mera.

Är detta en helt galen idé?

För hög risk?

För mkt av kapitalet som láses?

generellt genomförbart?

Alla tankar och ásikter är uppskattade.

Mvh Lars

Hej Lars,

Några tankar från mig.

Varför vill ni hyra bostad? Är det för flexibiliteten? Det kan absolut vara en anledning, men om ni vill bo på samma ställe skulle jag satsa på att äga mitt boende. Avkastningen på det kapitalet blir ju sannolikt lägre (över tid) än på något investerat på aktiemarknaden, men också betydligt säkrare.

I övrigt är det ju bara att spara så mycket som möjligt som gäller. Finns ju många artiklar på denna blogg om hur man kan lägga upp sitt sparande i aktier/fonder etc., jag skulle rekommendera att läsa på här som en start. Om ni bor i Tyskland kanske inte allt i fond/konton etc. går att använda rakt av, men det finns säkert liknande produkter där. Då får ni något att utgå ifrån.

 

Hej!

Svårt att ge enskilda svar i er situation men överlag så behöver ni ju fortfarande bo någonstans. Trivs ni väldigt bra i ett av husen så ni kan vara bosatta i ett och sälja det andra t.ex?

Om ni ska räkna ut om ni kan bli ekonomisk oberoende behöver ni räkna på hur mycket ni behöver för det. Hur stora är era månadsutgifter? Ni behöver minst månadsutgifterna gånger 12 årligen för att hålla samma livsstandard, så det är en sak att utgå från.

Det är absolut en bra idé att starta en pengamaskin i ett långsiktigt sparande, att räkna med att kunna leva på det efter 10 år kan bli en utmaning. Denna artikel kan vara nyttig för er, hur mycket pengar kan man ta ut varje år:

Tror den texten kan ge några svar.

Lycka till!

Hälsningar
Elin