Blivande fattigpensionär: Vad göra med mitt livs sparkapital?

Hej! Jag har bott i Spanien i 36 år och arbetat på svenska företag som sekreterare. Var tvungen att återvända till Sverige efter finanskrisen 2010 och förlorat jobb, samt för att ta hand om en sjuk mor. Fick inget jobb här förstås med 58 år, så efter ett par års sökande och helt desperat fick jag börja som timvikarie på Hemtjänsten. Nu är jag fast anställd och pensioneras nästa år, 66 år gammal.Min lägenhet i nordvästra Spanien såldes till slut och jag fick kvar, efter diverse skuldbetalningar, runt 650.000 kronor. Denna summa ville jag utöka och spara till en liten bostadsrätt, men med de senaste årens prishöjningar räcker den inte ens till en liten etta i närmaste stad, Falun. Det innebär troligtvis att jag kommer få bo i en hyreslägenhet med en hyra runt 5-6000/mån och en fattigpension på kanske 9-10.000 netto, i bästa fall. Samt utan rätt till bostadstillägg p.g.a. sparkapitalet. Jag satte in pengarna på min banks, ICA-banken, fonder “Modig”, Måttlig",“Varlig”.Min fråga: Hur lägga upp sparandet kommande år om jag antagligen måste ta ut en summa på 2-3000 varje månad för att komplettera den låga pensionen? Och för att de ska räcka? Utan att behöva göra en massa omplaceringar, helst. P.S. Har inte en aning om investeringar, aktier, och tillhörande termer.Snälla, hjälp. Det är så tråkigt att se mitt livs sparkapital ätas upp av allmännyttan när många av grannarna här lever på bidrag.Tacksam för råd.Marie-Louise

Hej Marie-Louise!

Tråkigt att höra om omständigheterna men utifrån vad du skrivit tror jag att det ska gå att göra nåt bra ändå. Jag skulle vilja föreslå två saker egentligen:

Bredda sökningen efter bostad till några billigare orter att köpa borätt på (Avesta, Ludvika). Verkar inte vara omöjligt att hitta en mindre lägenhet med låg månadsavgift inom beloppet du skriver, eller ännu hellre mellan 200 000-300 000 kr. Försäkra dig om att föreningens ekonomi är välskött så att du kan fortsätta ha en låg avgift.

Vad gäller pensionen, behöver den ske abrupt eller skulle det gå att arbeta ytterligare något även om det inte är heltid? Det kanske kunde dryga ut kassan något?

Lycka till! /Mikael

Hej Marie-Louise,

Du säger att du har jobbat många år i Spanien. Kommer du inte få pension därifrån också?

Jag hittade den här länken som kanske kan vara till hjälp.

https://www.expatica.com/es/finance/retirement/pensions-846584/

 

 

 

Kalle2 från din artikel: " In order to claim a full Spanish pension rate, however, you must have worked and contributed for at least 35 years and six months". Fråga är har Marie-Louise jobbat 35,5 år i Spain?

Men även om hon inte får full spansk pension borde det vara en del. Vet inte om det är som det svenska systemet, där du måste varit bosatt 40år för att få full pension, och har du inte det får du så stor andel som andel av de 40 åren. Får Marie-Louise förresten svensk pension om hon bott i Spanien så länge?

Det låter som att det är läge att fråga pensionsmyndigheten vad som eg gäller.

Det är bättre att fråga pensionsmyndigheten i Spain och Sverige. År 2011 reformerade pensionssystemet i Spain och 36 år sedan var Spain inte med EU.

Hej Marie-Louise!

Spar du sparkapitalet 650.000 kr på fonder?

Ditt mål: uttag 3000x12mån=36000kr per år vilket innebär att dina fonder bör ge dig minst 5,53% avkastningen (före schablonskatt) för att nå ditt mål.

Om dina fonder kan inte ge tillräcklig avkastningen har du tänkt dig att jobba ibland som behovsanställd? Ingen har en kristallkula att säga fonder kurser ska gå ut eller gå ner i morgon men många säger att globalt ekonomi inte så bra. Det är helt ok att investera bara i fonder men jag tycker att du behöver att kolla dina fonder för att realisera vinst.

Hej Marie-Louise!

Jan har gjort en artikel om uttagsstrategier för att få pengarna att räcka en längre tid, kolla in artikeln här!

Det finns ingen anledning att ha ett ISK på ICA-banken. De har ett mycket begränsat urval och fonderna är dyra (i för sig är inte fonderna dyrare än hos andra banker men de har inga billiga indexfonder).

Det är mycket bättre att öppna ett ISK på Nordnet, Avanza eller Lysa.

(För att få dubbel bonus på ICA kan du behålla fonder för 5000 kr - de behöver inte ens vara ICA:s egna fonder - eller ha den summan på ett sparkonto hos ICA.)

Hon säger “utan att behöva göra en massa omplaceringar”. Är det betyder att bredare urval är inte viktig?

Marie-Louise skrev också att hon inte har en aning om investeringar, så jag tänkte att det kanske inte skulle vara helt fel några tips.

Om man vill ha det enkelt räcker med en enda fond om den är bra. Avanza har Avanza Global och Nordea har Länsförsäkringar Global Indexnära. Man behöver inte ha ett större urval än så (räntedelen kan man ha på ett sparkonto).

ICA Banken Modig har haft 77% avkastning på 5 år medan LF Global har haft 93%.

De några få omplaceringar som man får göra när man byter bank kan vara värt besväret, särskilt när det handlar om en så pass stor summa pengar. Och det räcker med några få omplaceringar, inte ”en massa”, eller hur?

Om man vill ha det ännu enklare kan man välja Lysa, som väljer fonder, sköter insättningar och till och med ombalanserar portföljen automatiskt. Därtill kan man lägga upp en automatisk utbetalningsplan om man vill.