Bör jag binda bolånet på 1 år?

Låg fram tills nyligen på 1,27% rörlig ränta, men då banken (LF) höjde 22 punkter efter Riksbankens höjning i december ligger vi nu på 1,49% vilket jag inte alls gillar. Vår belåningsgrad ligger runt 71-72%.

Kontaktade dem och bad om amorteringsunderlag, vilket de skickade ut utan att ifrågasätta det särskilt mycket. Dock nämnde jag för dem att jag inte var nöjd med den höjning de gjort. De sa att de inte kan göra något på den rörliga räntan (om man nu väljer att tro på det, men de var benhårda…), men de kan erbjuda 1,25% om vi binder på 1 år. Personligen är jag gravt allergisk till att binda räntan, men då bindningen “bara” är på 1 år och att 1,25% ändå får anses vara en hyfsad ränta funderar jag på att ta erbjudandet. Vi har inga planer på att flytta, och OM vi ändå gör det kommer ju ränteskillnadsersättningen inte vara någon enorm kostnad ändå.

Hur hade ni gjort? Jag är ändå lite smått nervös att bankerna kanske sänker räntan ändå snart, kanske på grund av att Riksbanken sänker styrräntan om de anser det nödvändigt. Nu pekar ju i och för sig inte särskilt mycket på det, men ändå…

Ja, jag tycker 1,25% är en bra ränta. Danske Bank är väl annars de som erbjuder lägst räntor just nu, iaf utan personliga förhandlingar, och de ger 1,19% till SACO- och TCO-medlemmar vid ett års bindningstid. De flesta banker verkar ligga högre på 3-månaders än på 2-3 år så jag tror det blir svårt att få ner en rörlig ränta till samma nivå som tidigare.

Jag är för övrigt mycket tveksam till att RB skulle sänka räntan under innevarande år, Ingves har gjort allt han kunnat för att få upp den till noll och att behöva sänka igen så snart skulle vara en rejäl nesa för honom. Dessutom lär inte bankerna vara lika snabba på att sänka som de är på att höja, de kan alltid skylla på obligationsmarknaden eller något annat obskyrt som folk inte riktigt förstår.

Hej Adam!

Vad får du för ränta om du frågar efter 2 eller 3år?

Om du ändå är inne på att binda så kanske dessa hade varit mer attraktiva?

Nja, att binda längre än 1 år är nog inte aktuellt. Vi kommer eventuellt vilja flytta hyfsat snart, och att betala en högre RSE svider. Anledningen till att jag överväger 1 år är att en vanlig ränterabatt på rörlig ränta också har en löptid på 1 år (visst är man inte bunden då, men RSE på 1 år är ändå inte särskilt hög ifall vi flyttar snart).

Jag har precis köpt en bostad och fick 1,20% av Länsförsäkringar (Göteborg). Bundet 1 år. 65% belåningsgrad. Det var den bästa dealen jag hittade. Binda ett år ser jag inte som ett problem.

1 gillning