Börsen för osäker nu?

hej, jag har sedan en tid tillbaka börjat spara i lysa ett 60/40 som jag tänker är för ca 5-7 framåt och ett 90/10 som är till pension. Satte in större summa i båda o månadssparar. Men nu har jag läst att det inte är bra att ha pengar på börsen då det är oroliga tider och förväntas bli nedgångar på börsen. Blev lite orolig, hur ska man tänka och hur vet man om det verkligen ser ut så , Med vänlig hälsning, nybörjare

Jan har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta. Lite läsning till hängmattan:

https://rikatillsammans.se/det-gar-inte-att-forutsaga-framtiden/

För oss småsparare är det bästa att alltid, oavsett “börsklimat”, utgå från sig själv, sin tidshorisont och egen riskvilja. På börsen får man vara beredd att en del av pengarna kan försvinna på kort sikt, men på lång sikt är det ändå där man bör få bäst avkastning. Reglera därför risken utifrån hur snart du ska ha pengarna och var beredd på att det kan svaja. Alltid. Försök inte tajma marknaden för om du gör det kommer du inte bara missa nedgångar utan också uppgångarna.

Mer praktiskt kan man säga att tillväxten ser ut att sakta in. Börsen går alltså upp men kanske inte lika snabbt som för ett par år sedan. Det måste inte bli en “sättning”. Och det måste inte bli någon börskrasch. Det vet vi inte förrän vi har facit i handen.

@Osäker: Ja resursutnyttjandet i världen är väldigt högt så jag tror knappast på större rörelser uppåt. Däremot kan ju centralbankerna trixa med QE och räntesänkningar och hålla kurserna fortsatt höga. Då kan man åtminstone se fram emot utdelningar på några få procent per år + kanske någon procent tillväxt.