Jag kommer på några års sikt behöva byta elstammar i mitt radhus. I en tidigare tråd nämndes ett så kallat Plejd-system som en möjlig grej att installera. Jag funderar nu på detta och vilka andra möjligheter som kan finnas att använda stambytet för att samtidigt “förbättra funktionaliteten” hemma.
Jag kan säga direkt att jag inte är någon “early adopter” när det gäller tekniska prylar. Jag ser inte riktigt det roliga med att “ha en fjärrkontroll med många knappar” om vi säger så. Hellre då få knappar med funktioner som verkligen tillför värde i vardagen.
Det finns ju en rad olika lösningar för att göra hemmet lite smartare om det ändå ska moderniseras. Plejd är populärt bland elektriker för de verkar ha höga marginaler och systemet verkar hyggligt driftsäkert. Men det är ett slutet system i den bemärkelsen att du inte enkelt kan hänga på andra tillverkares produkter hursomhelst. Det finns dock extrautrustning som möjliggör uppkoppling t e x till Apple Homekit.
Andra märken med liknande lösningar är t ex Schneider Electric.
Jag hade absolut satt in smarta brytare om jag ändå skulle riva upp en massa elinstallationer. Fördelen med t ex Plejd är att du enkelt kan konfigurera vilka brytare som ska styra vilka uttag, och det går också t ex att sätta en enda brytare som tänder el släcker valfri mängd lampor, mycket smidigt om man vill ha det innanför ytterdörren.
Vidare kan man såklart styra med astrour, skymningsrelä, timers etc.
Om man har en dylik lösning kopplad till ett ordentligt smart home-system är möjligheterna oändliga och du bestämmer själv hur mycket du vill styra. Det går t ex att koppla belysningsaktivitet styrt av olika händelser som rörelse eller en dörr som öppnas, eller varför inte låta brandlarmet styra att lamporna ska tändas och/eller blinka lite så man vaknar…
Finns det någon “inspirationskatalog” någonstans när det gäller lösningar för smarta hem? Jag är som sagt inte så mycket för tekniska finesser “för att det är skoj” men om man kunde hitta en lista med möjligheter att utgå ifrån vore det ju enklare att bedöma vad som kunde vara intressant.
Tror inte det? Det är fortfarande vilda västern. Alla system som hantverkare rekommenderar är proprietära, dyra och nedlåsta och kommer säkert helt tappa support när som helst särskilt när det gäller molnet.
Inget jag skulle röra med tång personligen. Själv kör jag bara Home assistent och lite olika standarder tillsammans med den.Men kräver en del arbete och intresse av en själv. Saker som kräver behörig elektriker går bort i längsta mån.
Skulle vilja ge den tråkiga rekommendationen att kolla igenom Youtube lite. Finns en hel del där om automatiseringar. Många förespråkar Home Assistent, men jag tror det förutsätter ett visst intresse.
Färdiga helhetslösningar för smarta hem är riktigt dyra.
Ser som minimum att kunna dimmra allt när det gäller bostäder.
Bestäm vilka funktioner du vill ha i början . Finns en tendens att köpa ett system först t.ex plejd, KNX, eller Wiser. För att sedan därefter ’bo in sig’ och då bestämda styrningar. Känns som den lätta vägen vid köptillfället men brukar bli mycket felköp.
Har själv lägenhet så inte så mycket att styra. Har godmorgon knapp och godnatt knapp i sovrummet. Välkommen hem knapp och adjö knapp vid ytterdörren. Sedan städdax och kvällsmys via Appen. Rörelsesensor innanför ytterdörren som tänder nere vid golvet så man ser skosnörena.
Jobbar som elektriker så tänkte jag kan dela med mig av min erfarenhet.
Jag upplever att samtliga “smarta” system som styrs trådlöst är väldigt snarlika. (Ex plejd)
Gäller alltså att fundera ut vad man vill åstadkomma med systemet, spelar inte så stor roll vilket man kör. Med det sagt kan jag rekommendera plejd, vi har kört med det i flera år på jobbet, det har inte strulat hittills.
Det är egentligen fantastin som sätter gränserna på vad man kan göra med dessa.
Jag hajar att ni elektriker gillar det eftersom det är enkelt för er, bra marginaler och lätt att sy ihop.
Men hur ställer du dig till den låsta standarden och att du är beroende av Plejd för att integrera med andra SmartHome-lösningar? T ex tog det Plejd 3-4 år längre än de själva kommunicerat för att certifiera sig för Apple Homekit.
Jag undrar vad som händer om 5-10 år när Plejd säger: “Vi stänger ner våra servrar nu för det kostar för mycket. Vill du fortsätta använda plejd så kontakta din elektriker för att få nya enheter installerade”.
Plejd och alla andra företag med samma modell kan när som helst stänga ner tjänsten av olika anledningar.
Det är väl den enda nackdelen, att man är låst till Plejd. Finns o andra sidan inte många system där man inte är det. Jag tror att planering är nyckeln till ett lyckat smart hem, det mesta går att lösa med ett och samma system.
Men visst vill man ha någon specifik smart-home apparat kanske plejd inte är optimalt.
Vi hade ett fall nyligen, där ett smart-home företag började ta betalt månadsvis för samma tjänst som innan var gratis, kommer inte på namnet.
Jag funderar på det här med smarta hem kopplat till elstammar och tänker ungefär så här:
Det vore bra att ha en knapp vid ingången som direkt tänder ett antal lampor i huset. Det kunde främst handla om “trivselbelysning” av olika slag. På motsvarande sätt vore det bra att ha en knapp som stänger av helst alla lampor.
Det vore bra att i ett visst rum ha en knapp som tänder en hel uppsättning lampor, både taklampor, fönsterlampor, golvlampor och annan trivselbelysning. När man går in i rummet tänder man helheten direkt. Vissa av lamporna är kopplade till lamputtag, andra till vanliga eluttag.
Dimmer tycker jag allmänt inte är meningsfullt men det kan finnas enstaka platser där det är vettigt, främst i rum med takspottar.
Det är kanske vettigt att ha utebelysningen schemastyrd. Det skulle då främst handla om att ha den på under kvällen när man kommer hem men mer än så behövs inte.
Det vore skönt att ha så mycket automatiserat som möjligt eller kopplat till “samordnade traditionella knappar”, inte att behöva hantera olika fjärrkontroller eller appar. Jag vill helst inte se en massa tekniska anordningar. Man ska kunna komma in i huset utan att förstå att det finns någon särskild teknik där.
Jag funderar över om det finns några relevanta funktioner kopplade till proppskåpet eller om det är själva strömbrytarna som “är grejen”.
Jag funderar över om det finns några andra smarta hem-funktioner, utöver belysning, som man rent faktiskt har riktig nytta av. Det vore teoretiskt bra att kunna ställa in starttid för diskmaskin och tvättmaskin men jag antar att det är kopplat till de apparaterna snarare än till elsystemet.
Jag funderar också över vad merkostnaden för ett sådant här system kan tänkas vara.
Har man ett smart hem uppsatt, kan man med dimmerfunktioner tex dimmra ned vissa rum under nattid. Således blir man inte bländad när man måste ta en piss eller byta någons blöja mitt i natten.
Går tex att koppla och timea starter av maskiner baserat på elpris. Samma sak med billaddning likväl som koppling till elbil. Övervakning är en annan faktor. Rörelsesensorer och kameror.
Utöver elmätare, inte till min vetskap. Det mesta handlar egentligen om strömbrytare och eluttag, bortsett från koppling till solceller eller annan batterilagring.
Att det finns nyare eller dyrare vitvaror med “fördröjd start” som funktion är jag med på. Annars förstår jag inte riktigt hur den frågan kan lösas med traditionella vitvaror. Att strömmen kopplas på får ju inte tvättmaskinen att starta. Däremot kunde man ju kanske välja ett system eller en standard som också används av större vitvarutillverkare. Nästa gång man byter vitvaror kan man då enkelt hitta en modell som är kompatibel med det system man redan har hemma.
Är det alltså “normalt” med styrning även av “normala vägguttag”, inte bara lampor? Brukar man då ha det överallt eller enbart på vissa utvalda ställen i huset?
Erfarenheter av vad merkostnaden kan tänkas uppgå till jämfört med ett “analogt” system vore också intressant.
Vägguttag med separat brunntändning har funnits länge, är i sig ingen smarta hem sak. Vanligtvis har man det bredvid fönster, en brunn fast ström och den andra via strömbrytare.
Jo, så långt är jag med. Jag menade nu vanliga vägguttag som inte är kopplade till strömbrytare. Ingår det i “konceptet” att montera in “fjärrstyrda strömbrytare” även i sådana vägguttag eller har man någon manick (skarvsladd med sensor på) som man kan koppla på. Det senare vore ju på sitt sätt smartare. Då kunde man flytta runt funktionen istället för att ha den låst till en plats.
Jag hade tidigare en tvättmaskin jag kunde starta från en app om jag ville. Den maskinen var ny.
Min diskmaskin jag har hemma nu, vrider jag upp till läge 1 eller 2 och trycker in den fysiska knappen. Om apparaten inte har ström, startar inte timern och knappen stannar i. Således kan jag sätta en smart brytare på eluttaget och starta den via överordnat system när jag känner fört.
Så även gamla manicker mojänger och makapärer går att göra relativt “smarta” också.
Svårt att säga att det är normalt med smarta hem. Finns en del mindre dumma lösningar, men får helt smarta hem. Så, nej. Ej normalt.
Mer vanligt att man kompletterar med en skarvdosa eller något som har funktionen.
Kan se ett mervärde i att kunna styra uttag “smart”, men är kanske av det lägre värdet jämfört med att kunna tidsstyra energislukar såsom tvättmaskin eller att hantera lampor.
Generellt tittar man väl på runt 3-200 spänn för en smart brytare. Jämfört med kanske 100-250 spänn för en vanlig. Lätt att hitta billigt plastskräp som är “dumma” brytare. Börjar man jämföra mot premium-klassen på marknaden så är skillnaden inte så stor längre.
Gör man en helrenovering eller nybyggnad, är det i slutändan inte där skon klämmer för ekonomin. Även om alla bäckar små såklart.
Frågan är ju mer vad vill du ha när du gör om hemma?
Vill du kunna styra ditt hem med rösten?
Vill du kunna styra med mobilen?
Vill du kunna styra med hjälp av vilkor?
Vill du kunna styra med hjälp av sensorer? Skymning eller rörelse?
Finns så många frågor.
Har du inget intresse av det hela skulle jag nog satsa på gamla hederlig styrning.
Smart Home är än idag fortfarande väldigt invecklat och sällan något för folk som saknar intresse och tålamod. Jag hemma kör med en del skymningsrelä som tänder viss nattbelysning hemma hos mig och sedan så kör jag dom flesta lampor via Philips Hue.
Jag gillar inte ”teknikplojiga” funktioner a’la Ole Bramserud i Sällskapsresan. Min huvudide vore att kunna koppla ihop lampor till en enda strömbrytare. Som det är nu behöver jag gå runt och hitta en rad lampknappar i olika rum. Det vore vettigt att kunna styra dem samlat.
Detta klarar väl typ alla system? Jag har knappar i vissa rum, vissa på schema med både tid och solvinkel, vissa med rörelsesensor. Några släcks när jag kopplar i mobilen på kvällen osv.
Taklampor har jag dock “dumma” fortfarande. Tänder dem vid behov vilket är rätt sällan. Det är mest utebelysning, fönsterlampor etc som jag gjort smartare.