Hur ser ditt smarta hem ut?

Eftersom det mesta numera går att koppla upp vore det kul att läsa om hur era smarta hem ser ut! :slight_smile:

  • Hur ser ditt smarta hem för närvarande ut?

  • Vilka ekosystem/prylar använder du och fungerar integrationen bra?

  • Något du ångrar/vill ändra på i efterhand?

  • Vad planerar du att koppla upp i framtiden?

En ikea trådfri lampa till sovrummet med fjärrkontroll.

Google Home installerat på min Sonos som endast används för att fråga om väder, sätta timer och hur lång tid det tar att köra någonstans.

Bara dessa väldigt små steg har ökat glädjen i vardagen något otroligt.

Planerat: fler smarta lampor, smart plugg till kaffebryggare, samt gateway för att styra lampor och pluggar med röst och app.

1 gillning

Det jag har mest nytta av rent bekvämlighetsmässigt är smarta lampor med rörelsesensorer och robotdammsugare.

1 gillning

Vi är så nöjda med ikea trådfris lampor som tänder punktbelysningen när det skymmer och släcker på kvällen. Förut orkade vi inte tända upp på kvällen och oftast lyste taklamporna. Nu är ljuset varmare och mer dämpat vilket gör det skönare att gå och lägga sig.

1 gillning

Smart hem tror jag inte på innan det finns tvättmaskiner som inte kräver att jag sorterar tvätten.

3 gillningar

Mitt hem är ett idiothem. Växelriktaren till solcellsanläggningen är uppkopplad och mobiler och datorer hänger naturligtvis på wifi, men där tar det slut. Jag har hittills inte sett vinsten med diverse hi-tech som snackar med varandra.

4 gillningar

Vi ska ha Plejds grejer i vårt hus vi håller på och bygger, ska tydligen vara väldigt bra.

1 gillning

Koppling till vardags- och privatekonomi?

Jag har en massa hemautomation, varav mycket är hemmabyggt och egenprogrammerat, men det finns inte mycket pengar att spara på det om man inte styr väldigt energikrävande prylar med koppling till eltaxan, uppvärmning, solel, elbilsladdning etc. Numera har väl de flesta bara LED-lampor så det gör inget om de lyser lite extra. Dock är det smidigt att inte behöva tända och släcka manuellt där det funkar bra att automatisera på olika kriterier.

1 gillning

Jag använder Home Assistant. Jag har under åren provat andra alternativ, som openHAB, men Home Assistant är fortfarande favoriten.

Jag kör Home Assistant som en docker på en QNAP NAS med en Zigbee-USB-sticka. QNAP har fungerat bra och jag utnyttjar andra funktioner som kommer med QNAP QTS.

IKEA-Trådfri-uttag (Zigbee) använder jag för att tända och släcka (även annat än belysning). IKEAs fjärrstyrda uttag tycker jag är prisvärt och utför därför flera av mina smarta funktioner.

1 gillning

Vi styr motorvärmaren via smart hem som blir en viss besparing per år.

Beroende på utetemperatur startar motorvärmaren X min innan väckarklockan.

Sen om bilen blir för varm stängs motorvärmaren av för att starta när bilen blir kall igen.

Fungerar relativt bra då jag hade aldrig behöver tänka på morgondagens temperatur.

1 gillning

Vi har precis fått installerat Plejd till vår ytterbelysning, skönt att slippa tända och släcka den manuellt numera. Går att ställa in efter speciella tider men vi har valt astrour så den automatiskt följer soluppgång och solnedgång.

2 gillningar

Har snickrat på en sådan lösning (hembygge) men mest för att det skulle vara roligt att göra elektroniken och programmeringen. Men jag har inte gått vidare till realisering eftersom jag använder bilen så sällan att jag klarar mig utan. Cyklar till jobbet för det mesta.

1 gillning

Nån som kopplat upp nya elmätaren på ett smidigt sätt? Och hur/vad använder ni?

Ser inte vinster med uppkopplat hem. Timer och termostater fyller de behov jag har, utan internet.

2 gillningar

Funkar för det mesta finfint att blanda vitt och färgat om det var den sorteringen du tänkte på :wink: våga prova

Förra gången jag gjorde det misstaget föll det inte i god jord i familjen.

Kylskåp som håller reda på utgångsdatum utan manuell extrahantering står också på önskelistan.

Det finns lösningar på nätet för nya typen av mätare. Min gamla är uppkopplad via hembygge men snart är det väl byte igen till nya typen.

Det började med att jag beställde ett paket Philips Hue (smarta glödlampor) för att testa lite. Var grymt nöjd och gjorde snart en ny beställning där något blev fel i leveransen. Fick därmed 2 ggr fler lampor än jag beställt och betalt för. Med ett överflöd av smartlampor bytte jag ut alla glödlampor i hela bostaden. Även de som var inne i garderoberna.

Jag kan kontrollera lamporna på distans. Inte bara bra om man glömmer att stänga av dem. Även praktiskt om man vill skrämma sambon när hon jobbar hemifrån.

Också kanon att man kan bestämma färg. Då kan man använda en kallare färg för morgonen när man behöver energi och en varmare för kvällen när man behöver varva ned lite.

Andra gadgets

Robotdammsugare (en av de bästa köp man kan göra anser jag)
Wi-fi våg (praktiskt om man vill hålla koll på trender upp och ned). Varje familjemedlem har en egen profil.
Bluetoothtermometer (mäter temperatur och luftfuktighet, väger 20 gram vilket gör att den kan hänga med ut på vandringar)

Vet inte vad som räknas till snart hem riktigt. Men vi kan tända och släcka många lampor via mobilen. En del tänds och släcks automatiskt, styrt att solens upp-och nedgång.

Vi har en lampknapp i hallen som öppnar garageporten, en annan i sovrummet som släcker husets alla lampor, och i barnens rum sätts deras Sonos igång med deras “sovdags” som de brukar lyssna på på kvällen när vi trycker på en lampknapp.

I mobilen kan vi trycka in olika scener, tex “filmkväll” eller “middag vid tv:n” så tänd och släcka lampor så som vi vill ha det då.

Tror att vi även har en “sexy time” - knapp i sovrummet som styr ljud och ljus. Den är tyvärr ganska outnyttjad. Går att ha det trevligt ändå…

Maken tycker att sådant är kul, jag fattar ingenting. Han har byggt och byggt om i omgångar i olika system. Dör han och tekniken strular får jag vara glad om jag lyckas tända lamporna i huset… :joy:

Men jag älskar de funktioner vi har, hade gärna haft fler. Lite störigt dock att det är segt att sköta dimmern till lamporna IRL. Men det har nog mer med de fysiska lampknapparna att flytta.

Vi har dock inget som styr energi eller liknande.

1 gillning

Jag är nog arbetsskadad (it konsult) och har nog inga IoT grejer alls. Tycker det slarvas för mycket med säkerhet, integritet och support. Egentligen vill jag ha IoT prylar och automatisering men att det enbart ska fungera på det lokala nätverket, ej gå till ett moln man inte har kontroll över och vara Open Source. Typ en RP som kör Home Assistant. Dessutom lockar inte teknikerna, Zigbee etc stör för mycket. Förhoppningsvis kommer Matter att förbättra framtidens IoT.

4 gillningar