Certifikat vs fysiskt guld?

Ett problem med pengar (i sedlar, mynt, digitalt och i krypto-digital form) är att de bygger på förtroende och acceptans hos allmänheten. Medan guld mer eller mindre är måttstocken. Guldet kan sjunka i kurs mot starka valutor, men kan aldrig bli helt värdelöst. Vill man ta stora risker finns gott om aktier och fonder att köpa istället. Men om det t.ex blir krig kommer guldets värde bestå. Har guldcertifikat någon fördel mot fysiskt guld (och jag avser i huvudsak rent guld i t.ex 100 grams förpackningar snarare än i myntform. Med en spread på max 5-6%.

 

Hej John!

Håller inte helt med om att guld inte kan bli värdelöst, det finns inga garantier för att guld ska behålla sitt värde egentligen. Visst används råvaran guld i vissa tillverkningar just nu men detta kan ändras framöver.

Vad säger att guld måste behålla sitt värde? Om användningsområdena försvinner så finns endast förtroendedelen kvar, visst backas t.ex USD upp av guld, men vad händer om människan slutar tro på USD och guld? Då har vi en värdelös valuta och en värdelös råvara som backar upp varandra.

Finns det några fler argument för att guld inte ska bli värdelöst?

Certifikat är endast bra vid handel på en väldigt kort tidshorisont, gärna max en dag för att sedan börjar innehavet urholkas. Så på lång sikt bör pengarna investeras i värdepapper som backas upp av fysiskt guld eller fysiskt guld direkt, på kort sikt funkar certifikat utmärkt.

Tyvärr backas inte USD upp av guld. Min invändning mot guldinvestering är just det, att ny forskning hittar bättre och billigare material än guld…

Guld är en mycket ovanlig metall och dess värde har aldrig ifrågasatts genom historien. Kursen kan falla, men då är det (egentligen) andra valutor som stiger.

Vi behöver kapital för handel och service. Men pengar är ingenting annat än ersättning för RÅVAROR och i mindre mån service. Det är inte särskillt praktiskt att betala med, eller växla, t.ex. råolja, ris , nyskördad tobak eller bomull , kaffebönor, potatis etc. Guld är den mest lämpade valutan eftersom den är ytterst sällsynt jämfört med - och att den har industriella egenskaper som inte kan ersättas. Därför har guld (valutakod XAU) ett inbyggt värde i sig självt, vilket ingen annan valuta har. Det gäller mynt, sedlar, siffror på ett bankkonto eller bitcoin. Om värdet skulle rasa kommer alltid nya spekulanter. Frågan är om ca 1450 USD per Troy Oz (31,1 gram) är övervärderat eller inte.

Detta gäller rent investeringsguld, inte smycken.

Jag gillar mjölk. Mycket bra och stabil prisutveckling, både historiskt och på daglig basis (inget för daytraders). Gott.
https://jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/03/03/konsumentpris-for-mjolk-se-utvecklingen-fran-ar-1930-till-ar-2012/

Mjölk har egenskaper som är svåra att ersättas. Även om det finns några växtbaserade alternativ (främst havreprodukter) som kan till och med ha vissa hälsofördelar. Men tyvärr finns det flera faktorer som kan påverka prissättningen negativt: många olika varianter, konstiga kunder och hård konkurrens inom branschen. Man får akta sig för allehanda nymodigheter som kanske håller sig i kylskåpet men inte i längden.

Men ur rent praktisk synpunk föredrar jag att betala med pizza. Till exempel när jag har fått bärhjälp vid flytt. Man får välja fritt mellan Margherita och Americano, även om Quattro Stagioni har utan tvivel den bästa råvaruallokeringen. Därtill kaffe med påtår. Kravlöst Lyx. Förgyller dagen och kan bli en hållbar investering för framtiden. (För det sistnämnda finns det dock inga garantier; vänskap är färskvara.)

En fråga främst till Robin: Varför menar du att ett certifikats värde urholkas o därför är olämpligt inneha längre än någon dag? Gäller det alla certifikat eller syftar du på någon speciell typ?

Hej!

Läs denna artikeln om just urholkning i certifikat, det gäller alla certifikat.

Nja, det där handlar om certifikat med hävstång. Det gäller verkligen inte alla typer av certifikat. T ex GULD AVA har ingen hävstång, ser ingen problem med att äga det över tid pga någon risk för urholkning av värdet.

Nä sant, dåligt skrivet av mig, om det inte är någon hävstång i certifikatet så blir det ingen urholkning, är så van att man använder certifikat för att komma åt hävstänger.