En gång för alla: Wisdomtree Physical Swiss Gold (GZUR )vs. Xetra Gold (4GLD) - hur är avgifterna?

Vilken av dessa har egentligen lägst kostnad? Tittar man i faktabladen har GZUR en total avgift på 0,15%, 4GLD 0%. För mig är ologiskt eftersom det skulle innebära att 4GLD:

  1. Inte har några kostnader för förvaltning och förvaring.

  2. Sysslar med välgörenhet.

Så vad är det vi missar? Tar 4GLD någon monsterspread som de gömmer?

2 gillningar

0,3% verkar de ta per år.

1 gillning

Varför skulle någon ens överväga 4GLD när den är minst dubbelt så dyr? Obegripligt.

Tycker inte att den här tråden landade i ett tydligt svar. Jag kan inte se att några 0.3% av mitt innehav dras någonstans på Avanza. Såvida det inte finns ett tredje alternativ jämte trådstartens;

  1. Avanza sysslar med välgörenhet,

så förstår jag inte hur den avgift som anges för Xetra-Gold betalas.

Någon som har koll?

Det “syns” ju inte på de andra ETF:erna heller, eller dina vanliga fonder med avgift heller för den delen. Men den finns ju där.

Bra poäng, såklart det är inbakat i kursens utveckling på något sätt och inte en separat kostnad. Det som gör att jag inte får ihop det är att kursen för Xetra-Gold ska motsvara guldpriset mätt i euro/gram, och denna ETC handlas i hela andelar motsvarande 1 gram/andel.

För en vanlig aktiefond är detta inte något problem, värdet för en fondandel motsvarar helt enkelt den genomsnittliga utvecklingen för de underliggande tillgångarna minus avgifterna för fonden. Men om Xetra-Gold ska ta ut en procentuell avgift på innehavet, hur ska då kursen kunna följa guldpriset och inte tappa mot det över tid?

1 gillning

Det enkla svaret är att det tappar. Tittar man ex. på detaljerna för WisdomTrees ETC så var mängden metall man var berättigad till när den startade 24/4 2007 0,1 Oz guld. Vid årsskiftet nu var det 0,094791902 Oz. Det finns liksom inget sätt att kringgå detta förutom att själv förvara fysiskt guld, vilket jag rekommenderar att man gör med 50-75% av sitt innehav.

2 gillningar