ETF-fonder

Hej, tack för en bra blogg!

Jag skulle gärna vilja att ni gör ett avsnitt som handlar om att köpa ETF-fonder, framförallt räntefonder.

  • När är de bra?
  • Vad skiljer dem från vanliga fonder?
  • Hur fungerar hävstången?
  • Hur handlar man på bästa sätt för att courtage-kostnaden ska bli så låg som möjligt?
  • Vad bör man tänka på när det gäller valutarisken på ETF räntefonder?

Det finns bara en ETF med obligationer i Sverige:

Xact Obligation
Den handlas som aktie på Stockholmsbörsen. Den har ingen hävstång.

Valutarisken är samma som hos vanliga fonder.

Det finns inget speciellt med ETF-fonder. De är i stort sett som vanliga fonder med den skillnaden att de handlas i realtid på börsen, precis på samma sätt som aktier. I princip är de som aktier även om i det här fallet är de fonder.

När är de bra? Man får titta på kostnader (oftast väldigt låga), vilket index de följer (kan vara väldigt olika) och jämföra (med vanliga indexfonder).

Om underliggande index är t.ex. i dollar eller euro finns alltid en valutarisk (som med utländska aktier). Om man köper utländska ETF:s med årlig utdelning kan det vara fördelaktigt att ha dem på KF istället pga. källskatten (som med utländska aktier). Det är lätt att hitta info om courtage och avgifter hos Avanza och Nordnet.

Hävstångsprodukter är inget som jag kan rekommendera, helt allmänt och särskilt inte för nybörjare, med tanke på att risken ökar markant när man måste både följa och kunna förutspå kursens rörelser. Hela tiden. I mitt tycke är det som vadslagning med höga odds. Det kan vara lockande när kursen går upp och det är alltid lätt att vara efterklok när man tittar i backspegeln.

Det finns mycket info om ETF:s på nätet, man kan börja t.ex. på Wikipedia. Om det är något som är oklart får du gärna återkomma.

Xact Obligation ,verkar vara billigt men courtage på minst 99 kr på varje köp tillkommer samtidigt en säljavgift på minst 99kr,verkar ändå dyrt det finns billigare räntefonder som ger samma avkastning ,sen bli ännu dyrare om man räknar schablonintäkterna som betalas varje år på inkomstdeklaration.

Hej Erwin!

Handlar du via Avanza eller Nordnet så är Courtaget på minst 1kr.
Så om du handlar via någon av dessa så kommer det bli mycket billigare!