Faktorfonder

Börjar se reklam om faktorfonder i mitt FB-flöde. Någon som vill kommentera vad de är för något? Senaste “hypen” eller finns det ett verkligt värde i dem?

Faktorfonder skulle man, i min mening, kunna se som ett digitalt mellanting av aktivt förvaltade fonder och indexfonder.

Den är billigare än en aktivt förvaltade fond men dyrare än vad en indexfond bör vara (i mitt tycke).

Med hjälp av AI så värderas bolagen utifrån diverse faktorer (såsom voalitet, momentum, etc); om dessa har överpresterat mot index historiskt sett eller ej. Stämmer bolagen in i “mallen” av diverse faktorer/kriterier så kommer dessa med i portföljen - och vise versa.

Då det i grund och botten utgår från historisk avkastning/ blandat med deras andra faktorer för framtida förväntad avkastning, så tycker jag personligen att det känns som att det kan bli bra - MEN det är inget jag kommer investera i förrän det har visat sig att faktiskt fungera i praktiken. :slight_smile:

Det du beskriver är smart beta, inte faktorfond. En faktorfond kan lika gärna vara en småbolagsfond eftersom storlek är en känd riskfaktor.

En faktorfond är samma sak en smart-beta fond.

Harvest har haft något mindre volatilitet till priset av klart sämre avkastning.
https://www.harvestfond.se/fonder

Men det finns andra som har gått bättre: Storebrand Global Multifactor har avkastat ungefär som en global indexfond. SPP Global Multifactor och SEB Hållbar Faktor Global är alldeles för nya för att kunna bedömas men man får nog vänta en liknande utveckling.

Jag kan inte säga att de är dåliga men i alla fall med dessa faktorfonder kan jag inte se någon fördel gentemot en global indexfond. Eller har jag missat något?

(Simulerad historisk avkastning med den här typen av fonder är en omöjlighet, så om en sådan presenteras får man ta det med en nypa salt.)