Förhandla bolåneränta med ogynnsamma förutsättningar

Hej!

Jag och min fru är nyfrälsta sparnördar i rikatillsammans-armén och gjorde precis ett djupdyk i vår privatekonomi.

Vi vill bygga nytt hus (dvs. ta nytt lån), placera/investera våra sparpengar och samtidigt förhandla ner vår bolåneränta.

Vi har just nu allt hos en storbank, låt oss kalla banken för… Storbanken! Lån på 2,05% ränta (inkl. rabatt) (2,39% ordinarie) med en ganska hög belåningsgrad (ca 79%). Våra sparpengar (ca 300 000 kr) ligger på ett sparkonto med 0% ränta och dessa pengar kommer vi ju att behöva inom en snar framtid. Storbanken har urusla sparkonton (0,15% på 6 mån bundet är den lägsta tiden).

Ett vettigt framtids-scenario vore kanske att slippa Storbanken och ha sparpengar och månadsspar i en mix av Lysa och Avanza, bolånet på t.ex. Hypoteket eller liknande, samt en buffert i något vettigt sparkonto som t.ex. Nordax. Vet inte om detta är en optimal lösning, men det känns bättre än Storbanken i alla fall.

Men… Just nu känns det som att vi är ganska låsta hos Storbanken, dels pga. belåningsgraden (svårt att flytta bolån med 79% belåningsgrad?), dels pga. att vi behöver ta ett nytt lån och dels pga. att vi “inte får” flytta ut våra pengar ur Storbanken (ifall vi gör det sätter det väl oss i ett ännu sämre förhandlingsläge, antar jag).

Hur bör vi tänka kring detta? Är vi rökta här? Kan vi få ner vår bolåneränta ändå? Eller kan vi “slå oss fria” och samtidigt få ett nytt lån?

Lite info:

Det nya huset kommer att landa på i mycket runda slängar ca 5 000 000 kr totalt, varav tomtpriset ca 1 000 000 kr.

Vårt nuvarande hus är värt ca. 2 800 000 kr (enligt mäklare för ett par år sedan) till 3 500 000 kr (enligt booli.se). Vet inte hur bra dessa siffror stämmer… bör kanske nämna att priserna i området ligger närmare den lägre uppskattningen.

Vi har bolån på 2 250 000 kr hos Storbanken, vilket, om vi använder “lägsta” uppskattningen, lägger oss på ca 79% bolåningsgrad. Vi har rörlig ränta på 2,05% (INKL. rabatt, ordinarie rabatt 2,39%).

Inga problem att flytta lån även med 79% belåningsgrad, i ert fall med säg en blygsam 3M värdering är ju det bara 75%.

Har du t ex en tjänstepension att flytta in i Skandia får du utan förhandling 0,90% i rabatt och landar då på 1,23% 3 månaders rörlig ränta.

Skandia har inte heller några övriga krav på t ex lönekonto eller liknande, så du kan behålla eller ändra allt det övriga. :+1:

Kollade snabbt på SBAB:s hemsida. Med 2.250.000 lån på 2.800.000 värde har de 1,69% ränta på rörlig/3 månader. Får ni upp värderingen till 3.500.000 sjunker räntan till 1,32%. Har huset energiklass A, B eller C får man 0,10%, 0,10% resp. 0,05% rabatt. Finns inga krav på andra engagemang. Tror inte de lånar ut under själva byggandet.

Detta låter intressant, så länge vi inte har <65% belåningsgrad och kan flytta till Hypoteket låter detta absolut som ett bra alternativ!
Men problemet är väl att vi vill ha byggnadskredit för att bygga vårt nya hus innan vi säljer det gamla. Det verkar som att Skandia inte har detta alternativ?

Så, vill vi bygga hus kanske vi är körda med bra ränta just nu?

1 gillning

Ja, det blir väl samma svar som till “Fri i solen”, antar jag. Ett bra alternativ, men som du nämner ger de väl inte byggnadskredit.

Vi kanske får inse fakta här och försöka förhandla bäst det går ändå. Om vi inte lyckas flytta till en annan storbank med aningens bättre ränta eller nåt.

1 gillning

Stämmer, verkar som att varken Skandia eller SBAB erbjuder byggnadslån/kreditiv.

Söker man på det verkar det framförallt vara storbankerna som erbjuder produkten.

Hittade också en artikel på Bygghus.se som kan vara användbar;

Lycka till med byggandet! :smiley:

1 gillning