Fråga till en tävlingskock med egen restaurang som hänger i communityn?

På tisdag intervjuar vi Victor Schack som har tävlingsbakgrund med två OS-Guld & två VM-Silver från Culinary Olympics 2020 & 2024, World Cup 2018 & 2022.

Han hörde av sig förra året då han hade följt oss ett tag, bestämt sig för att öppna en egen restaurang på Österlen (“Restaurang Kalcium”) efter att ha sparat på LYSA. I veckan tänkte vi göra en provpodd om hans resa, fine dining, ekonomi i restaurang-branschen och lite sådant.

Har du en fråga som du har tänkt ställa till en kock / restaurangtör? :blush:

PS. Ja, även matlagningsfrågor är helt okej!

12 gillningar

Populärt ställe, försökte få bord där i somras. Känner flera som var jättenöjda efter att ha ätit där. :heart:

2 gillningar

Åh vad kul!

Ska klura tills imorgon! :blush:

1 gillning

Ja, verkligen! Vi var där och provade “Chefs Table” och det var väldigt bra och trevligt!

2 gillningar

Ja, det gjorde några vänner till mig med. De tyckte att det var så bra så att de bokade nytt besök innan de hade ätit upp maten och gått ur restaurangen. Tyvärr var jag sen med att boka vid ett par tillfällen så det blev inget förra året, men i år så måste det bli av. Lokalen är väl ett gammalt mejeri om jag inte är helt ute och cyklar.

2 gillningar

Om vi är tillräckligt många och kan samsas kring ett datum kanske Victor skulle kunna ordna en RT-kväll? :slight_smile:

8 gillningar

Ja, det vore jättetrevligt. Om jag är i den landsändan kommer jag garanterat. Får man önska i juni?

2 gillningar

Ja, exakt. Han har renoverat ALLT själv för att ekonomin skulle gå ihop… Helt crazy. :exploding_head:

Rätt många fina bilder på hans Instagram-konto:

2 gillningar

Jo, jag åker regelbundet förbi, nästan bredvid ligger ett jättetrevligt surdegscafe/bageri med luncher; Byvägen 35 där jag köper goda bröd. De har en vegetarisk/vegansk inriktning. De har också väldigt goda luncher och pizza. Väldigt populärt speciellt på sommaren. Det har verkligen hänt saker på matfronten i St Olof de senaste 10 åren.

4 gillningar

Noterar att restaurangen “bara” har öppet torsdag-lördag. Jag trodde att den här typen av restauranger (åtminstone i kungl. huvudstaden) gick runt rätt mycket på representation från företag vilket sannolikt sker måndag-torsdag. Är det ett Stockholmsfenomen, eller är det privata sällskap som står för huvuddelen av bokningarna även på de finare restauranger?

1 gillning

Känner igen Victor så väl, så klurade lite. Jag tror han var med i juryn vid Det stora pralinslaget 2022, sista året jag tävlade. Lite kul!

Så några chokladnördsfrågor.

• Har ni chokladpraliner eller andra chokladdesserter på menyn?
• Vilka är dina godaste textur och smakkombinationer för desserter?
• Vilket chokladmärke är din favorit?
• Om ni använder choklad i köket, har ni behövt tänka om kring mängder, med tanke på det höga priset på choklad?

3 gillningar

Hur finansieras restauranger rent generellt och blir man rik på det? Tittar man i Stockholmsområdet, speciellt innerstan, känns det som en väldigt udda branch. Helt plötsligt dyker det upp en restaurang som måste kostat en förmögenhet att inreda, för att ett år senare försvinna och någon annan tar över lokalen och blåser ut allt och inreder i nån helt annan stil.
Vissa krögare verkar lansera nya krogar på löpande band medan andra harvar på i exakt samma hjul år efter år.
Upplys mig om denna mystiska ekonomi !

8 gillningar

Vanligaste misstagen amatören gör i matlagningen?

1 gillning

När jag kollade på deras hemsida står det tyvärr väldigt tydligt att de inte erbjuder veganska alternativ😒

Varför är så många kockar/ restaurangägare inte intresserade av att erbjuda veganska alternativ? Och om så är det oftast samma antingen vegansk burgare eller pasta med grönsaker

1 gillning

I sådana fall har Byvägen 35, inte Calcium, ändrat inriktning sedan i höstas. De har sedan de öppnade (2015 eller 2016) haft både vegetariska och veganska alternativ. För mer info; https://www.instagram.com/byvagen35/

1 gillning

Varför är kockars löner oerhört låga rent generellt? Många verkar sakna kollektivavtal eller följer dom inte. Varför är det så mansdominerat?

Frågar åt min sambo som är utbildad kock men trött på de dåliga villkoren och gubbigheten som genomsyrat alla hennes arbetsplatser.

3 gillningar

Har ingen fråga men vill uttrycka min djupa beundran och respekt för det hårda arbete ni duktiga kockar lägger ner, dag för dag! :heart: Vad vore livet utan god och vällagad mat?

6 gillningar

Om man som glad amatörkock vill bli bättre på att laga mat, vad skulle han rekommendera?
Finns det bra kurser man kan gå till ex?

5 gillningar