Framtid för börsen och världen

Hej Jan, Caroline och resterande läsare!

Jag har en fråga, eller snarare en del funderingar som jag vet inte har något enkelt svar, men som vore intressant att diskutera och resonera om här på plattformen.

Börsen svänger, ibland går den upp och ibland ner, men i sin helhet går den över lång tid uppåt. För någon som är ung och har hela sin framtid och all tid i världen framför sig, verkar det därför tveklöst som en bra idé att spara långsiktigt i indexfonder, som följer marknaden. Vi pratar en sparhorisont på minst tio år, säkert tjugo.

Vi befinner oss nu i år 2020. Klimatfrågan är kanske viktigare än någonsin. Utan att låta alltför dystopisk, men realistisk, så måste man ändå erkänna att i den takt och riktning vi rör oss just nu, ser vår världs framtid inte vidare ljus ut. Hur kommer världen se ut om tio år? Om 20? Med risk för att bli alltför långdragen är därför min fråga: Vad händer med marknaden i en framtid, där världen inte har någon framtid? Kan man verkligen ha en sparhorisont på 20 år, eller ens 10 år isåfall?

Vore intressant att höra vad ni och andra läsare tänker om detta!

Jag tänker personligen att vi människor har en gräddfil i hjärnan för rädsla och dystopiska tankar. Tittar man rationellt på det så på många sätt var det förra decenniet ett av de absolut bästa decennierna i mänsklighetens historia. Jag kommer skriva mer om det inom kort. Ett tips är att t.ex. läsa Factfulness av Hans Rosling.

Tittar man framåt så har vi absolut utmaningar, men inte större än vi har haft tidigare. Om man är intresserad av makroekonomi på det perspektivet så kan jag t.ex rekommendera serien som John Mauldin kör just nu. I lördags publicerade han den första delen i sin serie:

Men som sagt, jag kommer återkomma på ämnet. ?

Kommer företag kunna tjäna pengar i framtiden? Köp aktier

kommer stater och företag behöva låna pengar i framtiden? Köp obligationer

kommer systemet kollapsa i framtiden? Köp guld och konservburkar och gräv ner. Köp ett gevär också, för vem ska du sälja guldet till?

Eftersom vi inte vet, ha en väl diversifierad portfölj med alla tillgångarna :wink:

Att gräva ner guld är en fantastisk ide men fungerar inte riktig i Sverige. Ska AI (artificiell intelligens) ta över vårt jobb? Ja, kanske vissa yrke. Inget jobb, inga inkomster att investera…
Varför länderna vill förbjuda det kinesiska bolaget Huawei i 5g nätet?