Funderingar från en färsking på området

Hejsan!

Suttit o klurat länge men nu skriver jag o kollar lite här. Först: Finns det skäl att ni har Swedbank kvar? Blev förvånad när du sa det i nåt avsnitt nämligen. Vad tillför de i min privatekonomi? Borde jag ha kvar ett bankkort där?

Jag är 35, studerande, bor i hyresrätt, har inga barn, dvs relativt fri. CSN 10.400 som inkomst med något extraarbetande ibland för att dryga ut kassan. Så inte fett med pengar, men heller inte ett särskilt dyrt liv. Nyckelkund i Swedbank som är gratis för studenter. Men har insett sen jag började lyssna på er att inflationen äter upp min buffert. Har skaffat ICAs bankkort som ger 2% på ICA för studenter +har även ansökt om Everydaycard från Nordea för övriga inköp. Har placerat om mitt pensionssparande i Swedbank Robur80 i Lysa 90/10 istället. Vill även föra över resterande pengar (utöver buffert och pension) till mellanrisksparande i Lysa med 70/30. Vet inte hur jag ska tänka kring Swedbank längre. Om jag vill söka lån för husköp eller liknande i framtiden, är det ett skäl att stanna i Swedbank på nåt vis?

Så tacksam för er sida och podd. Mitt beslut att följa hjärtat o söka konsthögskola är läskigt men det känns bättre efter att jag har lärt mig så mycket om investerande genom er. Min mamma har jobbat på Swedbank hela min barndom, bränt sig när sparpengarna till oss barn (låg i en fond) gick upp i rök precis innan de tog ut det lilla som kvarstod. Så ja. Jag har inte velat ta risker eller sätta mig in i det systemet.

Jag är antikapitalist i hjärtat, har inte fått lära mig om investerande och nu vid 35 fattar jag att det är enda sättet att förhålla sig till den verklighet vi lever i idag om en vill kunna testa sina drömmar och ha ett givande liv. Så nu försöker jag skapa bästa förutsättningar för det med din generositet och kunskap.

Jag har tänkt att jag vill fördela mina pengar såhär:
25.000 buffert på något sparkonto (tills i juni/juli tills jag vet om jag kommer att behöva flytta till annan ort i höst, sen kanske jag minskar min buffert)
20.000 mellanrisk 70/30 i Lysa
20.000 passiv 90/30 i Lysa

Tycker du att detta verkar rimligt? Blev lite orolig igår när jag lyssande på gult ljus på marknaden-avsnittet, men har jag verkligen råd att stå utanför som jag har gjort så länge?

Tacksam för all möjlig feedback!

Glömde säga att jag planerar att ha månadssparande på båda kontona i Lysa.

500kr/månad vardera till 90/10 och 70/30 eller ev lägre framöver beroende på vilken stad jag kommer att bo i, pga mkt varierande boendekostnader.

Är det dumt att ändra sin månadsinsättning? Är väldigt svårt för mig nu att bestämma vad som är rimligt med tanke på en osäker tid nu här framöver, men vill kunna spara mer när jag kan.

jag blev lite intresserad när du skrev att din mamma sparade i fonder till er barn, hon jobbade dessutom på banken skriver du och pengarna gick upp i rök?! hur gick detta till? vad var det för fonder? var det ett bedrägeri? konkurs? vad hände?

mamma borde väl veta vilken som är “bästa fonden” om hon jobbar på banken? varför sålde hon på botten? så många frågetecken. bankpersonal borde väl veta hur man agerar på börsen?

Innan man lämnar storbanken helt är alltid bra att kolla på lånevillkor i den nya banken.

Hos Ica Banken kan man få bostadslån, men däremot inte låna med bostad som säkerhet för t.ex. bostadsrenovering. Då är det blancolån som gäller och räntan sätter man (förutom lånetiden och -summan) individuellt utifrån ditt kreditbetyg.

  • Som tips, man kan få snabbt fram sitt ungefärliga kreditbetyg med Kreddy-appen. http://kreddy.se/

 

Jag skulle däremot inte känna ett behov att ha kvar Swedbank bara för att kunna få bolån där senare, det är ett gammalt tänk att du ska vara “lojal” till din bank för att få så bra ränta som möjligt, det funkar inte riktigt så längre.
Du kommer kunna få lån på Swedbank vid ett senare tillfälle om du vill det, men annars så finns det så mycket andra banker som också erbjuder lån, även många uppstickare som har börjat erbjuda bolån till en väldigt fördelaktig ränta t.ex Avanza.

Jag tror inte du behöver oroa dig för att inte få bolån i framtiden om du lämnar Swedbank.

Jag kontaktade Ica Bankens kundtjänst och ibland verkar vara lite si och så med information beroende på vem som svarar. Nu fick jag svaret att man kan visst få bolån med bostad som säkerhet för bostadsrenovering och även för andra syften - precis som hos de flesta andra bankerna.

Det finns olika tjänster på nätet som kan jämföra bolån hos olika banker. Men när det också kan gå att pruta ner räntan kan det ibland vara lite knöligt att jämföra.

”En bra kund är en som har mycket lån i banken, och inte (som många tror) den som har mycket på sparkontot.” - Compricer.