Fundlernybörjare - smart index vs global framtid

Vad tycker ni om deras portfölj smart hedge? Jag har förstått att man betalar en förvaltningsavgift plus kostnaden för fonderna men jag hittar inte vad de olika portföljerna kostar.

Jag kan inte säga så mycket om portföljerna de har, satte in en mindre summa för att testa hur användarvänligt det var. Har nu begärt flytt av den summan till annan aktör.

Tyckte deras hemsida var meckig, appen likaså, avgifterna var otydliga. Just det med avgifter fick mig att dra åt öronen.

Edit: Det jag förövrigt gillar minst med hela finansbranschen är dess otydlighet i vad saker och ting kostar. Köper du ett paket skruv på nätet så får du reda på vad det kostar, men inte alltid så lätt med investeringar

Tack för ditt svar. Det finns inte så mycket information här och på trustpilot är det spridda skurar.
Jag har redan lysa men tycker att fundler har mer variation.

Ja, de har definitivt lite mer variation på så sätt, eller ja, de har lite fler tillgångsslag såsom guld. Med Lysa har man ju i teorin mängder av portföljer om man justerar procenten. Beror lite på hur man ser det. :slight_smile:

Kollar man på Fundlers Smart Hedge - Tillväxt så är det ju en 60/40 portfölj med 25% guld, 10% obligationer och 5% derivat. Det är ju inte en global portfölj direkt, väldigt fokuserad på USA S&P500 i aktiedelen, samt norden (XACT) och teknologi (MSCI World Info Tech). Just USA-delen känns väldigt mycket som recency bias, USA har gått kanoners senaste tio åren, särskilt tech-bolagen. Det kan vara så x antal år framöver men behöver inte vara så.

Atlant är en hedgefond. Kan inte uttala mig om den.

Du får en globalare portfölj med Lysa eller typ globala barnportföljen.

Förövrigt skriver de detta på sin portföljsida

Portföljen Real Vision, Global Framtid och Högutdelande startade i Januari 2019. Smart Hedge startade i Oktober 2019. Utvecklingen som presenteras före dess är den som portföljen skulle ha haft ifall den hade startat för 3 år sedan. Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning.

Således känns det som en portfölj skapad för att se bra ut i backtesting, men det kan till och med en nybörjare som jag göra. Med det sagt kan den mycket väl gå bra framöver.

Rätt saftiga avgifter också (därav jag drog öronen åt mig efter test)

0,49% på avancerade portföljer + 0,07-0,64%.

Vill du ha en liknande smart Hedge kan du nog sätta ihop den hyfsat nära på Avanza, men vill man slippa allt jox med balansering och så kanske det inte passar. :slight_smile:

Jag håller på med en utvärdering av fondrobotarna just nu, kommer om ca två veckor. Man kan testa Fundler, men jag har valt att avstå.

Jag har lysa i dagsläget och är nöjd. Jag lider av problemet att vilja testa nytt när det dyker upp och fundlers portföljer såg mer varierade ut.
Det är dåligt att det inte står vad varje portfölj kostar.
Jag avvaktar till januari och ser vad som sägs då.

Är det värt att ha olika fördelning aktier och räntor på lysa. Det är samma fonder men olika fördelning bara.
Vad säger ni?

Du är inte ensam om att känna så, vilket jag tror kan vara naturligt, särskilt om man inte hållit på superlänge. Det är lite “gräset är grönare på andra sidan” känslan. Det är helt okej att känna så! Jag känner likadant många gånger. Finansbranschen har liksom många andra branscher också en tendens att paketera ihop saker och ting, göra dem lite extra komplicerade, ha en bra story kring dem och således kan de ta mer betalt för dem.

Att du också ställer frågan här är ju ett gott tecken på att du ändå vill ta reda på vad som är bra och dåligt för dig, således vill du lära dig. Sen kan jag inte svara exakt vad som är bäst för dig, då jag inte är dig. :slight_smile: Känner man att man vill prova, så är det absolut inget fel att prova nya saker med en mindre summa pengar, det går oftast att flytta dem skattefritt och utan avgift (kolla först). Även om det tar någon vecka.

Om det är värt eller inte beror lite på din målsättning, men om du följer hink-principen som Jan förespråkar och jag själv använder så kan du ju ha exempelvis en 60/40 portfölj för medellång tidshorisont och en 90/10 portfölj för riktig lång sparhorisont. Man kan även välja att ha sina hinkar hos olika aktörer för att göra det lite roligare, om man tycker så, eller dela upp sitt sparande hos flera aktörer. Givetvis medför det att det blir lite mer komplicerat att hålla reda på allt. :slight_smile:

Nackdelen (och fördelen) med fondrobotar är ju att det blir rätt jäkla tråkigt med investerandet, lite som att kolla på färg som torkar, men det är också tyvärr så att man (oftast) är sina egna pengars värsta fiende. Söker man spänning med investeringarna så får man lätt en spelarmentalitet (tänk dig casino) vilket kan göra saker tråkigt i slutändan. Vill man istället lära sig och kanske förstå mekanismerna bakom investeringar med mera kan det vara smart att ha en mer aktiv roll i sitt sparande. Att ta rygg på exempelvis Jan med modellportföljer med mera kan vara en riktigt bra start med grund i forskningen. Lysa bygger ju på denna forskning också så du gör ju definitivt ett bra val att ha dina pengar där.

edit: Förövrigt, om du vill läsa mer om vad Lysas fonder består av så kan du kolla deras Whitepaper, det är ganska intressant om du vill lära dig mer.

TS här ett tag senare.

Efter läsning av senaste artikeln om fondrobotar kände en sig som ett olydigt barn. Varför skaffade man fundler… det var ju… onödigt. Jag lockades av appen och nyhetens behag, men tycker också såhär i efterhand att avgifterna och annat är otydligt. Tänkte också att deras portföljer kunde vara ett bra komplement till lysa då de verkar mer nischade, men inser ju att jag egentligen inte har dom pengarna att leka runt med. Var nog ett osmart drag att dela upp pensionssparandet mellan lysa och fundlers global framtid.

En bättre ide är kanske att ha allt hos lysa (det är inte ett alt att hålla på själv) och leka lite med mindre summor i t ex TIN ny teknik. Svårt detta, att navigera bland allt när man saknar djupare kunskap själv.

1 gillning

Jag skulle säga - oavsett vad du väljer - “Grattis till dig att du har blivit klokare”. Ibland glömmer vi bort att när vi känner oss fåniga att vi faktiskt har tagit ett utvecklingssteg.

Det är lätt att tro att man måste hålla på och mixtra för att bli en vinnare.

Våga lita på att - göra mindre - gör dig till en bättre sparare. Låt pengarna ligga på Lysa och somna om.

Dela eventuellt upp på två Lysa konton för olika tidshorisonter med olika inställningar, thats it.

2 gillningar

Väldigt sant :slight_smile: du nämner i podd-avsnittet att du och Caroline har en del (mycket) av era pengar i Lysa. Det vore intressant att veta hur er fördelning ser ut där, avseende aktier/räntor, inte summa dvs :slight_smile: har ni bara 100% aktie-konton, pengar som ni sparar till pensionen, eller har ni något konto som följer det som ni skriver om på bloggen, ex 60/40 osv?

Hej Anton,
Tack för din feedback! Vi har valt att presentera alla avgifter för respektive portfölj på vår portföljsida, både vår avgift samt underliggande fondavgift. Berätta gärna hur vi kan göra det ännu tydligare och om det är någon uppgift du saknar!
Med vänlig hälsning,
Fundler

Hej J,

Tack för din feedback gällande våra avgifter. På vår portföljsida redovisar vi avkastningen och avgiften och för respektive portfölj, både vår avgift samt underliggande fondavgift. Berätta gärna hur vi kan göra det ännu tydligare och om det är någon information du saknar.

Med vänlig hälsning,
Fundler

Hej Isabel,

Tack för din feedback! Som sagt tidigare, så roligt att du har kommit igång med ditt sparande, grattis!

Avgifterna för respektive portfölj redovisas på vår portföljsida tillsammans med avkastningen. Där redovisas den totala avgiften för både Fundler och den underliggande fondavgiften, hoppas att det gör det tydligare.

Med ett antal olika portföljer anpassar vi innehavet och fördelningen av fonder för olika risknivåer och sparmål. Beroende på hur marknaden utvecklas rekommenderar vi ombalansering baserat på ditt enskilda konto, så att du alltid behåller din risknivå över tid. Ett annat vanligt sätt att göra ombalansering är på gruppnivå, så att alla får samma ombalansering oavsett när du gick in i portföljen. Vi är övertygade om att den kontobaserade lönar sig över tid.

Eftersom inlägget om jämförelsen är partiskt och sker i samarbete med Lysa kanske det kan vara bra att själv utvärdera och se vilken aktör som passar dig bäst.

Varmt lycka till med ditt sparande!

1 gillning

Eftersom vi kör majoriteten via bolag och man fram tills nyligen bara fick ha ett KF-konto är det mesta av vårt sparande i en 60/40-portfölj.

Privat hos LYSA har vi:

  • Bufferthink (20/80)
  • Mellanriskhink (60/40)
  • Passiva hinken (90/10)
  • Barnsparande (90/10)

Öh, va? På vilket sätt är jämförelsen ett samarbete med LYSA?

Det var mer än jag visste om nämligen. :thinking: Om ni vill komma med replik på artikeln så får ni väldigt gärna göra det och jag kommer återpublicera den, men ni behöver ju inte fara med osanning.

5 gillningar

Tack för svar! Ni säger att avsnittet inte är sponsrat, men att citat (7:20 in i podden) ”vi har haft och vi har ett samarbete med några av dom” kan ju, faktiskt uppfattas som att ni har samarbeten med några av fondrobotarna. Att dessutom ha med sponsrade länkar till vissa aktörer, men tydliggöra att ni inte får olika betalt för olika alternativ känns onekligen väldigt samarbetsmässigt. Därav kan det vara relevant med ett eget ställningstagande.

Jag skulle jättegärna läsa ett svar från Er i kommentarerna till artikeln om fondrobotar, där ni bemöter det som Jan upplever som minus, eller det han ställer sig frågande till. Jag har själv valt att ha kvar en av portföljerna hos er (inte helt otippat den som gått bäst) och har därmed både er tjänst och Lysa. Vore intressant med en konstruktiv diskussion, eller replik, för att ta del av olika perspektiv, minus den här samarbete-eller-ej-disussionen som inte tillför så mkt och inte säger mig något om hur ni tänker kring er tjänst. Allt gott!

1 gillning

Jag är absolut för en sådan diskussion också. :+1:

@Isabel tack för ditt svar! Fundler har svarat på Jans frågor kring vår syn på förvaltningen här: Second opinion på min fondrobot-analys 2021 - är den felaktig eller partisk? För det påstås det... 🤔. Hoppas att det kan tydliggöra det som du efterfrågar. Återkom gärna kring hur vi på ett bättre sätt kan förklara hur vi tänker kring vår strategi och våra portföljer.