Fyra hinkar vid eget företagande

Hej,

Detta är ett långt inlägg och ett ganska rörigt sådant så jag antar att jag egentligen behöver hjälp att formulera frågan som jag egentligen borde ha ställt. Ber om ursäkt för det :slight_smile:

Jag behöver lite hjälp att tänka kring vad som är vad i de fyra “hinkarna” i mitt fall som frilansande IT-konsult eftersom jag är ensam ägare och enda anställd av mitt eget aktiebolag. Jag förstår att vad som helst är bättre än den kapitalförstöring jag just nu sysslar med så jag välkomnar även generella förslag.

Mitt företag nettomsätter ca 1,7 miljoner per år och har i princip bara personalkostnader (lön, pension och leksaker). I aktiebolaget finns runt 4 miljoner på banken.

Privat har jag ca 1,5 miljon på sparkonton och jag bor i en bostadsrätt med belåningsgrad på 65% (1 miljon eget kapital). Det finns även en tjänstepension på ca 1,5 miljon.
Hushållets inkomster per månad är runt 27,000 efter skatt och utgifterna är 20,000 utslaget per månad.

I praktiken har jag ju två ekonomier som lever två olika liv med olika skattesatser och regler.
Pengarna flödar in i företaget och rinner ut i min privatekonomi. Ska jag se dem som en och samma hink-kedja eller är det två olika?

Skatten är så hög på utdelning utöver 3:12 reglerna att jag känner mig tvingad att låta pengarna stanna i bolaget. Så länge det finns pengar där är ju lönen garanterad, så delar av min privata buffert täcks ju av företaget? Ska jag se det som “mellan-hinken”?
Sparat utdelningsutrymme räknas upp med typ 5% per år så om jag inte delar ut vinsten blir det ju en slags garanterad “avkastning” på 5% per år för vinsten. Är detta en mellan-hink?
Går det att kvitta företagets vinst mot aktieförluster? Det skulle kanske i så fall göra det mer förmånligt att högriskspara i bolaget istället. Ska jag rentav ha två passiva hinkar, en i respektive ekonomi?

Privat planerar jag tillökning med 1-2 barn i familjen inom en 5-årsperiod. Går affärerna bra och köpläget inte är alltför dåligt vill jag gärna köpa eller ännu hellre bygga villa. I annat fall går det utmärkt att vänta in ett bättre köpläge i befintligt boende.

För företagets del vill jag ha en omställningsbuffert på säg 3-5 månader så jag kan “om-specialisera” mig för att komma tillbaka till samma ersättningsnivåer som idag när väl mina nuvarande långtidskontrakt slutar förlängas.

Det är mer än 20 år kvar till pension, så det är fortfarande lite för tidigt att detaljplanera någon “exit”.

1 gillning

Mitt första inlägg här så hoppas ni är snälla och jag kan definitivt ha fel när jag tänker!

Tänkte komma med ett tips utifrån det du skriver då jag varit/är i en liknande situation men typ 10 år närmare pension.

Att ha mycket pengar på banken i bolaget är ju trevligt! Jag antar utifrån det du skriver att det innebär att du har högt “Eget Kapital” på 2,5-3,5 miljoner?

Så här har jag förstått det (men jag kan ha förstått fel också) EK vill du i princip bara ta ut som lågbeskattad utdelning framöver (Du har ju redan betalt bolagsskatt på de). Det tar alltså tid att få ut de i fickan med de regler som finns för utdelning (Nuvarande 3:12 och antagligen försämrat regelverk framöver). Går företaget dåligt eller du funderar på en exit framöver så blir det skattemässigt inget bra att använda pengar som är EK för att kunna fortsätta ta ut lön. Du har ju redan betalt bolagsskatt innan det blev EK, tar du lön så blir det ju dessutom arbetsgivaravgift och sen privat skatt på det. D vs en form av onödig 3x beskattning istället för normala 2x. Så allt du byggt upp som EK blir på sätt och vis pinpointat att i framtiden ta ut som utdelning.

Därför kan det vara bra att kontinuerligt bygga upp lite “obeskattade periodiseringsfonder” också. De kan du då välja när du återför i resultaträkningen (inom 5/6 år) och t ex ta ut som lön, eller ta kostnader för att fortsätta ha tjänstebil/leksaker/bokslutshjälp på firman osv.

Då har du även kvar mer pengar (bolagsskatten är ju inte betald på pengar avsatta som periodiseringsfond) att använda för att skapa “bolagshinkar” på olika sätt. Som om/när de ger avkastning åter kan väljas vad/hur de ska användas till i företaget framöver.

Hade jag backat bandet några år hade jag sett till att ha mer periodiseringsfonder och mindre EK i mitt AB idag OCH dessutom investerat bolagets pengar i någon form av hinktänkande för att få de att växa och ge nya intäkter.

Hej och tack för att du gav dig på ett svar :slight_smile:

Jag missade det i beskrivningen, men jag har haft full beläggning i många år så periodiseringsfonderna är fulla för länge sedan. Det blir ju som du säger trippelbeskattning om jag tar ut det som lön, så den långsiktiga planen är att lägga bolaget i träda för att kunna ta ut pengarna enligt 5:25 regeln. Men detta ligger som sagt 15 år fram i tiden.

Egentligen ville jag inte göra detta till en fråga om företagsekonomi, men jag ville nämna det eftersom det är lite av ett specialfall när man är den enda anställde i sitt eget aktiebolag som bara har lönekostnader.

Om jag helt bortser från företaget, så hade jag enligt min förståelse av de fyra hinkarna gjort en sådan här uppdelning privat:
Buffert, 1 års levnadskostnader = 200 tkr
Mellan-hink, 7 års levnadskostnader = 1,4 miljoner
– varav 5 års bundet kapital (bostadsvärde-lån = 1 miljon)
– varav 2 års “fritt” kapital (400 tkr)
Passiv hink, resten = tjänstepension (1,5 miljon) + de resterande 900,000
Aktiv hink - struntar jag i eftersom jag i princip alltid har fel om framtiden…
Månadssparar ca 7000 till aktiva fonden varje månad.

Hade jag istället bara haft företaget att tänka på (och jag inte var anställd där) så kanske företaget hade fördelat de 4 miljonerna med 500 tkr i buffert, 3 miljoner i mellan-hinken 500 tkr i passiv hink.

Men när man betänker att de båda ekonomierna ägs av samma person och för samma ändamål, så ser man också att bufferten är på tok för stor. Det är heller inte självklart om buffert och mellan-hink i ett företag är samma sak. Klart är i alla fall att jag i mitt fall måste se de båda ekonomierna som en och samma. Vilket leder tillbaka till frågeställning om var jag bör dra gränserna.
Delvis kanske svaret ligger i var jag i den här tvådelade ekonomin mest förmånligast lägger de fyra (eller tre) hinkarna?

Först och främst, grattis!

Jag tror att du skall tänka ut ett sätt där hinkarna är något annat än något som kopplar direkt mot dina olika konton du har idag…
Däremot kan du tex ha flera olika Kapitalförsäkringar i bolaget där en tillhör hink 3 en hink 4, medan behållningen på kontot (minus ungefär hur mycket det svajjar där i normalfallet) är buffert.
Å så kan du göra privat också, men det kan bli svårare inom tjänstepensionen om du kan styra den vill säga.
Pengarna i bostaden är väl i hink 3 i sin helhet…

Däremot slår det mig att om din inkomst efter skatt bara är 27000 så tror jag att du har tänkt lite annorlunda än de flesta av oss med liknande sits (minus ett antal nollor för mig dock ; - )

Jag tror konsensus för en anställd är att man har följande hinktänk där man fyller på nästa nivå om det rinner över:

 1. Lön upp till gränsen för max allmän pension (44800ish kr per månad 2021)
 2. Löneväxla max (om du inte har flera miljoner i tjänstepension sedan innan)
 3. Ha lagom roligt och spara privat i någon bra balans

Men du som har eget AB med mycket pengar in bör överväga följande hinkordning.

 1. Lön upp till gränsen för max allmän pension (44800ish kr per månad 2021)
 2. Max periodisering (25% av vinsten)
 3. Max 3:12 utdelning, spara ev överskott på privat ISK
 4. Spara på firmans KF
 5. Om firmans KF växer fortare än utdelningsutrymmet kan du sätta av lite tjänstepension också :slight_smile:

Jag är i en väldigt lik situation. Äger också ett aktiebolag som omsatte strax norr om 1,7M kr förra året med över 20 år till pension. Jag ser bolagets och min privata ekonomi som två helt skilda världar. Mest för att man inte kan använda bolagets likvider privat. Man är ju begränsad av 3:12 reglerna som du nämner.

Jag har valt att inte ha någon större buffert i bolaget utan investerar så mycket det bara går inklusive periodiseringsfonderna. Mitt mål är att ha en betydligt större passiv inkomst i bolaget inom några år. Tänkt FIRE fast via bolaget istället. I mitt fall har jag även en passiv inkomst i form av en app som jag på sikt hoppas kan täcka lönekostnaderna helt. Då slipper man problemet med trippelbeskattning.

Kör via kapitalförsäkring istället för aktiedepå. Det går inte att kvitta men är det mest förmånliga. I mitt fall investerar jag på 20+ års sikt och har då gärna en något högre riskprofil (typ en 90/10 portfölj eller till och med 100). Så hade det set ut i mitt fall även om målet inte var att bygga upp en passiv inkomst. Det här är naturligtvis en smaksak och jag förstår att det finns andra som skulle vara mindre bekväma med detta upplägget.

Hej!
Jag fick följande rekommendation för att betala så lite skatt som möjligt men nu var det ju banken som rekommenderade så det kanske finns läge att revidera det…

 1. Lön upp till brytpunkt för statlig skatt (+ tak för föräldrapenning)
 2. Sätt av motsvarande 35% av lön till pension (tjänstepensionen jag nämnde)
 3. Bokföringstekniska åtgärder som periodisering
 4. Utdelning via 3:12
 5. Behåll del av vinsten på investeringssparkonto
 6. Resten i en defensiv fond (utan utveckling på facit på hand)

Jag kanske missförstår dig nu, men förlorar jag inte (skattetekniskt) på att höja lönen? Jag har redan lön till brytpunkten och utdelning på toppen om det behövs. I lönen ingår även en slags bilförmån som jag missade att nämna.

Hjälp mig förstå din punkt 5. Med utdelningsutrymme menar du den årliga uppräkning som sker?

Efter att ha kollat upp detta insåg jag att de 5% jag har slängt mig med inte längre gäller. I år är det till exempel 3%.

Till den allra största delen är det ju dessvärre så, men det blir snabbt pengar även av småutgifter om man spenderar dem momsfritt i företaget jämfört med färdigskattat i handen. Det finns ett väsentligt överlapp mellan företagets verksamhet och mina privata intressen i kategorierna multimedia, kommunikation, kontorsmaterial och utbildning :slight_smile:

Sköter du allt ditt sparande via företaget eller du investerar även privat?
Vad tycker du om Dans idé om hinkordning?

 1. Lön upp till gränsen för max allmän pension (44800ish kr per månad 2021)
 2. Max periodisering (25% av vinsten)
 3. Max 3:12 utdelning, spara ev överskott på privat ISK
 4. Spara på firmans KF
 5. Om firmans KF växer fortare än utdelningsutrymmet kan du sätta av lite tjänstepension också

Jag investerar så gott det går privat med.

Jag tycker Dans lista ser mycket bra ut. Jag brukar ladda ned lite årsrapporter för att se vad andra i samma sits gör och det här är det klart vanligaste upplägget. Däremot varierar det en del hur mycket man avsätter till firmans KF. En del är betydligt mer försiktiga och har klart större buffert än mig.

Jag har skippat punkt 5 och sparar mer i företaget istället. Vet inte om jag skulle råda andra att göra detsamma dock och behöver räkna mer på det här. Det vore kul med en diskussion på den punkten vid tillfälle men det får kanske flytta till ett annat foruminlägg så att den inte kapar denna.

1 gillning

Utdelningsutrymmet är ju hur mycket du kan dela ut inom 3:12.
Det ökar med hälften av lönen så länge man tar ut mer än 38000 per månad eller nåt sånt.

Ang 1. Med eget AB, med inkomster > kostnader, skall du göra så här: (du kan bjuda på glass någon gång : - )
Antagande (byt ut med dina siffror)
Gräns för statlig skatt 45000kr/mån
Bilförmån 4000 kr

Din variant:
lön 41000 men du skattar för 45000
Bra variant:
lön 45000 och du betalar tillbaka 4000 cash från plånkan till bolaget.
Då räknas det inte som en förmån eftersom du betalat för det ur egen ficka, så du skattar privat som om lönen var 45000, så du får ut runt 32000 - 4000 som du betalar tillbaka till ABt.
Då har du 28000 kvar men TADA! ditt utdelningsutrymme för 3:12 ökar med 4000x12/2 = 24000. DVS du kan dela ut 24000 mer till 20% skatt.
De andra delarna tar ut varandra ± någon procent.
:slight_smile: