Gemensamt sparande i fondrobot?

Hej,Jag och min fru undrar över en sak. Vi vill investera i en fondrobot som ni tipsar om hos Lysa. Bland annat till barn och för framtida mål. Vi vill båda kunna ha tillgång till överföringar och kontroll på kontona på Lysa men detta verkar inte vara möjligt?Hur gör ni som har delad ekonomi och om båda vill ha full insyn i investeringarna? Det bästa sättet för bäst avkastning borde vara att investera i en gemensam portfölj än i två olika konton till samma mål (ex barnportfölj).Då det är både mina och min frus pengar verkar det konstigt om bara den ena parten har tillgång till alla portföljerna. Har ni några tips och tankar kring ovan?Tack på förhand!

Problemet är att det fondportföljen hos t.ex Lysa är ett ISK. Och de är personliga.

Vad det gäller avkastningen spelar det ingen roll om ni har alla pengar samlat på ett ställe eller fördelad över flera konton. Det blir sak samma.

Jag tror ni kan faktiskt få till vad ni är efter. Det låter krångligt men det behöver inte vara så. Fördelen med fondrobotar är att ni skippar balansera osv… och så snart som pengar sätts in på konto så investeras dessa automatiskt vid näst möjliga tillfälle enligt fördelningen som ni har valt. Så man överför pengar och klart!

Om ni skapar varsin Lysa konto och sedan både väljer på samma fördelning aktier/ränta (80/20 eller 70/30, eller…). då blir det bra. Sedan överför ni exakt samma belopp varje månad på samma datum från ert gemensamma bankkonto till både lysakonton. Visst kan ni inte se på varandras konto men värdet borde vara en exakt lika. Logger du sedan in på ditt eget konto så vet du att din fru har exakt samma belopp på hennes.

Jag har haft samma fundering som TS Martin men har ingen bra lösning. Har varit i kontakt med Lysa i ärendet och de svarade enl följande:

“Kul att ni är intresserade av att bli kund hos Lysa! Ett Lysakonto som öppnas av en privatperson är ett investeringssparkonto (ISK).
ISK-konton kan endast ha en kontohavare och det är därför inte möjligt att samäga
ett Lysakonto. Vi hoppas dock att vi framöver ska kunna erbjuda en fullmaktsinloggning så att du kan ge
din sambo fullmakt att logga in och se ditt/ert konto men inte göra några ändringar. När det kan vara på plats vet vi inte riktigt idag.”

Fler får gärna begära fullmaktsinloggning från Lysa så kanske de prioriterar att lösa det.

Vänlig hälsning

Oskbollen

Vad är problemet? Fondförmögenheten är lika stor om den fördelas på ett eller flera konton. Därmed blir ju den totala avkastningen lika stor oberoende av hur många konton som finns.

Om du tänker efter, varifrån skulle de pengarna komma ifrån som skulle ge överavkastning om sparandet skulle placeras på bara ett konto?
Om du fortfarande inte hänger med på resonemanget, så använd en räknesnurra och räkna själv. Då ser du att avkastningen blir lika stor, oberoende av antal konton.

Problemet som kvarstår är den första frågan, att kunna placera gemensamma besparingar på Lysa på ett sätt så att båda personerna i första hand kan logga in och se kontot, i andra hand att båda kan göra förändringar och uttag.

Här man samma fondrobot och sparar likadant är det ju inga problem.

Vi har en aktieklubb. Sju medlemmar. Alla vill kunna se och följa utvecklingen osv. Fanns ingen bättre lösning för oss än att öppna ett aktie/fondkonto på Avanza. Problemet blir väl skatten. Man skattar på alla utdelningar direkt och även på alla vinster vid försäljning. Helt transparent men dåligt pga skatten.

Efterfrågar också möjligheten till samägda ISK (inom äktenskap) eller åtminstone möjligheten till fullmaktsinloggning.

Vill du införa samägda ISK får du försöka påverka våra politiker.