Generationsskifte, vad ska man tänka på?

Vad bör man tänka på då man ska genomföra ett generationsskifte?

I mitt fall är det fördelningsmässigt ganska enkelt då jag är enda barnet, men det är en skogsfastighet med bostadshus ,som pappa ska bo kvar i, så jag tänker att det nog finns en hel del som kan bli mer eller mindre bra.

Tacksam för hjälp med förslag / erfarenheter på saker man bör tänka på, eller om detta är för komplicerat och man bör ta in hjälp.

Eftersom du är enda barnet så skulle jag tippa på att gåva är den enklaste vägen eftersom det inte utlöser några skatteeffekter. Dessutom kan det enkelt skrivas in villkor i gåvobrevet, som t.ex att din far har livslång nyttjanderätt av huset och att gåvan skall vara din enskilda egendom. Man kan även reglera möjlighet till pantsättning, försäljning etc… Ev skogskonto/skogsskadekonto kan även de skänkas utan att det får några skatteeffekter. :slight_smile:

3 gillningar

Gåva med villkor att han har livslång nyttjanderätt är väl så långt som jag kommit tidigare :slight_smile:

Vad bör man tänka på kring andra villkor som enskild egendom eller möjlighet till pantsättning?

Finns det några generella rekommendationer kring skogskonto mm som man kan använda för att få optimera på skatteeffekter?

1 gillning

Skogspodden har ett specifikt avsnitt kring detta. Tror det kan vara en bra början. Är din Far med i någon skogsägarföreningen kan det säker finns viss hjälp där.

Dock tror jag det lönsammaste är att betala en revisor eller typ Areal ett lite arvode för att optimera skatteplaneringen.

3 gillningar

Att gåvan ska vara enskild egendom tycker jag är viktigt, eftersom en skogsfastighet kan vara rätt värdefull. Om du gifter dig och sedan skiljer dig (utan äktenskapsförord) har din partner rätt till halva värdet av skogsfastigheten i ett läge där man kanske inte har likvida medel och inte heller vill slutavverka eller sälja för att lösa ut sitt ex.

Att hindra pantsättning kan vara ett skydd mot en situation där din ekonomi är så dålig att din far i princip tvingas från hus och hem, trots nyttjanderätt.

Det är lite snårigt så jag skulle nog köpa en timme eller två med en duktig revisor som kan gå igenom alla detaljer. :slight_smile:

3 gillningar

Tack @PerPortfolj och @Skogen för att ni delat med er.

Får nog bli att köpa hjälp så man inte missar något uppenbart och måste gräma sig i efterhand :blush:

Tar gärna tips på bra revisorer, Areal nämndes men kanske finns fler (Ludvig & co känner jag till)?

1 gillning

Boka tid med en jurist (inte en revisor) specialiserad på ekonomisk familjerätt och skogsfastigheter och låt juristen upprätta överlåtelsehandlingen. I ert fall låter det som att gåva är ett bra alternativ. Ni bör absolut skriva in villkor om enskild egendom, däremot är det inte självklart att villkor som obegränsad nyttjanderätt, överlåtelseförbud och förbud mot pantsättning är en bra idé. Den typen av villkor kan få familjekärleken att surna om din ekonomi skulle gå sämre i framtiden eller om din familjesituation förändras. Fundera gärna på någon typ av hyresupplägg istället för nyttjanderätt där ni tydliggör ansvar för kostnader som uppkommer på huset och vem som ska ansvara för den löpande skötseln (vem ska skotta, vem bokar sotare, vem ska betala när taket behöver läggas om eller en höststorm har fällt ett träd över garaget mm).

4 gillningar

Tycker det sägs mycket klokt i denna tråd. Jag tänker att det finns mycket att ta ställning till. Tror att det finns en stor poäng med att läsa på en del innan man kontaktar jurist/revisor/ skogsfastighetsexpert då man under processen funderar på vad man vill åstadkomma och större effekt av konsulten. Frågor som som obegränsad nyttjanderätt, överlåtelseförbud och förbud mot pantsättning / kontra hyreskontarkt etc. tycker jag bör diskuteras först sedan man fast slagit om fastigheten överlåts som gåva utan att givaren erhåller ersättning eller om viss ersättning(upp till 85% av taxeringsvärdet harj ag för mig) skall utgå.

Areal har en liten bok, Areals lilla gröna, på ca 30-40 sidor som du kan beställa gratis på deras hemsida för att läsa på lite mer.

Lycka till och återkoppla gärna dina kunskapserövringar. Sitter själv och läser på inför ett eventuellt generationsskifte.

2 gillningar