Gick tillbaka i tiden

Hej Jan,

Helt fantastiskt och lärorikt blogg. Där man verkligen får riktigt bra hjälp och tips när det handlar om ekonomi. Hoppas att du fortsätter med det briljanta och underbara bloggen.

Jag ville verkligen gärna veta, om du skulle gå tillbaka i tiden när du var 18-19 år, och säg att du har lika mycket kunskap som du har nu, hur skulle du göra. Skulle du plugga, jobba eller något annat?

Jag är 22 och måste välja mellan antingen jobba, eller plugga vidare. När jag läste rich dad poor dad, så hade utbildningen inte jätte stor roll i ens ekonomisk situation. Men det kanske är inte samma sak i Sverige, för att här ligger man mycket värde på utbildning.

Det vore fantastiskt om du skulle kunna berätta lite kring detta, och vad är ditt förslag gällande mitt situation.

Tusen hjärtligt tack Sina.

Allt beror ju på vad du har för mål med ditt liv och vilket liv du vill leva.

Skaffa ett jobb som du kan trivas på och som har goda framtidsutsikter. Du kommer behöva jobba hela ditt liv även om du sparar i aktier.

Välj en livsstil som du är bekväm med, ju dyrare livsstil, desto mer kommer det krävas av dig, och se till så att din inkomst matchar dina mål.

 

Det kommer ta minst 10-20 år av konsekvent sparande i aktier innan din portfölj kommer kunna möjliggöra för dig att börja trappa ner på jobbet om du vill det…

Utbildning är “gratis” så jag skulle passa på att utbilda mig till något som jag kan ha användning för i framtiden. Återigen beror det på vad det är du vill göra. Vill du vara anställd eller egen? Vill du jobba på golvet eller vill du vara chef?

Rent ekonomiskt bör du pumpa in så mycket pengar som möjligt så tidigt som möjligt i aktier, men för att komplettera pensionen tex. så behöver man inte spara så jätte mycket.

vill du tex kunna ta ut 200 000kr/år resten av livet i för att komplettera pensionen, räcker det att du sparar 2 000kr/mån i 40 år till 7% avkastning. och den summan kommer du kunna spara med nästan vilket jobb som helst.

Utan att känna till nånting om dig och dina intressen så skulle jag rent spontant råda dig att plugga. Men det förutsätter att du inte kastar bort det på nån onödig, halvdan utbildning.

Min erfarenhet är att utbildning blir viktigare och viktigare jämfört med tidigare generationer. Fler företag inför krav på minst tre års eftergymnasial utbildning för nyanställda. Om det beror på att utbildningen blivit sämre nu för tiden, så att det krävs fler år för att få samma kunskap låter jag vara osagt.

Tänk gärna långsiktigt. Hur ser karriärmöjligheten ut inom de områden du är intresserad av? Visst kan man få ett jobb utan utbildning, men risken är större att du når ett glastak och inte kan gå vidare till mer stimulerande arbetsuppgifter senare. Men det beror helt på vilken bransch du tänker på.

Till sist: En bra utbildning ger så mycket mer än pengar, den ger livskvalitet. Du lär dig att tänka i nya banor. Det kan vara mer värt än pengarna.