Globala barnportföljen 2021 | Ska vi komplettera med guld och ränta, om ja, hur mycket?

Tack för alla bidrag hittills, upplever att vi har kommit sjukt långt tillsammans i att definiera både “Bästa fonderna 2021” och hur en basvariant på en 100 % aktie-portfölj ska se ut. Då är det dags för det sista steget - att sätta ihop det här till en portfölj.

Historiskt har jag kört den här portföljen som en 90/10-portfölj, förra året gick jag över till 80/10/10 genom att lägga till guld. I den separata tråden kom vi fram till att följande var ett bra förslag på en basportfölj som bara bestod av aktier.

I den här tråden tänkte jag att vi skulle ta diskussionen utifrån frågorna:

  • Ska vi komplettera den med guld? Om ja, hur mycket.
  • Ska vi komplettera den med räntor? Om ja, vilken typ och vilken andel?

Jag är lite orolig för att ens skriva inlägget eftersom jag hittills har fått mycket feedback på mina kravspecifikationer som jag inser själv är otydliga. Så om jag ute och reser, hjälp mig med att omformulera frågan och reda ut det.

Jag tänker att:

  • Det här är standardportföljen till “högrisk”-hinken i Fyra-hinkar-modellen.
  • Målavkastning ca 6-7 % per år över en genomsnittlig 10 års period.
  • Sparhorisont ca 10 år
  • Riktar sig ändå till en nybörjaren som inte har tryggheten att sätta ihop en egen portfölj men inte vill köra en fondrobot.
  • Enkel att förstå, borde gå att förklara för en 10 åring
  • Ska gå att sätta ihop Avanza och Nordnet.
  • Passa i “get-rich”-fasen, ska skapa avkastning.
  • KIID-klass ungefär 5-6 (standardavvikelse: 10 - 25 % per år)

Med risk att ha otur när jag tänker så är min spontana tanke följande:

Förslag A) Utan guld och utan räntor (100/0/0)

Förslag B) Enkel variant med guld utan räntor (90/0/10)

Förslag C) Enkel variant med guld och räntor (80/10/10)

Andel Fond
60 % Länsförsäkringar Global Indexnära
10 % Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
10 % PLUS Allabolag Sverige
10 % Xetra Gold
10 % AMF Räntefond Lång (kanske AMF Räntefond Mix)

En variant är att köra 85 % / 7,5 % / 7,5 % men det kändes inte lika estetiskt tilltalande. :man_facepalming:


Sedan skulle man kunna utöka det här så klart till en avancerad portfölj. Men om vi håller oss till de tre enkla varianterna först. Så, låt höra!

3 gillningar

Förslag B, 90/10 aktier/guld.

Jag är för hög risk på lång sikt, men man behöver något som inte är aktier när det blåser just för att beteendedelen av ekvationen ska hålla.

1 gillning

Ok Jan. Vad ska du göra med kom igång guiden?
100% LF Global indexnära långsiktigt.
Kortsiktigt sparkonto.
Vem ska använda den nybörjar kom igång modellen?:thinking:

1 gillning

Tänker att kom-igång-guiden är oförändrat. Det här blir till “Nästa-steg” där man går genom Fyra-hinkar-modellen, tar ett helhetsgrepp och portföljen som jag har på Shareville. :slight_smile:

PS. Får man lägga till på kravspecifikationen - ska slå majoriteten av #finanstwitter över en 15 års period? :joy: DS.

3 gillningar

Tycker du att det är fel som majoriteten pensions entrelösningar gör och även Lysa själv?

LF Global indexnära 80%

Plus Allabolag Sverige index 20%

Total avg 0.22% jämfört med Lysa 0,36%

Riktigt smidigt både för nybörjare och Oss veteraner :joy:

Vill gärna ha med guldet faktiskt. Det ligger ju på 0,3 % så det förändrar inte avgiften supermycket.

Skillnaden mot en pensionslösning är dock att folk inte går in och tittar på sin pension i någon större utsträckning, så risken för att reptilhjärnan tar över och gör något dumt är mycket mindre.

Då är det inget för mig så fort guldet är inblandat :joy:. Då blir det krångligt .

Två (4) frågor: Varför är det bara globalfonden i aktiedelen som får stryka på foten när guld och räntor introduceras, medan de andra två aktiefonderna behåller sin ”totalvikt”?

När jag började hänga på bloggen för snart fyra år sedan, då var en grundfilosofi att man skulle kunna ha sina innehav i 10 år eller mer utan att behöva byta ut dem. De senaste åren, upplever jag, har modellportföljerna tweakats efter rådande finansiella klimat (med guldets intåg och eventuellt räntornas uttåg). Vad beror det på? Har vi glömt bort ursprungstanken, eller har vi lärt oss saker under resans gång som gör att vi nu är bättre på att göra portföljer? Eller är horisonten kortare?

Med ”vi” menar jag er vuxna som vet vad ni håller på med och pratar om. Inte jag som bara är 36, har barn och bostadsrätt.

3 gillningar

Du gör inte mindre dumt om du har 10% guld och det påvärkar knappast vollan i portföljen så mycket på totalen. Knappast mycket skydd med 10% guld. Det är matematik. Behövs ingen diskution. 10% i något annat påvärkar knappt resten av portföljen som är i 90% aktier.

Jag föredrar 15% och istället ta högre risk på aktiesidan, men det är ju en smaksak. Gulddelen kommer inte vara 10% när risken för dumheter är som störst.

Förslag B röstar jag på 20% guld, dvs 80/0/20.

Räntedelen visade sig inte vara så likvid som man räknade med under Corona-raset, den uppfyllde inte sitt syfte helt enkelt. Då måste man våga ändra.

Ja, det minns jag. Kan man uttrycka det som att teorin bakom att ha räntor som krockkudde, helt enkelt inte stämde när det kom till kritan?

1 gillning

Vilka nybörjare ska spara i 10% Gold om de inte kan ha automatisk månadssparande i den och portföljen? Hur smidigt är det för nybörjare? Nybörjare måste veta också att Guld är ingen säker källa i portföljen! Inte alltid krockkudde som man kan tro själv :+1:

1 gillning

samt

Jo, jag tycker fortfarande att räntedelen stämmer. Den stora anledningen faktiskt till att jag är beredd att ta bort räntorna är att jag ser portföljen mer som en del i en helhet än en fristående portfölj. Den började som en fristående portfölj och då tycker jag att man ska ha med räntor.

Men när jag idag mer tänker att den ska in i Fyra-hinkar-principen och förutsätter att det finns en mellanrisk- och en bufferthink, då ser jag inte någon anledning att ha ytterligare räntor i den.

Sedan är det som @Daniel_Nilsson skriver att det är väldigt olika syfte med olika räntefonder. Man kan argumentera för att de 10 % räntorna ska:

  • A) vara en buffert och vara neutrala vid nedgång = bankkonto
  • B) kompensera för en nedgång i aktiedelen = långa räntor
  • C) skapa avkastning = företagsräntor

Nu har jag valt B) i räntedelen ovan.

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Finns det något värde i att sprida pengarna på flera fondbolag? T.ex. både ha SPP, LF och Avanza globalfond?

@janbolmeson Med 0,3% menar du den årliga avgiften för Xetra Gold antar jag?! Men det tillkommer väl också en engångskostnad vid köpet på 0,30% (courtage) samt 0,50% (växlingkostnad) dvs. totalt 0,80%? Det blir ganska mycket tycker jag… Eller har jag missförstått någonting?

2 gillningar

Sedan ska man gå in manuellt och köpa det. Då blir nybörjare extra vaken och har koll på portföljen Isk. Änne lättare aggera åt fel håll vid nedgångar. Riktigt osmidigt om portföljen kan inte skötas automatisk utan att vara aktiv själv.