Globala barnportföljen, men hur?

Hej!

(Jag är dyslektiker så kan va lite konstig stavning :wink: )

Jag har fått en gåva med en större summa pengar. Ca hälften vill jag ha på banken på grund av husrenoveringar mm som kan komma att ske inom de närmaste åren samt som en trygghet (Tips på bank mottages gärna! SBAB?)

Men resterande pengar vill jag ha in på aktiemarknaden. Min tanke är att fördela ca hälften av de som ska in på Lysa och hälften till Avanza och där va tanken att ungefär placera som globala barnportföljen men när jag googlade så ser jag att i avsnittet som handlade om denna portfölj så förespråkar man att om det rör sej om mer en 100000 kr ska man placera i ca 20 fonder, medans årets avsnitt om ombalansering så är det betydligt färre, och inget prat om hur mycket pengar man ska placera i portföljen. Hur många fonder bör jag ha??

Just nu är min tanke att göra om denna portfölj till en 100% med tanke på marknaden vi har nu och att jag känner mej trygg med halva summan som är på banken!

Pengarna ska va placerade minst 10 år men antagligen mer!

tack snälla /ina

Hej Ina,

Vi håller precis på och diskuterar hur det ska se ut i år. Men i grunden så tänker jag:

  • Alla pengar som behövs för en känsla av trygghet: bankonto
  • Pengar som ska användas inom 1-2 år: bankkonto

Förslag på bankkonto är t.ex. Avanzas Sparkonto+, eller om du går direkt till källorna, t.ex. Collector eller liknande. Då tjänar man ofta 0,1 % eller så.

Resterande pengar pratar du om att köra via LYSA, det är bra. Jag skulle dock nog inte rekommendera att sedan köra en likadan portfölj på Avanza. Globala barnportföljen är ju mer eller mindre en kopia av LYSA och då kan man lika gärna köra dem.

Jag tror mer och mer att den egna portföljen bara är att föredra om man vill göra annorlunda än vad lysa gör. Om du ändå vill ha det så börjar jag mer och mer luta åt typ:

Andel Fond
80 % Länsförsäkringar Global Indexnära
10 % Länsförsäkringar Tillväxtmarknad
10 % SEB Hållbar Sverige Indexnära
1 gillning

Skulle du inte ha något emot om man skulle köra.

LF Global indexnära 70%

Avanza Emerging markets 15%

Plus Allabolag Sverige index 15%

Eller som Lysa hållbar fast billigare själv och andra pensions lösningar.

80% LF Global indexnära

20% Plus Allabolag Sverige index

Det finns anlädning köra så själv då total avg är 0.22%. :+1:

Å tack detta passar mej perfekt att bara köra på lysa!
Att jag tänkte hälften på Avanza o hälften på Lysa va om något skulle hända lysa , men det kanske man inte behöver vara orolig för?

Nu har jag kanske spridit ut mitt sparande lite för mycket för mitt egna bästa :sweat_smile::see_no_evil:

Jag har ett gammalt pensionssparande sedan innan jag hittade hit tror det måste varit Claes Hemberg?! som tipsade om denna fördelningen:

80% Länsförsäkringar global indexnära
10% SPP aktiefond Sverige A
10% Länsförsäkringar tillväxtmarknad Idxnära A

Borde jag byta till sverigefonden SEB hållbar Sverige indexnära? Eller fonderna likvärdiga ?
Men som sagt va nu har jag börjat pensionssparande till lysa sedan 1 år tillbaka i stället så ja mitt sparande består av små skvättar här o var :see_no_evil: borde jag städa?? O var är så fall bäst att ha?

Tack //ina

Nej, det tycker jag inte du behöver vara.

Ja, den SEB-fonden är bredare. Ett alternativ är PLUS Allabolag.

Jag skulle nog rekommendera samla på LYSA, det kommer ta dig minst tid och energi.

1 gillning

Hej, är rätt färsk på detta så kanske ställer lite ”dumma frågor”.

Verkar som att många här på bloggen gärna vill komplettera sina globala indexfonder med fonder som exponering mot Sverige, Tillväxtmaknader och småbolag. Finns det någon evidensbaserad grund till att dessa fördelningar ger bättre avkastning över en viss tidsperiod?

Tänker annars typ att 90/10 (eller en fördelning man känner sig trygg med) LF Global och AMF räntemix kan vara ett superenkelt alternativ för väldigt många. Med månadssparande in i den fond som gått sämst för att upprätthålla balansen i portförljen.

Tack då ska jag börja städa i sparandet :pray:t2:

Varför skulle Plus Allabolag Sverige index vara alternativ till Seb Hållbar Sverige indexnära? Är det inte bättre välja den billigare som följer bred index? Det borde vara prioritering nr.1 avgiften när man sparar i index fonder?

1 gillning

Jag håller med @Jacke77 här. Varför SEB Hållbar indexnära framför PLUS AllaBolag Sverige?

Ska kolla närmare på PLUS-fonden. Har inte gjort den djupdykning än. Vad säger ni är de ekvivalenta?

Plus fondel är ninst lika bra. Lite billigare. Skillnaden är att Seb hållbar Sverige indexnära en exkluderar 2% casino/spel. Det gör varken eller till. Brukar bli bäst gå efter avg tycker jag.

PLUS verkar följa Nasdaq OMX Stockholm All-Share Gross Index och SEB SIX Sweden Sustainability Gross Index. PLUS något billigare på Avanza.

1 gillning

Jag hittar inte en lista på komponenterna har ni det?

Är inte skillnaden att PLUS-fonden har ca 80 bolag och SEB har över 300?

Plus har också 300 bolag. Det hittar du på morningstar. Oj vad du har dålig koll på vissa saker Jan!:joy::grin:.

26 oktober startade indexfonden Plus Allabolag Sverige Index, som marknadsförs av PSG Capital. Fonden har en förvaltningsavgift på 0,2 procent per år och följer det breda aktieindexet Nasdaq OMX Stockholm All-Share Gross Index (OMXSGI) som innefattar alla cirka 330 bolag som är noterade på Stockholmsbörsen.

Per 31 oktober var fondförmögenheten bara 7 miljoner kronor och Plus Allabolag rapporterade 250 aktieinnehav, vilket inte räcker för full replikering av OMXSGI. Enligt PSG investerar fonden istället även i fonden Plus Mikrobolag Sverige Index, som innehåller de 100 minsta bolagen på Stockholmsbörsen.

Denna indexfond följer ett index som heter OMX Stockholm All-Share Gross Index (OMXSGI). Detta index innehåller samtliga bolag som är noterade på Nasdaq OMX Stockholm, från de absolut största till de allra minsta. Indexet består av cirka 330 bolag. Bolagen med störst vikt i index har ett börsvärde på cirka SEK 500 miljarder. Det genomsnittliga börsvärdet på ett bolag som ingår i detta index är cirka SEK 20 miljarder.

Nu blir jag lite arg på dig att jag kommer stoppa alla mina pengar i Plus Allabolag Sverige index!:grimacing::construction_worker_man:

1 gillning