Handelsbanken SAF-LO eller Länsförsäkringar SAF-LO

Hej!

Jag undrar vilken som lämpar sig bäst att placera sina pengar från sin tjänstepension hos i en fondförsäkring.

Hos Handelsbanken SAF-LO entrélösning eller Länsförsäkringar SAF-LO entrélösning?

Jag är född år 1991 så har länge kvar till pensionen och vad jag har kunnat kolla upp själv så är den hos Länsförsäkringar billigare i avgift och har gått lite bättre.

Hoppas på svar och tack på förhand!

Mvh/Mikael

Länsförsäkringar saf Lo klart billigast. Har själv det och fungerar riktigt bra.

Mvh. Filip

Hej Mikael!

Välj den som verkar billigast, har för mig att det ska vara Länsförsäkringar som har den billigaste lösningen.

Däremot så skulle jag överväga att ändra fonder från entrélösningen till en egen fondportfölj som liknar “Globala Barnportföljen”, du kommer kunna göra en billigare portfölj med samma innehåll på detta viset.

Hej Robin.
Hur tänker du att han skulle kunna göra billigare portfölj själv än om han väljer entre 80% global index. 20% Sverige index? Entre portfölj kostar 0.20% i avg. Alla andra aktiefonder kostar 0.20% eller mer. Jag kör 100% LF Global index. Blir varken billigare eller dyrare. Att välja 10-20% räntefond blir dyrare långsiktigt för avkastningen är 0 jämfört med inflationen. Lycka till.
Mvh. Filip

Isåfall är det bara att köra på entrélösningen!
Vet att vissa andra entrélösningar inte är det billigaste alternativet och därav mitt svar.

Hej.

Robin du kan inte göra billigare själv än vad själva entre lösningen. Bägge kostar 0.20% i avg. Entre 80% Global index. 20% Sverige index. Alla andra aktieindex fonder kostar 0.20% i avg. Då är det svårt att göra billigare själv. Räntor ska inte finnas långsiktigt. Lycka till.

Mvh. Jack

Svarar som ovan:

Isåfall är det bara att köra på entrélösningen!
Vet att vissa andra entrélösningar inte är det billigaste alternativet och därav mitt svar.

Vill bara lägga till att påståendet om att skippa räntefonder förutsätter att man inte freakar ur vid en nedgång och säljer av aktierna. Min erfarenhet, upplevelse och alla studier pekar på att det 100 procent aktier inte är något som majoriteten av alla sparare klarar av.

Han har 37 år till pensionen och han ska ha i entre lösning. Vad är det fel med det och hur ofta kommer han logga in och se avkastning? Varför ska man ha 10% i ränte fond eller 20% på 37 årssikt.? Hur mycket gladare blir man om man har 10% i ränta på det totala förlusten vid börskrasch? Långsiktigt på 37 år har något som ger 0 i avk eller några % är vansinigt tycker jag!
Mvh. Jack

Jag säger inte emot att man ska ha en hög aktieandel på långa perioder. Tvärtom håller jag med om det.

Jag bara påpekar att 100 procent aktieråd som verkar vara de facto standard här i “Frågor och svar” har en fallgrop som bygger på att man klarar det uthålligt. Angående inloggningar, vet inte om det är lägre med ens pension - men jag har hört att t.ex. Lysa har typ 13 000 kunder och över 6 000 inloggningar om dagen. På Avanza vet jag också att man har en stor andel som loggar in varje dag.

Jag tror bara att det är lite “barn av sin tid” att många just nu rekommenderar 100 procent aktier eftersom vi har haft 10 års uppgång. De flesta har inte upplevt 2008 än mindre 2001 eller 1998-nedgångarna.

När jag rek. 100% Aktiefond index långsiktigt privat antar jag att folk sparar på sparkonto kortsiktigt och pengar som man vet att det ska användas inom 5-7år. Du har rätt att många som ställer frågor här vet inte som mycket om börsen och hur den fungerar. Om man har allt på börsen och vet inte vilken risk man tarvid börskrasch blir man besviken vid även om man har 50% i ränte fond. Då hjälper det inte 10-20% i räntefond. Ha det så bra Jan.
Mvh. Filip

Tack för alla svar! Jag är inte direkt nervös av mig och är dagligen in och kollar mer av nyfikenhet. Men lutar nog åt LF för dom har 0,2 i avgift och Handelsbanken 0,3 och det blir ju en del pengar i slutändan.
Men frågar man banken vill dom ju helst att man ska samla allt hos dom och vad säger ni om det?.
Och vad tycker ni om en traditionell försäkring hos AMF? Dom har ju nån sort garanti som är lite luddig att förstå.

Mvh/Mikael

Varför samla allt i Handelsbanken? Dem har inget med din Tp att göra. Gå in på fora.se och välj LF Saf Lo fondförsäkring och låt det vara i entre lösning. Sköter sig själv. Inga traditionella försäkringar långsiktigt då du är så ung. Du ska inte låta dig att banken binder dig till något dem tycker är bra för dem. Gör det smydigt och flytta allt till LF eller Amf Saf Lo fondförsäkring då det kostar lika mycket hos bägge. Lycka till.
Mvh. Jack

En av de bästa jämförelsesidorna för kollektivavtalad tjänstepension finns hos Konsumenternas.se. Där går det också att jämföra exempelvis fondförsäkring inom SAF-LO och vad som skiljer mellan Länsförsäkringar och Handelsbanken.

Exempelvis redovisas historisk avkastning och snittavkastning också jämte avgifterna, samt med bra beskrivningar av de olika entrélösningarna.

Länk till jämförelsen för SAF-LO:
https://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden/tjanstepension/om-kollektivavtalade-tjanstepensioner/jamfor-kollektivavtalade-tjanstepensioner/jamfor-saf-lo-valbara-bolag-efter-den-1-januari-2014

Hälsningar, Martin