Hjälp med fondfördelning

Hejsan!Jag undrar ifall det är smart att behålla ägandet av Spiltan aktiefond investmentbolag? Finns det någon liknande fond som är att föredra? Följande fonder ingår i min portfölj - ett sparande på längre sikt om cirka 10 år:AMF räntefond långSpiltan aktiefond investmentbolagSpiltan räntefond SverigeDNB global indeksSpiltan aktiefond DalarnaAvanza ZeroTacksam för hjälp! Vänliga hälsningarPetter Brandlöv

Hej! Jag började med att göra en översyn av de fonder du skrivit här.

AMF Räntefond Lång
Spiltan räntefond Sverige
=Två räntefonder

Spiltan aktiefond investmentbolag
Spiltan aktiefond Dalarna
Avanza Zero
=Tre Sverigefonder

DNB global indeks
=en globalfond

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har varit på listan över bästa Sverigefonderna ett tag, även i år på denna blogg. Andra fonder på den listan är t.ex. SEB Sverige Indexfond, XACT OMXSB ETF och Didner och Gerge Aktiefond. Av de du radar upp är faktiskt Avanza Zero den jag skulle byta ut, den är lite överskattad. Den må vara gratis, men följer bara 30 bolag och har inte gått särskilt bra jämfört med sina konkurrenter. Spiltan Aktiefond Dalarna har en hög avgift och är aktivt förvaltad vilket inte brukar förespråkas på denna blogg, men det kanske du redan har koll på?

Hälsningar
Elin

Tusen tack för ett så utförligt svar! Vilken fond skulle vara lämplig att byta ut Avanza Zero mot? Finns det något bättre alternativ än Spiltan aktiefond Dalarna?

Vänliga hälsningar

Petter Brandlöv

Hej! Bästa Sverigefonderna 2018 enligt Jan är: Spiltan Aktiefond Investmentbolag, SEB Sverige Indexfond, XACT OMXSB ETF och Didner & Gerge Aktiefond.
https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/