Portfölj 10 år ev längre

Hej sparar 5000 kr i mån , spiltan aktiefond investment 15 procent ,lä tillväxtmarknad indexfond 15 procent ,lä fastighetsfond 20 procent ,lä globalfond index 50procent verkar detta va en vettig balans av fonder och procent fördelning. ? Mvh Lena

Hej!

Ja, vad jag känner till är det bra fonder med låga avgifter, jag äger några av dem också. Fastighetsfonden har jag dock inte koll på.

Sedan får du så klart fundera över hur din portfölj som helhet ser ut, om du inte redan gjort det, framförallt vilken risk du är beredd att ta. Att ha allt i aktiefonder innebär en hög risk, men ger samtidigt bäst avkastning på lång sikt.

Ser väldigt bra och balanserad ut. Endast fyra fonder. Enkelt och minimalistiskt. Det verkar som att du vill hålla det så enkelt som möjligt, spara passivt och på mycket lång sikt.

Till Spiltan och lä tillväxtmarknad indexnära finns det nog inte några bättre alternativ. Lä globalfonden är jättebra, men 50% - jag skulle kunna dela en del av denna halvan med någon annan fond.

https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/

Lä fastighetsfonden har gått som tåget historiskt sett, men jag vet inte. Oroliga tider. Man borde fråga nån som kan branschen.

https://www.di.se/nyheter/bostadsaktier-backar-pa-borsen/

– Ett alternativ skulle kunna vara att ersätta fastighetsfonden med en aktivt förvaltad svensk småbolagsfond. Något dyrare men klart bättre än index, även på lång sikt.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/12/12/basta-svenska-smabolagsfonden-pa-fem-ar-ar-dansk.html