Bästa fonderna 2018 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er
Sök:

Bästa fonderna 2018 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er

RikaTillsammanspodden #32 - Topplista med förslag på de bästa fonderna för ditt sparande...

Den här topplistan innehåller förslag på de bästa fonderna 2018. Min förhoppning är att du kan använda dessa tips på fonder som en inspiration till ditt eget fondsparande. Fokus är på indexfonder med låga avgifter som ger god avkastning över lång tid snarare än att spekulera på kort sikt. Det är bra fonder som du med gott samvete ska kunna äga och glömma bort i 10 år.

Det finns en nya version av den här artikeln med fonder för 2019.

Då var det dags för den årliga topplistan med de bästa fonderna för året. Precis som vanligt är syftet med den här topplistan med de bästa fonderna 2018 är att både att hjälpa dig med konkreta tips på fonder, men det är också en årlig research för min egen skull. Jag använder den här topplistan med fonder i mitt eget sparande i mina tre fondportföljer.

Eftersom jag har sparat i snart 20 år har jag gjort många misstag. Jag har till och med förlorat större delen av mina pengar, inte bara en gång utan två gånger i krascherna runt år 2000 och 2008. Det gör en både ödmjuk och förhoppningsvis lite klokare. Det har i alla fall lett till att jag idag är en försiktig general som inte gillar att spekulera eller ta onödigt stora risker. Jag är hellre sköldpaddan som genom tålamod, flit och systematik vinner över haren till slut.

När jag varje år sammanställer den här topplistan med de bästa fonderna, så fokuserar jag främst på långsiktighet, låga avgifter och rimliga risker. Fonderna ska vara sådana som jag med gott samvete kan äga i 10 år utan att byta eller oroa mig för att jag har gjort fel val. Jag anser att tiden är en av de viktigaste faktorerna för ge en positiv avkastning och sänka risken. Ju längre tid vi sparar, desto jämnare och positivare kommer vår avkastning att bli.

I år ingår även börshandlade fonder (ETF:er)

Nytt för i år är att jag har försökt exkludera fonder som är mer eller mindre identiska eftersom det inte ger någon riskspridning att välja två likadana fonder. Jag har också dykt ner i de börshandlade fonderna (ETF) och inkluderar dem i många av topplistorna. Särskilt eftersom de ger möjligheter att investera i regioner eller fondtyper som innan inte var möjliga.

En börshandlad fond är i princip samma som en vanlig fond, förutom att du handlar den som en aktie, det vill säga du kan köpa och sälja flera gånger under en dag. Nackdelarna är att du ofta betalar en avgift för transaktionen (courtage), du kan inte månadsspara i dem och du har ofta en valutaväxlingsavgift vid köp/sälj om 0.25 procent på dem (gäller för övrigt alla fonder som handlas i utländsk valuta hos Nordnet/Avanza). Dessutom kan du många gånger inte månadsspara regelbundet i dem. Men i de fall att det inte finns någon alternativ bra fond är det ändå värt pengarna anser jag. Läs gärna mer om fondroboten Lysa längst ner i artikeln också.

Slutligen vill jag också säga att även om artikeln innehåller ett par affiliatelänkar till Avanza och Nordnet (banker att ha sina fonder hos) så har ingen ersättning utgått för själva artikeln eller från fondbolagen. Däremot hoppas jag att det framgår att jag lever som jag lär och har mina egna pengar i dessa fonder. Det kan du själv se genom att följa mina portföljer i realtid hos Nordnet i deras tjänst Shareville (annonslänk). Det är ofta också enklare att köpa många av de börshandlade fonderna hos Nordnet (annonslänk) eftersom det går direkt via hemsidan, hos Avanza (annonslänk) behöver man ofta ringa dem.

Vilka är de bästa fonderna 2018?

De fem bästa fonderna 2018 är enligt mig:

 1. Länsförsäkringar Global Indexnära
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
 4. Spiltan Räntefond Sverige
 5. AMF Räntefond Lång

Vid första anblick kan ovanstående fondurval tyckas vara lite udda. Det skiljer sig framförallt från i princip alla andra listor med bra fonder 2018. Min motivering är att dessa fonder har varit väldigt bra under många år, men framförallt kan man med de här fonderna lösa i princip vilket sparande som helst. Det enda som man behöver göra är att förändra den procentuella andelen fonderna sinsemellan.

Man kan skapa ett kortsiktigt sparande på upp till 5 års sikt genom att välja de två sista räntefonderna. En balanserad portfölj, som t.ex. nybörjarportföljen, på 4 – 8 års sikt är också möjligt att skapa. Det är bara att välja en 60/40-kombination av de tre första och de två sista fonderna.  Slutligen kan man även göra en aggressiv portfölj (10+ år) som globala barnportföljen med hög risk och hög avkastning genom att prioritera de tre första fonderna.

Nedan följer några exempel på hur man kan göra fyra portföljer med bara de fem ovanstående fonderna. Du kan trycka på bilden för att göra den större.

Notera också att det är mest exempel och jag rekommenderar nybörjarportföljen och barnportföljen med 10 fonder för ett skarpt sparande.

Portföljexempel med indexfonder utifrån de fem bästa fonderna 2018

Men som bas är de fem fonderna ovan briljanta. Det är som min fru Caroline säger i poddavsnittet:

Bra fonder är som bra basplagg i en garderob. De går alltid att matcha med varandra för att passa olika tillfällen. Caroline Bolmeson

Det enda tillägget som jag tycker är värt att nämna till topplistan ovan, är AP7 Aktiefond som bara är tillgänglig i PPM-sparandet. Det är utan tvekan en av de absolut bästa fonderna att ha i sin premiepension, om inte den bästa. Jag själv har 90 % av mitt PPM sparande i sjunde AP-fonden.

Väljer du någon av dessa sex bästa fonderna så behöver du inte oroa dig de kommande 10 åren att du har gjort ett dåligt val. Tvärtom skulle jag med gott samvete kunna rekommendera dessa, lägga mina egna pengar i dem och sedan glömma bort dem i 10 år. Så pass bra är de! Det resonemanget gäller för övrigt även alla andra fonder i den här artikeln.

Att välja fördelning och fondtyp är viktigare än att välja rätt fonder

En av mina största insikter var när jag insåg att:

majoriteten (över 80 procent) av avkastningen i en portfölj beror på tillgångsfördelningen och fondtypen snarare än de specifika aktier eller fonder man väljer.

Det betyder att hur du väljer fördelningen mellan räntefonder och aktiefonder är viktigare än vilka fonder du faktiskt väljer. I nästa steg är dessutom typ av aktiefond också viktigare än den specifika fonden. Så topplistan med de bästa fonderna 2018 till trots, så spelar den slutgiltiga specifika fonden minst roll. Jag har försökt mig på och illustrera det i nedanstående bild. Du kan trycka på den för att göra den större.

Faktorer som påverkar avkastningen i en fondportfölj över långa tidsperioder (10+ år), något förenklat.

Det är därför jag har brutit ned fonderna artikeln i de två typer av fonder som spelar mest roll:

 • Aktiefonder – hög risk och hög avkastning
 • Räntefonder – låg risk och låg avkastning

Därefter har jag brutit ned aktiefonderna i framförallt regionala fonder och huruvida de är indexfonder eller aktivt förvaltade fonder. Räntefonderna har jag brutit ned i korta eller långa fonder då det också spelar roll för avkastning och risk. Min vana och strategi trogen så har jag inte valt fonder för att maximera vinsten. Tvärtom har jag undvikit många av de fondtyperna med högst avkastning eftersom jag tycker att de har en oproportionerlig risk, det gäller framförallt branschfonder och landsfonder. Det enda undantaget är de bästa Sverige-fonderna.

Jag vågar däremot påstå att dessa bästa fonderna 2018, över tid, kommer att ge dig en bättre avkastning de allra flesta andra sparare.

Nyckelfrasen ovan är över tid. Få av fonderna ovan kommer nämligen bli bästa fonden ett enskilt år. Tvärtom är sannolikheten stor att de ett enskilt år är ganska mediokra. Tricket som många tyvärr inte har förstått med sparande, är inte att vinna eller ha bäst avkastning ett enskilt år, det är att ha bäst avkastning över lång tid. Att ha bäst avkastning ett enskilt år är enligt mig som att vinna de första 100 metrarna i ett marathon. Flera undersökningar såsom visar nämligen att den absoluta majoriteten av sparare – men även professionella fondförvaltare – inte ens kommer upp till en genomsnittlig avkastning för börsen över längre tidsperioder efter att kostnaderna är tagna.

Dessa indexfonder säkerställer att du och jag har de bästa förutsättningarna för att få en god avkastning över tid. Att vi sedan inte behöver lägga någon tid, energi eller kompetens är dessutom en stor bonus anser jag. Det omvända gäller också – om du har för avsikt att spara kortsiktigt, vill vara aktiv, uppleva spänning och spekulera i fonder med hög avkastning, då är tyvärr inte den här artikeln för dig. Sorry. Du kan läsa mer i slutkommentarerna.

Lyssna på den här artikeln i poddform & innehållsförteckning

Du kan även välja att lyssna på det här avsnittet via din poddspelare eller SoundCloud nedan:

Nedan har du en grov innehållsförteckning med cirka-tider för både video och poddavsnitt:

 • 00:00 – 08:00 – Introduktion och förutsättningar
 • 08:00 – 10:00 – De fem absolut bästa fonderna
 • 10:00 – 13:00 – Fyra olika portföljer man kan bygga
 • 13:00 – 17:15 – Tillgångsfördelningen är viktgast
 • 17:15 – 32:00 – De bästa globala fonderna
 • 32:00 – 38:30 – De bästa Sverige-fonderna
 • 38:30 – 45:30 – De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna
 • 45:30 – 48:10 – De bästa USA-fonderna
 • 48:10 – 49:00 – De bästa Europeiska fonderna
 • 49:00 – 54:00 – De bästa räntefonderna
 • 54:00 – 56:00 – Slutdiskussion
 • 56:00 – 63:00 – Fondroboten Lysa imponerar
 • Bilaga – Förklaring till de olika kolumnerna
 • Relaterade artiklar
 • Uppdateringshistorik

Min rekommendation: spara globalt!

Den vanligaste och enligt mig bästa rekommendationen man kan ge någon kring ett sparande är:

Spara långsiktigt i fem till tio år med majoriteten av pengarna i globala indexfonder med låga avgifter.

Precis som innan är det inte en vinstmaximerande rekommendation, men det är en rekommendation som aldrig kommer att slå helt fel. Det är därför jag alltid tjatar om globala indexfonder. En globalfond följer ofta ett av de stora världsindexen – t.ex. MSCI World eller MSCI All Country. Om du investerar 100 kr i en global indexfond får du pyttesmå andelar i många av världens största och kända bolag som Apple, Samsung, Facebook, Johnson & Johnson m.fl.

Att investera i en globalfond har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen är att du får den lägsta risken inom tillgångsslaget aktier. Det märks också genom att de flesta globala fonder har den lägsta risken av aktiefonder på den europeiska  KIID-riskskalan på 5 av 7. Den andra fördelen är att många av de största bolagen går med vinst, vilket innebär att de är i en mogen fas, vilket gör att de inte svänger så mycket i värde, varken upp eller ner. Du får sällan de stora vinsterna med global fonder, men du utsätter dig inte heller för några större förluster heller.

Ett misstag jag gjorde i början var att jag trodde att en globalfond investerar ungefär lika mycket i alla delar av världen, men det stämmer inte. Det är viktigt att veta att en globalfond fördelar sina pengar i förhållande till storlek på de olika börserna runt om i världen.

Fördelning av pengar per region i en global indexfond

Då den amerikanska börsen är störst, hamnar ungefär 50 % av pengarna i amerikanska aktier. Därefter sker fördelningen med ca 20 procent i Europa, 10 procent i Japan och Asien och därefter fördelas de sista 10 procent på resten av världen och Sverige står för ca 0.8 procent.

De bästa globala fonderna 2018

Mitt förslag på en lista med bra globalfonder för det kommande året ser ut som följer:

Länsförsäkringar Global Indexnära
Den bästa globalfonden som du kan välja om man väger samman alla faktorer. Den är billig, har bra exponering, står sig bra mot andra fonder trots att den är en passivt förvaltad indexfond och har gjort så i många år. Läs gärna kommentarerna, då LF har en klausul om att de kan aktivera en högre avgift. Läs mer i Länsförsäkringar svar här. Om man tycker att den osäkerheten är en showstopper, då rekommenderar jag Swedbank Robur Access Global som är en i princip likvärdig fond.
Swedbank Robur Access Global / DNB Global Indeks
Dessa två fonder är likvärdiga med Länsförsäkringar-fonden ovan. Äger man dessa två så kan man absolut vara nöjd. Jag ser dem dock mest som alternativ till Länsförsäkringar-fonden ovan om man finner osäkerheten kring avgiften som en showstopper (vilket jag personligen inte gör).
SPP Aktiefond Global
En liknande fond som Länsförsäkringar-fonden, som är 88 % av den här fonden, det vill säga att den här täcker in några fler länder men är i stora delar identiska. Istället för att bara välja en globalfond brukar jag dela upp globaldelen i en portfölj mellan dessa två fonder.
dbx MSCI World Index (XDWD)
En ren börshandlad indexfond (ETF) mot samma index som Länsförsäkringar-fonden. Det finns alltså ingen mening att ha den här och LF-fonden.
SPDR MSCI World Small Cap (ZPRS)
En passiv indexfond med inriktning mot småföretag globalt. Ett bra komplement till SPP och LF-fonderna i en portfölj.
AP7 Aktiefond
Den bästa globalfonden som tyvärr bara går att välja i PPM-sparandet. En grym kombination av låg avgift, bra exponering och hävstång.

I listan ovan har jag försökt att välja lite olika typer av globalfonder som är bra, utan att för den delen välja tre helt identiska fonder. Dessa fonderna skiljer sig lite från varandra, oftast i form av vilket index de följer och därmed vilken typ av fonder som de är. Det är de här fonderna som är basen i allt mitt sparande. Mer detaljerad information om respektive fond finns nedan:

Tabell 1. Tips på bäst fonder 2018 med inriktning mot passivt förvaltade globala indexfonder.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std.av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Länsförsäkringar Global Indexnära MSCI
World
0.22% 10.7%
(10.9%)

(16,9%)
±12.9% 0,89 5 1591 3 ★★★★☆
Alt A) DNB Global Indeks MSCI World 0,32% 10,4%
(10,9%)
16,4%
(16,9%)
±10.6% 0,87 5 1606 3 ★★★★☆
Alt B) Swedbank Robur Access Global MSCI World 0,25 % 5 1296 3
3. SPP Aktiefond Global MSCI All
Country
0.33% 10,6%
(10.9%)
15,7%
(16,9%)
±10.8% 0,89 5 1798 3 ★★★★☆
4. dbx MSCI World Index ETF (XDWD) ny MSCI
World
0,19% 15,1%
(10.9%)

(16,9%)
± 9.4% 1.46 5 1653 3 ★★★★☆
5. SPDR MSCI World Small Cap ETF (ZPRS) MSCI World
Small Cap
0,45% 16,8%
(17,0%)

± 9,9% 1,57 5 2335 3 ★★★☆☆
(*) AP7 Aktiefond MSCI
World
0,14% 13,5%
(10.9%)
20,8%
(16,9%)
±13,4% 0,95 6 2682 ★★★★★

Det som jag tyckte var lite roligt med tabellen ovan är de två bästa fonderna var med även förra året. Det enda som jag har gjort är att uppdaterat siffrorna i de olika kolumnerna och lagt till de två börshandlade globalfonderna. En sak som dock förvånade mig med tabellen var att de hade ett så pass bra Morningstar-betyg som de hade. Enligt mitt resonemang så bör en indexfond ligga i genomsnitt på 3 stjärnor – det vill säga gå som genomsnittet av sin kategori och först över tid slå de andra fonderna. Men fyra stjärnor antyder att de ligger över genomsnittet redan efter ett litet antal år, vilket är ett tecken på att många av de andra fonderna är sämre även på kort sikt. Intressant.

Fonderna som i år ligger på observationslistan, det vill säga kandidater att hålla koll på som nästan platser i tabellen ovan eller precis har åkt ut är:

Skandia Global Exponering A
Samma resonemang som för Swedbank- och DNB-fonden ovan.
Danske Invest Global Index
Om du har den här globalfonden, som var med på listan 2016, så skulle jag rekommendera att byta bort den, främst på grund av den höga avgiften som på 0,49 procent som är helt onödig.
SEB Etisk Global Indexfond
Fonden har en något högre avgift om 0,48 % men kompenserar med att ha en tydlig etisk och sociala inriktning med kriterier för internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption

Den sista kommentaren kring de passiva globala fonderna är att jag tycker att avkastningen på ”3 år medel” börjar närma sig den historiska årsmedelavkastningen, men 5 års medlet är fortfarande väldigt högt. Det vill säga att det är inte rimligt att förvänta sig den här höga avkastningen över tid, jag själv brukar räkna med ca 6-7 procent över tid på en globalindexfond.

De bästa aktivt förvaltade globalfonderna 2018

Jag kan även tycka att det är värt att bryta ut följande aktivt förvaltade globalfonder. Här finns det en förvaltare eller ett företag som försöker överprestera mot fonderna nämnda ovan.

Tabell 2. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot aktivt förvaltade globala fonder.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Storebrand Global Multifaktor ny MSCI
World Value
0.77% 12.9%
(10.9%)
19.0%
(16.9%)
±10.2% 1.09 5 348 3 ★★★★★
2. Öhman Global Hållbar A ny MSCI World 1,42% 12.2%
(10,9%)
17,2%
(16,9%)
±12,0% 0,92 5 79 3 ★★★★★
3. MS INVF Global Opportunity A ny MSCI World Growth 3.09% 22,3%
(12,4%)
26,8%
(18,1%)
±11,7% 1,46 5 30 ★★★★★
4. Coeli Global Selektiv ny MSCI World 2,07 % 14,1%
(9,9 %)

±14,5% 1,02 5 30 ★★★★★
5. Lancelot Camelot A/B ny MSCI World Value 1,85 % 10,8%
(8,5%)
18,2%
(14,9%)
±10,9% 0,99 5 21 3 ★★★★★

Det som jag tycker sticker ut i tabellen ovan är att alla dessa fonder har fem stjärnor och en någorlunda högre avkastning än indexfonderna i den förra tabellen. Egentligen är det inget konstigt då dessa fonder tar en mycket högre risk genom att de investerar i en bråkdel av företagen. Det ger dem möjligheten att överträffa indexet men också risken att underprestera. Det som är bra med dessa fonderna är att det är ”äkta” aktivt förvaltade fonder, det går nämligen inte att slå index genom att äga samma antal fonder som index – något som många svenska aktivt förvaltade fonder blev kritiserade för med rätta, för ett par år sedan.

Utmaningen meden här listan är att de bästa fonderna ändras från år till år. Jag har i listan i alla fall försökt välja fonder som inte har varit vinnare ett enskilt år (för att minimera tur-faktorn) utan varit bra över flera år. Det mest klassiska examplet på det här är t.ex. Skagen Global. Det var en globalfond som för ca 10-15 år sedan sopade mattan med de flesta fonder, men som idag knappt syns någonstans idag.

Den har dock fortfarande ett oproportionerligt stort antal ägare hos Avanza, faktiskt fler än Storebrandsfonden ovan som har 2 fler stjärnor och springer rundor kring Skagen-fonden. Visar tyvärr på hur många som inte byter eller gör misstaget att tänka ”den går ju ändå upp”, vilket den gör men med 3-4 procent mindre per år än index och andra jämförbara fonder. Det är bara att testa i ränta-på-ränta räknaren för att se vad 3-4 procent gör per år.

Observationslistan i den här kategorin är väldigt kort och består egentligen bara av:

Spiltan Globalfond Investmentbolag
Det här är Spiltans internationella kopia av den svenska succén Spiltan Aktiefond Investmentbolag som investerar i utländska investmentbolag. Som jag tyvärr misstänkte så har den fonden inte alls gått bra under 2017 och det gör att den inte kvalar in på listan, men är fortsatt kvar på observationslistan. Mest för att jag tycker att det är spännande att följa då Spiltan gör många bra saker (bland annat har bästa Sverige-fonden), men här tror jag att de tog sig vatten över huvudet.

Om du har andra förslag på globala fonder – aktiva eller passiva – kommentera gärna så kan slå en kik på dem och uppdatera listan om den kvalar in. Jag tror även att du kan uppskatta följande artikel:

De bästa svenska fonderna 2018

När jag väljer ut de bästa fonderna 2018 för Sverige så gör jag ett undantag från mina egna regler. Den svenska börsen är nämligen en väldigt liten marknad i ett globalt perspektiv. Vi står för mindre än 1 procent av det globala börsvärdet. Handen på hjärtat så tittar jag ju inte på den bästa fonden för Danmark, Tyskland eller ens Japan som är en av världens största ekonomier.

Det är således lite partiskt att investera i Sverige-fonder. Ungefär som att man har en irrationellt stor tro på att svenska fotbollslandslaget faktiskt är bättre än vad de är. Det här brukar vadslagningsföretag tjäna pengar på – det är i princip bara svenskar som tror att Sverige kommer att vinna ett fotbollsmästerskap. Men vi är inte unika i det sammanhanget.

Om vi hoppar tillbaka till fonderna, så kan ägande av Sverige-fonder motiveras med att man bör investera på sin hemmamarknad. Anledningar är bland annat för att man har samma valuta,  man har en koppling till hur ekonomin går samtidigt som det höjer risken och avkastningen något över tid i förhållande till globalfonderna. Men i valet mellan en Sverige-fond och en globalfond, kommer jag i 100 procent av fallen välja en global indexfond. Utan tvekan.

Med det sagt, de bästa fonderna 2018 med placeringsinriktning i Sverige är:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Det här en av Sveriges bästa fonder överhuvudtaget. Den här fonden investerar i Svenska investmentföretag, det vill säga något förenklat i de bolag som äger stora delar i andra svenska bolag. Dessutom äger den andelar i många av de svenska rika släkternas bolag vilket många gånger borgar för en långsiktighet vilket nästan alltid översätts i ett högre värde. Indexet som den här fonden följer har prylat i princip ALLA andra index i snart 30 års tid. Skulle jag haft modet att ta mycket hög risk för att tjäna mycket pengar så skulle det här vara mitt första val.
SEB Sverige Indexfond
En nykomling på listan som följer det stora SIXRX-indexet vilket motsvarar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Mig veterligen så är den här fonden en av Sveriges absolut bredaste fonder i betydelsen att du får flest bolag för pengarna.
XACT Svenska Småbolag (ETF)
En billig börshandlad fond som ger exponering mot svenska småbolag. När man tittar i många sammanställningar som andra gör kring de bästa Sverige-fonderna, är det ofta småbolagsfonder som vinner. Den här fonden ger möjlighet till exponering mot samma index utan att betala i närheten av lika mycket avgifter eller chansa på att just din fondförvaltare ska kunna spå framtiden. Ett mycket bra komplement till t.ex. Nordnets och Avanzas gratisfonder.
Didner & Gerge Aktiefond
Det här är gamlingen i gamet i aktivt förvaltade fonder. Normalt sett argumenterar jag för att aktiv förvaltning inte är något att ha och Didner & Gerge är förmodligen undantaget som bekräftar regeln. De håller sig alltid i toppen av alla listor och är ett bra val, även om jag själv inte har särskilt mycket pengar i den.

Jag tycker att den här listan ovan var extremt klurig att sätta ihop. Precis som vanligt spelar tillgångstypen betydligt större roll än den enskilda fonden. På den svenska börsen skiljer sig normalt avkastningen väldigt mycket åt beroende på om man följer ett storbolags- eller ett småbolagsindex. Att jämföra en småbolagsfond med en indexfond med de största bolagen blir väldigt orättvist.

Stora bolag har ju inte samma tillväxt, vinst eller risk som ett litet bolag. Å andra sidan riskerar inte det stora bolaget att gå i konkurs eller behöva nya pengar som är ganska vanligt med de små bolagen. I listan har således försökt välja den bästa fonden i respektive kategori snarare än att dela upp det som globalfonderna i aktivt eller passivt förvaltade fonder.

Tre bra svenska passiva indexfonder och en aktivt förvaltad fond

Bryter vi ut och tittar bara indexfonderna med exponering mot Sverige så ser de i detaljerar form ut som följer:

Tabell 3. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot svenska storbolag.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag SIXRXFIIF 0,27% 14,6%
(6,4%)
19,6%
(10,8%)
±14,03% 0,99 6 12 1 ★★★★★
2. SEB Sverige Indexfond ny SIXRX 0.42% 9.4%
(6.4%)
13.8%
(10.8%)
±11.9% 0.77 5 291 3 ★★★☆☆
3. XACT OMXSB ETF ny OMXSBGI 0,15% 8,2%
(6,4%)
12,7%
(10,8%)
±11,9% 0,69 5 93 3 ★★★☆☆
4. Didner & Gerge Aktiefond SIXRX 1,24% 11,4%
(6,4%)
16,1%
(10.8%)
±12,6% 0,88 5 29 3 ★★★★★

Tabellen ovan är en av de mest komplexa tabellerna på den här sidan. Även om alla dessa fyra fonderna har en inriktning mot en mix av de stora svenska bolagen så skiljer de sig en del åt. Spiltan-fonden har en inriktning mot svenska investmentbolag, som i sin tur äger många av de andra svenska bolagen. Det betyder att du via den fonden är indirekt ägare i betydligt fler än de 12 fonder som Morningstar och tabellen antyder. Bara t.ex. bolaget Investor som ägs av Spiltan-fonden äger minst 20+ andra bolag.

Det andra som inte framgår i tabellen är att Morningstar jämför alla Sverige-fonder med det officiell Sverige-indexet MSCI Sweden – oavsett om fonden i sin tur investerar i små eller stora bolag, än värre jämför den dessa olika fonder med varandra. Det syns i att jämförelsen på medelavkastningen är samma trots att fonerna presterat ganska olika, men i enlighet med sitt egentliga index. Det gör att de flesta fonderna, enligt mig, har ett lägre totalbetyg än vad de borde ha haft. Det drabbar i första hand Avanza och Nordnet-fonderna.

I övrigt är listan mer eller mindre identisk med hur den såg ut 2017, det är i princip bara SEB Sverige Indexfond som är en nykomling. Den kommer i första hand med till följd av det är den enda billiga fonden som följer det största svenska SIXRX-indexet. Det gör att den till en väldigt stark utmanare om första platsen i förhållannde till Spiltan-fonden.

Det som jag funderade mest på i den här artikeln vara hur jag skulle resonera kring Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige. Dessa två fonder är nog de mest kända passiva svenska indexfonderna. Deras största merit är att de är gratis. Jag var dock personligen kluven till huruvida de skulle vara med på topplistan eller observationslistan.

Framförallt Avanza Zero. Avanza-fonden har bara 30 bolag vilket enligt mig är i minsta laget och jag föredrar då Nordnets fond eller XACT OMXSB som båda följer det större svenska indexet med 80 bolag. Men jag skulle i princip vilken dag som helst byta båda dessa fonderna mot SEB Sverige Indexfond. Till slut bestämde jag mig för att bara placera dem på observationslistan nedan. Vad tänker du? Är det rätt tänkt?

Observationslistan i den här kategorin är:

Nordnet Superfonden Sverige
En bra indexfond som dessutom är gratis. Den följer samma index (OMSXB) som XACT OMXSB-fonden i topplistan ovan, men utan avgift. Det betyder att om du har ditt sparande på Nordnet, så kan du med gott samvete välja den här Nordnetfonden istället för XACT-fonden.
Avanza Zero
Även om den här fonden var först att vara helt utan avgifter, så kan jag med ärlighetens namn inte längre motivera en plats bland de bästa fonderna 2018. Min motivering är framförallt för att den bara exponerar dig mot 30 bolag och då finns det bättre alternativ i listan. Det betyder inte att det är en dålig fond – den är fortfarande bättre över tid än många av de andra Sverige-fonderna, men den står sig helt enkelt inte mot fonderna ovan.
SPP Aktiefond Sverige
En bra svensk indexfond som jag tvekade om den skulle upp på topplistan, men hamnade här istället. Följer samma index som XACT OMXSB samt Nordnet Superfonden Sverige.
Länsförsäkringar Sverige Indexnära
Med sina 0.22 procent är det en billig indexfond, men jag tycker att SEB-fonden är bättre. Dessutom går både Nordnet Superfonden och XACT OMSXB mot samma index och med en lägre avgift.
Lannebo Sverige Plus
En konkurrent till Didner & Gerge-fonden men med sina 1,99 % i avgift så tycker jag den är alldeles för dyr

I övrigt tycker jag att det är ganska tomt på bra alternativ, men jag kan ha missat något.

De tre bästa svenska småbolagsfonderna 2018

Tittar vi å andra sidan på de svenska småbolagsfonderna, så tycker jag att att man kan hålla motsvarande lista med de bästa fonderna 2018 i den här kategorin ganska kort.

Tabell 4. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot svenska småbolag.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. XACT Svenska Småbolag ETF, ny CSRX 0,3%
(15,2%)

(20.2%)
±10.5% 5 105 5
2. Didner & Gerge Småbolag CSRX 1.45% 17.8%
(15.2%)
22.3%
(20.2%)
±12.1% 1.38 5 53 1 ★★★★☆
3. PLUS Mikrobolag Sverige Index ny OMXSSCPI 0,54% —
(15,2%)

(20,2%)
 —  6 91

I tabellen ovan har jag valt en passivt och en aktivt förvaltad småbolagsfond, samt en indexfond mot svenska mikrobolag. Det finns många fler fonder i det här segmentet, men de är alla mer eller mindre identiska med de ovanstående fonderna. Tyvärr saknas en del data då fonderna är antingen nya eller så saknas det data för dem hos Morningstar och Fondkollen.

Några övriga nordiska indexfonder som förtjänar nämnas

I sammanhanget av de bästa Sverige-fonderna tycker jag att det även är värt att nämna följande indexfonder mot våra nordiska grannländer. Man skulle nämligen kunna argumentera för att man buntar ihop Sverige med våra grannländer för att jämna ut risken och avkastningen. Det gör i alla fall utländska investerare som ser oss som ”The Nordics”.

XACT Norden 30 ETF
Billig börshandlad indexfond mot nordens 30 största bolag till en avgift om 0,15 %.
XACT OBX
Börshandlad indexfond mot Oslo-börsens 25 största bolag. Avgiften är 0,30 %.
Nordnet Superfonden Danmark
Indexfond utan avgift mot den danska marknaden. Finns tyvärr endast hos Nordnet.
Nordnet Superrahasto Suomi
Finsk indexfond som är gratis, men också bara hos Nordnet.
Nordnet Superfondet Norge
Gratis indexfond för den norska marknaden, också den bara hos Nordnet.

Om jag har missat några fonder, kommentera gärna nederst i artikeln.

De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2018

Ett problem som jag upplever med de globala fonderna är deras stora slagsida mot USA och Västeuropa. Det är i och för sig inget konstigt då bolagen på dessa börserna står för den absoluta majoriteten av börsvärdet. Men de flesta bedömare är överens om att det är inte här tillväxten kommer att ske i framtiden, utan den kommer snarare ske i Asien och Afrika. Det är därför jag brukar komplettera mina fondportföljer med fonder med exponering mot just de här marknaderna, för att på så sätt minska andelen USA, Västeuropa och Japan som står för 90 procent av värdet i en globalfond.

Därför tycker jag att de bästa tipsen på fonder med inriktning mot dessa marknaderna är:

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
Om man inte vill välja en börshandlad fond (ETF) så är den här fonden den bästa tillväxtmarknadsfonden som jag har hittat, även om den är lite i dyraste laget. Den ger en bra exponering mot framförallt tillväxtmarknaderna som brukar definieras som Sydamerika, Östeuropa och Asien. Ungefär 50 procent i den här fonden ligger i BRIC-länderna, 30 procent i Kina, 10 procent i Indien. Jag överväger dock starkt att nästa år flytta ner den till andra plats till förmån för VFEM-fonden nedan.
Swedbank Robur Access Asien
Den bästa indexfonden med inriktning mot Asien då den placerar ca 35 % av värdet i Kina, ca 20 procent i Sydkorea, ca 12 procent i respektive Taiwan och Hong-kong och 10 procent i Indien. Väldigt låg avgift för att vara den här typen av fond.
Vanguard FTSE Emerging Markets (VFEM)
I princip samma fond som Länsförsäkringar-fonden ovan fast i börshandlat format med något lägre avgift.
Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan ETF (VGEJ)
I princip samma fond som Swedbank-fonden ovan fast i börshandlat format med något lägre avgift.
SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap (SPYX)
Exponering mot globala småbolag enligt samma resonemang som tidigare att småbolag ger en högre risk och högre avkastning. Ett bra komplement till de fyra fonderna ovan.
Öhman Etisk Emerging Markets A
Den enda aktivt förvaltade fonden med exponering mot tillväxtmarknader. Jag kan personligen tycka det är lite läskigt med bara 47 bolag i portföljen, men det ger en möjlighet att överprestera mot MSCI EM-indexet.

I listan ovan så kan man säga att LF- och VFEM-fonden samt Swedbank- och VGEJ-fonden är mer eller mindre identiska. Du får alltså inget mervärde av att äga dessa två i samma portfölj då de följer samma index. Om jag skulle välja från ovanstående fonder då kommer jag i de flesta vall välja VFEM + Swedbank + SPYX-fonderna. Det tror jag ger en bra exponering mot den här regionen.

Tittar vi på mer detaljerad information om de olika fonderna, så ser det ut som följer:

Tabell 5. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot Asien och tillväxtmarknader.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära MSCI EM 0.56% 10.4%
(10.7%)

(9,3%)
±10.2% 0.79 6 848 3 ★★★☆☆
2. Swedbank Robur Access Asien MSCI AC
Asia Ex Japan
0,30% 12,2%
(12,4%)
12,4%
(13,0%)
±13,0% 0,88 6 546 3 ★★★☆☆
3. Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM), ny MSCI EM 0,25% 13,5%
(14,5%)
8,1%
(7,8%)
±12,8% 0,82 6 1039 3 ★★★☆☆
4. Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan ETF (VGEJ), ny MSCI AC Asia
Ex Japan
0,22% 14,21%
(14,7%)

±14,5% 1,01 5 360 3 ★★★☆☆
5. SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap ETF (SPYX), ny MSCI EM
Small Cap
0,55% 14,2%
(12,7%)
8,9%
(8,0%)
±15,2% 0,97 5 1109 ★★★☆☆
6. Öhman Etisk Emerging Markets A ny MSCI EM 1,22% 14,2%
(10,7%)
11,4%
(9,3%)
±14,48% 0,94 6 47 2 ★★★★☆

Det man kan konstatera från tabellen ovan är att många av fonderna är ganska lika och att skillnaderna är relativt små. Där finns några börshandlade ETF:er för den som vill ha en ännu större exponering mot BRIC-länderna, men jag tycker att ovanstående fonderna duger väl. Det som jag däremot saknar i ovanstående är fonder med exponering mot till exempel Afrika. Dessa har i flera år inte funnits, men nu har jag börjat se de första fonderna. Jag vågar ännu inte gå all-in och rekommendera dem, men följande två fonder tycker jag är värda att ha ögonen på.

SPDR MSCI EM Beyond BRIC UCITS ETF (ZPRB)
Börshandlad fond som exkluderar BRIC-länderna och därmed ger exponering mot t.ex. Sydafrika (15 %), Korea, Mexiko, Indonesien, Thailand m.fl. En spännande hög risk fond med en avgift på 0.55 %
dbx MSCI EFM Africa TOP 50 Capped Index UCITS ETF (XMKA)
Börshandlad afrikansk indexfond med en avgift på 0,65 % som ger exponering mot Sydafrika med 65 % och 8 % i vardera Kenya, Egypten samt Marocko.

Alla dessa fonderna är tillgängliga via Nordnet och borde gå att köpa via Avanzas mäklarbord då jag inte hittar dem via hemsidan. Tyvärr har jag behövt stryka alla de amerikanska börshandlade fonderna som jag hade på observationslistan förra året, då de inte är tillgänglig längre.

De bästa USA-fonderna 2018

Jag tycker spontant inte att man behöver ha några specifika USA fonder i sin portfölj, då man till stor del får dessa indirekt via de globala fonderna. Men om man ändå vill ha dem, då skulle jag säga att de tre bästa USA-fonderna i år är:

Swedbank Robur Access USA
En av de bästa USA-fonderna som i år petar ner SPP-fonden från tronen i år. En bra balans mellan alla faktorer och det är kul att den dessutom slår många aktivt förvaltade fonder enligt Morningstar som ger den 5 stjärnor.
Länsförsäkringar USA Indexnära
Indexfond som följer det klassiska S&P 500-indexet som man ofta använder i alla jämförelser.
iShares MSCI USA Small Cap (SXRG)
En börshandlad amerikansk småbolagsfond som ger en exponering mot nästan 1 800 bolag. Ett bra komplement till de två ovanstående fonderna.
SPP Aktiefond USA
Förra årets bästa USA-fond som jag skulle säga är ganska identisk med Swedbank-fonden. Har man den här behöver man absolut inte byta.
Vanguard FTSE North America ETF (VNRT)
En riktig utmanare till tronen som bästa USA-fond, framförallt då den har extremt låg avgift på 0.1 procent.
Vanguard S&P 500 ETF (VUSA)
Utmanare till Länsförsäkringar-fonden med en fjärdedel av avgiften. Förmodligen nästa års bästa USA-fond.

Om vi går in mer i detalj på de respektive fonderna och tittar på nyckeltal, så ser de ut som följer.

Tabell 6. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot den amerikanska marknaden
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Swedbank Robur Access USA MSCI USA 0,28% 12,3%
(12,9%)
20,7%
(21,2%)
±12,1% 0,94 5 565 3 ★★★★★
2. Länsförsäkringar USA Indexnära S&P 500 0,22% 12,2%
(12,9%)
20,4%
(21,2%)
±11,9% 0,95 5 480 3 ★★★★☆
3. iShares MSCI USA Small Cap ETF (SXRG) ny MSCI USA Small Cap 0,43% 15,7%
(15,9%)
18,1%
(17,9%)
±12,2% 1,21 5 1790 3 ★★★★☆
4. SPP Aktiefond USA MSCI USA 0,22% 12,2%
(12,9%)
20,6%
(21,2%)
±12,0% 0,94 5 604 3 ★★★★☆
5. Vanguard FTSE North America ETF (VNRT) ny Russell 1000 0,10% 16,2%
(17,1%)
±10,3% 1,43 5 681 3
6. Vanguard S&P 500 ETF (VUSA) ny S&P 500 0,07% 16,8%
(17,1%)
19,4%
(19,7%)
±10,5% 1,45 5 506 3 ★★★★★

Fonden som jag sörjer på den här listan var den amerikanska Vanguard Total Stock Market Indexfonden som hade en exponoring mot över 3 500 bolag för en total avgift om 0.05 %. Den kan vi inte längre köpa på grund av de nya EU-reglerna. Jag tycker inte att där är så mycket att säga om fonderna ovan förutom att Swedbank och SPP-fonderna är i princip utbytbara mot varandra och att de två resterande följer två något olika index vilket och syns på antalet bolag som de äger. I övrigt är jag väldigt nöjd att jag hittade de två andra Vanguard-fonderna som går att handla eftersom de är noterade i Tyskland.

De bästa europeiska fonderna 2018

Enligt samma resonemang som för USA-fonderna så ser jag ingen större anledning till att äga Europafonder, då 20 % av pengarna en globalfond hamnar i europeiska bolag. Men om man vill bygga sin egen portfölj med exponering mot Europa, då är mina fondtips:

SPP Aktiefond Europa
Den bästa vanliga fonden med exponering mot Europa. Men handen på hjärtat så skulle jag nog rekommendera VGEU-fonden nedan istället.
Vanguard FTSE Developed Europe (VGEU)
Den börshandlade indexfonden som har bäst exponering till lägst avgift.
dbx MSCI Europe Small Cap
Börshandlad indexfond med exponering mot den europeiska småbolagsmarknaden.
iShares MSCI Eastern Europe
Börshandlad fond med exponering mot östeuropa.

Ovanstående fonder i mer detaljerad tabellform:

Tabell 7. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot den europeiska börsmarknaden
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. SPP Aktiefond Europa MSCI Europe 0,23% 8,2%
(8,3%)
11,9%
(12,4%)
±11,8% 0,68 5 408 4 ★★★☆☆
2. Vanguard FTSE Developed Europe ETF (VGEU), ny MSCI Europe 0,12% 13,4%
(12,9%)

(12,4%)
±10,2% 1,14 5 568 2 ★★★★☆
3. dbx MSCI Europe Small Cap ETF (XXSC) ny MSCI Europe Small Cap 0,3% 20,1%
(20,2%)
17,4%
(17,5%)
±10,1% 1,78 5 494 3 ★★★☆☆
4. iShares MSCI Eastern Europe ETF (IQQR) ny MSCI Eastern Europe 0,74% 21,2%
(15,8%)
3,7%
(1,1%)
±17,8% 1,05 6 57 1 ★★★★☆

Där fanns en hel del fonder som var ganska lika SPP- eller Vanguard-fonden som jag valde att inte ta med, då de i princip var identiska. Det gäller framförallt fonderna; Länsförsäkringar Europa Indexnära, Swedbank Robur Access Europa, Handelsbanken Europafond Index och Skandia Europa Exponering. Alla dessa är bra fonder, men de tillför inget nytt. I övrigt har SEB också en Europafond utan avgift, men då den bara går att handla via SEB så har jag valt att inte ta med den.

De bästa räntefonderna 2018

Alla fonder hittills i artikeln har varit aktiefonder med relativt hög risk. Jag rekommenderar alltid att ha räntefonder i portföljen som kan agera krockkudde när indexfonderna faller i värde. Det gör de nämligen alltid från tid till annan. Under en 15 års period ska en aktiefond mer eller mindre falla med 50 procent, inte en gång utan två gånger.

Precis som med de övriga fonderna är det vanskligt att jämföra räntefonder då det ofta blir att jämföra äpplen med päron. Räntefonder har nämligen väldigt olika risk beroende på hur lång tid och till vem de lånar ut sina pengar. Det är därför man tenderar att skilja på korta, långa och blandade räntefonder. Som tumregel kan man komma ihåg att ju kortare löptid, desto lägre risk.

Om jag skulle välja de bästa räntefonderna i respektive kategori, då blir det:

Spiltan Räntefond Sverige
Om jag bara fick ha en enda räntefond, då skulle det vara den här. Den har vunnit pris som bästa räntefond flera år och Sharpe-kvoten på 3.8 är helt galen. Det är enligt mig världsklass på den här fonden.
AMF Räntefond Lång
En obligationsfond med lite högre risk som har haft 5 stjärnor så länge jag kan minnas.
Öhman Realobligationsfond
En nykomling på listan som har ganska hög risk för att vara en räntefond, men ger också en hyfsad avkastning i dagens lågräntemiljö. Är dessutom inflationsskyddad vilket är ett plus.
Öhman Penningmarknadsfond
Tar över efter Swedbanks fond som rusat i avgifter av någon anledning.
IKC Avkastningsfond
Aktivt förvaltad räntefond med bästa sharpekvoten jag sett någonsin. Den är något dyr, men jag tycker att den ändå att den platsar på listan.

Tittar vi närmare på fonderna i tabellform, så ser det ut enligt nedan:

Tabell 8. Tips på bra räntefonder för 2018
Fond Löptid Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Etisk Betyg
1. Spiltan räntefond Sverige 1 år SSVX
T-BILL
0,22% 1,7% 2,0% ±0,52% 3,8 1 4 ★★★☆☆
2. AMF Räntefond Lång 4 år Sweden All
Bond Index
0,14% 1,5%
(1,3%)
2,6%
(2,4%)
±2,1% 1,0 3 ★★★★★
3. Öhman Realobligationsfond ny 7,3 år OMRX Real Return 0,29% 3,1%
(3,2%)
2,1%
(2,3%)
±4,4% 0,78 3 ★★★★☆
4. Öhman Penningmarknadsfond ny 0,4 år OMRX Treasury Bill 0,19% -0,6%
(-0,5%)
-0,1%
(0,0%)
±0,19% -1,4 1
5. IKC Avkastningsfond 0,4 år SSVX
T-BILL
0,86% 3,0%
(
2,6% 0,77% 3,99 2 ★★★★☆

Där sker egentligen inga större förändringar jämfört med förra året, förutom att jag har plockat bort fonder som är mer eller mindre lika. SPP Obligationsfond är ett bra alternativ till AMF Räntefond Lång. AMF Räntefond Kort är ett bra alternativ till Spiltan och IKC-fonden. Däremot det som förvånade mig var att Swedbank Penningmarknadsfond har 0 % i förvaltningsavgift men hela 0,4 % i transaktionsavgifter. Det är lite crazy så den åkte ut fortare än kvickt.

På observationslistan ligger tre fonder som jag inte riktigt vågade ta med i år och dessa är:

XACT Obligation
Börshandlad räntefond med en genomsnittlig löptid på 3,1 år och en avgift på 0,1 %.
Spiltan Högräntefond
Alternativ till AMF Räntefond lång, dock med en något hög avgift om 0,91 % som gör att den inte kommer med i år på topplistan. Dock bra i sin kategori med 5 Morningstar-stjärnor.
dbx iBoxx EUR High Yield Bond 1-3 ETF (XHY1)
Börshandlad global räntefond med en avgift på 0,35%
dbx Barclays Global Aggregate Bond ETF (XBAG)
Ett annat exempel på global räntefond med avgift 0,3 % och fyra morningstar stjärnor

Vi får se, men jag kommer att hålla koll på dessa tre fonder under året och se om de inte kommer med på listan med bästa fonderna 2019.

En sak att fundera på i dagens situation då räntorna är extremt låga är att man kan byta ut sin räntefond mot ett vanligt sparkonto. Då får man ofta en avkastning i paritet med ovan, men man tar i princip ingen risk. Läs gärna min artikel nedan på ämnet:

Riktigt långa obligationsfonder till RikaTillsammans-portföljen

Det som jag inte har tagit med ovan är de riktigt långa obligationsfonderna med löptider på mellan 10 och 30 år. Anledningen till att jag inte listar dem ovan är att de har en väldigt hög risk. En liten förändring i räntan kan slå uppemot 10 – 30 procent i värde. Därför är det extremt viktigt att man vet vad man gör när man äger dem. Det är dock de här fonderna som RikaTillsammans-portföljen består av till 25 procent. På grund av de nya EU-reglerna är de amerikanska långa obligationsfonderna inte längre tillgängliga, men de går att ersätta hyfsat med följande fonder:

dbx EUROZONE GOVERNMENT BOND 15-30 UCITS ETF (DBXF)
Börshandlad räntefond med löptider på minst 15 år till en avgift på 0.15 %
iShares Euro Govt Bond 15-30yr UCITS ETF (IBCL)
En motsvarighet till fonden ovan.
iShares Euro Govt Bond 20yr Target Duration UCITS ETF (IS05)
Börshandlad räntefond med löptider på 20 år
SPDR Barclays 15+ Year Gilt UCITS ETF (SYBL)
Brittisk räntefond med löptider på 15+ år.

Jag kommer att återkomma om ovanstående i en kommande artikel där jag balanserar om RikaTillsammans-portföljen.

Slutkommentar till fondtipsen ovan

En väldigt vanlig fråga som jag får i samband med dessa artiklar med tips på bra fonder är varför inte en specifik fond var med. En av förra årets fondvinnare var t.ex. Swedbank Robur Ny Teknik. Den var utan tvekan en av de absolut bästa fonderna på den svenska marknaden. Den gjorde över +30 procent på 12 månader. Det är inte bara bra, det är makalöst bra. Varför hamnar inte den då som en topp-rekommendationen och tas med i modellportföljerna?

Det korta svaret är att det handlar om vilken investeringsstrategi som man har. Ens investeringsstrategi kokar, enligt mig, nämligen ner till följande två frågor:

 • Kan jag (eller någon annan jag litar på, t.ex. en fondförvaltare) förutsäga marknadens rörelser?
 • Kan jag (eller någon annan jag litar på, t.ex. en fondförvaltare) hitta undervärderade bolag eller branscher?

Jag går genom de fyra kombinationerna av hur man kan svara på dessa frågorna i artikeln ”Mina fondportföljer”. I korthet så är mitt svar ”Nej, Nej”. Det finns inget stöd i forskningen som visar att fondförvaltare (eller en själv), över längre tidsperioder om 5-10+ år, kan plocka ut de bästa fonderna eller aktierna. Det som då forskningen rekommenderar, är att istället investera i breda indexfonder med många bolag, där några kommer att gå bra, några dåligt och din avkastning kommer att gå som genomsnittet – dvs. index. Men det betyder att du kommer ha en genomsnittlig – på kort sikt medioker – avkastning.

Anledningen till att jag kan vila i det och vara väldigt nöjd, är att jag vet att genom att jag är genomsnittlig varje år i flera år i rad, så kommer jag vara den som slår 9 av 10 personer på sikt. För mig är inte sparande ett 100 meters lopp, utan snarare ett marathon. Jag kommer hellre i mål varje år, än att vinna ett enskilt år och de andra åren ta ut mig så mycket att jag skulle behöva bryta loppet. Något som väldigt många tyvärr råkar ut för. Det är det här som är min hemlighet, att jag vid 36 års ålder har sparat i snart 20 år och har sett väldigt mycket, framförallt två ordentliga krascher.

Det här är en av de viktigaste premisserna och antagandet för den här artikeln. Jag jämförde t.ex. den här listan med Fondmarknadens topplista med de fonder som gått bäst 2017 och vi matchade inte på en enda. Å andra sidan tror jag inte att någon av årets vinnare var en vinnare förra året heller. Jag tävlar INTE om att vara bäst, för jag tror inte att det går att vara bäst ett enskilt år, utan att riskera oerhört mycket ett annat år. Jag nöjer mig med att ett enskilt år ligga någonstans i mitten – att ha fonder som är genomsnittliga.

Det här är kontroversiellt och alla håller inte med mig. Tyvärr leder det till att du förr eller senare kommer att behöva ta ställning till de ovanstående frågorna själv och bestämma dig för din strategi. Jag har skrivit mycket om det i bland annat följande artiklar:

En annan reflektion som jag gör i årets sammanställning är att många av fonderna har sänkt sina avgifter även om det ser ut som att avgifterna har ökat från förra året. Det beror på att avgifterna idag redovisas på ett lite annat sätt. Det är därför också mina avgifter för fonderna kan skilja från t.ex. Morningstar, då jag har redovisat även transaktionsavgifterna. En annan spaning som jag gjorde under de dagarna jag gjorde research för den här artikeln är att det kommer fler och fler billiga börshandlade fonder som är bra, även om vi blev av med många av de amerikanska. Även om där är några jag verkligen kommer sakna några, så är det inte den katastrof jag trodde det skulle vara i december 2017.

Fondroboten Lysa imponerade sjukt på mig

Att ta fram de bästa fonderna 2018 och skriva den här artikeln har tagit mig gott och väl 30 timmar effektiv arbetstid. När jag i princip var klar med artikeln loggade jag in på mitt Lysa-konto (annonslänk), mest för att jag var nyfiken vilka fonder som Lysas fondrobot hade valt åt mig. Jag blev sjukt överraskad när jag insåg att av deras 19 fonder var bara 3 fonder inte med på min lista ovan!

Dessa tre fonder var inte dåliga fonder, utan tvärtom var två bättre än mina förslag, men vi kan inte välja dessa som privatsparare då de bara är tillgängliga för institutionella investerare. Den sista Japan-fonden som jag inte hade med på min lista tycker jag att jag redan får exponering mot via globalfonderna. Jag måste säga att jag både blev imponerad av dem (och stolt över mig själv att artikeln verkar hålla god kvalitet).

Det här ställer en fråga som jag har haft ett tag på sin spets:

Varför ska jag själv lägga tid på att leta upp, hålla koll på och balansera om mellan dessa fonder, när en dator kan göra det bättre än mig?

Fram till hösten 2017 fanns det inget annat alternativ att ha en bra passiv portfölj om man inte ville göra det själv. Men som jag kom fram i min jämförelse och utvärdering av de svenska fondrobotarna, så är Lysa de som är längst framme. Att de dessutom verkar ha en filosofi som i mångt och mycket går i linje med min egen gör att jag seriöst överväger att lägga över jobbet på dem. Det är ju inte ens längre som så att vi väljer olika fonder, utan det enda som skiljer är fördelningen fonderna mellan. Jag har dessutom en misstanke på att de har lagt mer tid på att fundera på det än vad jag har.

De gör ju sedan inte jobbet gratis, men jag kan tycka att det är värt de 0.20 – 0.24 procent per år i avgift – särskilt om man tar hänsyn till energin och tiden. Känslomässigt är jag nog inte redo att lämna över alla mina pengar till dem, men en majoritet av mitt månadssparande går redan till dem och under 2018 kommer jag att öka den andelen. Det ska bli roligt att framgent benchmarka mot dem.

En sak som man dock inte ska glömma bort är avgifterna som uppstår när vi själva sparar i fonderna. För fonder noterade i utländska valutor tar både Nordnet och Avanza 0,25 procent i avgift per transaktion. Det motsvarar en köp- och säljavgift för en vanlig fond. Dessutom betalar vi courtage också utöver det. Här har ju Lysa förhandlat stenhårt för oss sparare och vi betalar bara 0.02 procent i courtage och 0.03 procent i växlingsavgift. Det är en faktor som jag anser att man bör ta i beaktande också.

Mitt konkreta tips är att verkligen ge Lysa en seriös och ordentlig fundering. För jag har seriöst svårt att argumentera för att en nybörjare eller en genomsnittlig sparare ska göra jobbet själv snarare än att ge bort det till Lysa. Jag anser mig själv vara ganska duktig, men ser att jag inte gör det bättre än vad de gör. Något som tyvärr tar lite på egot. :-)

Om du väljer att testa Lysa, gör det gärna genom min länk nedan så får jag också en liten ersättning från dem.

Disclaimer: Även om jag rekommenderar Lysa ovan och har ett s.k. affiliate-avtal med dem där jag får en liten ersättning för varje ny kund, så har de inte varit med och påverkat artikeln, dess innehåll eller fondvalet. Utan jag tycker genuint att rekommendationen står på egna meriter. Vill du inte stödja bloggen och liknande artiklar så kan du googla upp deras hemsida utan att använda länken ovan.

Bilaga A. Förklaring till de olika kolumnerna

Nedan hittar du förklaring till de olika egenskaperna och kolumnerna som jag använt i tabellerna ovan.

Förklaring till de olika kolumnerna och egenskaperna för varje fond i topplistan med de bästa fonderna att spara i
Egenskap Betydelse
Fondnamn I möjligaste mån hela fondens officiella namn. Notera att många av de börshandlade fonderna (ETF) har sitt unika ID inom parentes.
Index Det jämförelseindex som varje fond följer. Det här är viktigt framförallt för indexfonderna.
Avgift Den avgift som du och jag betalar till fondbolaget. Till skillnad från föregående år är både förvaltnings- och transaktionsavgifter med i år då jag har utgått från Avanzas (annonslänk) avgifter.
3 / 5 år medel Årsmedelavkastningen för de senaste tre respektive fem åren
Std. av Standardavvikelse är ett mått på risken i förhållande till hur mycket fonden avviker ett enskilt år från sitt medel.
Sharpe-kvot Ett mått på den risk som fonden har tagit för att uppnå sin avkastning. Ju högre desto bättre.
KIID Den standardiserade EU-skalan för att bedöma risken i en fond. 1 = lägst risk, 7 = högst risk
Bolag Antal olika företag (=aktier) som fonden äger
Etisk Ett hållbarhetsbetyg på en skala 1 till 5.
Antalet Morningstar-stjärnor Ett helhetsbetyg i ett till fem stjärnor där fem Morningstar-stjärnor är bäst. Betyget tar hänsyn till andra fonder i samma kategori och bara de bästa fonderna får det högsta betyget.

Relaterade artiklar och externa länkar

Om du gillade den här artikeln kommer du förmodligen även att uppskatta följande artiklar

Den här artikeln skulle inte vara möjlig utan ett antal riktigt bra hemsidor

 • Svenska Morningstar – innehåller all information om de vanliga fonderna
 • Brittiska Morningstar – den bästa sidan som jag har hittat för information kring de börshandlade fonderna
 • Fondkollen – bra hemsida för att kunna ranka de vanliga fonderna mot varandra och sin kategori

Missa inte uppdateringar, få mitt månatlig nyhetsbrev

Ungefär var tredje vecka skickar jag ut ett nyhetsbrev som handlar om de bästa tipsen, konkreta råd och inspiration för att göra sin privatekonomi lite bättre. Om du gillade den här artikeln, så får du väldigt gärna prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis och fler än 30 000 andra läsare gör det redan.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Jag försöker hålla den här artikeln så aktuell som möjlig under året och här kan du följa eventuella förändringar i fondtipsen.

180116 – Första versionen av artikeln
 • Jag har bekräftat att alla ETF:erna går att handla hos Nordnet genom att köpa dem själv. Nordnet har på Twitter bekräftat att det kommer att gå även i fortsättningen.
 • Avanzas kundtjänst meddelar att utländska ETF:er även om de är noterade i Tyskland enligt ovan inte går att handla för tillfället. Beror på att de inte har någon process för att hantera rapporteringen. Se min konversation med Avanza på Twitter.
 • På grund av osäkerheten kring Länsförsäkringars formuleringen om möjligheten till att ta ut en avgift om 2 procent för sin Globala-fond, har jag kontaktat VD på fondbolaget och fondchefen för att få en officiell kommentar. Återkommer när jag har fått svar.
180117 – Andra versionen
 • Fått Svar från Johan Lindström, Länsförsäkringars chefsjurist angående fondavgiften i deras globalfond, finns i den här artikeln.
 • Flyttade upp DNB Global Indeks och Swedbank Robur Access Global som tydligare alternativ till Länsförsäkringar Global Indexnära, om man upplever avgiftsdiskussionen som en showstopper.
 • Lade till Spiltan Högräntefond på observationslistan för räntefonder.
180212 – Tredje versionen
 • Jag har fått bekräftat från Avanza att de börshandlade fonderna ska gå att handla även hos dem nu. Dock behöver man fortfarande ringa in till mäklarbordet (fråga alltid om courtaget, det vill säga avgiften).
 • Jag lade till två aktivt förvaltade globalfonder med 5 Morningstar-stjärnor: Coeli Global Selektiv och Lancelot Camelot.

Jag skulle aldrig kunna göra det här arbetet på egen hand och jag vill därför rikta ett särskilt tack till dig er läsare som kommenterat tidigare artiklar – den förra artikeln om de bästa fonderna 2017 hade över 200 kommentarer. Jag hoppas att vi även i år kan hjälpas åt att tipsa och diskutera de bästa fonderna i kommentarsfältet! :-)

Tack!


Den här artikeln publicerades 2018-01-16 klockan 13:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Globala barnportföljen, Indexfonder, Nybörjarportföljen, Rikatillsammans-podden, RikaTillsammans-portföljen, Så blir du rik, Spara till barn.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

258 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Högre upp på den här sidan finns ett blått cirkeldiagram som visar fördelningen mellan regioner i världen, men det kan inte vara enligt MSCI World Index eftersom detta index innehar inte tillväxtländer. Jag misstänker att diagrammet visar fördelningen enligt MSCI ACWI Index.

  – Jämför med cirkeldiagrammet på MSCI:s egen sida som visar ACWI.
  https://www.msci.com/world

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Hej,
  Ny på det här med fonder.
  När kan man förvänta sig ”Bästa fonderna 2019”?
  Är angivna fonder fortfarande aktuella som ”bästa fonderna” tror du?

  Med vänlig hälsning

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Räkna första eller andra helgen i januari. Ja, många kommer vara likadana.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan

  Fantastisk arbete bakom din sammanställning.

  Har en kommentar på Xact småbolag har inte sett detta varit uppe tidigare, men kan ha missat……

  Jag gillar (Handelsbankens) Xact fonder men jag har en invändning mot Xact småbolag, fonden äger inte fullt ut underliggande aktier som ingår i indexet sk ”fysisk replikering” utan den har även en ”syntetisk replikering”. Det borde ge en ökad risk. Riskens omfattning är svår att greppa och vad som kan ske ifall någon motpart får svårigheter att uppfylla sina åtaganden etc.

  Övriga Xact fonder har fysisk replikering vad jag kan se. Anledningen till syntetisk replikering har troligen med att göra att omsättningen i småbolag är mindre än större bolag och för att få Xact småbolag fungera i en börshandlad miljö har man valt denna lösning.

  Tycker det är bra att veta vad man äger. Vanligtvis äger en fondägare aktier indirekt via fonden.
  Personligen är jag därför skeptisk till diverse finansiella uppfinningar, då de tidvis har visat sig vara giftiga.

  Jan har du funderat på och hur ser du på eventuella finansiella ”uppfinningar” (som syntetisk replikering) och eventuella risker det kan medföra i de fonderna du väljer ut?

  MVH
  Claes

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Claes
 4. Vit pil

  Fonden SPDR MSCI EM Beyond BRIC UCITS ETF (ZPRB) verkar så vitt jag kan se ha lagts ned. Se https://www.etfstrategy.com/ssga-to-close-seven-ucits-etfs-10266/

  Går fortfarande att lägga order på Nordnet ser det ut som, men finns ingen historik tillgänglig för fonden. Vet ej vad som händer om man faktiskt lägger en order…

  Några tips på alternativ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Slumpmässigt
 5. Vit pil

  Tjena Jan, Som alltid ett inlägg jag ser fram emot :) sitter och ser över lite fonder och blev intresserad av denna: Vanguard S&P 500 ETF

  Men kan du köpa den även om reglerna för ETF har ändrats (så sur över detta..)?

  Tack,
  Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
 6. Vit pil

  Hej! En del snack om Avanzas nya Globalfond med halva avgiften mot LF. Kollat med själv men inte hittat något konstigt. Har du något argument varför man inte borde baxa över hela LF-delen dit?

  Tacksam för svar även om den här posten kanske är vilande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 7. Vit pil

  Ring Avanza och kolla;)!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emanuel Johansson
 8. Vit pil

  Ser också att du förespråkar det bredare (men dyrare) SEB Svenska Indexfonden.

  Finns det data över längre tid som säger att det bredare indexet har gått bättre än det smalare med 30 bolag?

  Har lyckats se på Avanza att det verkar ha gått bättre de senaste 5 åren eller så, men hade varit intressant att se över säg 20-40 år eller liknande.

  Förstår att det är mer volatilitet i ett index med ”bara” 30 bolag, men har det presterat sämre över längre tid än våra lite bredare index?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 9. Vit pil

  Hej!

  Har tidigare investerat endel i Amerikanska obligationer, nämligen ”Vanguard Total Bond Market Index ETF” Hos Avanza, och det går som tidigare nämnt inte längre.

  Har du något tips på en fond/tysk etf som följer samma/liknande index?

  Med vänliga hälsningar
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Tyvärr. Har inte hittat någon sådan än. :-/

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Vad rekommenderar du isåfall som alternativ? Svenska korta räntefonder verkar vara lite mindre ”krut” (och mycket smalare förstås)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
 10. Vit pil

  På Avanza så kan du köpa DNB Global Emerging Markets Indeks A som följer MSCI Emerging Market index. Fonden startades 18/4 i år och den förväntade avgiften kommer att vara 0,3% så den är 0,1% billigare är LF Tillväxtmarknad indexnära.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Shippo (@greysn0w)
 11. Vit pil

  Avanza har lanserat en ny fond ”Avanza Global” som marknadsförs som världens billigaste globalfond. Deras förvaltningsavgift är 0,05% och total avgiften är 0,1% som kan jämföras med Länsförsäkringar global indexnära med 0,2% respektive 0,22%. Så med Avanzas nya fond så kan man mer än halvera kostnaden. De 10 största innehaven i fonderna är exakt samma aktier och samma procentsats av respektive fond.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
  1. Vit pil

   Ja, det ser onekligen bra ut. Ska dock sätta mig in detalj och återkommer om det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Vad tror ni om nya Avanza Global? Den följer också MSCI World Index men har en lägre avgift än vad Länsförsäkringar har.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Kommer att återkomma med en artikel på ämnet inom kort.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Hej Jan! Som du givetvis också sett har Avanza precis lanserat sin nya globalfond Avanza Global. Kan du skriva vad du tycker om den? Skulle du byta bort LF global och SPP global till förmån för Avanza Global? Varför? Varför inte?

  En fråga till: finns det någon bra fond för globala småbolag?

  Tack för bra artiklar och poddar. Du har förändrat mitt sätt att se på pengar och ekonomi och det är tack vare dig och din blogg som jag kommit på rätt väg vad gäller sparandet. 😊

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristina
 14. Vit pil

  Tack för en bra artikel och för att ni jobbar med att förbättra den ekonomiska kompetensen hos era följare och läsare!

  Jag har mitt sparande hos Lysa och Nordnet i stort sett enligt de modellportföljer och rekommenderade fonder i den här och andra av era artiklar. Ni har gjort stor skillnad för mig och skapat ett intresse och förståelse för privatekonomi och pengar som jag inte hade innan. Tack!

  Något som jag saknar är en artikel (eller flera) som berör nuvarande tjänstepensionssystem och hur man som huvudsakligen anställd med tjänstepensionsavtal via arbetsgivaren bäst bör placera sin tjänstepension. Jag fattar att samma filosofi gäller för placering av tjänstepensionen som för era modellportföljer, det vill säga lång tidsperiod –> större andel billiga aktieindexfonder och kortare tidsperiod — > större andel räntefonder. Utmaningen är att det begränsade urvalet och knepiga, svårnavigerade produkter som pensionsbolagen erbjuder.

  Exempelvis för min egen del, som anställd av ett landsting, så har jag avtalet KAP-KL. Inom avtalet finns flera olika förvaltare att välja mellan, den ena med en mer knepig produkt än den andra. Det verkar som att för oss som vill placera själva så finns i stort sett bara Danica, Swedbank och kanske AMF att välja på. Men fondutbudet är skralt. AMF och Swedbank erbjuder i stort sett bara sina egna fonder, ofta de aktivt förvaltade varianterna med lite högre avgifter (t.ex. Swedbank Robur Access Global MEGA istället för den vanliga passiva Swedbank Robur Access Global).

  Här är två exempelportföljer av ”Globala barnportföljen” som man kan pyssla ihop från Danica och Swedbank:

  Danica:

  60 %: Danske Invest Global Index SI (passiv globalfond)
  10 %: Didner & Gerge Aktiefond (aktiv Sverigefond)
  10 %: Lannebo Småbolag (aktiv Sverigefond)
  5 %: Pictet-Emerging Markets Index IS USD (passiv tillväxtfond)
  5 %: Franklin India A(acc) (aktiv Indien/Asienfond)
  5 %: Danske Invest Sverige Kort Ränta SI (kort räntefond)
  5 %: Alfred Berg Obligationsfd Plus Hållbar A (lång räntefond)

  Portföljavgift i medel ca 0,34 %

  Swedbank:

  60 %: Swedbank Robur Global MEGA (aktiv globalfond)
  10 %: Swedbank Robur Access Sverige (passiv Sverigefond)
  10 %: Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige (aktiv Sverigefond)
  5 %: Swedbank Robur Access Asien (passiv Asienfond)
  5 %: Swedbank Robur Global Emerging Markets (aktiv tillväxt)
  5 %: Swedbank Robur Räntefond Kort Plus (kort räntefond)
  5 %: Swedbank Robur Realräntefond (realränteobligationer)

  Portföljavgift i medel ca 0,43 %

  Hur ser dessa portföljer ut tycker ni?

  Valbara fonder inom Danica KAP-KL: https://www.danicapension.se/fondutbud?id=10#/overview
  Valbara fonder inom Swedbank KAP-KL: https://www.swedbank.se/privat/pension/pensionsskola/tjanstepension/valbara-fonder1/index.htm

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Hej!

   När jag kollar lite snabbt ser det ut som rimliga portföljer, imponerande på något vis att medelavgiften på portföljerna ändå blir så pass låg trots att det är ett par aktiva fonder i dem.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
  2. Vit pil

   Ja, avgifterna är rabatterade inom avtalet. Till exempel så är Swedbanks Globalfond MEGA rabatterad ner från 0,52 % till 0,35 %. Dock verkar den ha en köpavgift på 2 %.

   Att jämföra mot Access Global som har en avgift på 0,20 % och ingen köpavgift.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
  3. Vit pil

   Bra reflektioner, snålt utbud av fonder och som du beskriver så erbjuder t ex inte Swedbank sin billigare globala fond…skralt. Efter noga övervägande valde jag AMF och deras aktiefond för min Kap-Kl.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
  4. Vit pil

   Hej Johan!

   Jag har på sistone grottat ner mig i olika möjligheter till val till tjänstepensionen.

   Har också kollat på bla Danica och hur man skulle kunna skapa tex en Global Barnportfölj med deras fonder,utan att avgifterna rusar iväg.

   Det du presenterar ser väldigt bra ut,men är du säker på att du har räknat rätt?!
   Tittar man på respektive fond hittar man en sk ”årlig avgift” och tyvärr ligger den en bra bit över 1% på de flesta fonder..

   Så en så låg avgift i en portfölj hos Danica tror jag inte är möjlig.

   Men,rätta mig gärna om jag har fel!
   Ingen skulle bli gladare än jag:)!

   /Emanuel

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emanuel Johansson
  5. Vit pil

   Angående avgifterna så kanske jag har missförstått hur det funkar.

   Såhär kan det stå för Danske Invest Global Index SI på Danica:

   Ordinarie förvaltningsavgift 0,34 %
   Rabatterad förvaltningsavgift 0,22 %
   Ordinarie årlig avgift 0,47 %
   Rabatterad årlig avgift N/A

   Om den årliga avgiften inkluderar förvaltningsavgiften, så borde väl den nya avgiften bli 0,47 % minus rabatten i förvaltningsavgiften som är 0,12 % (0,34 – 0,22 %), det vill säga 0,35 %?

   Förstår inte varför Danica skriver N/A för den rabatterade årliga avgiften?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 15. Vit pil

  Ett fenomen jag inte gillar med vissa fonder är att de gör ett urval på etiska grunder, även indexfonder (som då kallas indexnära). Väldigt utbrett fenomen. Eventuellt problematisk då det innebär man missar vinsten som ”oetiska” företag gör.

  Det finns ex. inget som är oetisk med vapen och oljeföretag/kärnkraft.

  Olja är livsnödvändigt för civilisationen (utan olja och kärnkraft så hade dagens civilisation varit omöjlig).

  Och utan vapen så kan vi inte jaga och vi kan inte ha fred. Vad tror ni det är som bäst förhindrar skurkstater från att attackera? Jo, man ser till att de goda krafterna har ännu mer vapen än skurkstaterna. Vapen är varken etiskt eller oetiskt det är en nödvändighet i dagens värld!!

  Inga tobaksbolag? Ja då åker ju Swedish Match ut ur portföljen och därmed de enorma vinsterna som bolaget har gjort. Cigaretter må vara oetiskt men snus har räddat otaliga liv från cancer och andra sjukdomar då det är 90-95% snällare än cigaretter. Det är oetiskt att utesluta Swedish Match från en portfölj.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Karlsson
 16. Vit pil

  Är osäker på om jag hittat rätt börshandlade fonder på Avanza och Nordnet.

  dbx MSCI World Index ETF (XDWD):
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/615057/dbx-msci-world-dr-1c
  https://next.nordnet.se/instrument/xtrackers-msci-world-ucits-etf/16481280
  https://next.nordnet.se/instrument/xtrackers-msci-world-ucits-etf-1-c/16311593

  När man söker på XDWD dyker det upp två träffar på Nordnet, dessa har en svensk flagga och en tysk flagga?
  På både Nordnet och Avanza dyker det upp en träff där namnet innehåller ”1C”, vad menas med detta?

  ——————————————————————————————————————————–

  SPDR MSCI World Small Cap ETF (ZPRS):
  https://next.nordnet.se/instrument/spdr-msci-world-small-cap-ucits-etf/16247999

  Denna fond finns inte på Avanza, så jag gissar att man får kontakta deras kundtjänst om man vill månadsspara i denna ETF, kostar detta extra pengar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Den från Avanza ser jag är rätt, länkarna till Nordnet funkar inte så kan inte kommentera dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 17. Vit pil

  Undrar över Öhman Etisk Emerging Markets A som beskrivs som aktivt förvaltad. Hos Öhman på https://www.ohman.se/wp-content/uploads/Hel%C3%A5rsber%C3%A4ttelse_2017.pdf står det att fonden är en indexnära aktiefond som inte tar några aktiva positioner mot marknaden. Det tolkar jag som att fonden är en passiv indexfond och i ljuset av det känns avgiften väl hög, fast den har presterat bra.

  M v h JH

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jero
 18. Vit pil

  DNB Global Emerging Markets Indeks A är en ny fond som erbjuder lägre avgift än Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära. Du nämner i ditt inlägg att du tycker Länsförsäkringars fond är i dyraste laget. DNBs dito är således ett mycket attraktivt alternativ och kanske istället borde vara din rekommendation i portföljerna framöver?

  Tyvärr erbjuder inte Nordnet (jag hittade den åtminstone inte jag sökte) fonden men Avanza gör det här:

  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/862034/dnb-global-emerging-markets-indeks-a

  Mvh,

  Gabriel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Gabriel
  1. Vit pil

   Stort tack för tipset. Den lär nog komma med nästa år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Hej! Varför fortsätter du att rekommendera spiltan aktiefond Investmentbolag som har backat 3-4% i år och bara gått upp 27 % på 3 år? Det finns gott om sverigefonder med bättre resultat t ex seb småbolagsfond med resultat upp 13 resp 62%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
  1. Vit pil

   Jag fortsätter rekommendera den eftersom jag tittar på det långsiktigt och i förhållande till risken. Jag personligen tycker att det är vanskligt att jämföra en småbolagsfond med en storbolagsfond då det är två helt olika typer av fonder. Det är lite som att jämföra en skåpbil och en kombi. Båda har fyra hjul och ratt, men är ändå väldigt olika. En småbolagsfond kommer ALLTID prestera bättre än en storbolagsfond över längre tidsperioder, men den kommer också att förlora mycket mer i värde när det väl går ner.

   Sedan tycker jag att 1 och 3 år också är för korta tidsperioder för en portfölj som t.ex. ska vara på 10 år. Men det är ju inget som hindrar att du kör den istället för Spiltan-fonden. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  När jag är inne på Avanza och kollar på ETF:er så möts jag av meddelandet

  ”På grund av nya regelverk från EU är det från årsskiftet inte längre möjligt att köpa detta värdepapper, det går enbart att sälja. Det gäller alla amerikanska och kanadensiska ETF:er.”

  Många av de värdepapper du rekommenderar är ETF:er och det är därför svårt att skapa en balanserad portfölj utan dem. Planerar du att släppa en uppdaterad lista utan ETF:er?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John Lovén
  1. Vit pil

   Alla dessa ETF:er går att handla även efter den nya lagstiftningen. På Nordnet går det utan problem, på Avanza kan man behöva ringa mäklarbordet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Från Avanzas Q&A:
   Kommer vi att ersätta de ETF:er som inte kommer gå att handla med en liknande produkt?
   Kan jag istället köpa de låsta ETF:erna via Avanzas mäklarbord?

   Nej, det kommer tyvärr bara vara möjligt att sälja – även via mäklarbordet. Du når mäklarbordet på tel. 08-562 250 00.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   asdf
 21. Vit pil

  Hej, kan någon hjälpa mig förstå varför SEB Etisk Global redovisas som .98% avgifter på Avanza? Produktsidan säger:
  – – –
  Produktens avgift
  0,48%
  Varav fast förvaltningsavgift
  0,40%
  – – –
  Medan om man klickar på räkneexempel tillkommer avgifter för köp och sälj:
  – – –
  Avanzas avgifter
  50 SEK / 0,50% (med kommentar:)
  Detta kan t.ex. vara courtage och/eller valutaväxling vid handel med utländska värdepapper. Observera att avgiften beräknas på 2 stycken transaktioner, dvs både ett köp och ett sälj.
  – – –
  …och ”totala kostnader” anges till ”98 SEK / 0,98%”

  ——-

  1) Är dessa 50 SEK / 0,50% kostnad för mig att köpa/sälja fonden? Vid testköp står ”avanzas avgifter 0kr”
  2) är kostnaden definierad som ,5% eller 50 SEK? Och var framgår detta? Jag förutsätter den är ,5% då jag inte läst någon varning för att månadsspara i fonden här i bloggen.
  3) när och hur tas avgiften ut? texten om att avgiften beräknas på två transaktioner antar jag betyder att avgiften egentligen är 25/,25% vid köp resp. sälj?
  4) nu kanske jag slarvat i läsningen av inlägget ovan men vore det inte klokt att utfärda en liten varning för denna fond i ej långsiktigt sparande? Sälja efter ett år blir ju avgiften defacto ,98%, efter två år ,73% osv, dvs rejält dyrare (förutsatt nu att avgiften är proportionerlig).
  5) kan man verkligen inte se denna avgift på produktsidan utan måste läsa räkneexemplet för varje fond?

  Tack för input!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Jag har bara hunnit slå en snabb kik på det, men det verkar vara valutaväxlings-avgiften som spökar här. Den har ju inte med fonden att göra utan tas av Avanza/Nordnet innan man får in pengarna i fonden och därav står den inte med på översikten för själva fonden. Om jag minns rätt så är ju valutaväxlingsavgiften 0.25 % vid köp och 0.25 % vid sälj.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack Jan,
   Ok – får givetvis verifiera själv inför köp, men då gäller att det definitivt är en fond jag kan månadsspara till men definitivt äga över några år för att inte totalkostnaden skall öka drastiskt. Synd att Avanza inte redovisar detta mer tydligt, dvs på produktsidan (där det endast står 0,48%) eller vid köp (där endast köpbeloppet samt ”Avanzas avgifter 0kr” visas). Hädanefter skall jag komma ihåg att klicka in på räkneexemplet varje gång jag överväger en ny fond…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
 22. Vit pil

  Hej Jan, om jag vill spara 400:- per månad till min dotter som är 6 år i dessa;

  Länsförsäkringar Global Indexnära
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
  Spiltan Räntefond Sverige
  AMF Räntefond Lång

  Hur skulle du fördela den pengen på de 5 ovanstående fonderna?

  Spartid; 12 år då minst.

  Jättetacksam för svar.

  Med vänlig hälsning, Christian

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   Då skulle jag köra majoriteten i de breda globala fonderna. T.ex. 300 kr i globalfonden, 100 kr i Spiltan-fonden. Lycka till med ditt sparande! :-)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ok tack för svar, så bara spara i 2 fonder mao?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian
   1. Vit pil

    Ja och sedan balansera om en gång om året.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Med balansera om menar du att ändra på summan man sparar mellan dom 2 fonderna? Vi har sparat sen hon var mindre och sparar 300/mån uppdelat på 100 var i; Länsförsäkringar Global Indexnära, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och AMF Räntefond Lång. Men det är först senare tid jag börjat sätta mig in lite mer, så vi tänker dels höja sparandet (i fonder, vi sparar på bankkonto också) ev mer än vad jag skrev och se över fördelningen. Så vi kanske ska låta månadssparandet vara kvar i de 3 fonderna vår dotter har, men ändra summorna lite?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian
   1. Vit pil

    Eftersom tidsperioden är så lång och ni även har sparande på bankkonto så skulle jag överväga att öka risken genom att skippa räntefonderna

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Hejsan! Jag saknar xact högutdelande. Visst är det kanske bökigt att behöva återinvestera utdelningen. Men detta smart beta index verkar överprestera det mesta och till låg risk. Kika gärna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Knytnävsknut
 24. Vit pil

  Hej Jan

  När du presenterar de bästa fonderna för 2018 och skriver om Danske Invest Global Index att

  ”Om du har den här globalfonden, som var med på listan 2016, så skulle jag rekommendera att byta bort den, främst på grund av den höga avgiften som på 0,49 procent som är helt onödig”

  Menar du att man ska sälja av fonden då? När du skriver att du rekommenderar att byta bort den.

  Sedan är Ålandsbanken Cash Manager B helt borta i år. Är det pågrund att avgiften är för dyr?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Sandell
 25. Vit pil

  Hur många fonder av varje sort (global, Sverige, etc) anser du att man bör ha i portföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 26. Vit pil

  Hej Jan!

  Hur handlar jag med följande fonder?
  SPDR MSCI EM Beyond BRIC UCITS ETF (ZPRB)
  XACT Svenska Småbolag
  SPDR MSCI World Small Cap ETF (ZPRS)
  Tycker de låter intressanta men hittar dem inte på Nordnet.
  Tack för all hjälp
  Janne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
  1. Vit pil

   Du måste kunna handla börshandlade fonder ”ETF:er”. Kontakta Nordnets kundtjänst och be dem om hjälp så ordnar de det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag undrar vad du har för åsikter om fonden Swedbank Robur Småbolagsfond Sverige?
  Enligt en närstående som investerat så ska den ha gått väldigt bra. Det jag dock ser när jag är inne och kikar på info om den på Nordnet är att det verkar vara en aktivt förvaltad fond och den årliga avgiften ligger på 1,25%. Det är rätt dyrt va? Om man ska jämföra med det som skrivs om här med en årlig avgift i indexfonder på ca 0.2 eller så. Borde man avråda helt från att investera i aktivt förvaltade fonder om man på lång sikt vill bygga sig en pengamaskin eller skulle denna vara värd att investera i? Vad behöver jag mer för typ av information innan jag i så fall tar ett beslut om detta?

  Tusen tack för all info och all hjälp!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Vicki
  1. Vit pil

   Småbolagsfonder tenderar att generellt gå betydligt bättre än storbolagsfonder över tid. Så det är inget konstigt. Om man ska välja en småbolagsfond då skulle jag i dagsläget förmodligen gått på någon av fonderna i artikeln ovan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Hur bär jag mig åt för att handla de riktigt långa obligationsfonderna? Hittar dom ej på Avanza.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Du behöver ringa in till mäklarbordet tyvärr. Var noga med avgifterna då jag har hört flera läsare som fått strul där.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Hej!

  Vill tipsa om den (relativt) nya Nordenfonden som följer SIX Nordic Index för 0,4% avgift, Handelsbanken Norden Ind Criteria A1 SEK

  https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/791753/handelsbanken-norden-ind-criteria-a1-sek
  https://www.nordnet.se/mux/web/fonder/fondfakta.html?classid=F00000ZFRG

  Samma avgift som för SEBs Sverige Indexfond alltså. Innehåller ca 415 bolag, mot SEBs ca 290, och är enligt mig mycket bättre än Nordnets superfonder som endast innehåller de stora nordiska bolagen. Försökte hitta en indexfond med nordiska småbolag också, men det verkar tyvärr inte finnas ännu!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 30. Vit pil

  Hej Jan!
  Väldigt fin uppsättning av dina portföljer! Till min fundering, ETFen XACT SVENSKA SMÅ BOLAG, Är det inte märkligt att den investerar i stora bolag och även utanför Sverige? Tycker det är lite motsägelsefullt nästan att den lurar oss investerare lite, hur ser du på det?

  Fortsätt inspirera, ni är grymma.
  Mvh Josef

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Josef
  1. Vit pil

   Kan du ge exempel på det här? När jag läser deras fondfaktablad så har de inte tillåtelse att göra det.

   Fonden är en aktiefond som ska placera i aktier och aktierelaterade instrument utgivna av mindre och medelstora företag i Sverige. Målet med förvaltningen är att genom en statistisk urvalsmodell erbjuda en likvid exponering mot den svenska småbolagsmarknaden.

   Det står uttryckligen i fondbestämmelserna. Sedan har de ett undantag om att kunna öka i lite större bolag, men det är max 10 procent av fondförmögenheten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 31. Vit pil

  Hej Jan! Tack för att du göra det grundliga arbetet så att vi andra slipper :)
  En detalj bara… Du nämner Didner och Gerge Aktiefond under rubriken ”Fyra bra svenska passiva indexfonder”. D&G är ju aktiv som du också nämner i artikeln så det är nog rubriken som blivit missvisande. Fortsätt göra ett bra jobb!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskbollen
  1. Vit pil

   Helt rätt! Jag har ändrat misstaget nu. Tack för feedbacken!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Hej.

  Behöver vikta om lite i fondportföljen. Är det bättre att först vikta om och sedan fördela nya pengar på de olika fonderna? Eller kan det gå lika bra att vikta om genom att enbart köpa mer av det som behöver öka? Vilka fördelar resp nackdelar kan finnas?

  Tack för bra artikel och sida.

  /Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 33. Vit pil

  Förlåt, jag menar köpa fonder nu på ett bräde för 300 000kr! Isk konto ok.
  Den summan är väl din rekomendation att välja de 5 fonderna? Ev, omballansera 1 ggr årligen?
  Jag är nybörjare men lovar läsa så mycket som möjligt på din hemsida så mina frågor blir på en vettigare nivå.
  Tacksam för ditt tålamod med mig, mvh Tw

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torvald
 34. Vit pil

  Hej, jag kan inget om spara utan tänkte bara köpa fonder för 300 kr o glömma dem i 10 år. – ska man gå på de 5 du rek 2018 eller ska jag sprida på flera?
  Isk konto eller bara köpa dem utanför isk kontot?
  Tack för bra info, mvh T W

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torvald
  1. Vit pil

   För 300 kr i 10 år, då skulle jag nog välja den globala indexfonden i ett ISK-konto hos Avanza eller Nordnet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Hej, och tack för en mycket inspirerande blogg och podd! :-) Man lär sig mycket.

  Nybörjarkommentar. Funderar kring föreslagna ETF:er som handlas till pris utifrån kurs. För mig verkar det spännande, men svårt att balansera portföljen enl. önskade procentsatser gentemot de ”vanliga” fonderna. Någon som har några kloka tankar där? (Spciellt med tanke på månadssparande)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
  1. Vit pil

   Balanseringen behöver inte vara perfekt, utan man kan utan problem låta det glida i procent. Jag t.ex. ombalanserar kalendermässigt eller om det skulle slå 10-20 procent i portföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack så mycket för det svaret

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emelie
 36. Vit pil

  Tjena!

  Jag undrar hur du hittar informationen om de underliggande innehaven som en fond har. Jag vet att det går att hitta på tex avanza fondens 10 största innehav och att den största delen är ” övrigt ”. Det är just dessa övrigt som hade varit intressant om du vet någon bra sida man kan hitta denna information.

  // Christopher

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christopher
 37. Vit pil

  Hej

  Fråga ang. Räntefonder.
  Förut rekomenderade du Ålandsbanken Cash Manager, men i år nämner du den inte alls. Ska man byta ut den? Har gått hyfsat bra 2017 runt 3% avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Eriksson
  1. Vit pil

   Det är ingen fara om man trivs med den – som sagt – ingen av fonderna på listorna är dålig och man ska i princip kunna sitta med dem i 10+ år utan att känna att man har gjort ett dåligt val.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  Vill bara tacka för dina kloka och intressanta ord! Nu har jag lite ombalansering att göra i mina egna men även några släkt/vänners portföljer :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav
 39. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en toppen artikel! Jag undrar dock lite angående att du ovan nämner att ”Vanguard FTSE Emerging Markets” är i princip samma sak som ”Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära”. När man tittar på de ca 3,5 år LF fonden varit igång så har LF fonden gått plus ca 62% och Vanguard FTSE ca 48%. Eller hur menar du med att de är i princip samma sak? Dessutom är det tydligen ett nytt regelverk inom EU som gör att det på Avanza inte går att köpa Vanguard FTSE mer.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas Adolfsson
  1. Vit pil

   När jag säger att de är i princip samma, så menar jag att de följer samma index. Den skillnaden som du beskriver kan vara en valutaeffekt då man brukar räkna om svenska fonder i svenska kronor.

   Den går att köpa via Avanza, man behöver dock för närvarande ringa till mäklarbordet och lägga ordern, då de inte har automatiserade rutiner för det enligt uppgift på Twitter till mig för ett par dagar sedan.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Undrar bara….

  AMF Räntefond Lång….
  är det inte långa räntefonder som stiger när räntan sjunker, vice versa och som dom brukar varna för när räntan riskerar stiga?

  Är det verkligen rätt läge att gå in i sån idag?
  Eller är det nåt jag missuppfattat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
  1. Vit pil

   Ja, en räntefond förlorar i värde när räntan stiger. Och vice versa. Nej, du har inte missat något, men du gör ett antagande om framtiden och att räntan ska stiga är något man har sagt sedan 2008. När jag sätter ihop portföljerna så bortser jag från sådana saker i närtid eftersom ingen vet något om framtiden. (Det finns många som inte delar den åsikten) :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 41. Vit pil

  Hej Jan!
  Tack för en gedigen analys och sammanfattning! Jag undrar lite hur du tänker kring Plus Småbolag? Jag är kluven. Å ena sidan fantastiskt kul med en svensk indexfond i småbolagskategorin, å andra sidan är den helt ny. Hur vet jag att den är kalibrerad och viktad rätt i förhållande till index utan att ha någon historik? Själv lutar jag åt att följa fondens utveckling och tills vidare ha AMF aktiefond småbolag i min portfölj. AMF har en lite högre avgift på 0,6 men det är ju relativt marginellt.
  Med vänliga hälsningar
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Det kan vara ett klokt val. Normalt sett ska man vara skeptisk till nya fonder, men det handlar många gånger om en oprövad förvaltningsstrategi. Att misslyckas följa ett fördefinierat index ska det ju mycket till. Men det kan man ju hålla koll på genom att följa deras tracking-error och de får ju inte avvika mot sina fondbestämmelser. Då får de ju tillsynsavgifter och begår offentlig självmord. Sedan har du ju XACT-fonden som är billigare än AMF, men du kan inte månadsspara i den om du inte har mer än 500 kr per månad och är hos Nordnet, så det är lite klurigt. Men nej, jag ser det inte som ett stort problem att de är nya.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Hej Jan

  Här är ett bra fond tips som borde vara med på topplistan?
  Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
  Fonden innehåller 1892 st globala medelstora företag till avgift på 0,6%.
  Troligen en bättre fond än den liknande ETFn SPDR MSCI World Small Cap ETF (ZPRS). Detta eftersom man slipper courtage avgifter samt valutaväxlingsavgifter.
  Ett väldigt bra komplement till fonden Länsförsäkringar global indexnära.
  Eller vad anser ni?

  Mvh
  Henrik

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 43. Vit pil

  Hej Jan!
  Har jag missat ombalansering 2018 av Globala barnportföljen? Kan inte hitta något om det här.
  Tack för en fin blogg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf
 44. Vit pil

  Hej gott folk!

  Vad tror ni om detta i en barnportfölj som skall sparas i ca 15 år?

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10,00 %
  SEB Sverige Indexfond 10,00 %
  Avanza Zero 10,00 %
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Indexnära 15,00 %
  Swedbank Robur Access Asien 15,00 %
  SPP Aktiefond Global A 20,00 %
  Länsförsäkringar Global Indexnära 20,00 %

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 45. Vit pil

  Global
  Länsförsäkringar global indexnära 30%
  SPP aktiefond global 30%

  Sverige
  Spiltan aktiefond investmentbolag 15%

  Europa
  Vanguard FTSE Developed Europe (VGEU) 10%

  Tillväxt
  Swedbank Robur Access Asien 5%

  Vad tror du om denna fördelning?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 46. Vit pil

  Jag gjorde min fondportfölj utefter dina tips för tre år sedan. Den har gått upp med typ 20%, så är nöjd. Skulle dock hjälpa min syster att skapa en portfölj i helgen. Hon valde en av Xact å ett par vangaurd. Ingen av dem fanns på Avanza ??! Där hon har sitt sparande. Vad beror de på?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Marie Larsson
 47. Vit pil

  Hej Jan,

  På följande url https://www.avanza.se/avanzabank/lar-dig-mer/avanza-akademin/borshandlade-produkter/vad-ar-hur-fungerar-borshandlade-fonder.html skrivs det om detta:

  ”Vad finns det för risker med att handla ETF:er?
  Precis som vid handel med andra börshandlade produkter är möjligheterna många, men riskerna kan vara stora. Värt att känna till är valutarisken, likviditetsrisken och marknadsrisken. Däremot tar du ingen kreditrisk mot utfärdaren av produkten. Om fondbolaget går i konkurs är dina pengar alltså säkra, men om emittenten av exempelvis ett certifikat skulle göra det kan man förlora hela eller delar av sitt kapital.”

  Jag tolkar det som att de ETF:er du nämner i artikeln inte innebär någon högre risk jämfört med fonder vid en eventuell konkurs av utfärdaren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
 48. Vit pil

  Hej! Har en tanke. Eftersom man minskar risken då man investerar mindre i fler fonder, blir det inte optimalt att investera i ”många” högriskfonder med hög förväntad avkastning, typ småbolagsfonder, och justera innehavet efter risken? Jag tänker att i en hypotetisk optimal strategi borde man leta upp så många bra småbolagsfonder så möjligt, som inte överlappar, och investera väldigt lite i alla dem. Tankar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Det beror på hur du tänker, det kan vara så men behöver inte vara. Samvariationen är ju extremt stor inom ett tillgångsslag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 49. Vit pil

  Ifall jag inte har helt fel så erbjuder Nordnet månadssparande i vissa ETF:er utan courtage. Jag vet dock inte ifall det finns andra kostnader, men jag tänkte att jag skulle nämna det i alla fall eftersom det låter mycket intressant. Rätta mig gärna ifall jag har fel!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
  1. Vit pil

   Stämmer, men det är upp till fyra fonder och minst 500 kr per fond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 50. Vit pil

  Tack för bra artikel.
  En fundering: måste man ha med tillväxtmarknader? Ja de stiger fort ibland, men på sikt då? På Avanza kan utläsas att de ofta är dyra, har kort historik och av de som faktiskt har 5-års historik finns det bara en som passerar 100-strecket i avkastning. Kollar man på sverigefonder eller globalfonder är det massvis som presterar mycket bättre i långa loppet. Du vänder dig i andra artiklar emot att försöka tajma marknaden så det är väl inget sånt du förespråkar? Eller är det just det man gör vid den årliga balanseringen av portföljen? Hoppet om ett rejält lyft i tillväxtregionerna har väl alltid funnits där men hittills verkar det inte som man sett så mycket av det i fondutvecklingen. Eller tänker jag fel på något sätt? Känns spontant bara som att Sverige är ett bättre och begripligare alternativ om man vill öka risken i sitt sparande.
  Med vänlig hälsning,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pontus
  1. Vit pil

   Ja, i det här fallet gör jag (kanske felaktigt?) ett antagande som bygger på att ekonomiskt centrum i världen håller på att förflytta sig österut. Det finns en McKinsey-rapport som beskriver det väl som jag tyvärr inte hittar nu. Att investera handlar lite om att ställa sig där kantarellerna är i skogen och vänta på att andra ska komma dit. Jag tänker att det är en kvalificerad gissning jag gör över en 10 – 20 års period.

   Sedan anser jag nog också att jag tycker att globala MSCI World-indexet är lite felviktat. I metaforen med kanterellerna, så upplever jag att MSCI World visar var kanterellerna är idag, inte var de kommer vara imorgon. Men som sagt, jag kanske tänker fel här.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  Tack för en intressant och givande sammanställning!
  Vet du Jan (eller någon annan läsare) hur många aktier SEB Sverige Index investerar i? Jag lyckas inte hitta någon info om det i fondfaktabladet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Laszlo
  1. Vit pil

   Enligt fondfakta bladet följer det SIXRX och det bör vara ca 300 bolag och de bekräftas av Morningstar som sätter det till 291 bolag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Ja, de räknar inte med transaktionsavgifterna, utan redovisar det på det gamla sättet. Kolla gärna Avanzas hemsida där jag tagit siffrorna från.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Nästan en aha-upplevelse för mig det här… Kollade Avanza nu och där står ju mycket riktigt 0,22, men det är stört omöjligt att se vad de extra 0,12 egentligen är…
   På Avanza står bara:
   ”Producenternas transaktionsavgifter. T.ex. fondbolagets kostnader för att köpa och sälja värdepapper.”
   Men exakt vad det egentligen är för avgift och hur den tas ut hittar man inget om…
   Även om man ”gräver” på Spiltans egna sida hittar man inte tydligt angivet dessa transaktionsavgifter någonstans.

   I följande dokument från spiltan hittar man det här http://www.spiltanfonder.se/upl/files/135800.pdf :
   ”Mer information om avgifterna hittar du i § 11 i fondbestämmelserna som finns på http://www.spiltanfonder.se

   Efter en stunds letande hittar man fondbestämmelserna, http://www.spiltanfonder.se/upl/files/123446.pdf, men de gör ju en inte mycket klokare… Från paragraf 11:
   ”Transaktionskostnader, såsom exempelvis kostnader för köp och försäljning av finansiella instrument skall belasta fonden.”

   Väldigt märkligt det här, att det skall vara så svårt att förstå vad man betalar för, eller HUR en avgift tas ut!
   Å folk klagar på obegripliga elräkningar… :-D ;-)

   Kan tycka att antingen skulle transaktionsavgifterna ingått tillsammans med övriga kostnader för fonden, så som förvaltning,administration, redovisning, etc eller så skulle de redovisas mycket tydligare.
   De verkar ju skilja en hel del från fond till fond, vilket inte är så konstigt, men efter en titt på ett par fonder låg dessa avgifter på allt från 0,05% till 0,5%…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Calle
 52. Vit pil

  Angående SPDR MSCI World Small Cap (ZPRS), jag hittade inte den på Avanza, men när jag sökte på Nordnet så hittade jag den (tror jag?):

  https://www.nordnet.se/mux/web/handla/handla.html?identifier=ZPRS&marketplace=4

  Anledningen till att jag blir osäker är för att sidan inte riktigt ser ut som andra fond sidor och att avkastningen visas som 32,31% på 3 år vs de 16,8% som visas i denna artikel?

  Är detta samma fond?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 53. Vit pil

  Varför har Globala barnportföljen både DNB global och LF global om de är i stort sett samma sak?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   För att jag inte har hunnit balansera om än. Men sannolikt kommer en av dem att åka ut i nästa vecka. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 54. Vit pil

  Hej på er. Jag undrade över :

  ”Öhman Penningmarknadsfond
  Tar över efter Swedbanks fond som rusat i avgifter av någon anledning.”

  Vilken fond syftas på som har rusat i avgift? Har sedan tidigare kvar Swedbank robur penningmarknadsfond bland mina räntefonder och tänkte först att det var den som syftades på. Den verkar dock ha noll i avgift vad jag kan utläsa. Eller har jag inte förstått deras info?

  Mvh
  Christian

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   Ja. När jag kollade på Avanza så hade den 0 % i förvaltningsavgift men någon tiondel i transaktionsavgifter.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 55. Vit pil

  5% SPP Aktiefond Global A
  15% Swedbank Robur Access Global
  15% Länsförsäkringar Global Indexnära

  15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  15% Avanza Zero

  10% Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Indexnära
  10% Swedbank Robur Access Asien

  10% Spiltan Räntefond Sverige
  5% AMF Räntefond Lång

  Totalt:

  35% Globalt
  30% Sverige
  20% Tillväxt
  15% Räntefonder

  Tankar om detta upplägg? Det är väl någon sorts blandning mellan Barnportföljen och den Aggressiva portföljen.

  –––

  Eller är detta (en lite säkrare mellanväg mellan de båda portföljerna (?) ) bättre:

  5% Avanza Zero
  15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  10% Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Indexnära
  10% Swedbank Robur Access Asien
  15% Swedbank Robur Access Global
  15% SPP Aktiefond Global A
  20% Länsförsäkringar Global Indexnära

  Totalt:

  50% Globalt
  20% Sverige
  20% Tillväxt
  10% Räntefonder

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   Borde man i detta exempel ta bort Avanza Zero helt och köra SEB Sverige Indexfond istället – kanske öka innehavet till mer än 5% också?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kristoffer
  2. Vit pil

   Tänk på att Swedbank Global och LF Global i ditt förslag i stort sett är samma sak.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   enkel-ekonomi
   1. Vit pil

    Okej. Hur ser man på Avanza enkelt vilka aktier fonden innehåller?

    Är mitt första exempel mer aggressivt än det andra? Är det andra bättre för ett tioårigt sparande? Vilka förändringar skulle ni gjort?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kristoffer
 56. Vit pil

  Hej!

  Jag tänker lite kring Avanza Zero, Superfonden och SEB Sverige Indexfond.

  Du nämnde, om jag förstått dig rätt, att du hade bytt både Avanza Zero och Nordnet Superfonden mot SEB Sverige Indexfond?

  1) Är det så? Trots att den kostar 0,4% i avgift och de andra är gratis?

  Jag kör på Avanza och klurar på ifall jag skall ha Nordnet bara för att ha Superfonden där, samtidigt känns det enkelt att ha allt samlat på ett ställe.

  2) Borde jag skaffa Nordnet för att ha Superfonden där eller strunta i både Avanza Zero och Superfonden och bara äga SEB Sverige Indexfond?

  Har ni andra tankar kring detta så känn er fria att slänga ur er dem också!

  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   Jag spar i följande Sverigefonder som följer tre olika index
   -SPP Aktiefond Sverige A – OMXSBGI avg. 0,22% (indexet följer Stockholmsbörsens 80-100 största företag, inklusive ett antal medelstora företag)
   -Spiltan Aktiefond Investmentbolag – Enligt fondblad SIXPRX (men enligt Jan B. SIXRXFIIF=SIX Investment- och förvaltningsbolag) avg. 0,27%
   -SEB Sverige Indexfond – SIXRX avg. 0,42% (indexet följer Stockholmsbörsens samtliga företag, 60 procent stora bolag, 30 procent medelstora bolag och resten småbolagen)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Carina
   1. Vit pil

    Det stämmer att om man tittar på Spiltan-fonden så är dess jämförelseindex SIXPRX, men det är i realiteten faktiskt SIXRXFIIF, men det är ett udda index då det egentligen bara är en delmängd av av SIXRX. Tittar man på hur fonden har gått jämfört med det indexet istället för SIXRX så ser man en i princip perfekt matchning. Ska kolla med Spiltan vid tillfälle varför de skriver hela indexet.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Är skillnaden stor mellan SPP Sverige och SEB Sverige?

   Gällande Sverigefonder, har jag för närvarande hälften i SPP och hälften Spiltan Investmentbolag. Hade tidigare en tredjedel i Avanza Zéro, men sålde av då jag just tänkte att det bara är 30 största bolagen.

   Tänker också tanken om jag istället borde ha tecknat konto hos Nordnet bara för att ha en tredjedel i Superfonden eller skrota SPP helt.

   Har för övrigt fortfarande lite Swedbank Teknik också, men de verkar dags att sälja av pga hög kostnad och sämre utveckling numera.

   Tankar?

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
 57. Vit pil

  Om jag har tolkat fondfaktabladet rätt så verkar SEB Sverige Indexfond ha en avgift om man innehar den i mindre än 30 dagar. Fast det är ju som med LF global indexfond, avgiften kanske inte tas ut om man har Avanza eller Nordnet.

  https://secure.msse.se/document/avanza/F0000026V1

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
 58. Vit pil

  Ser att du börjat överväga att handla ETF:er i vissa fall istället för fonder. En stor nackdel med ETF:er är väl att om tex Vanguard går i konkurs så blir alla deras ETF:er värdelösa. Så är väl inte fallet med fonder?

  Är jag ute och cyklar?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
  1. Vit pil

   Oj, bra fråga. Det vet jag inte men jag skulle spontant inte tro det. Kan du inte kolla upp det med kundtjänst eller någon annan läsare kanske vet?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 59. Vit pil

  Hej!

  Jag såg denna jämförelsen: http://zacerol.com/jamforelse-svenska-indexfonder/ och tänker lite kring Avanza Zero, Superfonden och SEB Sverige Indexfond.

  Du nämnde, om jag förstått dig rätt, att du hade bytt både Avanza Zero och Nordnet Superfonden mot SEB Sverige Indexfond?

  1) Är det så? Trots att den kostar 0,4% i avgift och de andra är gratis?

  Jag kör på Avanza och klurar på ifall jag skall ha Nordnet bara för att ha Superfonden där, samtidigt känns det enkelt att ha allt samlat på ett ställe.

  2) Borde jag skaffa Nordnet för att ha Superfonden där eller strunta i både Avanza Zero och Superfonden och bara äga SEB Sverige Indexfond?

  Har ni andra tankar kring detta så känn er fria att slänga ur er dem också!

  Tack för en bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
  1. Vit pil

   Det är ju en avvägning och det beror på om det är Avanza eller Nordnet. Ett sätt att resonera är ju att dela upp det och köra hälften i Avanza Zero och hälften i SEB-fonden. Det är helt enkelt att jag tycker att det är bättre mot hela SIXRX-indexet än bara de 30 största bolagen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 60. Vit pil

  Hej,

  Jättebra upplägg som vanligt Jan.
  Det verkar dock inte som att man kan handla ETF’er över huvud taget längre. Har försökt på både Avanza och Nordnet. Har du eller någon annan lyckats med detta sen årsskiftet? Det verkar ju vara nya EU regler som begränsar detta. Det är ju en hel del intressanta ETF’er du nämner här som i så fall går bort p.g.a. detta.

  Stod också på Avanza att det inte går att ringa dem och köpa dessa den vägen heller.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus P
  1. Vit pil

   Jo, jag har lyckats hos Nordnet. Alla fonderna i listan är verifierade. De ska gå att köpa hos Avanza också då de uppfyller kraven för lagstiftningen, men tyvärr har Avanza gjort bort sig och har på sin sida inte rett ut processerna för dokumentationen. Enligt deras kundtjänst så skulle det ta ett litet tag innan det var löst. Kolla gärna twitter-tråden i uppdateringen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 61. Vit pil

  TACK
  Jag är så tacksam för denna lysade blogg och podd och det är briljant att Caroline nu mer är med i de flesta poddavsnitt, det har gjort dem ännu bättre.

  Om nån som läser här vill sätta upp ett ett nytt månadssparande för att snabbt komma i gång, men känner sig ny och osäker på fonder (och som jag, inte vill spara i ränte/obligationsfonder) så kommer nedan ett av mina månadspar på ett ISK på Avanza.
  Inspireras gärna och kom igång redan idag. När du är mer insatt, ändra om din månadssparande efter eget huvud.
  Jag har i mångt och mycket inspirerats av Jan och hans synsätt och tips.

  I denna portfölj har jag ett automatiskt sparande på 2000 kr/mån (det funkar naturligtvis att spara mer :) ) sparhorisont minst 10 år
  Procent/Fond/Index/Avgift
  -35 % Swedbank Robur Access Global – MSCI World avg. 0,25% (jag väljer bort LF Global index p.g.a. deras ev. avgift på 2%)
  -35 % SPP Aktiefond Global A – MSCI All
  Country avg. 0.33%
  -7 % SPP Aktiefond Sverige A – OMXSBGI avg. 0,22%
  -7 % Spiltan Aktiefond Investmentbolag – SIXRXFIIF avg. 0,27%
  -6 % SEB Sverige Indexfond – SIXRX avg. 0,42%
  -5 % Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – MSCI EM avg. 0,56%
  -5 % Swedbank Robur Access Asien – MSCI AC
  Asia Ex Japan avg. 0,30%
  7 fonder som följer olika index. Känns det som för mycket Sverige, fördela då mer över till Global.

  Förutom detta kör jag ett ISK med lite ”Ny teknik” och ”Ny energi”, men inget månadssparande, puttar in lite när det faller sig in, istället för att ”spela på Lotto” och det är inte stor del av mitt hela sparande, utan mest av intresse och för att det är kul.
  Jag kör även ett ISK med ett kortsiktigt månadssparande+extra insättningar att kanske användas inom fem år.
  Övrigt sparande kör jag bara på ett obundet Avanza +konto, har inte lagt ner tid på att skanna marknaden efter bästa möjliga ränta då det skiljer så lite.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carina
  1. Vit pil

   Tack för att du delar och för dina fina ord!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 62. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack!!

  Fråga 1: Vad tycker du om att lägga aktiefonderna i en ISK och räntefonderna i en vanlig aktiedepå?
  För att spara avgifter? För/nackdel

  Fråga 2: Om man nu vill månadsspara så kan man alltså inte på något sätt automatisera köp av ETFer utan
  måste in och köpa varje månad? Gör du det eller köper du allt för hela året på en gång gällande ETFer?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Hans G
  1. Vit pil

   Jag har samma fråga Hans. Det bästa svar jag kan hitta är att Nordnet erbjuder månadssparande i upp till fyra ETF:er helt courtagefritt. Dock minst 500 kr per månad och ETF.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Gustav
 63. Vit pil

  Som vanligt en bra artikel. Eventuellt värt en kommentar är att om man överväger att köpa SPP globalfond för att den är bredare än LF Global indexnära, så kan man istället ta 88% LF global indexnära och 12% LF Tillväxtmarknad indexnära. Iallafall när jag räknade på det så blev det en väldigt likartad landsmix och till en betydligt lägre kostnad.

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Corbett
  1. Vit pil

   D v s 0.22*0.88+0.56*0.12=0.261 % (som är mindre än 0.32%)
   /M v h Stefan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan Corbett
 64. Vit pil

  Hej Jan & Caroline;

  Tack för en jätte bra blogg och podd. Jag missar inte en enda och
  och jag är nu i fullfärd med att uppdatera mina olika portföljer. Jag har en liten fundering ang. hur man kan tänka gällande balansen aktie- vs räntefonder, i rådande börs- och marknadsläge. Det har som bekant varit uppåt på alla börser i snart 10år och jag är då inne på att vikta över mer mot räntor för att kunna styra över mot aktiefonder när nedgången har varit. Detta gör att jag har valt att följa er nybörjaportfölj med 40% räntor även om jag har längre sparhorisont än 4-8år och jag är ev. inne på att temporärt öka andelen räntefonder ytterligare. Väl medveten om det omöjliga i att förutse en börskrasch, men historiskt sett så har det vad jag vet alltid kommit en större korrigering efter en så här lång uppgång. Det skulle vara spännande att höra era funderingar kring detta ämnet.

  Tack på förhand // Hälsningar Per

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Melchert
  1. Vit pil

   Jag tänker att jag inte bryr mig så mycket om det rådande nuläget då jag investerar på lång sikt. Det kommer att förändras och halva poängen för mig är att inte behöva tänka eller analysera varken nuläge eller framtidsläge i det här fallet. Att försöka tajma marknaden, som är alternativet brukar nämligen över tid att kosta mellan 2 – 3 procent per år. Det är dyrare än det man eventuellt lyckas vinna på att ha tur ett enskilt år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 65. Vit pil

  Hej Jan

  Tack för fin artikel.
  Vilken är din analys av hur man kan agera när centralbankerna börjar höja räntan.
  Ska man ha kort eller lång räntefond?
  Aktiekurserna lär väl sjunka, eller?
  /Sven

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven Ljunggren
 66. Vit pil

  Hej, och tack för sedvanlig fantastiskt arbete, båda två. Sveriges svar på Fred Astaire och Ginger Rogers på fondernas glashala dansgolv. Det du nämner i början, som handlar om att det är viktigare att välja tillgångsslag, än enskild tillgång, är något jag skriver under på. Det blir lätt detaljarbete på molekylnivå, men jag försöker lyfta blicken och måla med bredare pensel. Utifrån det enklare valet, förhållande mellan aktier – räntor, kan jag sedan bryta ned lite på regionnivå och branschnivå möjligen. Förstå marknader och fundamenta snarare än att försöka tajma. Ibland blir det tokfel, men sett över tid har det en chans att fungera fint. Tumregler som t.ex låga avgifter är givetvis självklart i min värld, men även där kan man ibland se sig omkring, för det finns dyrare alternativ som ändå presterar bättre sett över tid, exempelvis aktiefonden Lancelot Camelot, eller hedgefonden Gladiator.
  Keep up the good work!
  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
 67. Vit pil

  Hej.
  Tack för alla tydliga texter.
  Jag skulle bli tacksam om du kan visa mig olika jämförelser mellan AMF fonder och de fonder som du har skrivit om här.
  Med vänlig hälsning
  E. Johansson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  E. Johansson
  1. Vit pil

   Vad tänker du för en jämförelse?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 68. Vit pil

  Hej igen
  Du nämner lite om att välja lite utifrån vilka index fonder mäts mot. Men bara att en viss tex Sverigefond är bättre då den mäts gentemot ett visst index. Men inte så mycket förklaring till varför vissa index är bättre eller sämre.

  Har du möjligtvis lust att skriva något om olika index generellt? Hur man kan tänka vid val av likadana fonder, för- och nackdelar. Har personligen aldrig riktigt valt mellan likvärdiga fonder utifrån att de mäts gentemot olika index.

  Annars tack igen för intressanta artiklar

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 69. Vit pil

  Hej, ville bara upplysa om att Didner & Gerge Aktiefond ligger med både i listan för Aktivt förvaltade fonder samt passivt förvaltade fonder. Kan bli lite förvirrande.
  Med det sagt tack för fantastisk blogg och Podcast!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Tack för feedbacken. Jag håller med om att det är lite otydligt, men den är faktiskt uppdelad i de bästa Sverigefonderna (storbolag) och de bästa småbolagsfonderna. Men jag ska fundera på hur man kan göra det tydligare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 70. Vit pil

  Vad är Avanzas mäklarbord? Jag får meddelandet: ”På grund av nya regelverk från EU är det från årsskiftet inte längre möjligt att köpa detta värdepapper, det går enbart att sälja. Det gäller alla amerikanska och kanadensiska ETF:er.” på alla Vanguard-ETF:er jag hittar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Ojdå, först nu hittade jag vad du hade tillagt om saken.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anna
 71. Vit pil

  Hej, är lite av en nybörjare i mitt sparande och undrar hur du ställer dig till när börsen börjar rasa, går du ur med allt? Eller låter dessa fondportföljer fortsätta att ticka på som vanligt? Tänker mest över mina 5 fondval, där AMF lång ränta, spiltan investmentbolag, avanza zero, Swedbank global och dnb global finns. Finns det något mer jag kan göra åt denna portfölj? Har för avsikt att spara länge. Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Jag personligen gör inte så mycket utan tanken är att låta portföljen löpa långsiktigt.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 72. Vit pil

  Hej Jan

  I den aggressiva portföljen rekommenderar du 30 % Sverige , skulle man istället kunna tänka sig 15 % Sverige och 15 % Norden . Hade tänkt mig 15 % på Spiltans Investmentbolag och 15 % på Handelsbankens ( egentligen dotterbolaget Xacts ) Norden Index Criteria . Vad tycker du Jan ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bertil
  1. Vit pil

   Absolut. Det var mest ett exempel på hur man kan göra, inte hur man bör göra. :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 73. Vit pil

  Hej

  Intressant det du skriver om globalfonder.

  Finns det någon globalfond som kan sägas ligga mitt emellan en ”vanlig: globalfond, med väldigt mycket USA, Västeuropa, och en tillväxtmarknadsfond där allt fokus ligger på tillväxtmarknader? Alltså en globalfond med större spridning och mer andelar i tillväxtländer?

  Eller är man hänvisad till två fonder? En vanlig,med slagsida mot USA och Västeuropa, och den rena tillväxtmarknadsfonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Ja, SPP Aktiefond Global A. Den är med på listan över de bästa globalfonderna.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   enkel-ekonomi
 74. Vit pil

  Jag hittar ingen Vanguard ETF under VAPX, däremot finns det en ”Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan UCITS ETF” under VGEJ. Är det samma?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer. Jag har uppdaterat artikeln nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 75. Vit pil

  Hej Jan & Caroline!

  Tack för en bra blogg/pod! Väldigt trevligt för en nybörjare som mig att få tips som är långsiktiga och riskspridda.

  Jag har bosatt mig i Norge och har därmed konto på Nordnet Norge. Jag är sugen på att inkludera, men har ännu inte gjort det, ”Spiltan Aktiefond Investmentbolag” i min portfölj. Anledningen är att jag är lite osäker på det här med valutarisken. Fonden kommer att handlas i SEK. Är det nån uppenbar (stor) risk med detta, eller skulle du säga ”kör på bara”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas
 76. Vit pil

  Bra info som vanligt. Kommentar om avgiften på dbx MSCI World Index (XDWD) ETF:en bara. Enligt Nordnet är avgiften 0,09%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas Heijbel
  1. Vit pil

   Jag har inte lyckats bekräfta det, när jag kollar så står det 0.2 %. Jag har kontaktat Nordnet om en annan sak som ser väldigt märklig ut i deras avgiftskalkylator.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 77. Vit pil

  Hej Jan.

  Tack för en som alltid väldigt användbar och lärorik artikel!

  Dock är där något som jag inte förstår. I stort sett alla de avgifter du angiver i tabellerna stämmer inte med de förvaltnings-/årliga avgifter som är uppgivet på Nordnet. Jag ska komma med lite exempel:

  Länsförsäkringen Global indexnära – står på Nordnet till en avgift om 0,20% men du skriver 0,25%
  SPP aktiefond global – står till en avgift om 0,32% men du skriver 0,33%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag – står till en avgift om 0,21% men du skriver 0,27%

  Sådan fortsätter det hela vägen ner. Så det jag undra är, vad är det jag missar? Vart hittar du dem här siffrorna?

  En annan sak som förvirrar mig är, att du under Sverige fonderna först skriver Spiltan Globalfond Investmentbolag som varande den bästa fonden. Sen i tabellen under, skriver du Spiltan Aktiefond Investmentbolag som den bästa. Detta är två helt olika fonder och ingen av dem har den avgiften som du skriver?

  Jag säger inte att du har fel! Jag är ganska så ny inom det här ämnet, så det finns en bra chans för att det är jag som inte fattar det hela rätt ;O)

  Jag undrar också vart du hittar informationen om avgifter på dem nya börsnoterade fonderna, jag hittar det ingen stans på Nordnet?

  Är tacksam för svar – ha en fin dag!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Jag har tagit alla avgifterna från Avanzas hemsida, det är nog därför det diffar lite. Jag litar inte riktigt på Nordnets hemsida med avgifterna just nu då jag har en pågående diskussion med dem.

   Ja, det var tyvärr ett fel jag hade gjort om Global-fonden. Det är rättat nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 78. Vit pil

  Är intresserad av dessa fonder men har inte lyckats hitta dom på Avanza.

  (Fonderna hittade jag under rubriken ”De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2018”)

  SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap (SPYX)

  SPDR MSCI EM Beyond BRIC UCITS ETF (ZPRB)

  dbx MSCI EFM Africa TOP 50 Capped Index UCITS ETF (XMKA)

  Är det jag som misslyckats eller finns dom inte hos Avanza?

  Tack på förhand

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ludvig Rubin
  1. Vit pil

   Avanza har fumlat med bollen och tillåter inte handel med dessa just nu. Se uppdateringshistoriken längst ner i artikeln där jag länkar till twitter-konversationen med dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 79. Vit pil

  Du ger tips om ETF:er som inte går att köpa.. iaf inte via Avanza. Hur tänkte du där?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joppa
  1. Vit pil

   Kolla min kommentar i uppdateringshistoriken. Det är avanza som har fumlat med bollen och jobbar på att lösa det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ber om ursäkt! Trodde jag hade läst igenom alla kommentarer men hade kanske inte uppdaterat sidan så allt fanns med.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joppa
 80. Vit pil

  Hej Jan! Jag är en 18 årig kille som har bestämt sig för att börja investera mina pengar för framtida och vuxna jag. Jag tänker att jag ska spara fram till att jag är 30 då jag förmodligen kommer vilja ha pengarna då. Den globala barnportföljen har fångat mitt intresse mest. Är det smart att satsa på den utifrån min situation? Det som är mitt problem dock är att jag är orolig över att jag investerar i oetiska fonder. T.ex. så ligger Spiltan Aktiefond Investmentbolag på en 1a i den etiska graderingen, men den är med i den globala barnportföljen eftersom den är så bra. Och dem andra flesta fonderna i portföljen ligger på en 3a, men det kanske är ett bra betyg? Hur ska jag be mig åt? Finns det en barnportfölj som är mer etisk? Tack på förhand:)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
  1. Vit pil

   Kul att du är intresserad av att spara och att spara etiskt! På http://www.hallbarhetsprofilen.se/ kan du läsa om i princip varje fonds hållbarhetsprofil. Det är viktig läsning eftersom en del fonder som är markerade som etiska på exempelvis pensionsmyndighetens hemsida har markerat ”Fondens förvaltare har tillgång till hållbarhetsanalys” där dvs. de har den men de tar inte hänsyn till den…

   Här är hållbarhetsprofilen för SPP Aktiefond Global som i sammanhanget är väldigt bra: http://www.hallbarhetsprofilen.se/fund.html?isin=SE0000671919

   De flesta fondförvaltare har även rapporter där man kan läsa om fondernas koldioxidavtryck men de är tyvärr svåra att jämföra eftersom de finns som PDF:er på respektive förvaltares hemsida.

   Skulle vara intressant att höra vad du kommer fram till angående fondval och hållbarhet!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Gabriel F
  2. Vit pil

   Tack så mycket Gabriel F! Jag hör av mig tillsvidare vad jag väljer för fonder. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anton
  3. Vit pil

   Hej igen Anton! Jag har satt mig in lite mer i SPPs fonder nu och om man är intresserad av miljö så ska man definitivt välja deras fossilfria fonder. Gå hit https://www.sppfonder.se/spp-fonder/vara-fonder/fondlista/ och klicka i ”Visa fossilfria fonder”. Deras vanliga globalfond innehåller exempelvis precis lika mycket av Exxon mobil, Chevron, Shell, BP etc. som Länsförsäkringars fond trots de fina orden på http://hallbarhetsprofilen.se/

   Jag har själv bytt till att bara ha SPP Global Plus istället för SPP Aktiefond Global och Länsförsäkringars indexnära fond. Den har en avgift på 0,40% men det tycker jag det är värt för att slippa de värsta utsläpparna som går att köpa för pengar (de företag som är ännu värre är statliga och går, som jag förstår det, inte att köpa aktier i).

   Det kan också vara intressant att veta att fonden SPP Global Topp 100, som ska investera i de miljömässigt bästa företagen inom sina branscher, blev fossilfri först vid årsskiftet. Kollar man på gamla halvårsrapporter ser man att de innan årsskiftet hade exempelvis Statoil och Thai Oil men det har de alltså inte längre.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Gabriel F
   1. Vit pil

    Tack för att du satte dig in i det och delade med dig av det till oss andra. Jag uppskattar det verkligen! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 81. Vit pil

  Hej,

  Tack för en bra pod (och blogg med, tror jag…men har personligen främst konsumerat podden). Tänkte höra hur du ser på att lägga in säg 5-10 procent i katastrofobligationer? Den enda fonden som mig veterligen är tillgänglig i Sverige är SEF Entropics Cat Bond: http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00015HHG

  2017 gick den visserligen knackigt, men 2017 var också ett år då då skogsbränder och stormar belastade katastrofobligationerna exceptionellt mycket. Det finns ingen garanti för att vi inte också 2018 kommer att få se en mängd naturkatastrofer och att fonden därför backar ytterligare, men risker finns det ju också med andra investeringar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel
  1. Vit pil

   Bara för kännedom:
   De har 5% insättningsavgift
   De har 1% uttagsavgift (möjligheten till att ta ut)
   Den sammanlagd avgiften/år på avanza är 1,91%
   Samt eventuell prestationsbaserad avgift.

   Är det för välgörenhet eller vinst du vill köpa den? =) För den känns som en minusaffär om man ser på historisk avkastning

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
 82. Vit pil

  Tack för bra rådgivning och inspiration.

  Skulle vara roligt att veta var du blir inspirerad ifrån. Kanske skapa ett inlägg om andra som gör bra saker? Tex dina 10 bästa bloggare och 10 bästa böcker osv. Tex fick jag tips i ett tidigare inlägg om MMM http://www.mrmoneymustache.com , vilket var mycket bra läsning, plöjde igenom hela bloggen på några veckor.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
 83. Vit pil

  Varför är inte AMF Aktiefond Europa med för 2018?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 84. Vit pil

  Hej Jan,

  Stort tack för dessa artiklar, det uppskattas verkligen!
  Det sägs att man inte ska lägga alla äggen i samma korg och jag tror att du vid något tidigare tillfälle rekommenderat att man inte ska ha mer än 10% av sitt kapital i en investering, finns det då en vits med att ha två olika globala fonder som egentligen är identiska just för att ”sprida risken”? Jag antar att det inte ligger någon större risk i att en enskild fondförfaltare, t.ex. LF, skulle gå omkull..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
  1. Vit pil

   Ja, jag brukar ha det som tumregel av precis den anledningen. Man vet aldrig helt säkert, jag tänker t.ex. som skandalen med Allra m.fl. Har man aldrig mer än 10 procent i en enskild investering, så risker man ju aldrig mer än 10 procent av kapitalet i en ”allt-eller-inget”-situation. Det handlar inte heller så mycket som att gå omkull eftersom våra klientmedel ska vara separerade från företagets övriga ekonomi. Men det gällde t.ex. inte Trustbuddy som var börsnoterat. Så det är väl mest ett sätt att skydda sig med hängslen och livrem.

   Däremot tänker jag att om man bygger sin portfölj smart, så behöver man inte hamna i en sådan situation. Det går utmärkt att kombinera t.ex. LF Global med SPP Global, då har man ”bara” 88 % överlappning. Rationellt så skulle jag nog säga att jag överskattar risken i förhållande till andra risker.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 85. Vit pil

  Hej,

  Tack för intressant läsning :) I artikeln skriver du att du månadspar via Lysa och att du funderar på att öka detta med tiden. Om jag förstår det rätt så när man skapar ett konto i Lysa så skapar man ett ISK konto. Efter att ha läst andra artiklar så verkar man avrådas från att spara i räntefonder via ISK då detta inte anses fördelaktigt. Är det mer fördelaktigt att bara spara i aktiefonder via Lysa och därefter räntefonder via exempelvis vanligt fondkonto i Avanza eller Nordnet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Ja, i en perfekt värld så är det nog optimalt. Men man får också räkna på hur mycket pengar det rör sig. Sedan blir det dessutom klurigt då det egentligen bara är korta räntefonder / penningmarknadsfonder som man bör ha utanför. Långa räntefonder kan det ju finnas en poäng att ha innanför. Så där är tyvärr inget klockrent svar. Jag har personligen valt att bortse från den optimeringen i de flesta fall.

   Den enda gången jag verkligen håller pengarna utanför en KF eller ISK är buffertsparande hos t.ex. Avanza som ligger på ett av deras fasträntekonto.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Överväger också Lysa, men funderar så smått på att man då har två ISK — ett ”privat” och ett via just Lysa. Blir det inte vissa skattemässiga nackdelar med 2 st ISK – eller handlar det bara om % skatt per värde (vilket skulle innebära att ett eller flera ISK inte spelar någon roll)?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Olle
   1. Vit pil

    Så som jag har tolkat det så spelar antal ISK-konton ingen som helst roll. De är ju gratis och det är ju bara mängden pengar och som spelar roll.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 86. Vit pil

  Hej. Tack för ett gediget arbete.

  Du ger Lysa som ett alternativ för ett automatiserat sparande kontra att göra det själv. Vad skiljer det avgiftsmässigt, givet att man har så lika fonder som möjligt? Har lysa en institutionsrabatt som ger att båda alternativen ger ungefär samma avgifter för oss som småsparare?

  Ps Håller 100% med Freds inlägg. Ds

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl
  1. Vit pil

   Tack för de fina orden! :-)

   Du betalar mellan 0.24 – 0.20 för en förvaltning på upp till 5 Mkr. Så man får själv bestämma om man tycker att det är värt jobbet. På 1 000 000 kr så betyder det ju 2 400 kr per år. Sedan får man inte glömma att vi privatsparare också betalar växlingsavgift på 0.25 % på de utländska fonderna. På valutaväxlingen vet jag att Lysa har extremt mycket bättre villkor än vad vi privatpersoner kan få, sedan har de även tillgång till vissa mycket billigare fonder som vi inte kommer åt. Så i realiteten skulle jag uppskatta det att det är något billigare än de 0.24 %. Jag kan fråga dem nästa gång jag träffar dem.

   Sedan tänker jag att man dessutom får ta hänsyn till tiden och ens egen timkostnad. Å andra sidan tycker förmodligen de flesta av oss att det är ganska kul att göra, så det blir inget problem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Carl och Jan!

   Glöm inte att det förutom Lysas kostnader på 0,2 – 0,24% per år också tillkommer kostnader för fondernas förvaltningskostnader!

   Så ca 0,38% blir produktens totala kostnad!

   Disclaimer: Jag sparar i Lysa.

   Mvh Emanuel

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Emanuel Johansson
 87. Vit pil

  Tack för en superbra artikel.
  Vad anser du om AMF aktiefond småbolag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sonno
  1. Vit pil

   Tycker inte den platsar då du får samma sak med XACT Svenska småbolag för halva avgiften. Dessutom finns både PLUS Mikrobolag Sverige Index samt PLUS Småbolag Sverige Index. Eller tänker du annorlunda?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 88. Vit pil

  Vanguards ETF GÅR desvärre ej att handla via Avanza fick jag i mejlsvar. Går dessa ETF’er du rekommenderar att handla via nordnet?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fattig,osv
  1. Vit pil

   Det var gamla nyheter såg jag nu, my bad. Du hade redan gjort en update kring det. Tack för en kanon blogg :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fattig,osv
   1. Vit pil

    Inga problem. Tack för att du läser och kommenterar. :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ja, det är så just nu enligt Avanza. Det beror på att de har klantat sig och har inte en process för att hantera dokumentationskraven. Men bollen ligger på deras planhalva, enligt dem själva på Twitter. Jag räknar med att de bör ha löst det snart, annars får det bli en slutgiltig flytt till Nordnet (annonslänk).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 89. Vit pil

  Strålande sammanställning! Det hade varit intressant att höra mer om ”smart beta-förvaltning”. Alltså den förvaltningsform som Storebrand Multifactor bygger på. Den är ju inte aktiv i klassisk betydelse.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  enkel-ekonomi
 90. Vit pil

  Det är ett nöje att lyssna på er två

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Ryno
 91. Vit pil

  Lyssnade på er podcast där Caroline eftersökte en hållbar indexnära aktiefond, skulle du säga att SPP global plus är ett bra val?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  My
  1. Vit pil

   Ja, absolut. Då lärde jag mig också något nytt. Tack för tipset!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 92. Vit pil

  Handelsbanken Sverige OMXSB Index är billigare (produktens avgift 0,20%) än SEB Sverige Indexfond och bredare än Avanza Zero. Väljer du bort den av andra anledningar?

  Även Handelsbanken USA Index är billigast (produktens avgift 0,20%) av de vanliga indexfonderna i sin region.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sam
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar Sam. Så här tänker jag:

   Handelsbanken Sverige OMXSB Index är absolut en bra fond. Men den är inte helt jämförbar med SEB Sverige Index-fonden eftersom de följer två olika index. Handelsbanken följer OMXSB-indexet som också följs av XACT OMXSB samt Nordnet Suberfonden Sverige. Har man Nordnet så är Superfonden bättre då den är gratis. Kör man Avanza så kan köra XACT-fonden i första hand eller Handelsbanken-fonden i andra hand. Jag har förtydligat artikeln med det. Tack.

   Angående Handelsbankens USA-fond, så är den också bra, men Swedbank-fonden har 5 Morningstar-stjärnor istället för Handelsbankens fyra, vilket gör att den inte hamnar på topplistan. Men som sagt, det är absolut inte dåliga fonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack för svaret och arbetet du lägger ner.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sam
 93. Vit pil

  Hejsan, Tack för bra artikel, hur ser du på Spiltan högräntefond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Staffan
  1. Vit pil

   Har lagt den på observationslistan för räntefonder. Jag tycker att framförallt avgiften på 0,91 % är ganska mastigt. Särskilt när jag vid första anblick tycker att den är ganska lik AMF-fonden som ligger på 0.14 %. Vad tänker du själv?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Eftersom Spiltans fond är främst företagsobligationer tycker jag den borde ses som ett alternativ till IKC Avkastningsfond istället. De båda har också ungefär samma avgift. Jag har själv valt att byta från IKC till Spiltan Högräntefond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Holger
   1. Vit pil

    Ah, bra inspel! tack.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 94. Vit pil

  Suvärent som vanligt Jan. Är så tacksam att du så generöst delar med dig. Har lärt mig massor av dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 95. Vit pil

  Tusen tack för en fantastisk artikel, Jan. Jag är en ny sparare och man blir verkligen inspirerad!

  Jag är bosatt i USA sedan 8 år och kan tyvärr inte spara i merparten av dessa fonder, även Vanguard ETF:erna du nämner är inte tillgängliga via exempelvis Charles Schwab.

  Tänker att VFEM kanske kan bytas mot VWO (FTSE), och LF Global Indexnära mot VEU (FTSE), med separat sparande i USA-aktier genom VTI, men har svårt att veta om detta är samma kvalitet som du beskriver i din artikel. Är MSCI det bättre globala indexet eller är FTSE jämbördigt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Tack. Jag skulle säga att indexen är hyfsat jämbördiga. Men som boende i USA så har du ju tillgång till allt det som vi inte har. Du har ju alla Vanguard-fonderna. De har en motsvarande Vanguard-fond för i princip vartenda index. Det är ju bara att de har några andra kortnamn – t.ex. VTI, BND, VXUS, BNDX m.fl. Med de fyra fonderna kan du skapa i princip vilken portfölj som helst. Du kan se hela deras lista här.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Patrik, nyttja din 401k (om ditt jobb ger dig den möjligheten)…jag bodde 13år i USA och ångrar nu i efterhand att jag inte använde den möjligheten. Vissa bolag matchar ju den summa du lägger in ”pre-tax” vilket är bra plus att jag tror att det finns möjligheter för ”write-offs” i den årliga taxeringen. Jag hade lite tur att vår broker var duktig med låga avgifter och gav oss det på ett serverat fat…som Jan nämnde har du tillgång till mycket mer :)

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Peter
 96. Vit pil

  Fin artikel, tack för det!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sam Sabah
 97. Vit pil

  Jag slutade spara i Superfonden Danmark då det visar sig att Danmark tar ut 27% skatt på fonder som förvaltas utomlands. Fick meddelande om detta från Nordnet den 18 December 2017. Kan vara värt att fundera på om man sparar i den.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Sofia
  1. Vit pil

   Kan du posta det meddelandet här? Jag har faktiskt missat det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Till alla andelsägare i Superfonden Danmark
   Hej,

   Vi vill informera er om att det kommer att ske en förändring avseende skatteuttaget på utdelningar i Superfonden Danmark.

   Ändringen innebär följande:

   Superfonden Danmark är en fond registrerad i Sverige som förvaltas av Öhman Fonder och tillhandahålls Nordnets kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Fonden är en så kallad indexfond med målsättning att replikera det danska indexet C25, vilket motsvarar de 25 största bolagen noterade på Nasdaq i Danmark.

   Superfonden Danmark är kostnadsfri eftersom att förvaltningsavgiften är satt till 0%.

   Enligt dansk skatterätt behandlas utländska och inhemska fonder på olika sätt avseende beskattning på utdelningar för aktier som ingår i fonden. För inhemska fonder uttas ingen skatt på utdelningar i danska bolag, medan det för fonder registrerade i annat land än Danmark (t.ex. Sverige) uttas en skatt på 27%.

   Konstruktionen innebär för utländska fonder en skattemässig nackdel som vi anser utgör diskriminering och ett åsidosättande av principen om likabehandling inom EU:s medlemsstater. Sedan Superfonden Danmark startade 2014 har vi kompenserat er andelsägare för den skatt som har uttagits på utdelningar samt parallellt drivit en process för ändrade skatteregler och därmed likabehandling mellan svenska och danska fondbolag. Vi har dock nu fått ett beslut från danska skattemyndigheten att gällande princip om skatt på utdelningar inte kommer att förändras. Vi har i samband med detta beslutat oss för att vi inte längre kan fortsätta kompensera för den skatt som danska myndigheter utkräver av fonden. Detta kommer att påverka din avkastning framöver negativt. Vid ett antagande om att bolag ingående i C25 betalar en genomsnittlig utdelning på 2%, och att skatten uppgår till 27%, kommer din avkastning i fortsättningen bli 0,54% lägre per år. Ändringen träder i kraft från januari 2018.

   Avgiftsuttaget mot dig som kund påverkas dock inte och Superfonden Danmark kommer även fortsättningsvis vara kostnadsfri.

   Vid frågor kring ovanstående, vänligen kontakta Nordnets kundservice på 08-506 331 00 eller genom att skicka ett meddelande i inloggat läge.

   Hälsningar,
   Nordnet

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Sofia
  3. Vit pil

   Tack så mycket Sofia! Det hade jag ingen aning om.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Inga problem, råkade logga in i December och se det :) tack för en fantastisk blogg, tog tag i min ekonomi förra året pga den och blir alltid glad för nya inlägg!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sofia
 98. Vit pil

  Hej Jan!

  En följdfråga på Florians kommentar om att leva på endast avkastningen av en räntefond vid ett kapital på 10 miljoner:

  Skulle inte det resultera i att pengarnas värde äts upp av inflationen om du tar ut och lever på de 3 % som räntefonden avkastar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jens
  1. Vit pil

   Jo, så blir det. Jag får återkomma med en artikel lite längre fram kring mitt resonemang. Kul att ni plockade upp det. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ja, gör det Jan! Den artikeln ser jag fram emot!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Verena
 99. Vit pil

  Stort tack för allt jobb du lägger ner och kunskaper du sprider.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robert Teca
 100. Vit pil

  Hatten av för ditt engagemang, det uppskattas stort! Denna artikel kommer jag gärna tillbaka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Pettersson
  1. Vit pil

   Tack för den fina feedbacken. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 101. Vit pil

  Som vanligt en väl genomarbetad och grundlig genomgång. Så eftersom vi har denna genomgång , varför använda LYSA ? ;)

  En fråga som jag ställer mig angående ”AP7 Aktiefond”och premiepensionen, varför inte istället använda AP7 SÅFA ?
  Då kommer ju sakta men säkert fördelningen mellan AP7Aktiefond och AP7 Räntefond justeras från det år man är 55. För att vid 65 års ålder vara 2/3 Aktiefond och 1/3 Räntefond.
  En sak mindre och tänka på så att säga

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Roger Nilsson
  1. Vit pil

   Jo, du har helt rätt. Jag brukar rekommendera SÅFA, men tänkte inte på det alternativet eftersom jag var så fokuserad på ”fond” och SÅFA är ju inte riktigt en fond, det är ju mer ett förvaltningsalternativ. Jag har uppdaterat texten med den infon.

   Angående din första fråga, håller med. :-)

   Men för den som inte är lika insatt, så tänker jag att Lysa gör tre saker:

   1. Väljer en fördelning mellan räntor och aktier baserat på ens svar på frågorna
   2. Väljer ut de bästa fonderna
   3. Fördelar fonderna inom respektive fondtyp
   4. Ombalanserar kontinuerligt

   Den här artikeln ger ju bara ett bra svar på fråga 2. Jag tycker personligen att fråga 3 är den klurigaste, framförallt inom ränte-fonderna. Ombalanseringen är inte heller något konstigt, det tar mest lite tid. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 102. Vit pil

  Hej Jan! Tusen tack för intressant läsning – precis som vanligt!

  Har du hunnit titta något på ”Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria”? Är ju visserligen en ny fond, men det känns välkommet med en småbolagsfond med en avgift på 0,66 % i sammanhanget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 103. Vit pil

  Årets bästa läsning! Jag är så oerhört tacksam för den här gedigna arbetsinsatsen!
  Sanslöst bra!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 104. Vit pil

  Caroline, om du läser kommentarerna, Länsförsäkringars fonder heter indexnära eftersom de inte är indexfonder. Indexfonder ska föjla ett index, gör fonden inte det får den inte heta indexfond.

  Länsförsäkringar har aktivt valt bort enskilda bolag från ett index som de inte vill placera i och därmed följer de inte längre sitt index och får följaktligen inte heta indexfond eftersom det är vilseledande marknadsföring.

  Så då kallar de sig indexnära istället vilket för tankarna till en indexfond och låga avgifter.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Dingwell
  1. Vit pil

   Hej Christian,
   tack för förtydligandet om indexnära fonder! Det är säkert fler än jag som uppskattar detta.
   MVH Caroline

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Caroline Bolmeson
 105. Vit pil

  Tack för en bra genomgång. Tipsar också om SPP Emerging Markets SRI som alternativ till länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära. Följer samma index med liknande avgift.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
 106. Vit pil

  Fantastiskt bra artikel! Stort tack Jan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Verena
 107. Vit pil

  Hej och tack för den trevliga artikeln. Genomarbetat som alltid. Nyfiken på en längre utläggning om SEB Sverige Indexfond kontra Länsförsäkringar Sverige Index. Det skiljer 0,2 % i avgift mellan dem och jag tvekar till att betala det extra. Jag ser att SEB slagit Länsförsäkringar på några års sikt, men 0,42 % känns fortfarande mastigt för en indexfond…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Max
  1. Vit pil

   Är det inte värt att betala mer för en fond som presterar bättre än en billig? Bara att utvärdera fonden 1-2ggr om året om den håller måttet annars byt.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rikard
 108. Vit pil

  Hej Jan,

  Stort tack för en fantastisk blogg och en alltid lika intressant podcast. Jag gillade framför allt avsnitten 24 och 29 där Moa Diseborn medverkade, oerhört intressant.

  Detta är min första kommentar på din blogg. En kommentar som jag för övrigt efter nästan varenda podcast tänkt skriva, men först nu genomför. Det jag tänkt säga så många gånger är, CAROLINE – DU ÄR BÄST!

  Förstå mig rätt, Jan – du är ju också givetvis helt fantastisk och det är underbart hur bra du är på dela med dig av all denna kunskap och intressanta samtalsämnen i både bloggform och poddform. Men i min värld (som mest lyssnar på podden, ska tilläggas) är det Caroline som gör skillnaden, det som gör att jag kommer tillbaka och lyssnar även nästa avsnitt.

  Hon håller tillbaka dig när du springer iväg, ställer frågor när du är otydlig, rättar dig när du har fel eller uttrycker dig fördomsfullt. Många gånger blir jag som lyssnare faktiskt upprörd hur du till ”synes” nedvärderar Carolines ekonomiska kunskaper eller egenskaper, och lika mycket när Caroline själv ödmjukt ”erkänner” att hon inte är så kunnig inom ett visst område – jag känner tvärtom! Caroline, är ju oerhört kunnig – ställer ofta EXAKT de följdfrågorna som jag hade velat ställa för att min pollett ska trilla ner. Och då har jag ändå läst på Handelshögskolan och arbetar nu inom finansbranschen….

  Ju mer jag lyssnar, så förstår jag dock (eller hoppas jag?) att ni diskuterat dessa ämnena så mycket mellan er själva, kanske på sin spets vid det tillfället där ni delade upp er ekonomi etc. Det har kanske gjort att ni är så trygga i varandra och hur ni uttrycker er om varandra, så att ni inte ens tänker på de tillfällena jag menar med ”nervärderande”. (exempel – att ni ens skämtar om det där med att någon var ”ekonomiskt sänke”, och att du Jan har tagit upp det typ 5-6 gånger på 30 avsnitt!!! i nästan alla andra relationer så hade det varit ett
  klassiskt ”dont mention the war”). Det är i varje fall fantastiskt hur ni verkar vara jämtemot varandra, och något jag strävar efter att ni i mitt eget förhållande.

  Detta blev långt, men summa summarum – stort tack till er båda för en fantastiskt blogg och framförallt podd. Och jag hoppas verkligen ni fortsätter ”teama” ihop er i bloggen även fortsättningsvis, för det skapar en fantastisk dynamik. Och just det ja, Caroline – du är superbra!!

  Mvh Fred

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Fred
  1. Vit pil

   Hej Fred!
   Jag vill verkligen tacka dig för de fina orden!
   Både Jan och jag blir väldigt glada över att du gillar podden och får värde av den. Jan är ju för det mesta :) en insiktsfull person med kunskaper som han vill dela med sig av till hjälp för andra. Han tog därför initiativ till att jag skulle vara med i podden eftersom jag besitter egenskaper som kompletterar honom och ger ett mervärde åt våra lyssnare. Som tex. att jag är nyfiken, kritisk och skeptisk till det mesta, men också medveten om att jag aldrig egentligen kan ”allt” och därmed blir resultatet väl att jag inte blir en besserwisser.

   För att kommentera dynamiken mellan Jan och mig, så har vi alltid varit utmanande mot varandra, men med humor. Från första dagen vi träffades i princip. Vi kräver det bästa från varandra, och det kanske ser tufft ut. Men det är med kärlek.

   Alla läsarkommentarer gör att vi anstränger oss extra mycket. Din kommentar, Fred, tar jag med mig framgent. Stort tack!

   5+
   Gravatar ikon för användaren
   Caroline Bolmeson
 109. Vit pil

  Kanonbra artikel och videoavsnitt, älskar att din fru är med och ställer frågor!
  Har testat lite pengar i Lysa nu så ska bli roligt att se vad som händer.

  Min plan är att investera ca 10 000:- i månaden i 20 år och räknas då som en långtidssparare.
  Enligt dina tips är det då den Aggressiva portföljen jag borde välja eller är det den Globala barnportföljen om jag är feg?
  Eller är den Aggressiva portföljen ”säker” (jag fattar att inget är säkert) på grund av den långa spartiden?

  Tycker detta är svårt men får ju vääääldigt bra hjälp av dina inlägg och poddavsnitt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AnnaLena
 110. Vit pil

  Tack för en jättebra artikel Jan!

  Både MS INVF Global Opportunity A och Storebrand Global Multifaktor handlas i annan valuta än SEK vilket tillför en växlingsavgift vid köp och sälj. Är detta en avgift som är så pass låg att den inte är intressant att nämnas i artikeln?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Andersson
  1. Vit pil

   Hmm. Ja, det stämmer. Både Avanza och Nordnet har 0.25 % i växlingsavgift om jag inte minns fel. Det är inte oväsentligt, men det är svårt att göra något åt. Det berör för övrigt alla börshandlade ETF:er också. Jag har uppdaterat artikeln med ett förtydligande. Tack för feedbacken!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 111. Vit pil

  Bra artikel och jämförelse med Lysa. Min fundering pa fondrobotar etc är när det kommer till försäljning. Säg att jag behöver en del av investeringen. Med en fondrobot kommer en del utav varje fond säljas, istället för att kanske sälja av dem som gatt bäst för att hämta hem vinsten, och vänta ut de minde bra tills de aterhämtat sig (”Never lose money” – WB). Vad är din och andra läsares asikt om detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 112. Vit pil

  Kan bara lyfta på hatten. Utsåg ditt inlägg till årets inlägg bland bloggarna. Jag syftar på ditt svar till Aktiespararna.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
  1. Vit pil

   Vad roligt, tack för det! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 113. Vit pil

  En anledning till att inte flytta upp ETF:erna högre upp på rankinglistorna borde vara kostnaden vid månadssparande (courtage) eller hur går dina tankegångar där?

  Blir väl orättvis/orelevant jämförelse med avgifterna i fonder då totalkostnaden vid ett månadssparande i ETF:er blir högre?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Juel
  1. Vit pil

   Bra inspel. Det tänkte jag inte på spontant att vid ett månadssparande på mindre summor så blir courtaget väsentligt i procent. Tack!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Vad bra att någon kommenterat detta. Jag har bara lyssnat drygt 22 minuter på klippet (ej läst artikeln än) och för oss som månadssparar för att sprida riskerna över tid låter ETF:er som ett mycket dåligt alternativ.

   Jag kände mig tvungen att pausa videon för att kommentera det hela och glädjs över att någon redan tagit upp det.

   //Christian, tillika sazina på Shareville

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian Dingwell
 114. Vit pil

  Länsförsäkringar Global Indexnära hade enligt uppgifter i faktablad 1 januari 2018 en avgift på 2 procent och en uttagsavgift om 2 procent. Avgiften är inte aktiv men Länsförsäkringar kan välja att aktivera den.

  Är inte Swedbank Robur Access Global ett bättre val?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Utdelningssoftaren
  1. Vit pil

   Jag har fått uppgifter på att den också ska bort och jag bedömer det således inte sannolikt att den kommer att aktiveras. Så därför tänker jag att den får ligga kvar. Skulle läget mot all förmodan förändras så åker den ut fortare än kvickt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Jag har kontaktat VD på Länsförsäkringar för att få ett officiellt uttalande. Jag bedömer det inte som sannolikt att den kommer att aktiveras och jag tycker den är snäppet bättre. Men jag förtydligat det med Swedbank-fonden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 115. Vit pil

  Tycker du ska byta ut Länsförsäkringar Global Indexnära då de enligt sitt faktablad har rätt att ta ut en extra avgift på 2% om ”utflödet blir stort”. Lurigt och fult och det finns andra fonder som presterar lika bra utan detta fulspel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Jag väntar på svar från fondchefen / vd på Länsförsäkringar för att kunna slå ihjäl den konversationen en gång för alla. Men jag har lagt till Swedbank-fonden i beskrivningen om man är osäker.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 116. Vit pil

  Tack för en superbra artikel! Jag är lite nyfiken, varför platsar inte SPP Aktiefond Sverige? Låg avgift, fyra stjärnor hos Morningstar..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  My
  1. Vit pil

   Tack för kommentaren. Glömde lägga den på observationslistan, men har gjort det nu. Anledningen till att den inte kommer upp på listan är att jag tycker att SEB-fonden är bättre och om man nödvändigtvis vill ha mot OMXSB-indexet, så kan man välja den börshandlade XACT-fonden som är likadan fast till lägre avgift. Så tänker jag, tänker du annorlunda?

   6+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 117. Vit pil

  Hej! I dagens podd sade du ”när vi har 10 miljoner och skall leva på dessa pengar, så kommer vi lägga våra dem i en sådan här fond”. Du syftade på en räntefond som skulle ge runt 3% avkastning. Är det alltså så att man inte kan förvänta sig att man kan ta ut mer än så när man skall börja leva på sina pengar om man inte vill börja så att säga, montera ned sin förmögenhet? Jag tycker mig ha hört att man skulle kunna ta ut iallafall 4-5%. Vad säger du?
  Tack för en informativ och bra podd!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Florian
  1. Vit pil

   Jo, 4 %-regeln handlar om att ta ut avkastning och minska kapitalet. I mitt exempel tänkte jag att bara ta ut avkastningen och behålla kapitalet. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 118. Vit pil

  Jättebra artikel, väldigt lärorik.

  En fråga bara, Länsförsäkringar Global indexmässig har en sälj- och inlösenavgift på 2% de teoretiskt kan ta ut även om fonden handlas på Avanza eller Nordnet. Har det påverkat din bedömning av den fonden, du rankar ju den högt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   Se de andra kommentarerna. Avvaktar svar från Länsförsäkringar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 119. Vit pil

  Grymt bra artikel! Ser fram emot rikatillsammansportföljens ombalansering!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Tack, ombalanseringsartiklarna står näst på tur. Jag räknar med att ha dem klara innan den 1 februari.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 120. Vit pil

  Storartat jobb som vanligt. I den beiga rutan med sverigefonder är det fel namn på Spiltanfonden (men rätt i den efterföljande tabellen).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Tack Erik – både för de fina orden och korrigeringen. Det är åtgärdat nu!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 121. Vit pil

  Var läser du av avgifterna på fonderna när jag tittar på Nordnet så stämmer inte avgifterna med t ex Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Hedström
  1. Vit pil

   Jag läser av dem på Avanzas hemsida eftersom de är, mig veterligen, de enda som redovisar både förvaltnings- och transaktionsavgifter. Däremot såg jag när jag dubbelkollade efter din kommentar att där stod fel på 0.63 %. Korrekt ska vara 0,56 % enligt Avanzas sida om fonden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Länsförsäkringar global indexnära tar enligt Avanza 0,22% i avgift men uppgifterna denna sida säger 0,25% (om rätt ska vara rätt:))

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas Pettersson
  3. Vit pil

   Tack Thomas! Det är korrigerat nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Nordnet redovisar också alla avgifter, faktiskt mer detaljerat än Avanza och med en graf med antagen avkastning, man behöver dock klicka sig vidare vid köpdialogen för komma dit

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fonden
  5. Vit pil

   Jag fattar inte riktigt vilken avgift jag egentligen betalar. Avanza skriver t.ex. att den totala avgiften för Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära är 0,56%, varav Avanzas ersättning är 0,16% – men att dom får den via producenten… Så blir min kostnad då 0,56% eller 0,40% i det fallet?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Thomas

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.