Bästa fonderna 2018 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er
Sök:

Bästa fonderna 2018 | Tips på bra fonder, indexfonder och ETF:er

RikaTillsammanspodden #32 - Topplista med förslag på de bästa fonderna för ditt sparande...

Den här topplistan innehåller förslag på de bästa fonderna 2018. Min förhoppning är att du kan använda dessa tips på fonder som en inspiration till ditt eget fondsparande. Fokus är på indexfonder med låga avgifter som ger god avkastning över lång tid snarare än att spekulera på kort sikt. Det är bra fonder som du med gott samvete ska kunna äga och glömma bort i 10 år.

Då var det dags för den årliga topplistan med de bästa fonderna för året. Precis som vanligt är syftet med den här topplistan med de bästa fonderna 2018 är att både att hjälpa dig med konkreta tips på fonder, men det är också en årlig research för min egen skull. Jag använder den här topplistan med fonder i mitt eget sparande i mina tre fondportföljer.

Eftersom jag har sparat i snart 20 år har jag gjort många misstag. Jag har till och med förlorat större delen av mina pengar, inte bara en gång utan två gånger i krascherna runt år 2000 och 2008. Det gör en både ödmjuk och förhoppningsvis lite klokare. Det har i alla fall lett till att jag idag är en försiktig general som inte gillar att spekulera eller ta onödigt stora risker. Jag är hellre sköldpaddan som genom tålamod, flit och systematik vinner över haren till slut.

När jag varje år sammanställer den här topplistan med de bästa fonderna, så fokuserar jag främst på långsiktighet, låga avgifter och rimliga risker. Fonderna ska vara sådana som jag med gott samvete kan äga i 10 år utan att byta eller oroa mig för att jag har gjort fel val. Jag anser att tiden är en av de viktigaste faktorerna för ge en positiv avkastning och sänka risken. Ju längre tid vi sparar, desto jämnare och positivare kommer vår avkastning att bli.

I år ingår även börshandlade fonder (ETF:er)

Nytt för i år är att jag har försökt exkludera fonder som är mer eller mindre identiska eftersom det inte ger någon riskspridning att välja två likadana fonder. Jag har också dykt ner i de börshandlade fonderna (ETF) och inkluderar dem i många av topplistorna. Särskilt eftersom de ger möjligheter att investera i regioner eller fondtyper som innan inte var möjliga.

En börshandlad fond är i princip samma som en vanlig fond, förutom att du handlar den som en aktie, det vill säga du kan köpa och sälja flera gånger under en dag. Nackdelarna är att du ofta betalar en avgift för transaktionen (courtage), du kan inte månadsspara i dem och du har ofta en valutaväxlingsavgift vid köp/sälj om 0.25 procent på dem (gäller för övrigt alla fonder som handlas i utländsk valuta hos Nordnet/Avanza). Dessutom kan du många gånger inte månadsspara regelbundet i dem. Men i de fall att det inte finns någon alternativ bra fond är det ändå värt pengarna anser jag. Läs gärna mer om fondroboten Lysa längst ner i artikeln också.

Slutligen vill jag också säga att även om artikeln innehåller ett par affiliatelänkar till Avanza och Nordnet (banker att ha sina fonder hos) så har ingen ersättning utgått för själva artikeln eller från fondbolagen. Däremot hoppas jag att det framgår att jag lever som jag lär och har mina egna pengar i dessa fonder. Det kan du själv se genom att följa mina portföljer i realtid hos Nordnet i deras tjänst Shareville (annonslänk). Det är ofta också enklare att köpa många av de börshandlade fonderna hos Nordnet (annonslänk) eftersom det går direkt via hemsidan, hos Avanza (annonslänk) behöver man ofta ringa dem.

Vilka är de bästa fonderna 2018?

De fem bästa fonderna 2018 är enligt mig:

 1. Länsförsäkringar Global Indexnära
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
 4. Spiltan Räntefond Sverige
 5. AMF Räntefond Lång

Vid första anblick kan ovanstående fondurval tyckas vara lite udda. Det skiljer sig framförallt från i princip alla andra listor med bra fonder 2018. Min motivering är att dessa fonder har varit väldigt bra under många år, men framförallt kan man med de här fonderna lösa i princip vilket sparande som helst. Det enda som man behöver göra är att förändra den procentuella andelen fonderna sinsemellan.

Man kan skapa ett kortsiktigt sparande på upp till 5 års sikt genom att välja de två sista räntefonderna. En balanserad portfölj, som t.ex. nybörjarportföljen, på 4 – 8 års sikt är också möjligt att skapa. Det är bara att välja en 60/40-kombination av de tre första och de två sista fonderna.  Slutligen kan man även göra en aggressiv portfölj (10+ år) som globala barnportföljen med hög risk och hög avkastning genom att prioritera de tre första fonderna.

Nedan följer några exempel på hur man kan göra fyra portföljer med bara de fem ovanstående fonderna. Du kan trycka på bilden för att göra den större.

Notera också att det är mest exempel och jag rekommenderar nybörjarportföljen och barnportföljen med 10 fonder för ett skarpt sparande.

Portföljexempel med indexfonder utifrån de fem bästa fonderna 2018

Men som bas är de fem fonderna ovan briljanta. Det är som min fru Caroline säger i poddavsnittet:

Bra fonder är som bra basplagg i en garderob. De går alltid att matcha med varandra för att passa olika tillfällen. Caroline Bolmeson

Det enda tillägget som jag tycker är värt att nämna till topplistan ovan, är AP7 Aktiefond som bara är tillgänglig i PPM-sparandet. Det är utan tvekan en av de absolut bästa fonderna att ha i sin premiepension, om inte den bästa. Jag själv har 90 % av mitt PPM sparande i sjunde AP-fonden.

Väljer du någon av dessa sex bästa fonderna så behöver du inte oroa dig de kommande 10 åren att du har gjort ett dåligt val. Tvärtom skulle jag med gott samvete kunna rekommendera dessa, lägga mina egna pengar i dem och sedan glömma bort dem i 10 år. Så pass bra är de! Det resonemanget gäller för övrigt även alla andra fonder i den här artikeln.

Att välja fördelning och fondtyp är viktigare än att välja rätt fonder

En av mina största insikter var när jag insåg att:

majoriteten (över 80 procent) av avkastningen i en portfölj beror på tillgångsfördelningen och fondtypen snarare än de specifika aktier eller fonder man väljer.

Det betyder att hur du väljer fördelningen mellan räntefonder och aktiefonder är viktigare än vilka fonder du faktiskt väljer. I nästa steg är dessutom typ av aktiefond också viktigare än den specifika fonden. Så topplistan med de bästa fonderna 2018 till trots, så spelar den slutgiltiga specifika fonden minst roll. Jag har försökt mig på och illustrera det i nedanstående bild. Du kan trycka på den för att göra den större.

Faktorer som påverkar avkastningen i en fondportfölj över långa tidsperioder (10+ år), något förenklat.

Det är därför jag har brutit ned fonderna artikeln i de två typer av fonder som spelar mest roll:

 • Aktiefonder – hög risk och hög avkastning
 • Räntefonder – låg risk och låg avkastning

Därefter har jag brutit ned aktiefonderna i framförallt regionala fonder och huruvida de är indexfonder eller aktivt förvaltade fonder. Räntefonderna har jag brutit ned i korta eller långa fonder då det också spelar roll för avkastning och risk. Min vana och strategi trogen så har jag inte valt fonder för att maximera vinsten. Tvärtom har jag undvikit många av de fondtyperna med högst avkastning eftersom jag tycker att de har en oproportionerlig risk, det gäller framförallt branschfonder och landsfonder. Det enda undantaget är de bästa Sverige-fonderna.

Jag vågar däremot påstå att dessa bästa fonderna 2018, över tid, kommer att ge dig en bättre avkastning de allra flesta andra sparare.

Nyckelfrasen ovan är över tid. Få av fonderna ovan kommer nämligen bli bästa fonden ett enskilt år. Tvärtom är sannolikheten stor att de ett enskilt år är ganska mediokra. Tricket som många tyvärr inte har förstått med sparande, är inte att vinna eller ha bäst avkastning ett enskilt år, det är att ha bäst avkastning över lång tid. Att ha bäst avkastning ett enskilt år är enligt mig som att vinna de första 100 metrarna i ett marathon. Flera undersökningar såsom visar nämligen att den absoluta majoriteten av sparare – men även professionella fondförvaltare – inte ens kommer upp till en genomsnittlig avkastning för börsen över längre tidsperioder efter att kostnaderna är tagna.

Dessa indexfonder säkerställer att du och jag har de bästa förutsättningarna för att få en god avkastning över tid. Att vi sedan inte behöver lägga någon tid, energi eller kompetens är dessutom en stor bonus anser jag. Det omvända gäller också – om du har för avsikt att spara kortsiktigt, vill vara aktiv, uppleva spänning och spekulera i fonder med hög avkastning, då är tyvärr inte den här artikeln för dig. Sorry. Du kan läsa mer i slutkommentarerna.

Lyssna på den här artikeln i poddform & innehållsförteckning

Du kan även välja att lyssna på det här avsnittet via din poddspelare eller SoundCloud nedan:

Nedan har du en grov innehållsförteckning med cirka-tider för både video och poddavsnitt:

 • 00:00 – 08:00 – Introduktion och förutsättningar
 • 08:00 – 10:00 – De fem absolut bästa fonderna
 • 10:00 – 13:00 – Fyra olika portföljer man kan bygga
 • 13:00 – 17:15 – Tillgångsfördelningen är viktgast
 • 17:15 – 32:00 – De bästa globala fonderna
 • 32:00 – 38:30 – De bästa Sverige-fonderna
 • 38:30 – 45:30 – De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna
 • 45:30 – 48:10 – De bästa USA-fonderna
 • 48:10 – 49:00 – De bästa Europeiska fonderna
 • 49:00 – 54:00 – De bästa räntefonderna
 • 54:00 – 56:00 – Slutdiskussion
 • 56:00 – 63:00 – Fondroboten Lysa imponerar
 • Bilaga – Förklaring till de olika kolumnerna
 • Relaterade artiklar
 • Uppdateringshistorik

Min rekommendation: spara globalt!

Den vanligaste och enligt mig bästa rekommendationen man kan ge någon kring ett sparande är:

Spara långsiktigt i fem till tio år med majoriteten av pengarna i globala indexfonder med låga avgifter.

Precis som innan är det inte en vinstmaximerande rekommendation, men det är en rekommendation som aldrig kommer att slå helt fel. Det är därför jag alltid tjatar om globala indexfonder. En globalfond följer ofta ett av de stora världsindexen – t.ex. MSCI World eller MSCI All Country. Om du investerar 100 kr i en global indexfond får du pyttesmå andelar i många av världens största och kända bolag som Apple, Samsung, Facebook, Johnson & Johnson m.fl.

Att investera i en globalfond har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen är att du får den lägsta risken inom tillgångsslaget aktier. Det märks också genom att de flesta globala fonder har den lägsta risken av aktiefonder på den europeiska  KIID-riskskalan på 5 av 7. Den andra fördelen är att många av de största bolagen går med vinst, vilket innebär att de är i en mogen fas, vilket gör att de inte svänger så mycket i värde, varken upp eller ner. Du får sällan de stora vinsterna med global fonder, men du utsätter dig inte heller för några större förluster heller.

Ett misstag jag gjorde i början var att jag trodde att en globalfond investerar ungefär lika mycket i alla delar av världen, men det stämmer inte. Det är viktigt att veta att en globalfond fördelar sina pengar i förhållande till storlek på de olika börserna runt om i världen.

Fördelning av pengar per region i en global indexfond

Då den amerikanska börsen är störst, hamnar ungefär 50 % av pengarna i amerikanska aktier. Därefter sker fördelningen med ca 20 procent i Europa, 10 procent i Japan och Asien och därefter fördelas de sista 10 procent på resten av världen och Sverige står för ca 0.8 procent.

De bästa globala fonderna 2018

Mitt förslag på en lista med bra globalfonder för det kommande året ser ut som följer:

Länsförsäkringar Global Indexnära
Den bästa globalfonden som du kan välja om man väger samman alla faktorer. Den är billig, har bra exponering, står sig bra mot andra fonder trots att den är en passivt förvaltad indexfond och har gjort så i många år. Läs gärna kommentarerna, då LF har en klausul om att de kan aktivera en högre avgift. Läs mer i Länsförsäkringar svar här. Om man tycker att den osäkerheten är en showstopper, då rekommenderar jag Swedbank Robur Access Global som är en i princip likvärdig fond.
Swedbank Robur Access Global / DNB Global Indeks
Dessa två fonder är likvärdiga med Länsförsäkringar-fonden ovan. Äger man dessa två så kan man absolut vara nöjd. Jag ser dem dock mest som alternativ till Länsförsäkringar-fonden ovan om man finner osäkerheten kring avgiften som en showstopper (vilket jag personligen inte gör).
SPP Aktiefond Global
En liknande fond som Länsförsäkringar-fonden, som är 88 % av den här fonden, det vill säga att den här täcker in några fler länder men är i stora delar identiska. Istället för att bara välja en globalfond brukar jag dela upp globaldelen i en portfölj mellan dessa två fonder.
dbx MSCI World Index (XDWD)
En ren börshandlad indexfond (ETF) mot samma index som Länsförsäkringar-fonden. Det finns alltså ingen mening att ha den här och LF-fonden.
SPDR MSCI World Small Cap (ZPRS)
En passiv indexfond med inriktning mot småföretag globalt. Ett bra komplement till SPP och LF-fonderna i en portfölj.
AP7 Aktiefond
Den bästa globalfonden som tyvärr bara går att välja i PPM-sparandet. En grym kombination av låg avgift, bra exponering och hävstång.

I listan ovan har jag försökt att välja lite olika typer av globalfonder som är bra, utan att för den delen välja tre helt identiska fonder. Dessa fonderna skiljer sig lite från varandra, oftast i form av vilket index de följer och därmed vilken typ av fonder som de är. Det är de här fonderna som är basen i allt mitt sparande. Mer detaljerad information om respektive fond finns nedan:

Tabell 1. Tips på bäst fonder 2018 med inriktning mot passivt förvaltade globala indexfonder.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std.av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Länsförsäkringar Global Indexnära MSCI
World
0.22% 10.7%
(10.9%)

(16,9%)
±12.9% 0,89 5 1591 3 ★★★★☆
Alt A) DNB Global Indeks MSCI World 0,32% 10,4%
(10,9%)
16,4%
(16,9%)
±10.6% 0,87 5 1606 3 ★★★★☆
Alt B) Swedbank Robur Access Global MSCI World 0,25 % 5 1296 3
3. SPP Aktiefond Global MSCI All
Country
0.33% 10,6%
(10.9%)
15,7%
(16,9%)
±10.8% 0,89 5 1798 3 ★★★★☆
4. dbx MSCI World Index ETF (XDWD) ny MSCI
World
0,19% 15,1%
(10.9%)

(16,9%)
± 9.4% 1.46 5 1653 3 ★★★★☆
5. SPDR MSCI World Small Cap ETF (ZPRS) MSCI World
Small Cap
0,45% 16,8%
(17,0%)

± 9,9% 1,57 5 2335 3 ★★★☆☆
(*) AP7 Aktiefond MSCI
World
0,14% 13,5%
(10.9%)
20,8%
(16,9%)
±13,4% 0,95 6 2682 ★★★★★

Det som jag tyckte var lite roligt med tabellen ovan är de två bästa fonderna var med även förra året. Det enda som jag har gjort är att uppdaterat siffrorna i de olika kolumnerna och lagt till de två börshandlade globalfonderna. En sak som dock förvånade mig med tabellen var att de hade ett så pass bra Morningstar-betyg som de hade. Enligt mitt resonemang så bör en indexfond ligga i genomsnitt på 3 stjärnor – det vill säga gå som genomsnittet av sin kategori och först över tid slå de andra fonderna. Men fyra stjärnor antyder att de ligger över genomsnittet redan efter ett litet antal år, vilket är ett tecken på att många av de andra fonderna är sämre även på kort sikt. Intressant.

Fonderna som i år ligger på observationslistan, det vill säga kandidater att hålla koll på som nästan platser i tabellen ovan eller precis har åkt ut är:

Skandia Global Exponering A
Samma resonemang som för Swedbank- och DNB-fonden ovan.
Danske Invest Global Index
Om du har den här globalfonden, som var med på listan 2016, så skulle jag rekommendera att byta bort den, främst på grund av den höga avgiften som på 0,49 procent som är helt onödig.
SEB Etisk Global Indexfond
Fonden har en något högre avgift om 0,48 % men kompenserar med att ha en tydlig etisk och sociala inriktning med kriterier för internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption

Den sista kommentaren kring de passiva globala fonderna är att jag tycker att avkastningen på ”3 år medel” börjar närma sig den historiska årsmedelavkastningen, men 5 års medlet är fortfarande väldigt högt. Det vill säga att det är inte rimligt att förvänta sig den här höga avkastningen över tid, jag själv brukar räkna med ca 6-7 procent över tid på en globalindexfond.

De bästa aktivt förvaltade globalfonderna 2018

Jag kan även tycka att det är värt att bryta ut följande aktivt förvaltade globalfonder. Här finns det en förvaltare eller ett företag som försöker överprestera mot fonderna nämnda ovan.

Tabell 2. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot aktivt förvaltade globala fonder.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Storebrand Global Multifaktor ny MSCI
World Value
0.77% 12.9%
(10.9%)
19.0%
(16.9%)
±10.2% 1.09 5 348 3 ★★★★★
2. Öhman Global Hållbar A ny MSCI World 1,42% 12.2%
(10,9%)
17,2%
(16,9%)
±12,0% 0,92 5 79 3 ★★★★★
3. MS INVF Global Opportunity A ny MSCI World Growth 3.09% 22,3%
(12,4%)
26,8%
(18,1%)
±11,7% 1,46 5 30 ★★★★★
4. Coeli Global Selektiv ny MSCI World 2,07 % 14,1%
(9,9 %)

±14,5% 1,02 5 30 ★★★★★
5. Lancelot Camelot A/B ny MSCI World Value 1,85 % 10,8%
(8,5%)
18,2%
(14,9%)
±10,9% 0,99 5 21 3 ★★★★★

Det som jag tycker sticker ut i tabellen ovan är att alla dessa fonder har fem stjärnor och en någorlunda högre avkastning än indexfonderna i den förra tabellen. Egentligen är det inget konstigt då dessa fonder tar en mycket högre risk genom att de investerar i en bråkdel av företagen. Det ger dem möjligheten att överträffa indexet men också risken att underprestera. Det som är bra med dessa fonderna är att det är ”äkta” aktivt förvaltade fonder, det går nämligen inte att slå index genom att äga samma antal fonder som index – något som många svenska aktivt förvaltade fonder blev kritiserade för med rätta, för ett par år sedan.

Utmaningen meden här listan är att de bästa fonderna ändras från år till år. Jag har i listan i alla fall försökt välja fonder som inte har varit vinnare ett enskilt år (för att minimera tur-faktorn) utan varit bra över flera år. Det mest klassiska examplet på det här är t.ex. Skagen Global. Det var en globalfond som för ca 10-15 år sedan sopade mattan med de flesta fonder, men som idag knappt syns någonstans idag.

Den har dock fortfarande ett oproportionerligt stort antal ägare hos Avanza, faktiskt fler än Storebrandsfonden ovan som har 2 fler stjärnor och springer rundor kring Skagen-fonden. Visar tyvärr på hur många som inte byter eller gör misstaget att tänka ”den går ju ändå upp”, vilket den gör men med 3-4 procent mindre per år än index och andra jämförbara fonder. Det är bara att testa i ränta-på-ränta räknaren för att se vad 3-4 procent gör per år.

Observationslistan i den här kategorin är väldigt kort och består egentligen bara av:

Spiltan Globalfond Investmentbolag
Det här är Spiltans internationella kopia av den svenska succén Spiltan Aktiefond Investmentbolag som investerar i utländska investmentbolag. Som jag tyvärr misstänkte så har den fonden inte alls gått bra under 2017 och det gör att den inte kvalar in på listan, men är fortsatt kvar på observationslistan. Mest för att jag tycker att det är spännande att följa då Spiltan gör många bra saker (bland annat har bästa Sverige-fonden), men här tror jag att de tog sig vatten över huvudet.

Om du har andra förslag på globala fonder – aktiva eller passiva – kommentera gärna så kan slå en kik på dem och uppdatera listan om den kvalar in. Jag tror även att du kan uppskatta följande artikel:

De bästa svenska fonderna 2018

När jag väljer ut de bästa fonderna 2018 för Sverige så gör jag ett undantag från mina egna regler. Den svenska börsen är nämligen en väldigt liten marknad i ett globalt perspektiv. Vi står för mindre än 1 procent av det globala börsvärdet. Handen på hjärtat så tittar jag ju inte på den bästa fonden för Danmark, Tyskland eller ens Japan som är en av världens största ekonomier.

Det är således lite partiskt att investera i Sverige-fonder. Ungefär som att man har en irrationellt stor tro på att svenska fotbollslandslaget faktiskt är bättre än vad de är. Det här brukar vadslagningsföretag tjäna pengar på – det är i princip bara svenskar som tror att Sverige kommer att vinna ett fotbollsmästerskap. Men vi är inte unika i det sammanhanget.

Om vi hoppar tillbaka till fonderna, så kan ägande av Sverige-fonder motiveras med att man bör investera på sin hemmamarknad. Anledningar är bland annat för att man har samma valuta,  man har en koppling till hur ekonomin går samtidigt som det höjer risken och avkastningen något över tid i förhållande till globalfonderna. Men i valet mellan en Sverige-fond och en globalfond, kommer jag i 100 procent av fallen välja en global indexfond. Utan tvekan.

Med det sagt, de bästa fonderna 2018 med placeringsinriktning i Sverige är:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Det här en av Sveriges bästa fonder överhuvudtaget. Den här fonden investerar i Svenska investmentföretag, det vill säga något förenklat i de bolag som äger stora delar i andra svenska bolag. Dessutom äger den andelar i många av de svenska rika släkternas bolag vilket många gånger borgar för en långsiktighet vilket nästan alltid översätts i ett högre värde. Indexet som den här fonden följer har prylat i princip ALLA andra index i snart 30 års tid. Skulle jag haft modet att ta mycket hög risk för att tjäna mycket pengar så skulle det här vara mitt första val.
SEB Sverige Indexfond
En nykomling på listan som följer det stora SIXRX-indexet vilket motsvarar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Mig veterligen så är den här fonden en av Sveriges absolut bredaste fonder i betydelsen att du får flest bolag för pengarna.
XACT Svenska Småbolag (ETF)
En billig börshandlad fond som ger exponering mot svenska småbolag. När man tittar i många sammanställningar som andra gör kring de bästa Sverige-fonderna, är det ofta småbolagsfonder som vinner. Den här fonden ger möjlighet till exponering mot samma index utan att betala i närheten av lika mycket avgifter eller chansa på att just din fondförvaltare ska kunna spå framtiden. Ett mycket bra komplement till t.ex. Nordnets och Avanzas gratisfonder.
Didner & Gerge Aktiefond
Det här är gamlingen i gamet i aktivt förvaltade fonder. Normalt sett argumenterar jag för att aktiv förvaltning inte är något att ha och Didner & Gerge är förmodligen undantaget som bekräftar regeln. De håller sig alltid i toppen av alla listor och är ett bra val, även om jag själv inte har särskilt mycket pengar i den.

Jag tycker att den här listan ovan var extremt klurig att sätta ihop. Precis som vanligt spelar tillgångstypen betydligt större roll än den enskilda fonden. På den svenska börsen skiljer sig normalt avkastningen väldigt mycket åt beroende på om man följer ett storbolags- eller ett småbolagsindex. Att jämföra en småbolagsfond med en indexfond med de största bolagen blir väldigt orättvist.

Stora bolag har ju inte samma tillväxt, vinst eller risk som ett litet bolag. Å andra sidan riskerar inte det stora bolaget att gå i konkurs eller behöva nya pengar som är ganska vanligt med de små bolagen. I listan har således försökt välja den bästa fonden i respektive kategori snarare än att dela upp det som globalfonderna i aktivt eller passivt förvaltade fonder.

Tre bra svenska passiva indexfonder och en aktivt förvaltad fond

Bryter vi ut och tittar bara indexfonderna med exponering mot Sverige så ser de i detaljerar form ut som följer:

Tabell 3. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot svenska storbolag.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag SIXRXFIIF 0,27% 14,6%
(6,4%)
19,6%
(10,8%)
±14,03% 0,99 6 12 1 ★★★★★
2. SEB Sverige Indexfond ny SIXRX 0.42% 9.4%
(6.4%)
13.8%
(10.8%)
±11.9% 0.77 5 291 3 ★★★☆☆
3. XACT OMXSB ETF ny OMXSBGI 0,15% 8,2%
(6,4%)
12,7%
(10,8%)
±11,9% 0,69 5 93 3 ★★★☆☆
4. Didner & Gerge Aktiefond SIXRX 1,24% 11,4%
(6,4%)
16,1%
(10.8%)
±12,6% 0,88 5 29 3 ★★★★★

Tabellen ovan är en av de mest komplexa tabellerna på den här sidan. Även om alla dessa fyra fonderna har en inriktning mot en mix av de stora svenska bolagen så skiljer de sig en del åt. Spiltan-fonden har en inriktning mot svenska investmentbolag, som i sin tur äger många av de andra svenska bolagen. Det betyder att du via den fonden är indirekt ägare i betydligt fler än de 12 fonder som Morningstar och tabellen antyder. Bara t.ex. bolaget Investor som ägs av Spiltan-fonden äger minst 20+ andra bolag.

Det andra som inte framgår i tabellen är att Morningstar jämför alla Sverige-fonder med det officiell Sverige-indexet MSCI Sweden – oavsett om fonden i sin tur investerar i små eller stora bolag, än värre jämför den dessa olika fonder med varandra. Det syns i att jämförelsen på medelavkastningen är samma trots att fonerna presterat ganska olika, men i enlighet med sitt egentliga index. Det gör att de flesta fonderna, enligt mig, har ett lägre totalbetyg än vad de borde ha haft. Det drabbar i första hand Avanza och Nordnet-fonderna.

I övrigt är listan mer eller mindre identisk med hur den såg ut 2017, det är i princip bara SEB Sverige Indexfond som är en nykomling. Den kommer i första hand med till följd av det är den enda billiga fonden som följer det största svenska SIXRX-indexet. Det gör att den till en väldigt stark utmanare om första platsen i förhållannde till Spiltan-fonden.

Det som jag funderade mest på i den här artikeln vara hur jag skulle resonera kring Avanza Zero och Nordnet Superfonden Sverige. Dessa två fonder är nog de mest kända passiva svenska indexfonderna. Deras största merit är att de är gratis. Jag var dock personligen kluven till huruvida de skulle vara med på topplistan eller observationslistan.

Framförallt Avanza Zero. Avanza-fonden har bara 30 bolag vilket enligt mig är i minsta laget och jag föredrar då Nordnets fond eller XACT OMXSB som båda följer det större svenska indexet med 80 bolag. Men jag skulle i princip vilken dag som helst byta båda dessa fonderna mot SEB Sverige Indexfond. Till slut bestämde jag mig för att bara placera dem på observationslistan nedan. Vad tänker du? Är det rätt tänkt?

Observationslistan i den här kategorin är:

Nordnet Superfonden Sverige
En bra indexfond som dessutom är gratis. Den följer samma index (OMSXB) som XACT OMXSB-fonden i topplistan ovan, men utan avgift. Det betyder att om du har ditt sparande på Nordnet, så kan du med gott samvete välja den här Nordnetfonden istället för XACT-fonden.
Avanza Zero
Även om den här fonden var först att vara helt utan avgifter, så kan jag med ärlighetens namn inte längre motivera en plats bland de bästa fonderna 2018. Min motivering är framförallt för att den bara exponerar dig mot 30 bolag och då finns det bättre alternativ i listan. Det betyder inte att det är en dålig fond – den är fortfarande bättre över tid än många av de andra Sverige-fonderna, men den står sig helt enkelt inte mot fonderna ovan.
SPP Aktiefond Sverige
En bra svensk indexfond som jag tvekade om den skulle upp på topplistan, men hamnade här istället. Följer samma index som XACT OMXSB samt Nordnet Superfonden Sverige.
Länsförsäkringar Sverige Indexnära
Med sina 0.22 procent är det en billig indexfond, men jag tycker att SEB-fonden är bättre. Dessutom går både Nordnet Superfonden och XACT OMSXB mot samma index och med en lägre avgift.
Lannebo Sverige Plus
En konkurrent till Didner & Gerge-fonden men med sina 1,99 % i avgift så tycker jag den är alldeles för dyr

I övrigt tycker jag att det är ganska tomt på bra alternativ, men jag kan ha missat något.

De tre bästa svenska småbolagsfonderna 2018

Tittar vi å andra sidan på de svenska småbolagsfonderna, så tycker jag att att man kan hålla motsvarande lista med de bästa fonderna 2018 i den här kategorin ganska kort.

Tabell 4. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot svenska småbolag.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. XACT Svenska Småbolag ETF, ny CSRX 0,3%
(15,2%)

(20.2%)
±10.5% 5 105 5
2. Didner & Gerge Småbolag CSRX 1.45% 17.8%
(15.2%)
22.3%
(20.2%)
±12.1% 1.38 5 53 1 ★★★★☆
3. PLUS Mikrobolag Sverige Index ny OMXSSCPI 0,54% —
(15,2%)

(20,2%)
 —  6 91

I tabellen ovan har jag valt en passivt och en aktivt förvaltad småbolagsfond, samt en indexfond mot svenska mikrobolag. Det finns många fler fonder i det här segmentet, men de är alla mer eller mindre identiska med de ovanstående fonderna. Tyvärr saknas en del data då fonderna är antingen nya eller så saknas det data för dem hos Morningstar och Fondkollen.

Några övriga nordiska indexfonder som förtjänar nämnas

I sammanhanget av de bästa Sverige-fonderna tycker jag att det även är värt att nämna följande indexfonder mot våra nordiska grannländer. Man skulle nämligen kunna argumentera för att man buntar ihop Sverige med våra grannländer för att jämna ut risken och avkastningen. Det gör i alla fall utländska investerare som ser oss som ”The Nordics”.

XACT Norden 30 ETF
Billig börshandlad indexfond mot nordens 30 största bolag till en avgift om 0,15 %.
XACT OBX
Börshandlad indexfond mot Oslo-börsens 25 största bolag. Avgiften är 0,30 %.
Nordnet Superfonden Danmark
Indexfond utan avgift mot den danska marknaden. Finns tyvärr endast hos Nordnet.
Nordnet Superrahasto Suomi
Finsk indexfond som är gratis, men också bara hos Nordnet.
Nordnet Superfondet Norge
Gratis indexfond för den norska marknaden, också den bara hos Nordnet.

Om jag har missat några fonder, kommentera gärna nederst i artikeln.

De bästa Asien- och Tillväxtmarknadsfonderna 2018

Ett problem som jag upplever med de globala fonderna är deras stora slagsida mot USA och Västeuropa. Det är i och för sig inget konstigt då bolagen på dessa börserna står för den absoluta majoriteten av börsvärdet. Men de flesta bedömare är överens om att det är inte här tillväxten kommer att ske i framtiden, utan den kommer snarare ske i Asien och Afrika. Det är därför jag brukar komplettera mina fondportföljer med fonder med exponering mot just de här marknaderna, för att på så sätt minska andelen USA, Västeuropa och Japan som står för 90 procent av värdet i en globalfond.

Därför tycker jag att de bästa tipsen på fonder med inriktning mot dessa marknaderna är:

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
Om man inte vill välja en börshandlad fond (ETF) så är den här fonden den bästa tillväxtmarknadsfonden som jag har hittat, även om den är lite i dyraste laget. Den ger en bra exponering mot framförallt tillväxtmarknaderna som brukar definieras som Sydamerika, Östeuropa och Asien. Ungefär 50 procent i den här fonden ligger i BRIC-länderna, 30 procent i Kina, 10 procent i Indien. Jag överväger dock starkt att nästa år flytta ner den till andra plats till förmån för VFEM-fonden nedan.
Swedbank Robur Access Asien
Den bästa indexfonden med inriktning mot Asien då den placerar ca 35 % av värdet i Kina, ca 20 procent i Sydkorea, ca 12 procent i respektive Taiwan och Hong-kong och 10 procent i Indien. Väldigt låg avgift för att vara den här typen av fond.
Vanguard FTSE Emerging Markets (VFEM)
I princip samma fond som Länsförsäkringar-fonden ovan fast i börshandlat format med något lägre avgift.
Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan ETF (VGEJ)
I princip samma fond som Swedbank-fonden ovan fast i börshandlat format med något lägre avgift.
SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap (SPYX)
Exponering mot globala småbolag enligt samma resonemang som tidigare att småbolag ger en högre risk och högre avkastning. Ett bra komplement till de fyra fonderna ovan.
Öhman Etisk Emerging Markets A
Den enda aktivt förvaltade fonden med exponering mot tillväxtmarknader. Jag kan personligen tycka det är lite läskigt med bara 47 bolag i portföljen, men det ger en möjlighet att överprestera mot MSCI EM-indexet.

I listan ovan så kan man säga att LF- och VFEM-fonden samt Swedbank- och VGEJ-fonden är mer eller mindre identiska. Du får alltså inget mervärde av att äga dessa två i samma portfölj då de följer samma index. Om jag skulle välja från ovanstående fonder då kommer jag i de flesta vall välja VFEM + Swedbank + SPYX-fonderna. Det tror jag ger en bra exponering mot den här regionen.

Tittar vi på mer detaljerad information om de olika fonderna, så ser det ut som följer:

Tabell 5. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot Asien och tillväxtmarknader.
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära MSCI EM 0.56% 10.4%
(10.7%)

(9,3%)
±10.2% 0.79 6 848 3 ★★★☆☆
2. Swedbank Robur Access Asien MSCI AC
Asia Ex Japan
0,30% 12,2%
(12,4%)
12,4%
(13,0%)
±13,0% 0,88 6 546 3 ★★★☆☆
3. Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VFEM), ny MSCI EM 0,25% 13,5%
(14,5%)
8,1%
(7,8%)
±12,8% 0,82 6 1039 3 ★★★☆☆
4. Vanguard FTSE Developed Asia Pacific ex Japan ETF (VGEJ), ny MSCI AC Asia
Ex Japan
0,22% 14,21%
(14,7%)

±14,5% 1,01 5 360 3 ★★★☆☆
5. SPDR MSCI Emerging Markets Small Cap ETF (SPYX), ny MSCI EM
Small Cap
0,55% 14,2%
(12,7%)
8,9%
(8,0%)
±15,2% 0,97 5 1109 ★★★☆☆
6. Öhman Etisk Emerging Markets A ny MSCI EM 1,22% 14,2%
(10,7%)
11,4%
(9,3%)
±14,48% 0,94 6 47 2 ★★★★☆

Det man kan konstatera från tabellen ovan är att många av fonderna är ganska lika och att skillnaderna är relativt små. Där finns några börshandlade ETF:er för den som vill ha en ännu större exponering mot BRIC-länderna, men jag tycker att ovanstående fonderna duger väl. Det som jag däremot saknar i ovanstående är fonder med exponering mot till exempel Afrika. Dessa har i flera år inte funnits, men nu har jag börjat se de första fonderna. Jag vågar ännu inte gå all-in och rekommendera dem, men följande två fonder tycker jag är värda att ha ögonen på.

SPDR MSCI EM Beyond BRIC UCITS ETF (ZPRB)
Börshandlad fond som exkluderar BRIC-länderna och därmed ger exponering mot t.ex. Sydafrika (15 %), Korea, Mexiko, Indonesien, Thailand m.fl. En spännande hög risk fond med en avgift på 0.55 %
dbx MSCI EFM Africa TOP 50 Capped Index UCITS ETF (XMKA)
Börshandlad afrikansk indexfond med en avgift på 0,65 % som ger exponering mot Sydafrika med 65 % och 8 % i vardera Kenya, Egypten samt Marocko.

Alla dessa fonderna är tillgängliga via Nordnet och borde gå att köpa via Avanzas mäklarbord då jag inte hittar dem via hemsidan. Tyvärr har jag behövt stryka alla de amerikanska börshandlade fonderna som jag hade på observationslistan förra året, då de inte är tillgänglig längre.

De bästa USA-fonderna 2018

Jag tycker spontant inte att man behöver ha några specifika USA fonder i sin portfölj, då man till stor del får dessa indirekt via de globala fonderna. Men om man ändå vill ha dem, då skulle jag säga att de tre bästa USA-fonderna i år är:

Swedbank Robur Access USA
En av de bästa USA-fonderna som i år petar ner SPP-fonden från tronen i år. En bra balans mellan alla faktorer och det är kul att den dessutom slår många aktivt förvaltade fonder enligt Morningstar som ger den 5 stjärnor.
Länsförsäkringar USA Indexnära
Indexfond som följer det klassiska S&P 500-indexet som man ofta använder i alla jämförelser.
iShares MSCI USA Small Cap (SXRG)
En börshandlad amerikansk småbolagsfond som ger en exponering mot nästan 1 800 bolag. Ett bra komplement till de två ovanstående fonderna.
SPP Aktiefond USA
Förra årets bästa USA-fond som jag skulle säga är ganska identisk med Swedbank-fonden. Har man den här behöver man absolut inte byta.
Vanguard FTSE North America ETF (VNRT)
En riktig utmanare till tronen som bästa USA-fond, framförallt då den har extremt låg avgift på 0.1 procent.
Vanguard S&P 500 ETF (VUSA)
Utmanare till Länsförsäkringar-fonden med en fjärdedel av avgiften. Förmodligen nästa års bästa USA-fond.

Om vi går in mer i detalj på de respektive fonderna och tittar på nyckeltal, så ser de ut som följer.

Tabell 6. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot den amerikanska marknaden
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. Swedbank Robur Access USA MSCI USA 0,28% 12,3%
(12,9%)
20,7%
(21,2%)
±12,1% 0,94 5 565 3 ★★★★★
2. Länsförsäkringar USA Indexnära S&P 500 0,22% 12,2%
(12,9%)
20,4%
(21,2%)
±11,9% 0,95 5 480 3 ★★★★☆
3. iShares MSCI USA Small Cap ETF (SXRG) ny MSCI USA Small Cap 0,43% 15,7%
(15,9%)
18,1%
(17,9%)
±12,2% 1,21 5 1790 3 ★★★★☆
4. SPP Aktiefond USA MSCI USA 0,22% 12,2%
(12,9%)
20,6%
(21,2%)
±12,0% 0,94 5 604 3 ★★★★☆
5. Vanguard FTSE North America ETF (VNRT) ny Russell 1000 0,10% 16,2%
(17,1%)
±10,3% 1,43 5 681 3
6. Vanguard S&P 500 ETF (VUSA) ny S&P 500 0,07% 16,8%
(17,1%)
19,4%
(19,7%)
±10,5% 1,45 5 506 3 ★★★★★

Fonden som jag sörjer på den här listan var den amerikanska Vanguard Total Stock Market Indexfonden som hade en exponoring mot över 3 500 bolag för en total avgift om 0.05 %. Den kan vi inte längre köpa på grund av de nya EU-reglerna. Jag tycker inte att där är så mycket att säga om fonderna ovan förutom att Swedbank och SPP-fonderna är i princip utbytbara mot varandra och att de två resterande följer två något olika index vilket och syns på antalet bolag som de äger. I övrigt är jag väldigt nöjd att jag hittade de två andra Vanguard-fonderna som går att handla eftersom de är noterade i Tyskland.

De bästa europeiska fonderna 2018

Enligt samma resonemang som för USA-fonderna så ser jag ingen större anledning till att äga Europafonder, då 20 % av pengarna en globalfond hamnar i europeiska bolag. Men om man vill bygga sin egen portfölj med exponering mot Europa, då är mina fondtips:

SPP Aktiefond Europa
Den bästa vanliga fonden med exponering mot Europa. Men handen på hjärtat så skulle jag nog rekommendera VGEU-fonden nedan istället.
Vanguard FTSE Developed Europe (VGEU)
Den börshandlade indexfonden som har bäst exponering till lägst avgift.
dbx MSCI Europe Small Cap
Börshandlad indexfond med exponering mot den europeiska småbolagsmarknaden.
iShares MSCI Eastern Europe
Börshandlad fond med exponering mot östeuropa.

Ovanstående fonder i mer detaljerad tabellform:

Tabell 7. Tips på bra fonder 2018 med inriktning mot den europeiska börsmarknaden
Fond Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Bolag Etisk Betyg
1. SPP Aktiefond Europa MSCI Europe 0,23% 8,2%
(8,3%)
11,9%
(12,4%)
±11,8% 0,68 5 408 4 ★★★☆☆
2. Vanguard FTSE Developed Europe ETF (VGEU), ny MSCI Europe 0,12% 13,4%
(12,9%)

(12,4%)
±10,2% 1,14 5 568 2 ★★★★☆
3. dbx MSCI Europe Small Cap ETF (XXSC) ny MSCI Europe Small Cap 0,3% 20,1%
(20,2%)
17,4%
(17,5%)
±10,1% 1,78 5 494 3 ★★★☆☆
4. iShares MSCI Eastern Europe ETF (IQQR) ny MSCI Eastern Europe 0,74% 21,2%
(15,8%)
3,7%
(1,1%)
±17,8% 1,05 6 57 1 ★★★★☆

Där fanns en hel del fonder som var ganska lika SPP- eller Vanguard-fonden som jag valde att inte ta med, då de i princip var identiska. Det gäller framförallt fonderna; Länsförsäkringar Europa Indexnära, Swedbank Robur Access Europa, Handelsbanken Europafond Index och Skandia Europa Exponering. Alla dessa är bra fonder, men de tillför inget nytt. I övrigt har SEB också en Europafond utan avgift, men då den bara går att handla via SEB så har jag valt att inte ta med den.

De bästa räntefonderna 2018

Alla fonder hittills i artikeln har varit aktiefonder med relativt hög risk. Jag rekommenderar alltid att ha räntefonder i portföljen som kan agera krockkudde när indexfonderna faller i värde. Det gör de nämligen alltid från tid till annan. Under en 15 års period ska en aktiefond mer eller mindre falla med 50 procent, inte en gång utan två gånger.

Precis som med de övriga fonderna är det vanskligt att jämföra räntefonder då det ofta blir att jämföra äpplen med päron. Räntefonder har nämligen väldigt olika risk beroende på hur lång tid och till vem de lånar ut sina pengar. Det är därför man tenderar att skilja på korta, långa och blandade räntefonder. Som tumregel kan man komma ihåg att ju kortare löptid, desto lägre risk.

Om jag skulle välja de bästa räntefonderna i respektive kategori, då blir det:

Spiltan Räntefond Sverige
Om jag bara fick ha en enda räntefond, då skulle det vara den här. Den har vunnit pris som bästa räntefond flera år och Sharpe-kvoten på 3.8 är helt galen. Det är enligt mig världsklass på den här fonden.
AMF Räntefond Lång
En obligationsfond med lite högre risk som har haft 5 stjärnor så länge jag kan minnas.
Öhman Realobligationsfond
En nykomling på listan som har ganska hög risk för att vara en räntefond, men ger också en hyfsad avkastning i dagens lågräntemiljö. Är dessutom inflationsskyddad vilket är ett plus.
Öhman Penningmarknadsfond
Tar över efter Swedbanks fond som rusat i avgifter av någon anledning.
IKC Avkastningsfond
Aktivt förvaltad räntefond med bästa sharpekvoten jag sett någonsin. Den är något dyr, men jag tycker att den ändå att den platsar på listan.

Tittar vi närmare på fonderna i tabellform, så ser det ut enligt nedan:

Tabell 8. Tips på bra räntefonder för 2018
Fond Löptid Index Avgift 3 år
medel
5 år
medel
Std. av. Sharpe KIID Etisk Betyg
1. Spiltan räntefond Sverige 1 år SSVX
T-BILL
0,22% 1,7% 2,0% ±0,52% 3,8 1 4 ★★★☆☆
2. AMF Räntefond Lång 4 år Sweden All
Bond Index
0,14% 1,5%
(1,3%)
2,6%
(2,4%)
±2,1% 1,0 3 ★★★★★
3. Öhman Realobligationsfond ny 7,3 år OMRX Real Return 0,29% 3,1%
(3,2%)
2,1%
(2,3%)
±4,4% 0,78 3 ★★★★☆
4. Öhman Penningmarknadsfond ny 0,4 år OMRX Treasury Bill 0,19% -0,6%
(-0,5%)
-0,1%
(0,0%)
±0,19% -1,4 1
5. IKC Avkastningsfond 0,4 år SSVX
T-BILL
0,86% 3,0%
(
2,6% 0,77% 3,99 2 ★★★★☆

Där sker egentligen inga större förändringar jämfört med förra året, förutom att jag har plockat bort fonder som är mer eller mindre lika. SPP Obligationsfond är ett bra alternativ till AMF Räntefond Lång. AMF Räntefond Kort är ett bra alternativ till Spiltan och IKC-fonden. Däremot det som förvånade mig var att Swedbank Penningmarknadsfond har 0 % i förvaltningsavgift men hela 0,4 % i transaktionsavgifter. Det är lite crazy så den åkte ut fortare än kvickt.

På observationslistan ligger tre fonder som jag inte riktigt vågade ta med i år och dessa är:

XACT Obligation
Börshandlad räntefond med en genomsnittlig löptid på 3,1 år och en avgift på 0,1 %.
Spiltan Högräntefond
Alternativ till AMF Räntefond lång, dock med en något hög avgift om 0,91 % som gör att den inte kommer med i år på topplistan. Dock bra i sin kategori med 5 Morningstar-stjärnor.
dbx iBoxx EUR High Yield Bond 1-3 ETF (XHY1)
Börshandlad global räntefond med en avgift på 0,35%
dbx Barclays Global Aggregate Bond ETF (XBAG)
Ett annat exempel på global räntefond med avgift 0,3 % och fyra morningstar stjärnor

Vi får se, men jag kommer att hålla koll på dessa tre fonder under året och se om de inte kommer med på listan med bästa fonderna 2019.

En sak att fundera på i dagens situation då räntorna är extremt låga är att man kan byta ut sin räntefond mot ett vanligt sparkonto. Då får man ofta en avkastning i paritet med ovan, men man tar i princip ingen risk. Läs gärna min artikel nedan på ämnet:

Riktigt långa obligationsfonder till RikaTillsammans-portföljen

Det som jag inte har tagit med ovan är de riktigt långa obligationsfonderna med löptider på mellan 10 och 30 år. Anledningen till att jag inte listar dem ovan är att de har en väldigt hög risk. En liten förändring i räntan kan slå uppemot 10 – 30 procent i värde. Därför är det extremt viktigt att man vet vad man gör när man äger dem. Det är dock de här fonderna som RikaTillsammans-portföljen består av till 25 procent. På grund av de nya EU-reglerna är de amerikanska långa obligationsfonderna inte längre tillgängliga, men de går att ersätta hyfsat med följande fonder:

dbx EUROZONE GOVERNMENT BOND 15-30 UCITS ETF (DBXF)
Börshandlad räntefond med löptider på minst 15 år till en avgift på 0.15 %
iShares Euro Govt Bond 15-30yr UCITS ETF (IBCL)
En motsvarighet till fonden ovan.
iShares Euro Govt Bond 20yr Target Duration UCITS ETF (IS05)
Börshandlad räntefond med löptider på 20 år
SPDR Barclays 15+ Year Gilt UCITS ETF (SYBL)
Brittisk räntefond med löptider på 15+ år.

Jag kommer att återkomma om ovanstående i en kommande artikel där jag balanserar om RikaTillsammans-portföljen.

Slutkommentar till fondtipsen ovan

En väldigt vanlig fråga som jag får i samband med dessa artiklar med tips på bra fonder är varför inte en specifik fond var med. En av förra årets fondvinnare var t.ex. Swedbank Robur Ny Teknik. Den var utan tvekan en av de absolut bästa fonderna på den svenska marknaden. Den gjorde över +30 procent på 12 månader. Det är inte bara bra, det är makalöst bra. Varför hamnar inte den då som en topp-rekommendationen och tas med i modellportföljerna?

Det korta svaret är att det handlar om vilken investeringsstrategi som man har. Ens investeringsstrategi kokar, enligt mig, nämligen ner till följande två frågor:

 • Kan jag (eller någon annan jag litar på, t.ex. en fondförvaltare) förutsäga marknadens rörelser?
 • Kan jag (eller någon annan jag litar på, t.ex. en fondförvaltare) hitta undervärderade bolag eller branscher?

Jag går genom de fyra kombinationerna av hur man kan svara på dessa frågorna i artikeln ”Mina fondportföljer”. I korthet så är mitt svar ”Nej, Nej”. Det finns inget stöd i forskningen som visar att fondförvaltare (eller en själv), över längre tidsperioder om 5-10+ år, kan plocka ut de bästa fonderna eller aktierna. Det som då forskningen rekommenderar, är att istället investera i breda indexfonder med många bolag, där några kommer att gå bra, några dåligt och din avkastning kommer att gå som genomsnittet – dvs. index. Men det betyder att du kommer ha en genomsnittlig – på kort sikt medioker – avkastning.

Anledningen till att jag kan vila i det och vara väldigt nöjd, är att jag vet att genom att jag är genomsnittlig varje år i flera år i rad, så kommer jag vara den som slår 9 av 10 personer på sikt. För mig är inte sparande ett 100 meters lopp, utan snarare ett marathon. Jag kommer hellre i mål varje år, än att vinna ett enskilt år och de andra åren ta ut mig så mycket att jag skulle behöva bryta loppet. Något som väldigt många tyvärr råkar ut för. Det är det här som är min hemlighet, att jag vid 36 års ålder har sparat i snart 20 år och har sett väldigt mycket, framförallt två ordentliga krascher.

Det här är en av de viktigaste premisserna och antagandet för den här artikeln. Jag jämförde t.ex. den här listan med Fondmarknadens topplista med de fonder som gått bäst 2017 och vi matchade inte på en enda. Å andra sidan tror jag inte att någon av årets vinnare var en vinnare förra året heller. Jag tävlar INTE om att vara bäst, för jag tror inte att det går att vara bäst ett enskilt år, utan att riskera oerhört mycket ett annat år. Jag nöjer mig med att ett enskilt år ligga någonstans i mitten – att ha fonder som är genomsnittliga.

Det här är kontroversiellt och alla håller inte med mig. Tyvärr leder det till att du förr eller senare kommer att behöva ta ställning till de ovanstående frågorna själv och bestämma dig för din strategi. Jag har skrivit mycket om det i bland annat följande artiklar:

En annan reflektion som jag gör i årets sammanställning är att många av fonderna har sänkt sina avgifter även om det ser ut som att avgifterna har ökat från förra året. Det beror på att avgifterna idag redovisas på ett lite annat sätt. Det är därför också mina avgifter för fonderna kan skilja från t.ex. Morningstar, då jag har redovisat även transaktionsavgifterna. En annan spaning som jag gjorde under de dagarna jag gjorde research för den här artikeln är att det kommer fler och fler billiga börshandlade fonder som är bra, även om vi blev av med många av de amerikanska. Även om där är några jag verkligen kommer sakna några, så är det inte den katastrof jag trodde det skulle vara i december 2017.

Fondroboten Lysa imponerade sjukt på mig

Att ta fram de bästa fonderna 2018 och skriva den här artikeln har tagit mig gott och väl 30 timmar effektiv arbetstid. När jag i princip var klar med artikeln loggade jag in på mitt Lysa-konto (annonslänk), mest för att jag var nyfiken vilka fonder som Lysas fondrobot hade valt åt mig. Jag blev sjukt överraskad när jag insåg att av deras 19 fonder var bara 3 fonder inte med på min lista ovan!

Dessa tre fonder var inte dåliga fonder, utan tvärtom var två bättre än mina förslag, men vi kan inte välja dessa som privatsparare då de bara är tillgängliga för institutionella investerare. Den sista Japan-fonden som jag inte hade med på min lista tycker jag att jag redan får exponering mot via globalfonderna. Jag måste säga att jag både blev imponerad av dem (och stolt över mig själv att artikeln verkar hålla god kvalitet).

Det här ställer en fråga som jag har haft ett tag på sin spets:

Varför ska jag själv lägga tid på att leta upp, hålla koll på och balansera om mellan dessa fonder, när en dator kan göra det bättre än mig?

Fram till hösten 2017 fanns det inget annat alternativ att ha en bra passiv portfölj om man inte ville göra det själv. Men som jag kom fram i min jämförelse och utvärdering av de svenska fondrobotarna, så är Lysa de som är längst framme. Att de dessutom verkar ha en filosofi som i mångt och mycket går i linje med min egen gör att jag seriöst överväger att lägga över jobbet på dem. Det är ju inte ens längre som så att vi väljer olika fonder, utan det enda som skiljer är fördelningen fonderna mellan. Jag har dessutom en misstanke på att de har lagt mer tid på att fundera på det än vad jag har.

De gör ju sedan inte jobbet gratis, men jag kan tycka att det är värt de 0.20 – 0.24 procent per år i avgift – särskilt om man tar hänsyn till energin och tiden. Känslomässigt är jag nog inte redo att lämna över alla mina pengar till dem, men en majoritet av mitt månadssparande går redan till dem och under 2018 kommer jag att öka den andelen. Det ska bli roligt att framgent benchmarka mot dem.

En sak som man dock inte ska glömma bort är avgifterna som uppstår när vi själva sparar i fonderna. För fonder noterade i utländska valutor tar både Nordnet och Avanza 0,25 procent i avgift per transaktion. Det motsvarar en köp- och säljavgift för en vanlig fond. Dessutom betalar vi courtage också utöver det. Här har ju Lysa förhandlat stenhårt för oss sparare och vi betalar bara 0.02 procent i courtage och 0.03 procent i växlingsavgift. Det är en faktor som jag anser att man bör ta i beaktande också.

Mitt konkreta tips är att verkligen ge Lysa en seriös och ordentlig fundering. För jag har seriöst svårt att argumentera för att en nybörjare eller en genomsnittlig sparare ska göra jobbet själv snarare än att ge bort det till Lysa. Jag anser mig själv vara ganska duktig, men ser att jag inte gör det bättre än vad de gör. Något som tyvärr tar lite på egot. :-)

Om du väljer att testa Lysa, gör det gärna genom min länk nedan så får jag också en liten ersättning från dem.

Disclaimer: Även om jag rekommenderar Lysa ovan och har ett s.k. affiliate-avtal med dem där jag får en liten ersättning för varje ny kund, så har de inte varit med och påverkat artikeln, dess innehåll eller fondvalet. Utan jag tycker genuint att rekommendationen står på egna meriter. Vill du inte stödja bloggen och liknande artiklar så kan du googla upp deras hemsida utan att använda länken ovan.

Bilaga A. Förklaring till de olika kolumnerna

Nedan hittar du förklaring till de olika egenskaperna och kolumnerna som jag använt i tabellerna ovan.

Förklaring till de olika kolumnerna och egenskaperna för varje fond i topplistan med de bästa fonderna att spara i
Egenskap Betydelse
Fondnamn I möjligaste mån hela fondens officiella namn. Notera att många av de börshandlade fonderna (ETF) har sitt unika ID inom parentes.
Index Det jämförelseindex som varje fond följer. Det här är viktigt framförallt för indexfonderna.
Avgift Den avgift som du och jag betalar till fondbolaget. Till skillnad från föregående år är både förvaltnings- och transaktionsavgifter med i år då jag har utgått från Avanzas (annonslänk) avgifter.
3 / 5 år medel Årsmedelavkastningen för de senaste tre respektive fem åren
Std. av Standardavvikelse är ett mått på risken i förhållande till hur mycket fonden avviker ett enskilt år från sitt medel.
Sharpe-kvot Ett mått på den risk som fonden har tagit för att uppnå sin avkastning. Ju högre desto bättre.
KIID Den standardiserade EU-skalan för att bedöma risken i en fond. 1 = lägst risk, 7 = högst risk
Bolag Antal olika företag (=aktier) som fonden äger
Etisk Ett hållbarhetsbetyg på en skala 1 till 5.
Antalet Morningstar-stjärnor Ett helhetsbetyg i ett till fem stjärnor där fem Morningstar-stjärnor är bäst. Betyget tar hänsyn till andra fonder i samma kategori och bara de bästa fonderna får det högsta betyget.

Relaterade artiklar och externa länkar

Om du gillade den här artikeln kommer du förmodligen även att uppskatta följande artiklar

Den här artikeln skulle inte vara möjlig utan ett antal riktigt bra hemsidor

 • Svenska Morningstar – innehåller all information om de vanliga fonderna
 • Brittiska Morningstar – den bästa sidan som jag har hittat för information kring de börshandlade fonderna
 • Fondkollen – bra hemsida för att kunna ranka de vanliga fonderna mot varandra och sin kategori

Missa inte uppdateringar, få mitt månatlig nyhetsbrev

Ungefär var tredje vecka skickar jag ut ett nyhetsbrev som handlar om de bästa tipsen, konkreta råd och inspiration för att göra sin privatekonomi lite bättre. Om du gillade den här artikeln, så får du väldigt gärna prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis och fler än 30 000 andra läsare gör det redan.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Jag försöker hålla den här artikeln så aktuell som möjlig under året och här kan du följa eventuella förändringar i fondtipsen.

180116 – Första versionen av artikeln
 • Jag har bekräftat att alla ETF:erna går att handla hos Nordnet genom att köpa dem själv. Nordnet har på Twitter bekräftat att det kommer att gå även i fortsättningen.
 • Avanzas kundtjänst meddelar att utländska ETF:er även om de är noterade i Tyskland enligt ovan inte går att handla för tillfället. Beror på att de inte har någon process för att hantera rapporteringen. Se min konversation med Avanza på Twitter.
 • På grund av osäkerheten kring Länsförsäkringars formuleringen om möjligheten till att ta ut en avgift om 2 procent för sin Globala-fond, har jag kontaktat VD på fondbolaget och fondchefen för att få en officiell kommentar. Återkommer när jag har fått svar.
180117 – Andra versionen
 • Fått Svar från Johan Lindström, Länsförsäkringars chefsjurist angående fondavgiften i deras globalfond, finns i den här artikeln.
 • Flyttade upp DNB Global Indeks och Swedbank Robur Access Global som tydligare alternativ till Länsförsäkringar Global Indexnära, om man upplever avgiftsdiskussionen som en showstopper.
 • Lade till Spiltan Högräntefond på observationslistan för räntefonder.
180212 – Tredje versionen
 • Jag har fått bekräftat från Avanza att de börshandlade fonderna ska gå att handla även hos dem nu. Dock behöver man fortfarande ringa in till mäklarbordet (fråga alltid om courtaget, det vill säga avgiften).
 • Jag lade till två aktivt förvaltade globalfonder med 5 Morningstar-stjärnor: Coeli Global Selektiv och Lancelot Camelot.

Jag skulle aldrig kunna göra det här arbetet på egen hand och jag vill därför rikta ett särskilt tack till dig er läsare som kommenterat tidigare artiklar – den förra artikeln om de bästa fonderna 2017 hade över 200 kommentarer. Jag hoppas att vi även i år kan hjälpas åt att tipsa och diskutera de bästa fonderna i kommentarsfältet! :-)

Tack!

Kommentera

221 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  När jag är inne på Avanza och kollar på ETF:er så möts jag av meddelandet

  ”På grund av nya regelverk från EU är det från årsskiftet inte längre möjligt att köpa detta värdepapper, det går enbart att sälja. Det gäller alla amerikanska och kanadensiska ETF:er.”

  Många av de värdepapper du rekommenderar är ETF:er och det är därför svårt att skapa en balanserad portfölj utan dem. Planerar du att släppa en uppdaterad lista utan ETF:er?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John Lovén
  1. Vit pil

   Alla dessa ETF:er går att handla även efter den nya lagstiftningen. På Nordnet går det utan problem, på Avanza kan man behöva ringa mäklarbordet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Från Avanzas Q&A:
   Kommer vi att ersätta de ETF:er som inte kommer gå att handla med en liknande produkt?
   Kan jag istället köpa de låsta ETF:erna via Avanzas mäklarbord?

   Nej, det kommer tyvärr bara vara möjligt att sälja – även via mäklarbordet. Du når mäklarbordet på tel. 08-562 250 00.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   asdf
 2. Vit pil

  Hej, kan någon hjälpa mig förstå varför SEB Etisk Global redovisas som .98% avgifter på Avanza? Produktsidan säger:
  – – –
  Produktens avgift
  0,48%
  Varav fast förvaltningsavgift
  0,40%
  – – –
  Medan om man klickar på räkneexempel tillkommer avgifter för köp och sälj:
  – – –
  Avanzas avgifter
  50 SEK / 0,50% (med kommentar:)
  Detta kan t.ex. vara courtage och/eller valutaväxling vid handel med utländska värdepapper. Observera att avgiften beräknas på 2 stycken transaktioner, dvs både ett köp och ett sälj.
  – – –
  …och ”totala kostnader” anges till ”98 SEK / 0,98%”

  ——-

  1) Är dessa 50 SEK / 0,50% kostnad för mig att köpa/sälja fonden? Vid testköp står ”avanzas avgifter 0kr”
  2) är kostnaden definierad som ,5% eller 50 SEK? Och var framgår detta? Jag förutsätter den är ,5% då jag inte läst någon varning för att månadsspara i fonden här i bloggen.
  3) när och hur tas avgiften ut? texten om att avgiften beräknas på två transaktioner antar jag betyder att avgiften egentligen är 25/,25% vid köp resp. sälj?
  4) nu kanske jag slarvat i läsningen av inlägget ovan men vore det inte klokt att utfärda en liten varning för denna fond i ej långsiktigt sparande? Sälja efter ett år blir ju avgiften defacto ,98%, efter två år ,73% osv, dvs rejält dyrare (förutsatt nu att avgiften är proportionerlig).
  5) kan man verkligen inte se denna avgift på produktsidan utan måste läsa räkneexemplet för varje fond?

  Tack för input!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
  1. Vit pil

   Jag har bara hunnit slå en snabb kik på det, men det verkar vara valutaväxlings-avgiften som spökar här. Den har ju inte med fonden att göra utan tas av Avanza/Nordnet innan man får in pengarna i fonden och därav står den inte med på översikten för själva fonden. Om jag minns rätt så är ju valutaväxlingsavgiften 0.25 % vid köp och 0.25 % vid sälj.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tack Jan,
   Ok – får givetvis verifiera själv inför köp, men då gäller att det definitivt är en fond jag kan månadsspara till men definitivt äga över några år för att inte totalkostnaden skall öka drastiskt. Synd att Avanza inte redovisar detta mer tydligt, dvs på produktsidan (där det endast står 0,48%) eller vid köp (där endast köpbeloppet samt ”Avanzas avgifter 0kr” visas). Hädanefter skall jag komma ihåg att klicka in på räkneexemplet varje gång jag överväger en ny fond…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Patrik
 3. Vit pil

  Hej Jan, om jag vill spara 400:- per månad till min dotter som är 6 år i dessa;

  Länsförsäkringar Global Indexnära
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
  Spiltan Räntefond Sverige
  AMF Räntefond Lång

  Hur skulle du fördela den pengen på de 5 ovanstående fonderna?

  Spartid; 12 år då minst.

  Jättetacksam för svar.

  Med vänlig hälsning, Christian

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian
  1. Vit pil

   Då skulle jag köra majoriteten i de breda globala fonderna. T.ex. 300 kr i globalfonden, 100 kr i Spiltan-fonden. Lycka till med ditt sparande! :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Med balansera om menar du att ändra på summan man sparar mellan dom 2 fonderna? Vi har sparat sen hon var mindre och sparar 300/mån uppdelat på 100 var i; Länsförsäkringar Global Indexnära, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och AMF Räntefond Lång. Men det är först senare tid jag börjat sätta mig in lite mer, så vi tänker dels höja sparandet (i fonder, vi sparar på bankkonto också) ev mer än vad jag skrev och se över fördelningen. Så vi kanske ska låta månadssparandet vara kvar i de 3 fonderna vår dotter har, men ändra summorna lite?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian
  3. Vit pil

   Eftersom tidsperioden är så lång och ni även har sparande på bankkonto så skulle jag överväga att öka risken genom att skippa räntefonderna

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hejsan! Jag saknar xact högutdelande. Visst är det kanske bökigt att behöva återinvestera utdelningen. Men detta smart beta index verkar överprestera det mesta och till låg risk. Kika gärna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Knytnävsknut
 5. Vit pil

  Hej Jan

  När du presenterar de bästa fonderna för 2018 och skriver om Danske Invest Global Index att

  ”Om du har den här globalfonden, som var med på listan 2016, så skulle jag rekommendera att byta bort den, främst på grund av den höga avgiften som på 0,49 procent som är helt onödig”

  Menar du att man ska sälja av fonden då? När du skriver att du rekommenderar att byta bort den.

  Sedan är Ålandsbanken Cash Manager B helt borta i år. Är det pågrund att avgiften är för dyr?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Sandell
 6. Vit pil

  Hej Jan!

  Hur handlar jag med följande fonder?
  SPDR MSCI EM Beyond BRIC UCITS ETF (ZPRB)
  XACT Svenska Småbolag
  SPDR MSCI World Small Cap ETF (ZPRS)
  Tycker de låter intressanta men hittar dem inte på Nordnet.
  Tack för all hjälp
  Janne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
  1. Vit pil

   Du måste kunna handla börshandlade fonder ”ETF:er”. Kontakta Nordnets kundtjänst och be dem om hjälp så ordnar de det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.