Hjälp med räkneexempel på behålla lån och sätta pengar i räntor

Jag skulle gärna se ett räkneexempel som jämför amortera jämfört med att investera i en räntefond (på vanlig depå med 30% vinstskatt). Detta då jag går och funderar på om det är bäst att behålla min 90/10 fördelning och därmed sitta på ett gång räntefonder (med en viss risk) eller om jag istället bör sälja av räntefonderna och amortera (vilket är riskfritt men binder pengarna).

2 gillningar

Allt beror ju på vilken typ av räntefonder och vilken förväntad avkastning du vill räkna på. Sedan blir ju räkneexemplet ungefär samma som i mallen i avsnittet:

Förutom att vi stryker på den årliga skatten och lägger 30% i slutet tänker jag.

Tack!

Om jag räknar på 6% avkastning (genomsnittet för den nu framtida förväntade avkastningen på räntefonder enligt avsnittets 4-8%) och att 30% i skatt dras av vid försäljningen till sist så får jag att det skulle ta knappt 26 år att amortera av lånet i ditt exempel, vilket fortfarande är matematiskt att föredra än att amortera. En annan konklusion är att man nog bör ha sina räntefonder i ISK:n just nu då det endast skulle ta ca 23 år för att kunna amortera av lånet. (Då har jag räknat på att ISK-skatten är ca 1%, vilket ger en årlig avkastning på 5%).