Hur får man en lön på över 100 000 kr/månad?

På forumet verkar det finnas oproportionerligt många som tjänar över 100 000 kr/månad. Det har varit många diskussioner om moral, orättvisa osv gällande löner, likaså vad som är en hög lön. Det lägger vi åt sidan i den här diskussionen.

Faktum får ändå kvarstå: 100 000 kr är mycket mer än vad som är medianlön i Sverige. För egen del förstår jag enkelt hur man kan få löner upp mot 100 000 kr/mån. Jag vet vilka val jag kunde gjort annorlunda för att hamna där. Men över 100 000 blir det mer luddigt.

Jag förstår ju att artister, idrottsstjärnor, höga politiker osv tjänar så mycket. Men då är det väldigt få som når dit trots att väldigt många försöker. Det är ju troligare att du får hanka dig fram som artist än att du tjänar över 100 000 kr/månaden. Fallhöjden blir hög och det är stora skillnader i lön mellan de som lyckas och de som inte lyckas.

Så min fråga är: Hur får man en lön på över 100 000 kr/månad? Vilka strategiska råd skulle du ge en 19-åring som önskar få en anställning med en sådan lön? Framför allt är jag ute efter strategier som med stor sannolikhet leder till en hög lön. Dvs att satsa på att bli Youtuber kanske inte riktigt är den strategin jag tänker mig. Snarare någon där du, om du misslyckas med att landa en lön på +100 000 kr åtminstone hamnar på 80 000 kr - 90 0000 kr. (Om det går, kanske är det alltid så att de som har löner på över 100 000 kr/mån passerat genom ett nålsöga som gjort att de hamnat på +100 000 kr/mån istället för <50 000 kr/mån?)

Jag tänker att vi lämnar företagare utanför det här, de spelar på en annan spelplan. Det är anställning vi talar om.
Det ska vara möjligt att bo i Sverige (även om vägen till lönen kan ha gått via utlandsanställningar).
Det ska också vara en anställning som håller hög lön över tid. En kort projektanställning på 3-4 v med hög lön som sedan följs av en låg lön är inte det jag är ute efter. (Såvida det inte är lätt att ta en ny projektanställning efteråt med samma höga lön.)

Kom gärna med konkreta tips som vilken utbildning, inriktning av utbildning, typ av bransch, typ av företag, typ av tjänst osv.

Utgå från att personen har de egenskaper och det intresse som krävs, fokusera mer på strategin för att nå dit. Det är ju tex troligtvis en dålig strategi att utbilda sig till undersköterska och börja jobba inom landstinget om man önskar en lön på 100 000 kr/mån.

Jag uppskattar om du som svarar har egen erfarenhet och inte bara gissar på vad du tror att andra gjort för att få så hög lön. Möjligtvis även om du har stor insyn på andra sätt (nära vänner, kolleger, arbetar som chef åt någon som har hög lön osv).

Edit

Bara för att förtydliga: jag frågar av ren nyfikenhet, planerar inte själv att byta yrke.

Självklart är intresse och fallenhet viktigare än lön, men nu gäller det att jag vill förstå vilka yrken som har så hög lön.

10 gillningar

Från SCB. Nån av dessa yrken ger dig säkerligen schysst lön. Hela finansbranschen antar jag betalar bra? Aldrig hört nån på bank med dålig lön.

Vad tycker du är roligt att arbeta med?

8 gillningar

Jo men precis, detta är ju precis vad jag menar med att jag förstår lönerna upp till 100 000 kr/mån. Men vad har de som tjänar mer än så gjort för något? Har det just dessa yrken men har bara förhandlat sig till höga löner? Eller har de specialistkunskap därutöver? Eller chefsroll? Eller vad?
Eller är det helt andra yrken som inte finns med på listorna?

Plugga Handelshögskolan i Stockholm, Civilingenjör inom teknisk fysik eller industriell ekonomi eller Juristlinjen.

Få bra betyg och hinn med något vid sidan om studierna. Börja jobba på managementkonsultfirma (el. typ MSA som jurist) och slit där några år, hoppa sedan vidare till en klient. Klart.

(om vill, orkar och får vara frisk).

5 gillningar

Oh, jag tänker inte på att det skulle vara något för mig. Jag är nöjd med min i sammanhanget mediokra lön.

Intresse är så klart viktigt i verkligheten, men inte i den här frågeställningen.

Jag är helt enkelt genuint nyfiken på hur medlemmar i forumet gjort för att få så höga löner.

Det här var grekiska för mig. Vad gör man då? Vilka arbetsuppgifter har man?

Jag tror att en faktor som är av betydelse är ens personliga egenskaper och bakgrund. Många av de roller som ger höga löner är chefstjänster av olika slag. Det är i sig inte så konstigt. Är man känslomässigt trygg och har stabila relationer så underlättar det en hel del. Att ha haft en bra uppväxt utan alltför mycket strul underlättar också.

Jag tror också att branscher och roller som förknippas med höga löner drar till sig en del personer med inte enbart positiva egenskaper. Det är förstås ingen universell sanning men jag uppfattar att man i en utpräglad höglönemiljö sannolikt behöver möta och hantera personer med streber-tendenser och liknande.

Slutsatsen av ovanstående är att det sannolikt inte passar alla att ge sig in i tävlingen om maximerad lön. Dels har man kanske inte rätt personliga egenskaper dels kan det snart bli tydligt att det finns annat som i praktiken är mer intressant.

2 gillningar

Man rådger bolagsledningar i strategiska frågeställningar, typ “hur ska Ford bli mer framgångsrika på den svenska nybilsmarknaden”
Eller “hur kan Cloetta sänka kostnaderna med 250 mkr”.

Konsultfirmorna är bra “förstajobb” för ambitiösa studenter eftersom man får inblick i olika typer av verksamhet, är i en tävlingsinriktad miljö med många unga och ambitiösa och jobbar sjukt mycket…

Träna på gamla högskoleprov och se till att få 2,0 på provet. Därefter kan du söka en attraktiv utbildning. Handels i Stockholm som nämndes ovan känns som det säkraste kortet. Försök sedan få jobb i större företag nära stora belopp. Ju närmare du jobbar stora pengar, desto mer kan du tjäna. Men var beredd att jobba långa dagar.

3 gillningar

Några tankar…

  1. Identifiera trender på jobbmarknaden och yrken där det finns, och/eller kommer att finnas, en enorm efterfrågan av spetskompetens. Ex AI, blockchain, bioteknik, rymden etc… Och välj något som intresserar.

  2. Samla på dig erfarenhet och bygg upp ett starkt nätverk. Var extremt driven och prioritera karriären. Jobba hårt och utveckla din spetskompetens.

  3. Byt jobb efter 2-4 år så att du kliver upp i lönetrappan. Stanna inte för länge på samma företag då det ger dålig löneutveckling. Byt inte heller för ofta för då dyker det upp en massa frågetecken.

  4. Bygg upp ett personligt varumärke – så att din underbara personlighet och spetskompetens är tydlig. Då kommer du bli attraktiv på marknaden.

5 gillningar

Är du hyfsat högpresterande så tror jag att juristutbildning är det säkraste kortet. Har du tillräckliga betyg för att komma in på någon av de stora affärsjuridiska byråerna har du mer eller mindre säkrat en lönetrappa som kommer ta dig ovanför 100k snabbare än någon annan karriärsinriktning.

3 gillningar

Väldigt intressant frågeställning.
Jag trodde att jag satsade på en schysst framtid med bra lön (jo ifs har jag en bra lön, men inte över medelhög och jobbar mkt och hårt för den) när jag läste en 6 årig universitetsutbildning.
Men det verkar inte vara lösningen att plugga. Man får studuelån och sen ingång på arbetsmarknaden som tack :see_no_evil:

Är lätt att stirra sig blind på siffror när det egentligen handlar om pengar per arbetad timme. Att tjäna över 100 tkr är inget problem om man jobbar 60-80 timmars veckor.

Min personliga ekvation är att hitta ett så välbetalt yrke som möjligt med så liten fysisk arbetsinsats/ansvar som möjligt + med så mycket betald semester som möjligt.

Då finns det energi över att lägga på saker som ger övriga intäkter såsom privatuthyrning, nätbutiker, passiva inkomster från investeringar etc.

Och ja, jag har testat olika typer av lönegrader. Min erfarenhet är att nivån > 60 tkr är en “sweetspot” för mig personligen. Lagom mycket ansvar och insats.

13 gillningar

Finns flertalet försäljare/specialister inom IT-industrin (främst mjukvara/lösningar riktade mot enterprise bolag) som kontinuerligt tjänar över 100 000 kr/mån.

Vi har några stycken på detta forum faktiskt (jag är en av dem).

Med det sagt så är kostnaderna i storstäder, speciellt Stockholm, så pass höga att man behöver betydligt högre löner för få ihop siffrorna på ett bra sätt.
Och ovannämnda exempel av yrke är en av ytterst få som kan nå så pass höga löner utan specialistutbildningar som exempelvis läkare, jurist, ekonom, finanschef, pilot osv.

Summa summarum så är det viktigaste att man mår bra och tycker om det man jobbar med, oavsett om man tjänar 30 000 eller 300 000 kr/mån.

5 gillningar

Det är lite som sparande, mycket uppoffring nu för att skörda i framtiden. Visst krävs det en rejäl insats i tid. Sedan när du har kommit upp i dina 100+ per månad har du precis som alla andra möjlighet att hitta en fungerande vardag med 40 timmars veckor. Känner flertalet anställda som tjänar riktigt bra, alla har gemensamt att de har genomfört universitetsutbildningar följt av ca 10 års slit. sen kan dom börja skörda. Ser såklart ut olika beroende på bransch.

För att inte tala om senare i livet och slutligen pension, då har man väldigt mycket betalt för dom extra timmarna.

Satsa på att bli politiker och komma in i tex riksdagen. Kan vilket tokigt dumsnöre som helst göra, och bra betalt för lite verkstad :joy:

4 gillningar

Tyvärr är det bara 71 000 sek/månaden om man sitter i riksdagen.

Det absolut säkraste sett till att det inte kräver att du fightas eller har tur med att få vissa anställningar torde vara att bli läkare. Det är däremot en långsam utveckling då du måste bli specialist innan du når upp till de höga lönerna. Fördelen med läkaryrket är att du till stor del kan påverka din lön i och med att det alltid finns möjligheten att gå jourer. Du kan även jobba som hyrläkare, starta eget eller byta över till konsultbranschen o dyl. Men jag hoppas på att du inte väljer det yrket efter lönen utan ser det snarare som en bonus då du verkligen måste gilla jobbet om du ska orka med dagarna. Notera att lönen för läkare som oftast publiceras är just grundlön exkl jourer. Många andra jobb såsom de inom juridik ger dig oftast en grundlön för 40h-vecka men många gånger förväntas man jobba mer utan extra ersättning.

Jag håller med om det som är nämnt tidigare i tråden men en sak jag upplever saknas är att gå en väg som många inte går och skaffa sig två spetskompetenser. T.ex.

  • Läkare / Ph.D. som arbetar inom med.tech. med försäljning - hög lön eftersom få som läst till läkare forskat jobbar med något annat än just det.

  • En annan kompis som har en hög utbildning inom det militära som därefter lade på en sjuksköterskeutbildning - kan få välbetalt jobb inom vilket konfliktområde som helst.

Sedan skulle jag även säga att det handlar om att våga ta risk - t.ex. ta betalt i resultat, starta företaget etc.

2 gillningar

Lär dig kinesiska. Vi får se hur detta faller ut…

1 gillning