Undvik Lunar, det är i princip omöjligt att ta ut större belopp därifrån. Lunar har inte heller bäst ränta. Bäst ränta just nu hittar du hos Ikano bank, 2 procent om sparandet överstiger 100 000.
Jag har räntedelen i olika räntefonder (etf:er). Kortfattat ungefär fördelat såhär:
50% amerikanska och europeiska statsobligationer
20% amerikanska och europeiska realräntor
20% amerikanska och europeiska företagsobligationer (investment grade)
10% statsobligationer tillväxtmarknader
Har olika portföljer.
Långsiktig med 10% räntor, resten aktier och guld/råvaror.
mellanrisk/allväders med 40% räntor, resten aktier och guld/råvaror.
lågrisk med 80% räntor, resten aktier och guld/råvaror.
Pengar på kort sikt har jag på vanligt sparkonto på min storbank.
En fråga om sparkonto hos Avanza: ser du ditt sparkonto på innehavssidan? Jag har också tänkt att ha räntedelen i ett sparkonto på Avanza och vill gärna ha en enkel överblick över hela portföljen.
Japp fonderna är i främst dollar och euro. Jag kommer ju dock handla i sek när det väl är dags att sälja om sisådär 30-40 år. På så lång sikt så inbillar jag mig att valutasäkrad till sek just nu inte är superviktigt.
Du kan läsa mer om exakta innehav och fördelning i mina portföljer här. Finns även en direktlänk till en kopia av mina portföljer där man kan kolla och själv laborera lite med fördelning för att se hur det påverkar portföljen och vilken fördelning man får geografiskt och valutor.
Kollade med Amf och Lysa.
För Amf kort förnyas räntan var tredje månad.
Det innebär att den nya Stibor räntan kommer att synas till jul.
Lysas räntefond har gått ca -10 procent i år.
Då den dessutom ligger på ISK så kan man lägga till kanske 1 procent skatt.
På lång sikt skall det bli ca två procent och jämna ut sig. (känns tveksamt att satsa på i nuläget.
Vet att man inte skall se det så men som observeration)
Min nuvarande plan är att ta det lugn och byta mot korta räntefonder när de ger resultat.
Jag förstår inte. Var detta verkligen det som AMF svarade?
Det låter nämligen som att du är inne på frågan om hur känsligt värdet på räntefonden är för förändring i marknadsräntan. Då ”förnyas” inte räntan var tredje månad utan det är istället frågan om att tillräckligt många underliggande skuldsedlars durationer löpt ut att en höjd ränta på nya skuldsedlar fonden investerat i kunnat ”slå igenom” i fondens totala innehav.
AMF Räntefond Kort innehåller ju inte en enda skuldsedel, utan flera räntebärande papper utgivna av det offentliga, bostadsinstitut och företag (framförallt de två senare enligt innehavslistan) med en genomsnittlig bindningstid på upp till ett år.
Räntefond Kort är en räntefond med kort ränterisk (ca 3mån). Det betyder att den varierar relativt lite i värde när marknadsräntorna ändrar sig. När både de korta räntorna och långa räntorna stiger, som nu, påverkas även Räntefond Kort men i mindre utsträckning. Rapporterade tillgångsslag som du hänvisar till rör sig om obligationer av FRN-typ (Floating Rate Note). De har lång löptid men kort ränterisk. Varje kvartal justeras räntan med korta marknadsräntor (Stibor) och vid ändringar av styrräntan kompenseras innehavaren för detta. Riksbankens höjningar kommer mao att leda till en högre förväntad avkastning för Räntefond Kort.
Ja, alltså det finns självklart skuldsedlar med olika villkor. Till exempel att räntan justeras under durationen av en eller annan anledning. Realräntor är till exempel kopplade till inflation.
Det nya jag hänger upp mig på i deras svar är
Har du frågat specifikt om FRN-obligationer? Jag undrar hur stor andel av fondens innehav som är av den typen.
Angående Ikano Bank. Det var uppe tidigare om det fanns någon hake med deras Sparkonto Plus utan bindningstid. Enligt deras chatt per idag ska vad jag förstår enda haken vara överföringarna, endast en upp till 500.000 kr per dag är tillåten. Alltså tre dagar för att föra över insättningsgarantins 1.050.000 kr. Och fyra överföringar är gratis.