Hur jämför man fonder och aktier på ett bra sätt?

Hej,

Hur jämför man fonder och aktier på ett bra sätt?

Som jag har förstått det så redovisas fonder inklusive utdelning, medan aktier visas exklusive utdelning.

I sådant fall, vid jämförelse mellan Investor B och Spiltan aktiefond investmengbolag. Så verkan Investor slå fonden, trots att utdelningen inte är inkluderad, stämmer det?

Hej Gustav!

Svårt att jämföra en aktie rakt av med en fond, det är två helt olika risker med dessa och det brukar visas på avkastningen.

Att en enskild aktie har gått bättre än en fond den är med i är inget konstigt, det kan även vara tvärtom att fonden har gått bättre än aktien. I detta fallet så har Investor gått väldigt bra och har då överavkastat investmentbolagsfonden du refererar till.

Däremot så har detta inget med framtida avkastning och göra, tycker därför du ska välja efter vad du vill investera i. Investor har många stora välkända bolag i sig samt lite onoterat, fonden har ett flertal investmentbolag som du då får en bredare exponering mot fler bolag och är då mer diversifierad.

Tycker inte att dom egentligen är jämförbara rakt av och skulle inte lägga alla mina pengar på svenska marknaden i Investor, däremot så skulle jag absolut kunna göra det i Spiltanfonden.

Hej!

Jag tänker så här:-

Investor B - värdepapper från ett bolag som har verksamt i Sverige.

Spiltan aktiefond investmengbolag fond, enligt bolagets faktablad “Fonden är en specialfond…och andra överlåtbara värdepapper utgivna av investmentbolag samt företag med investmentbolagskaraktär i Sverige, men även kan placera i övriga Norden.”

Hur kan man jämför ett äpple och en apelsin? Enformig vs omväxlande? Det är lite svårt…