Hur kan jag göra världen till en bättre plats? :)

Jag har nyss fyllt 29 och efter att ha bott i Asien och arbetat som engelsklärare i många år har jag bestämt mig för att göra ett skifte i livet. Det är klart för mig vad mina mål är men det jag funderar på är vägen dit. Jag har bra gymnasiebetyg så jag kan komma in på i princip vilken utbildning jag vill. De utbildningar jag har funderat på hittils är statsvetenskap, personalvetenskap och juridik.

Det som jag känner är viktigast i mitt liv är att jag har chansen att utvecklas och att jag får påverka människor som behöver min hjälp. Nedanför har jag listat upp mina mål inom tre kategorier, det som jag vill uppnå, det som vore trevligt att uppnå och det som jag är beredd att leva utan. Planen är att jag ska gå en utbildning som ger mig möjligheten att få ett jobb som uppfyller de målen. Jag bor i Stockholm så jag har tänkt gå på ett universitet i Stockholm eller Uppsala.

Det jag vill uppnå:

  • Jag vill ha ett jobb där man har möjligheten att lösa problem och hjälpa människor. Det skulle kunna vara: hjälpa till att välja hur man sätter en budget som gör en utbildning så bra som möjligt, att arbeta mot brott, att sätta budget för vilka forskningsprojekt som ska få finansiering eller att arbeta med att marknadsföra välgörenhetsprojekt.

  • Det ska vara ett jobb med bra lön, 40.000-60.000 i bruttolön.

  • Det ska vara ett jobb där man sällan behöver jobba över. Jag är medveten om att en fast lön gör att det finns ett tak på hur mycket jag kan tjäna så jag vill ägna mig åt projekt på fritiden.

Det som vore trevligt att uppnå:

  • Jag vill ha möjligheten att arbeta hemifrån efter att jag har byggt upp förtroendet med min arbetsgivare.

Det som jag kan tänka mig att leva utan:

  • Jag har inget behov av att sitta i ett fint, nytt kontor. Det går bra med ett gammalt funkishus eller en universitetsbyggnad.

  • Jag har inget behov av att åka på affärsresor. Det är helt okej om jag arbetar i Stockholm året runt.

  • Jag vill arbeta i Stockholm men jag har inget behov av att kontoret ligger centralt.

    Så, det är mina huvudmål. Jag siktar högt i och med att jag inte är speciellt kräsen med vilken bransch jag hamnar i så länge jag kan ha den livsstil som jag eftersträvar och också få hjälpa människor.

Låter detta som en bra plan? Vad tror ni ett bra sätt att uppnå mina mål?

Sätter jag mina mål för lågt?

Tack för att du läste hela inlägget!

Med alla de kraven låter det som att du borde starta eget. Dock blir det nog en hel del övertid och väldigt låg lön (till en början).

1 gillning

Okej! Tack! Det är bra feedback. Vilka mål tror du blir svåra att kombinera?

Ekonomi mikrolån mot utvecklingsländer? Smal nisch men den finns :man_shrugging:

1 gillning

Jag tycker om företag som Rädda Barnen och Better Globe men de verkar ha få anställda i Sverige. Så det är en bra idè.

Men att till exempel få vara med och arbeta med en skolas budget och prata med lärarna hur vi kan göra utbildningen bättre skulle jag också betrakta som att göra världen bättre. Så man kanske kan hitta en bredare utbildning?

Jag väljer att inte ge för detaljerat svar då jag känner att jag inte kan formulera mig tillräckligt bra för att det ska vara till någon nytta men följande är en tanke jag har.

Vad tycker du är roligt, vad ger dig mening? Du ska trotts allt arbeta i många år framöver och spendera 30% av ditt liv inom vald bransch. Skit samma om lönen inte är exakt vad du vill eller om du behöver jobba övertid ibland. Du kanske inte ens kan sköta jobbet hemifrån. Huvudsaken är att det ska vara roligt och kännas meningsfullt. Väljer du sedan att specialisera dig och hitta din nich så är välden din att antas och möjligheterna oändliga.
Din enda fiende är dig själv Lars. Jobba med något som gör dig lycklig och GER dig energi. Det som sedan händer, det händer.

Ser i ditt tidigare inlägg att nu nämnt “rädda barnen”. Har du funderat på “läkare utan gränser”? Där kan du klättra både som sköterska och läkare.
Varför tala med en skola om hur man kan göra utbildningen bättre snarare än att utbilda sig till en jävligt bra lärare och förbättra utbildningen genom fältarbete.
Bara små parenteser.

1 gillning

Som jurist kan du hjälpa många människor.

2 gillningar

Det är en jättebra attityd du har! Jag har arbetat med att lära ut engelska till små barn och det har kännts väldigt meningsfullt för mig. Jag vill inte hålla mig själv tillbaka och det är därför jag vill starta en ny resa i mitt liv och inte vara kvar på samma plats. :slight_smile:

Jag tror att det jag är ute efter är att hitta en karriär där jag både kan ha en påverkan men också få variation eftersom att det handlar om en lång tidsperiod som du säger. Det är därför jag är lite inne på att arbeta för någon myndighet eftersom att jag då kan arbeta med ett område ett tag, t.ex. brott och sen arbeta med något annat som integration. Om man har ett jobb där man både påverkar och har en hög lön kan man ju t.ex. använda den lönen för att göra projekt på fritiden som också hjälper människor.

Ja, det verkar som ett väldigt intressant yrke. Vet du hur det är att gå en juristutbildning? Jag är orolig för att det blir svårt ekonomiskt i och med att det verkar vara väldigt mycket studerande så jag vet inte hur enkelt det är att läsa till jurist och ha ett deltidsjobb som man klarar sig på.

Men dina krav på relativt hög lön utan krav på övertid och möjlighet att jobba hemifrån så skulle jag utifrån egen erfarenhet rekommendera ingenjör.

Att jobba om ingenjör är superbrett så du kan nischa dig mot att jobba med att hjälpa människor om du vill det. Till exempel kan du jobba med att förbättra arbetsmiljön för människor på byggen eller på olika typer av anläggningar. Det är ju ett väldigt direkt sätt att hjälpa människor genom att undvika arbetsplatsolyckor och liknande.

En annan nisch är som ingenjör inom brand och risk, det är dessutom ett bristyrke och välbetalt.
Vill du jobba med att hjälpa människor på individnivå kan du som ingenjör jobba med att konstruera olika typer av hjälpmedel till människor med funktionsvariationer.

Det finns väldigt mycket inom ingenjörsyrket som syftar till att hjälpa människor på olika sätt.

Wow! Det är verkligen kul att höra dina åsikter. Att utbilda sig till ingenjör verkar verkligen brett som du säger, jag tror att jag har undvikit att läsa om det eftersom att det verkar svårt att greppa. Men jag ska försöka hitta exempel på vad folk har gjort efter att de gått klart en ingenjörsutbildning. :smiley:

Vet du om det finns goda möjligheter att arbeta som konsult vid sidan om en heltidsanställning?

Det finns en hel drös resurser inom effektiv alturism rörelsen som just handlar om hur man kan göra så stor skillnad som möjligt med sin karriär.

Bland annat denna karrärguide:

Tipsar även om organisationen 80 000 hours, där namnet syftar på att man vanligtvis jobbar just så många timmar under sin karriär:

En bra DN artikel (kanske bakom paywall?) på ämnet: https://www.dn.se/ekonomi/sa-gor-du-skillnad-i-ditt-yrkesliv/

4 gillningar

Det är ganska svårt att greppa vad det innebär att vara ingenjör eftersom det är så brett, det är ju ganska få som identifierar sig som den lite stereotypa ingenjören som kanske är den bild många har tyvärr. Men det är en bra basutbildning och du kan jobba med nästan vad som helst efteråt.

Det går alldeles utmärkt att konsulta vid sidan av, men du får ju inte bedriva konkurrerande verksamhet med din arbetsgivare. Men det gäller väl i alla branscher antar jag.

1 gillning

Wow! Hemsidan ser väldigt intressant ut och det här verkar vara precis det jag letar efter. Tusen tack! :slight_smile: Vad roligt att alla ni engagerar er i den här frågan. Hoppas att andra också kan hitta till tråden och inspireras till vad de vill göra. :slight_smile:

2 gillningar

Vad du än gör läs inte personalvetare, mer HR-personal är det sista världen behöver.

Jag har inte pluggat jurist, men jag har arbetat extra vid sidan om läkarprogrammet 25-30% (on average, vissa terminer jobbade jag 50% och vissa terminer knappt något alls) och ändå klarat av studierna bra. Jag kan tänka mig att det finns bättre möjlighet att jobba extra som juriststudent då de har mindre obligatoriskt (på läkarprogrammet har vi ju obligatorisk klinisk tjänstgöring så det är oftast bara helger och kvällar som är aktuella för extraknäck). Dock kräver ju detta att man har bra disciplin och är effektiv i sina studier ifall man siktar på toppbetyg som jag förstår är extra viktigt på juristlinjen. Om extraknäckandet går att leva på beror ju på om du har möjlighet till CSN samt vilka utgifter du har.

Allt som allt så tycker jag att en bra utbildning är en väldigt värd investering, speciellt om det leder till att man får jobba inom sitt drömyrke.