Hur mycket buffert borde jag ha?

Hej!

Tack för alla tips och hjälp :slight_smile:

Jag har det jättesvårt att bestämma mig för hur mycket buffert jag borde ha. Vill ju börja med min pengamaskin och spara till hus vi kanske ska köpa hus vi vet ej än men vill ha valmöjligheten.

Jag och min fru bor i en hyresrätt vi har fast jobb båda och Vi är medlemmar inom kommunal med a-kassa också, Vi har hemförsäkring med allt vad det nu innebär. Jag och frugan delar på allt som rör hemmet men jag har min ekonomi och hon sin så gäller bara min buffert. Har inga skulder vi har en bil men den är fri från skulder och drar inte mycket bensin och är i bra skick.

Hur mycket rekommenderar ni ? Jag hade tänk 4 st månadsutgifter blir 60000 kr är det för lite ? Kanske man ska lägga på 20000 kr för om man vill resa någonstans. Hur tänker ni ? Eller ska man ha 100000 och sen köra som bara den på barnportföljen för pengamaskinen och för insats till hus nybörjarportföljen vilken jag redan har börjat månadsspara i?

Tycker detta är jättesvårt vill ju inte ha för mycket för vill ju investera men vill ändå känna mig trygg och inte röra mina fonder .

Hej Olof.

Jag har själv brottats med tanken om buffert och vilken storlek det bör vara. Det är svårt att svara på för det finns inga rätt eller fel, och alla har vi olika livssituationer. Välj en summa som du känner dig trygg med. Och vad innebär det? Jo, om du sover gott utan oro så är den sannolikt tillräckligt stor. Jag har 3 månadslöner. Min lön efter skatt gånger tre utan att räkna på a-kassor eller något annat. Det känns begripligt och det känner jag mig trygg med. Min sambo har 1 månadslön men hon vet att hon har lätt att byta arbetsgivare om något sånt skulle hända. Vi har heller inget hus eller liknande saker att buffra till i nuläget.

Obs! Blanda inte ihop bufferten med så kallade målsparandet. Ett målsparande brukar man ha för prylar, resor och liknande. Det bör ligga separat från bufferten, dvs på ett eget konto. Själv har jag ett sparkonto för målspar på SEB där jag har lönekontot. Bufferten har jag på ett sparkonto+ hos Avanza. Bufferten skall vara helig och genom att målspara separat så skyddar du både den och dina fonder från nallande.

När du har en buffert på plats så börja månadsspara i din pengamaskin. Det låter som du redan börjat - toppen! Jag tycker globala barnportföljen och nybörjarportföljen är bra alternativ för detta ändamål. Låt tidshorisonten avgöra vilken du väljer. Du kan såklart ha dem parallellt också för olika ändamål med olika tidshorisont. Själv har jag ett ISK hos Avanza jag månadssparar till med nybörjarportföljen.

Så i ditt fall, med summorna du nämner, skulle jag:

Lägg 60 000 kr på ett sparkonto i Avanza som buffert. Lägg 20 000 kr på ett sparkonto i din vanliga bank för resan i sommar (målsparande). Månadsspara till ett ISK i Avanza, minst 10% av lönen, och låt dessa pengar automatiskt investeras i nybörjarportföljens upplägg. Luta dig tillbaka och njut av ordning och reda.

Lycka till!

Tack så jätte mycket för ditt långa svar :slight_smile: Känns bra att jag har tänkt någorlunda rätt. Tack o lycka till du med

Hej kollade nyss in Avanza sparkonto jag sätter in pengarna på volvofinans sparkonto har 0.65% ränta där , Och på avanza ser jag högst 0.55 . På volvo tar det 1 dag att ta ut pengar och sparande i Volvofinans Bank omfattas av den statliga insättningsgarantin. Men jag kan ha missat något? har haft volvo länge som sparkonto men ingen här inne skriver något om det . Men do m har rörlig ränta dom har rätt att ändra den gör dom det då blir det avanza.

Även räntan på Avanza’s sparkonto+ är rörlig och ändras emellanåt.

Volvofinans är säkert ok. Så länge de har insättningsgaranti (vilket du säger att de har).

Jag har nöjt mig med Avanza’s sparkonton+ för att ha allt samlat. Buffert och fondplaceringar på samma ställe ger bra överblick. Men det är bara en smaksak.

Låter bra:) Ha det bäst