Hur mycket lön ska jag ta ut från mitt aktiebolag?

Jag har nyligen startat ett aktiebolag där jag säljer min tjänst som projektledare, jag har bra sysselsättningsgrad och kommer att fakturara ca en miljon med väldigt små utgifter annat än lön.
Efter att ha varit igång sedan i december så tänker jag nu ta ut min första lön ur bolaget (jag har haft lite sparat kapital som jag levt på för att kunna bygga upp likviditet i bolaget).

  • Nu har jag mycket tankar om det här med lön och pension, hur mycket lön bör man ta ut?
Vad jag förstått så maximeras SGI redan vid 28 000 kr/mån, brytgränsen för statlig skatt går vid 37 675 kr/mån och den allmänna pensionen maximeras vid 41 359 kr/mån. Flera sidor jag läst på hänvisar till ett exempel där man ska ta ut brutto 37 675:- och däröver (om pengar finns) sätta av till tjänstepension samt ackumulera pengar för en eventuell aktieutdelning. Eftersom jag följer dina råd om pengarmaskinen och sparande för framtiden så tänkte jag att en bra tjänstepension borde vara av största vikt för mig, jag har därför öppnat en pensionsförsäkring hos Avanza på 5000:-/mån.
  • Huruvida det var rätt val eller om jag skulle ha skaffat en direktpension är en annan fråga jag gärna vill ha svar på!
Jag visste dock inte att det fanns när jag skapade kontot. Tillbaka till lönen, min senaste lön som anställd var 37.000 brutto och jag sparar då ca 4-5 000 kr/månad i pengamaskinen (dom här pengarna kommer jag inte röra förrän om ca 20år)
  • Bör jag ligga kvar på samma nivå i mitt AB då denna lön räcker gott och väl? eller
  • Bör jag ta ut mindre lön och avsätta mera pengar till pension ex. 34000 brutto i lön och 3000+5000 i pension (ska detta då fördelas på pensionsförsäkring resp. direktpension eller ska det vara det ena eller det andra).
  • Pengar jag tar ut i pension är ju billigare än motsvarande jag tar ut i lön så man kanske kan ta lite mera i pension?
Ålder kommer säkert att spela in, jag är nu 33-år och vill ha möjlighet att ta pension vid 55, alla pengarna måste således vara tillgängliga på ett eller annat sätt efter 55.
  • Hur gör jag med företagets pengar som inte går till lön eller eventuell utdelning? Ska dom jobba på något ISK för företaget?
Jag skulle verkligen uppskatta om du har möjlighet att svara på mina frågor, jag har tagit upp frågorna med min revisor som sköter bokföringen kanon men dessa frågor vill jag gärna ha din syn på.

Hej Christopher,
Det är som du säger att just nu (det kan ändras!) så att du bör ta ut 37 675 kr/månad för att maximera lön vs skatt, sedan ska du ta ut 100 000 kr/år i aktieutdelning (det är 20% skatt på aktieutdelning från eget bolag) om du efter det har pengar kvar så finns det många valmöjligheter, du kan t ex. investera genom ditt företag (dvs. köpa aktier genom ditt företag, dock går det bara genom vanlig VP-depå då) eller ta ut lön och skatta bort >50%.

Beroende på vad du i slutändan tjänar på ditt företag så skulle jag prioritera i följande ordning:

  1. Ta ut 100 000 kr/år i utdelning (pga. lägre skatt, räknas dock inte mot pension)
  2. Ta ut en lön på 37 675 kr/månad
  3. Investera överblivet kapital i aktier
  4. Ta ut lön upp till 41 359 kr/månad

När du har en ordentlig buffert så kan du lika gärna ta ut lite mer från företaget och då uppfylla punkt 4 också.
Genom att ta ut en “relativt” hög lön så får du en bra avsättning till pensionen samtidigt, så det skulle jag gärna prioritera. Dock så är det viktigt att bygga upp en personlig buffert eftersom att det kan hända väldigt mycket med ett företag också.

Då du inte känner att du “behöver” mer pengar så skulle jag inte ta ut det utan låta det finnas kvar i bolaget så kan du ta ut det vid ett senare tillfälle istället.

Tips är att läsa på 3:12 reglerna och sedan räkna ut din utdelning som beskattas med 20%.
https://sv.wikipedia.org/wiki/3:12-reglerna

Hej!

Vill bara korrigera några felaktigheter.

Man behöver inte nödvändigtvis investera bolagsskattade pengar i en VP-depå utan kan öppna en företagsägd Kapitalförsäkring.

I dagsläget (kan ändras) finns inga som helst förmåner med att pensionsspara i en traditionell tjänstepensionsförsäkring som fåmansföretagare med eget AB.

Vad gäller 3:12 reglerna har de varit föremål för en utredning som vad det verkar snarare motverkar det regeringen ville uppnå och de förefaller bli i stort sett oförändrade https://www.revideco.se/spannande-utveckling-312-debatten/

Lycka till!

Hej.
Kan man nå er per tel.
mvh / SS