Hur nära målet viktar man om portföljen/när tar man ut pengarna?

Om jag har t.ex. ett sparande med en 5-årshorisont och ett sparande på 30 + år (pensionsspar), hur ska man tänka när det börjar närma sig perioden man vill ta ut pengarna? Ska man minska riskerna och ändra portföljen efterhand man närmar sig målet? När jag sedan “sparat klart” i t.ex. portföljen med 5-årssikt, säljer man av allt då och lägger om pengarna på banken med ränta eller hur tänker ni kring fördelning av riskerna allt närmre målet man kommer? Och vad gäller det långsiktiga pensionssparandet finns ju generationsfonder, men om man vill sköta det själv - hur viktar man själv klokt och långsamt om riskerna ju närmre pension en kommer? Om jag t.ex. framöver sparar till pension i Nordnet superfond Sverige, hur nära sparmålet börjar risken med att fonden kan gå ner jämfört med chansen för vinst att gå om varandra? Och även här; när tar man ut pengarna?Jag hoppas att jag inte är allt för otydlig i vad jag menar Jag är nybörjare och lär mig ännu.

Ap7 viktar väl över ca 3%/år under en 20 års period? Tills man har uppnått målvikten. Och typ 10 år efter man har börjat vikta över så börjar man konsumera upp pengarna.

finns ju en “safe withdrawal rate” som är runt 3-4.5%/år som man kan ta från portföljen utan att den tar slut. Tänker att det är en rätt rimlig avvecklingstakt. Vet inte om jag tycker annat än pensionsspar är lämpligt för börsen.

Det borde det vara lika självklart att månadssälja ut som det är att månadsspara in. Har inte grävt djupare i ämnet än till ap7s strategi

 

andra säger vikta över 10% per år.

5 år då har du 50/50

4 år har du 40/60

… 1 år 10/90 aktie ränta

det är ett sätt, vet inte om jag gillar det så mycket.

Tack Sillen för bra förtydligande :slight_smile: