Hur ni gör med vinsten från era företag?

Hej!

Jag är lite nyfiken på vad ni rekommenderar eller hur ni gör med vinsten från era företag?

Jag driver ett AB (jobbar 10-15 tim i veckan) där jag idag inte tar ut någon lön, anledningen till detta är att jag även är anställd på ett företag och klarar min privat ekonomi på de. (Äger även ett fastighetsbolag, där det finns lån både i företaget och privat)

Vad är smartast och bäst att göra för att jag skall tjäna som bäst på de? Vad finns det mer som jag inte tänkt på?

(Bara plocka ut i utdelning och invertera i börsen privat eller betala av på lån till fastigheten eller invertera på ex börsen i företaget)

Hälsningar Emma

Skattar, sparar pengarna i bolaget och investerar i indexfonder och aktier i en kapitalförsäkring. Lite beroende på din situation så kan du på samma sätt bygga en K10 som du kan räkna upp med ett antal procent varje år… :slight_smile:

Och när man har byggt upp K10:an i ett antal år? Hur tar man bäst ut pengarna enligt dig? Jag tycker att detta förtjänar ett eget inlägg/podavsnitt! Finns också de som förespråkar direktpension. Finns det några som helst skattemässiga fördelar med det jämfört med att bygga upp en K10? Tack för svar :.)

Då tar man ut pengarna som utdelning. :slight_smile:

Alternativt lägger man bolaget vilande i fem år och får ut allt till 25 procent skatt. Men då får man ju inte heller ha någon verksamhet eller arbeta med det.

Jag håller på med en artikel om direktpension. Ser inte jättestora fördelar med det spontant.

Hej,

tror att det tidigare var svårt (läs innan nischbankernas tid dvs Avanza, Nordnet) att via sitt företag öppna en kapitalförsäkring utan avgifter. Vilka tillsammans med schablonskatten blir en och annan krona om man räknar med att jobba till 65års ålder

Lösningen kan då vara direktpension av bolagskattade pengar i en gammal hederlig VP-depå utan löpande schablonskatt. De riktigt stora fördelarna är då om man bryter direktpensionsavtalet melllan sitt eget AB och sig själv och betalar ut pengarna som lön (som ålderspensionär är arbetsgivaravgiften runt 16% för tillfället om jag minns rätt) samt att du skattar lägre på lön än pension (iom jobbskatteavdraget). Dessutom avsätts ju statlig pension iom de sociala avgifterna som betalas in. Utöver det kan vinstskatten på sålda värdepapper kvittas mot lönekostnaden i bolaget.

Planerar man att kliva av innan 65år och bara lyfta utdelning känns direktpension mindre fördelaktigt.

Med vänlig hälsning,
Skägget

Tack Skägget! Där fick jag en del att fundera på.

PS

Just nu är jag anställningen i mitt företag mi enda sysselsättning och gör som följer:

  1. Månadslön upp till max avsättning för statlig pension etc
  2. Direktpension via VP-depå med fonder a la nybörjarportföljen för X antal tusen.
  3. Kapitalförsäkring med utdelningsaktier för 2X antal tusen
  4. Maxar aktieutdelning enligt huvudprincipen
Blir dock snart löneslav på nytt på 50% och räknar med ca 10-12veckors arbete/år i mitt AB då gör jag som följer:
  1. Ingen lön
  2. se ovan
  3. se ovan
  4. Maxar aktieutdelning enligt scablonregeln.
DS

Mvh

Skägget